Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

z jednej strony fajnie, że nie jesteś słodkopierdzącym User'em z drugiej zluzuj trochę bo ostatnimi czasy masz same impertynenckie wpisy i zaczynasz mnie dźaźnić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jednej strony fajnie, że nie jesteś słodkopierdzącym User'em z drugiej zluzuj trochę bo ostatnimi czasy masz same impertynenckie wpisy i zaczynasz mnie dźaźnić

och przepraszam... z dystansem przeczytaj swoje wpisy na ostatnich kilku stronach w tym temacie i powiedz, że to nie Ty jesteś arogancki i najwięcej marudzisz (z resztą podobnie, jak w temacie "gorącej" limitki, gdzie już na początku zostałeś postawiony do pionu)

mimo impertynencji mam na tyle kultury, żeby personalnie nie zwracać Ci uwagi

a że ja kogoś drażnię? trudno, można ignorować moje posty...

Z mojej strony koniec OT. Dyskusję z kol. Burnes urywam i czekam na informacje które mnie interesują.

Od tego, czy to będzie zegarek klubowy, czy limitacja zależy w ogóle moje zainteresowanie tą produkcją... ot i cała tajemnica mojego dociekliwego (a także impertynenckiego i złośliwego :blink: ) postu.

Proszę w odniesieniu do moich postów o merytoryczne, krotkie i rzeczowe odpowiedzi od osób do tego uprawnionych, a nie o nic nie wnoszące, śmieciowe posty jak kolegi powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja odp...niczego mi nie wyjasnila :D. Jak jest w Unii to doskonale wiem. Ale chodzi o zakupy na firmę z krajow nie bedacych w unii. celnicy naliczą polski Vat ?? ale przy odsprzedazy trzeba naliczyc ten vat jeszcze raz? czy jak to jest?

Marco, kupując na firmę z krajów zewnętrznych Unii, kupujesz netto. Urząd celny dolicza Ci cło i VAT i to płacisz na granicy. Masz zatem cenę netto i brutto. Przy odsprzedaży sprzedajesz normalnie produkt z ceną brutto. VAT który zapłaciłeś na granicy rozliczasz w dekleracji VAT i jeśli masz VAT nadpłacony, możesz starać się o jego zwrot. Załóżmy że kupujesz za 100zł, na granicy dopłacasz 23zł VAtu. Chcesz zarobić na tym 100zł, więc sprzedajesz za 200zł netto i doliczasz Vat 46zł czyli sprzedajesz za brutto 246. Różnicę w Vacie musisz oddać do skarbówki (46 minus 23zł). Jeśli odsprzedajesz bez zysku to sprzedajesz za 100netto czyli za 123 brutto. Bilans ze skarbówką masz 0 bo zapłaciłeś 23zł VATu na granicy i odebrałeś to sobie od finalnego odbiorcy. Mam nadzieję, że jasno napisałem :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że doskonale wiesz, że podadzą oficjalne stanowisko po zebraniu zarządu

w związku z tym podtrzymuję swoją myśl, że wpisy w tym typie zrobią kurnik z kolejnego tematu

nie możesz poczekać do poniedziałku?

wówczas takie wpisy będą stosowne lub nie

teraz nic nie wnoszą - więc "śmieciowe" to sam wiesz -zresztą nazywaj sobie jak chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco, kupując na firmę z krajów zewnętrznych Unii, kupujesz netto. Urząd celny dolicza Ci cło i VAT i to płacisz na granicy. Masz zatem cenę netto i brutto. Przy odsprzedaży sprzedajesz normalnie produkt z ceną brutto. VAT który zapłaciłeś na granicy rozliczasz w dekleracji VAT i jeśli masz VAT nadpłacony, możesz starać się o jego zwrot. Załóżmy że kupujesz za 100zł, na granicy dopłacasz 23zł VAtu. Chcesz zarobić na tym 100zł, więc sprzedajesz za 200zł netto i doliczasz Vat 46zł czyli sprzedajesz za brutto 246. Różnicę w Vacie musisz oddać do skarbówki (46 minus 23zł). Jeśli odsprzedajesz bez zysku to sprzedajesz za 100netto czyli za 123 brutto. Bilans ze skarbówką masz 0 bo zapłaciłeś 23zł VATu na granicy i odebrałeś to sobie od finalnego odbiorcy. Mam nadzieję, że jasno napisałem :)

To co napisał Piotr dotyczy tylko FIRM będących płatnikami VAT! Zwrot VATu również dotyczy TYLKO FIRM. To co wytłuściłem dotyczy zaś również osoby fizyczne !Sprawy podatków pozostawiam księgowym- bo nie miejsce tu na wyjaśnienia. Pozdrawiam

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. ja chcę nabyć fajny ZEGAREK KLUBOWY 2012, a mam prawo sądzić, że ten zegarek (Squale), o ile w ogóle powstanie, to zegarkiem klubowym nie będzie.

Od początku wchodząc w temat zegarka klubowego miałem na myśli OFICJALNY zegarek klubowy 2012 sygnowany logo KMZIZ. Przejąłem temat niejako po tym kiedy szarpał go Artur ( miał być drogi ponad 10000zl zegarek prestiżowy na ten rok)....doszliśmy po kilku miesiącach rozmów, że to się nie uda...a nawet jeśli by sie udalo to limitacja wynosiła by 10 maksymalnie 20 sztuk.

Po kilku martwych miesiącach kiedy nikt nie podejmował rękawicy zegarka na 2012r postanowiłem szarpnąć ten temat. Początkowo z Hacherem ( nie wyszło...nie z mojej winy )...potem po wielu rozmowach z innymi producentami wyselekcjonowałem tego który daje jakieś gwarancje terminowej realizacji i spełnia obyczajowo przyjęte przez KMZIZ założenia co do oficjalnego zegarka klubowego ( firma z historią, swiss made itd ).

Pomysł Hachera był przeze mnie przedstawiony zarządowi KMZIZ, Squale nie....ponieważ my na razie sondujemy zainteresowanie !!! jesli uzbiera sie odpowiednia ilosc osob zainteresowanych tym zegarkiem wtedy bede rozmawiał z Zarządem KMZIZ na temat użycia logo ( zarząd raczej problemów nie robi...bo i nie za bardzo może bo nie ma opracowanych wcześniej wytycznych co do zegarka oficjalnego klubowego !!!! dlatego właśnie zarząd w Poniedziałek się spotyka aby takie wytyczne opracować!! )

Wszystkie omawiane projekty umieszczone na forum w dziale ''Zegarek klubowy'' dotyczą oficjalnego zegarka KMZIZ.

Wstrzymajmy się do Pn z komentarzami i podejrzliwościami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście ze prawo nie działa wstecz , więc nowe zasady ,które zostaną wypracowane nie beda dotyczyć ani Gerlachow juz rozpoczętych ani innych w tym rownież tego projektu.

Przy czym jeszcze raz podkreślam ze nowe zasady maja wprowadzić systematyke prowadzenia projektów a nie ich zakazywanie

Oczywistym jest ze użycie loga KMZIZ wymaga zgody i to w formie pisemnej

Ten projekt nie był o ile mi wiadomo planowany z logo

Na 10lecie jest juz wstępny plan zegarka KMZIZ i to tyle na razie

Aha ,mam nadzieje ze w tym wątku wypowiedzi beda merytoryczne i stonowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź

Oczywiście ze prawo nie działa wstecz , więc nowe zasady ,które zostaną wypracowane nie beda dotyczyć ani Gerlachow juz rozpoczętych ani innych w tym rownież tego projektu.

Przy czym jeszcze raz podkreślam ze nowe zasady maja wprowadzić systematyke prowadzenia projektów a nie ich zakazywanie

co do zasad (nowych, starych) - nie o tą kwestię pytałem, więc lepiej nie pisać o tym w ogóle w tym temacie, bo zrobi nam się bagienko nr 2

Oczywistym jest ze użycie loga KMZIZ wymaga zgody i to w formie pisemnej

Ten projekt nie był o ile mi wiadomo planowany z logo

to mi wystarczy...

dziękuję za rzeczową i krótką odpowiedź

tłumacząc z polskiego na polski - nie będzie to zegarek klubowy, a jedynie forumowa limitacja (o ile wypali)

Na 10lecie jest juz wstępny plan zegarka KMZIZ i to tyle na razie

w takim razie chętni na zegarek klubowy (w tym ja), muszę niestety poczekać

Aha ,mam nadzieje ze w tym wątku wypowiedzi beda merytoryczne i stonowane

Wydaje mi się, że moje pytanie było merytoryczne. Otrzymałem też rzeczową odpowiedź i to mi wystarczy.

Ja z tego tematu się wypisuję, niestety. Szkoda, bo chciałem współtworzyć, później nabyć i nosić zegarek klubowy z logo KMZiZ.

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna sprawa... czyli ciągniemy temat i zobaczymy co dalej.

Dało mi to trochę nadziei na stworzenie klubowego zegarka, jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze w kwestii sprostowania. Dariusz piszac o wstepnych zalozeniach na zegarek na 10 lecie ma na mysli zegarek klubowy 2014 a nie 2012. to tak dla jasnosci :) . wydaje sie tez oczywiste ze zegarek na 10 lecie bedzie specjalny i pewnie bardziej prestizowy ( drozszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Cała trójka fantastyczna, piękny sikor będzie, oj piękny!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to się nawet podoba ten drugi z pomarańczowym bezelem, ale jeśli bezel pomarańczowy, to napisy w jakimś innym kolorze niż niebieski (czarne albo też pomarańczowe). Pomarańczowy z niebieskim się trochę estetycznie gryzą..

Jeśli miałaby wygrać wersja bardziej zachowawcza i stonowana, to pierwszy z niebieskim bezelem też bardzo ładny :)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:rolleyes: niebieska tarcza ,pomarańczowy bezel lub odwrotnie coraz bardziej jestem na tak, nie mam nic kolorowego w swojej kolekcji :lol: słowo się rzekło wchodzę w to :P mam nadzieję że wypali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi z zaproponowanych najbardziej leży wersja czarno-biała,

aczkolwiek, cytując klasyka ;) :

Cała trójka fantastyczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie o takim?

2nbt55f.jpg

wiem, wiem... mogę być nudny z tym czerwonym już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi czy użycie np trytu ma sens w tym projekcie czy tylko niepotrzebnie podniesie cenę ?

A co do czerwonego to jak dla mnie Bardzo ładnie się prezentuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

była już odpowiedź, że producent nie oferuje trytu, więc podniesie cenę bo będzie go musiał zakupić specjalnie dla nas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tamtych głównie chodziło o bezel.

Tu przykładowa "kolorowanka", co do których zacząłem mieć wątpliwości, że nie pasują do tego rodzaju zegarka.

ssaIY.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest inny problem

wskazówki aż się proszą o Tryt

wybraliście tarczę od modelu 101 - tam luminowy jest tyle co kot napłakał

zegarek będzie kiepsko świecił

gdyby to były nakładane indeksy jak w MarineMaster - byłoby ok

w/g mnie jeżeli mają być srebrne nakładane indeksy to też powinien znajdować się w nich tryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jeżeli wygrałyby 3 prezentowane zegarki z poprzedniej strony (czytaj z jasną tarczą) można by pokusić się o rozwiązanie full-lume

ale pewnie pojawią się głosy, że przy takim rozwiązaniu nie uzyskamy upragnionego koloru

mamy fajną bazę, znamy cenę, ale obawiam się, że bez dodatkowo płatnych modyfikacji ten zegarek nie porwie tłumów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega Burns ma racje-albo tryt albo full luma.inczej lipa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.