Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest Julian

Wybór pióra.

Recommended Posts

Za ta cenę byłoby głupio nie spróbować:)

Mówiąc poważnie, pisze lekko, ale ją zamoeilem dwie sztuki i każda pisze troszkę inaczej.

Przekonałeś mnie ;-) to jeszcze jedno pytanie. Iroshizuku dostanę gdzieś taniej niż na zatoce? Tam z przesyłką kosztuje niecałe 20 dolków.

Dotarło do mnie zamówione na Aliexpres Jinhao X450. Dużo szybciej przyszło niż się spodziewałem, bo po 10 dniach :-)

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania. Pisze się nim bardzo lekko i przyjemnie, chociaż kreska mogła by być trochę cieńsza.

Na minus trzeba zaliczyć niezbyt duży pojemnik na atrament.

Ogólnie bardzo udany zakup, a biorąc pod uwagę, że pióro kosztowało 2,35$ + przesyłka (coś ponad 3$), to już w ogóle jest rewelacja :-)

Q50fezJ.jpg

Jeżeli ktoś chętny na taki zestaw zapraszam na PW.

Oczywiście niebawem oferta pojawi sie rownież na bazarku.

Pozdrawiam :)

Dotarło do mnie zamówione na Aliexpres Jinhao X450. Dużo szybciej przyszło niż się spodziewałem, bo po 10 dniach :-)

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wykonania. Pisze się nim bardzo lekko i przyjemnie, chociaż kreska mogła by być trochę cieńsza.

Na minus trzeba zaliczyć niezbyt duży pojemnik na atrament.

Ogólnie bardzo udany zakup, a biorąc pod uwagę, że pióro kosztowało 2,35$ + przesyłka (coś ponad 3$), to już w ogóle jest rewelacja :-)

Dosyć droga przesyłka jak na ali :)

Deus Dona Me Vi

No to spieszę donieść, że teraz to pióro można kupić za 2,95 z przesyłką. Wiem bo kupiłem ;-) przyszło po 10 dniach. Zaskakująco solidne wykonanie jak za te pieniądze ☺

Takie pióro jak z podstawówki, za 3,99 zeta, i tyle samo za atrament, w Kauflandzie ostatnio kupiłem. Gdy w jednym ze sklepów ,,na kolanie" przyjmowałem zawiadomienie o kradzieży, Pani sklepowa była bardzo zdziwiona, że jeszcze używa ktoś pióra. W istocie, drobiazg w cenie niższej od hoddoga, spowodował, że aż chce się pisać. Żelowe długopisy nie mają szans, bo piszą lekko ale zaraz zdychają. Wada pióra jest brak możliwości wypisania mandatu (druk samokopiującym wymagający nacisku).

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Dla ciekawych szybkie zdjęcia i teścik.

599 to oczywiście inspirowane na Lamy safari pióro z plastiku. Mimo to polecam, może tylko nie w kolorze czarnym. Pióro do szybkich notatek.

Jinhao 11 zdecydowanie bardziej klasycznie. Pióro do krótkich tekstów.

Dzięki panowie, ja tu za zegarkami na forum przyszedłem, a daliście mi pomysł na niedrogi gift dla narzeczonej na mikołajki z tymi Jinhao, jest fanką zielonego koloru, więc jinhao 799 było idealne :) W tej cenie to w Empiku widziałem tylko plastikowy Zenith Omega, lżejszy od powietrza, a to Jinhao jest zaskakująco solidnie wykonane. Parker obecnie chyba jedzie na marce, a tutaj jak linia ma być cieńka to jest, nie ma jakiejś jazdy, że cieńka stalówka pisze jak medium, narzeczona ma już cztery Parkery więc nie chciałem iść w tym kierunku. Na urodziny w lutym dostanie coś bardziej renomowanego niż Jinhao, myślę o jakimś fajnym Pelikanie. Jeszcze raz dzięki.

799_2.jpg

Poza tym jako, że tanie są te piórka wziąłem jeszcze kilka modeli, sam teraz piszę tym plastikowym 599, i pisze się tym wyśmienicie.

Edited by Admof

Myślę, że to odpowiedni temat  :P

Jeżeli ktoś jest zainteresowany takim Hero 100 to zapraszam do PW.
Oferta ląduje także na bazarku.

post-59829-0-50874700-1450884871_thumb.jpg

I takie to człowiek ma dylematy: kupować TWSBI 580AL czy poczekać i dozbierać do Pilota Heritage 92...

Mam podobny dylemat. Pilota można nie tak drogo kupić z Japonii. A co do TWSBI, to pod koniec ubiegłego roku wypuścili w końcu Vac Mini, ma być niedługo dostępny na f-pen.pl (kontaktowałem się z nimi).

Dzięki panowie, ja tu za zegarkami na forum przyszedłem, a daliście mi pomysł na niedrogi gift dla narzeczonej na mikołajki z tymi Jinhao, jest fanką zielonego koloru, więc jinhao 799 było idealne :) W tej cenie to w Empiku widziałem tylko plastikowy Zenith Omega, lżejszy od powietrza, a to Jinhao jest zaskakująco solidnie wykonane. Parker obecnie chyba jedzie na marce, a tutaj jak linia ma być cieńka to jest, nie ma jakiejś jazdy, że cieńka stalówka pisze jak medium, narzeczona ma już cztery Parkery więc nie chciałem iść w tym kierunku. Na urodziny w lutym dostanie coś bardziej renomowanego niż Jinhao, myślę o jakimś fajnym Pelikanie. Jeszcze raz dzięki.

799_2.jpg

Poza tym jako, że tanie są te piórka wziąłem jeszcze kilka modeli, sam teraz piszę tym plastikowym 599, i pisze się tym wyśmienicie.

Co do parkera to się srogo zawiodłem. Firma została przejęta przez jakiegoś producenta kubłów czy innych wyrobów plastikowych i przestała uznawać wieczystą grawancję. Tak było w 2012 kiedy odesłałem po raz kolejny pióro do naprawy. W 2014 słyszałem  że coś się zmieniło ale nie wiem czy  na lepsze. W ciągu dekady killkakrotnie zmieniali się dystrybutorzy w PL. O ile dobrze pamietam watermann też został przez wspomnianą firmę przejęty. Jeżeli miałbym coś w ciemno polecić to pelikan lub faber castel.

Ja też przerabiałem kilka razy Parkera . Z roku na rok jakość tych piór jest coraz gorsza.

Tak samo z czystym sumieniem polecam Pelikana , którego aktualnie mam.

Edited by egzo18

Opróćz tego, że wypada mieć pióro do pisania, to należy też nim gdzieś pisać. Więc szukam nowego notatnika, który zaspokoiłby moje oczekiwania:

- dobry papier, o gramaturze ok. 90g/m2, który sprawnie chłonie atrament, nie przebija oraz nie strzępi pisma;

- twarda okładka

- oczywiście szyty

- zakładka, okładki zamykanie na gumkę lub magnes

- format A5 lub podobny (jak rozmiar L w Moleskine)

- z kieszenią na luźne notatki itp.

- podzielony na sekcje/rozdziały wyróżnione jakimś znacznikiem, np. kolorem papieru.

Gdyby nie ostatni warunek to Leuchturm Agenda A5, ale może coś jest z kolorowymi kartkami? Z kolorowymi kartkami włoski Ciak i inne takie, ale nie mają twardych okładek - przynajmniej takiego nie znalazłem :-(

Ale może taki istnieje?

Opróćz tego, że wypada mieć pióro do pisania, to należy też nim gdzieś pisać. Więc szukam nowego notatnika, który zaspokoiłby moje oczekiwania:

- dobry papier, o gramaturze ok. 90g/m2, który sprawnie chłonie atrament, nie przebija oraz nie strzępi pisma;

- twarda okładka

- oczywiście szyty

- zakładka, okładki zamykanie na gumkę lub magnes

- format A5 lub podobny (jak rozmiar L w Moleskine)

- z kieszenią na luźne notatki itp.

- podzielony na sekcje/rozdziały wyróżnione jakimś znacznikiem, np. kolorem papieru.

Gdyby nie ostatni warunek to Leuchturm Agenda A5, ale może coś jest z kolorowymi kartkami? Z kolorowymi kartkami włoski Ciak i inne takie, ale nie mają twardych okładek - przynajmniej takiego nie znalazłem :-(

Ale może taki istnieje?

Rhodia? teNeues?

Rhodia? teNeues?

teNeues City Cool Notes - fajny, taka kopia klasycznego Moleskine. Tyle, że oprócz braku podziału na sekcje/rozdziały, w Polsce chyba niedostępny. Trochę mi się nie widzi, żeby importować zeszyt z zagranicy.

A Rhodina która konkretnie? Trochę ich jest do wyboru, przynajmniej w teorii. Wedle opinii cechują się śliskim papierem, co nie do końca zgrywa się z "mokrymi" piórami i atramentami. Interesująco wygląda Exabook (choć to raczej kołonotatnik/organizer a nie klasyczny notes), ale w PL też jakby go nie było :-(

teNeues City Cool Notes - fajny, taka kopia klasycznego Moleskine. Tyle, że oprócz braku podziału na sekcje/rozdziały, w Polsce chyba niedostępny. Trochę mi się nie widzi, żeby importować zeszyt z zagranicy.

A Rhodina która konkretnie? Trochę ich jest do wyboru, przynajmniej w teorii. Wedle opinii cechują się śliskim papierem, co nie do końca zgrywa się z "mokrymi" piórami i atramentami. Interesująco wygląda Exabook (choć to raczej kołonotatnik/organizer a nie klasyczny notes), ale w PL też jakby go nie było :-(

Takiego Banskiego mam na zbyciu w taniości. A5 gładki z rygą zamykany na magnes. Rhodia to tak raczej rzuciłem temat. Od kiedy nie ma złodziejskiego geszeftu w domu braci Jabłkowskich to nawet nie wiem, gdzie je kupić. Do mokrych to słabo. Ale do ciekno piszących idealne.  Fajne notesy ma jako gadzety Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog.

post-30970-0-87289700-1457991657_thumb.jpg

Sprawdź jeszcze nowa kolekcje Leitz, są bardzo fajne notatniki. Papier 90g,zsmykane na gumkę, kieszonka, zakładki i indeksy samoprzylepne. Cenowo tez nie zabija.