madomin 71 #2751 Posted March 20, 2022 Godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a): Klasa. Jaki to rocznik ? 2012. 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2752 Posted March 22, 2022 (edited) Jedna z przyjemniejszych rzeczy... właśnie nakarmiłem pióro:) Przy okazji tradycyjnie już je wyczyściłem:) Pióro wieczne KAWECO model DIA2 Chrome, atrament KAWECO kolor Royal Blue. Polecam bardzo miły zestaw, i co równie ważne w miarę budżetowy:) Edited March 22, 2022 by pk_kamil 1 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
krajcarek 23 #2753 Posted March 22, 2022 Kaweco to pióra mocno tradycyjne w kształcie, ale podobają mi się. Mam czarnego Sporta. Choć teraz są i dużo bardziej śmiałe kolory mnie ten bardzo odpowiada. Świetne pióro do przenoszenia, czy w podróż. I ma kapitalną stalówkę (pewnie tę samą co powyżej), przez co pisze się nim wspaniale. 1 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2754 Posted March 22, 2022 Mnie głównie zależało właśnie na kształcie tradycyjnym oraz by było zakręcane:) Ów model Kaweco spełnia te 2 wymagania:) Faktycznie pisanie to bajka:) 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
Guest grzegorznip #2755 Posted March 22, 2022 Pozwolę sobie zanegować, że pisanie piórem Kaweco DIA2 to bajka, raczej pisze się jak kołkiem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2756 Posted March 22, 2022 A czemu Szanowny Kolega tak uważa? Jakieś argumenty? 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
Guest grzegorznip #2757 Posted March 22, 2022 Mam to piórko tudzież kilka innych i wynika to z porównania, przykładowo z Sailorem lub Platinum (wiem wiem, są droższe - nie gigantycznie - ale to inna liga). 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2758 Posted March 22, 2022 Ok, ale tak zupełnie z ciekawości co Ci nie leży w tym piórze? Dla mnie pisze się nim świetnie - stalówka niczym po maśle sunie po papierze:) Co prawda jak dałem nim popisać dzieciakom to musiałem niestety stalówkę wymienić bo mi ją poniszczyły - teraz już każde z nich ma swoje pióro i mnie już nie męczą Wcześniej miałem pióro Parkera i... to był dramat, pióro wręcz zadzierało papier podczas pisania:) Stąd też KAWECO, choć niemieckie, jest dobrym piórem. Oczywiście w planach mam zamiar je zastąpić np. Sailorem 1911, ale to w przyszłości;):) 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
Guest grzegorznip #2759 Posted March 23, 2022 Tego nie da się opisać, tu trzeba pisać. 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2760 Posted March 23, 2022 Jasne, ale pisanie w takim razie, że coś jest złego i nie podając konkretnych argumentów to jest to... trochę niepoważne. To tak jak by napisać "nie bo nie". Brak dyskusji, a zaznaczam to jest forum dyskusyjne 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
Guest grzegorznip #2761 Posted March 23, 2022 Hmm hmm widzę, że Kolega bezrefleksyjnie zarzuca mi brak argumentów, po prostu trzeba wziąć do ręki Kaweco DIA2 + kawałek papieru i pisać a potem Sailora i pisać, i wtedy wszystko stanie się jasne. Ot takie uzasadnienie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7257 #2762 Posted March 23, 2022 Nic z tych rzeczy:) Porównywanie pióra Sailor do budżetowego Kaweco to jak chęć zestawienia Skody do Mercedesa;):) Nie jestem oczywiście jakimś tam fanem niemieckiej marki, po prostu zakupiłem pióro spełniające moje oczekiwania, o których już pisałem;):) 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 384 #2763 Posted March 27, 2022 Cyknąłem dzisiaj zdjęcie grupowe moich sheafferow z lat 1928 - 1942. Jak ja je uwielbiam 11 Share this post Link to post Share on other sites
ICE 620 #2764 Posted March 27, 2022 Piękne, zwłaszcza pasiaki, ale nie ma to jak klasyczna czerń, więc moim zdaniem nr1 to czwarty od dołu 😉 Kształt Balance jest poprostu niesamowity. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 384 #2765 Posted March 27, 2022 8 minut temu, ICE napisał(-a): Piękne, zwłaszcza pasiaki, ale nie ma to jak klasyczna czerń, więc moim zdaniem nr1 to czwarty od dołu 😉 Kształt Balance jest poprostu niesamowity. Dzięki, co by tu nie mówić, jedno z najbardziej rozpoznawalnych pior, czyli montblanc wzorował się na tym kształcie 🙂 0 Share this post Link to post Share on other sites
porcelanowy 938 #2766 Posted March 28, 2022 Powitoł Patrzę i podziwiam Sam lubię pisać piórem, ale środki zżera co innego a i mało we mnie atencji w posługiwaniu się piórem, więc... WingSung 3013 2 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Share this post Link to post Share on other sites
jacus 1627 #2767 Posted March 29, 2022 W dniu 27.03.2022 o 21:25, Krzysiek_W napisał(-a): Cyknąłem dzisiaj zdjęcie grupowe moich sheafferow z lat 1928 - 1942. Jak ja je uwielbiam Krzysiek, Ty jak już coś kolekcjonujesz to na maxa - jestem pod wrażeniem 0 JACEK Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 384 #2768 Posted March 29, 2022 4 godziny temu, jacus napisał(-a): Krzysiek, Ty jak już coś kolekcjonujesz to na maxa - jestem pod wrażeniem dzięki staram się po prostu uratować je od zapomnienia na obcym dla nich terenie. Wszystkie są z Ameryki Północnej (USA i Kanada), a w Polsce praktycznie niedostępne, poza incydentalnymi przypadkami u Pen Doktora 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2889 #2769 Posted March 29, 2022 Dostalem ostatnio w prezencie takie pioro, wiecie cos wiecej na jego temat? Czy teraz musze zaczac pisac piorem? 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Stierlitz 254 #2770 Posted March 29, 2022 Nie musisz, możesz sprzedać lub trzymać w szufladzie. Jeśli to oryginał to bardzo fajny prezent. Jaka stalówka - f, czy m?Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka 0 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24618 #2771 Posted March 29, 2022 Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a): Dostalem ostatnio w prezencie takie pioro, wiecie cos wiecej na jego temat? Czy teraz musze zaczac pisac piorem? Gość który to postował od razu wkleił specyfikację, to wiemy 1 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 2889 #2772 Posted March 29, 2022 6 godzin temu, Stierlitz napisał(-a): Nie musisz, możesz sprzedać lub trzymać w szufladzie. Jeśli to oryginał to bardzo fajny prezent. Jaka stalówka - f, czy m? Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka Stalowka to M-ka. Kupiony byl w butiku Montblanc, nie sadze aby sprzedawali podrobki. 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
szuwi 6586 #2773 Posted March 29, 2022 13 minut temu, SzefSzefow napisał(-a): Stalowka to M-ka. Kupiony byl w butiku Montblanc, nie sadze aby sprzedawali podrobki. Nie wierz ludziom - nie takie rzeczy ludzie "dostajo" od wujka, dziadka, albo "znajdujo" na strychu... 😉 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek_W 384 #2774 Posted March 29, 2022 Teraz, szuwi napisał(-a): Nie wierz ludziom - nie takie rzeczy ludzie "dostajo" od wujka, dziadka, albo "znajdujo" na strychu... 😉 Martele nie jest podrabiane, głównie clasique i legrandy oraz czesc wypustow dedykowanych znanym osobom. A najłatwiej sprawdzić system ładowania, chińczycy dają wersję na naboje 0 Share this post Link to post Share on other sites
mandaryn44 682 #2775 Posted March 29, 2022 Znajoma miała kiedyś piór Ted Lapidus. Wykonane ze srebra. Lata temu. To jest jakaś marka perfum zdaje się czy inna modowa. W życiu nie pisałem lepszym piórem. Stalówka płynęła że w żadnym montblancu i innym takiej nie miałem. Kupiłbym chętnie. Poszukam jakiegoś zdjęcia w necie. Coś takiego chyba to było 0 Share this post Link to post Share on other sites