Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Cło jest znikome. Jesli pytał jako firma to mógł dostać oferty netto tu i tu. Jeśli pytał prywatnie, Szwajcarzy mogli zrobić oferty na tax free a Niemcy brutto czyli z ich VATEm 19 proc bodajże.

jak skorzystać z tego upustu ? Steinhart na swojej stronie podaje właśnie dwie cenz: z i bez 19%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez Vatu możesz kupić na transakcję wewnątrz wspólnotową na polski VAT UE

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn musisz mieć VAT unijny (Twoja firma) i wtedy kupujesz bez Vatu (na firmę). Vat płacisz dopiero przy odsprzedaży.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, czy dobrze rozumiem... firma musi być zarejestrowana poza Polską?

Maciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, czy dobrze rozumiem... firma musi być zarejestrowana poza Polską?

Maciej

Nie...normalna firma w polsce. jak kupujesz cos na firme w krajach unii europejskiej to po prostu postepujesz tak jak bys kupowal cos na firme w Polsce. kupujeszcz bez vatu...ktory musisz zaplacic przy odsprzedazy. jesli kupujesz z poza unii to niestety musisz zaplacic podwojny vat. tzn kupujesz za cene brutto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porządku, teraz rozumiem. Ale firma musi posiadać NIP UE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Squale nie jest zarejestrowany we Włoszech? W takim razie vat odpada.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki będą szły z Niemiec....jesli o to chodzi.

jak na razie ankieta zamarła...co bylo do przewidzenia....bez mailowego poinformowania ''zamrożonych członków KMZIZ" że cos sie w temacie klubowego dzieje marnosc widze marnosc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojna twoja rozczochrana :) .ludzie poprostu sie zastanawiaja.i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak na razie ankieta zamarła...

Chyba się w tym wszystkim pogubiłem. :(

Że tak zapytam. Jaka ankieta???? :blink:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ankieta jest chyba mocno nieaktualna

tak czy siak jak coś zacznie się klarować trzeba będzie założyć nowy temat a ten zapodać jako linka

albo zrobić porządek w pierwszym poście zbiorczym bo cała historia od czego innego się zaczęła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myslalem w tym balaganie wszyscy sie pogubili....

Ankieta jest tutaj:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/74695-zegarek-klubowy-2012-vintage-diver-squale-ankieta-glosujemy/

Dalem znac juz Darkowi ma w niedlugim czasie troche posprzątać w dziale zegarek klubowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie...normalna firma w polsce. jak kupujesz cos na firme w krajach unii europejskiej to po prostu postepujesz tak jak bys kupowal cos na firme w Polsce. kupujeszcz bez vatu...ktory musisz zaplacic przy odsprzedazy. jesli kupujesz z poza unii to niestety musisz zaplacic podwojny vat. tzn kupujesz za cene brutto.

Marco, coś namieszałeś.

Jeśli kupujesz w UE na polską firmę to możesz kupić na transakcję wewnątrz wspólnotową za cenę netto (musisz zakup wykazać w deklaracji unijnej). Jeśli kupujesz poza Unią to również kupujesz bez VAT (na firmę) ale VAT płacisz przy odprawie celnej, chyba, że odprawę zrobisz np. w Niemczech ale ta ostatnia opcja jest dość skomplikowana.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego odpada? Bez względu z jakiego unijnego kraju pójdzie wysyłka, VAT trzeba będzie zapłacić, chyba, że kupi się na firmę i wciągnie zegarki na magazyn...i tak sobie będą tam leżeć latami.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski vat.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco, coś namieszałeś.

Jeśli kupujesz w UE na polską firmę to możesz kupić na transakcję wewnątrz wspólnotową za cenę netto (musisz zakup wykazać w deklaracji unijnej). Jeśli kupujesz poza Unią to również kupujesz bez VAT (na firmę) ale VAT płacisz przy odprawie celnej, chyba, że odprawę zrobisz np. w Niemczech ale ta ostatnia opcja jest dość skomplikowana.

czyli jak rozumiem kupujac na firme zegarek z np szwajcarii albo usa odliczam ich vat od ceny? a potem przy odprawie celnej w pl place nasz vat. a przy odsprzedazy jeszcze raz place 23% vat ? popraw mnie jesli zle rozumuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak rozumiem kupujac na firme zegarek z np szwajcarii albo usa odliczam ich vat od ceny? a potem przy odprawie celnej w pl place nasz vat. a przy odsprzedazy jeszcze raz place 23% vat ? popraw mnie jesli zle rozumuje

W USA ceny są netto (bez VAT). VAT doliczą ci celnicy przy odprawie. Zakupy w Unii są z VAT, chyba , że posiadasz VAT UE wtedy też netto. Przy odsprzedaży VAT płacony jest tylko przez firmy będące płatnikiem VAT!

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W USA ceny są netto (bez VAT). VAT doliczą ci celnicy przy odprawie. Zakupy w Unii są z VAT, chyba , że posiadasz VAT UE wtedy też netto. Przy odsprzedaży VAT płacony jest tylko przez firmy będące płatnikiem VAT!

Twoja odp...niczego mi nie wyjasnila :D. Jak jest w Unii to doskonale wiem. Ale chodzi o zakupy na firmę z krajow nie bedacych w unii. celnicy naliczą polski Vat ?? ale przy odsprzedazy trzeba naliczyc ten vat jeszcze raz? czy jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kilka pytań, które nasunęły mi się po przeczytaniu innego tematu...

1. czy ta inicjatywa była omawiana z Zarządem Stowarzyszenia? (ta inicjatywa, czyli projekt divera Squale)

2. czy produkcja tego zegarka będzie przebiegała pod pieczą KMZiZ, czy nie, czy jeszcze nie wiadomo? Czy Zarząd zamierza uczestniczyć w procesie jego tworzenia?

3. i w końcu - czy zegarek ma mieć logo "KMZiZ 2012" - ma być forumowym (klubowym) zegarkiem, czy po prostu kolejną limitką? Czy są to jedynie nasze życzenia, a sprawa w ogóle nie została przedstawiona Stowarzyszeniu, a Zarząd nie ustosunkował się w żaden sposób?

Proszę Zarząd o ustosunkowanie.

Jesli odpowiedzi na powyższe pytania będą przeczące, to proszę o jakiś komunikat w sprawie klubowego (klubowych) zegarków - będzie w ogóle taka inicjatywa? (w tym roku, w ogóle?) Kto ją zapoczątkuje, kiedy i w jakiej formie?

Kilka spraw mi się rozjaśniło i uważam (a może to tylko moje życzenie), że z inicjatywą klubowego, limitowanego zegarka powinien występować Zarząd Stowarzyszenia, jak równiej później na całej rozciągłości sprawować nad nim nadzór...

Jakby nie patrzeć - bawimy się zabawkami u kogoś "w domu", kto płaci czynsz i dba o porządek, więc każda nowa zabawka powinna co najmniej przechodzić przez ręce gospodarza a wypróżnianie się po kątach stanowczo powinno zostać zakazane, czego kilku uczestników innej limitacji niestety nie rozumie i zamiast grzecznie opuścić lokal, wylewa 8 stron popłuczyn w innym (na szczęście już zamkniętym) temacie. Chciałbym, żeby ta inicjatywa była przejrzysta, a co za tym idzie - żeby gospodarze zaczęli się bawić razem z nami, a jak nie, to proszę o zaproponowanie nowej zabawy, z logo KMZiZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem Dariusz pisał w tamtym temacie, że prawo nie działa wstecz, a pomysł Marcina został przez niego przedstawiony przed tymi "wytycznymi". Więc wychodzi na to, że wszystko jest na legalu :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem Dariusz pisał w tamtym temacie, że prawo nie działa wstecz, a pomysł Marcina został przez niego przedstawiony przed tymi "wytycznymi". Więc wychodzi na to, że wszystko jest na legalu :)

nie chodzi mi o to czy jest na legalu czy nie, tylko, czy inicjatywa jest pod patronatem Zarządu, od początku przez Zarząd traktowana jak propozycja zegarka KLUBOWEGO i w końcu, czy będzie to zegarek klubowy z LOGO KMZiZ

o odpowiedź na powyższe pytania poproszę Zarząd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przestań bić pianę

chyba jest już jeden śmierdzący temat

niby masz rację, z drugiej strony jesteś wybitnie złośliwy

po ostatnie, Marcin coś tam z Nimi konsultował, ale nawet gdyby, napisali jasno, że prawo nie działa wstecz

nie zapomnij zrobić podobnego wpisu w temacie @Vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przestań bić pianę

chyba jest już jeden śmierdzący temat

niby masz rację, z drugiej strony jesteś wybitnie złośliwy

po ostatnie, Marcin coś tam z Nimi konsultował, ale nawet gdyby napisali jasno, że prawo nie działa wstecz

nie zapomnij zrobić podobnego wpisu w temacie @Vcore

Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi...

1. nie biję piany

2. nie jestem złośliwy

3. vcore nigdzie nie napisał, że ma zamiar robić zegarek klubowy

4. ja chcę nabyć fajny ZEGAREK KLUBOWY 2012, a mam prawo sądzić, że ten zegarek (Squale), o ile w ogóle powstanie, to zegarkiem klubowym nie będzie.

Dlatego proszę o jasną deklarację Zarządu, a nie "chyba rozmawiał, ktoś się wypowiadał, prawo nie działa wstecz..." - to jest bicie piany i pisanie nie na temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.