Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Brakuje mi Cremy.

Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka, stara kawa.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, GostRado napisał(-a):

Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka.  

Crema to wg poprzedniego ekspresu powiększone espresso z wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie.

Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści?

Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏

To jest zaleta nie wada. Pijesz lepszej jakości kawę. Coś za coś, innej drogi nie ma.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaleta ok. Ale płukanie przed kawą, po kawie, po włączeniu, po wyłączeniu, ile można czekać ;)

Teraz wstawili coś od DL i jest "lepiej". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właściwie od zawsze piłem kawę z ekspresu przelewowego, lubiłem tą smołę, na Mikołaja dostałem ekspres ciśnieniowy... smak jest inny, nowe doświadczenie. Udanego weekendu kawosze
_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1764997942320.thumb.jpg.d644edf8ea6edc42190435f3a9afa5a1.jpg

Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto.
Marzy mi się powrót.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Pierwsza kawa - lungo. 

I co mogę napisać w porównaniu z urządzeniem Philips... Jeszcze za wcześnie, ale kawa jest zdecydowanie bardziej "kawowata"*, aniżeli miało to miejsce w przypadku wcześniejszego ekspresu. Dla kawy 145ml dodał zewnętrznym obiegiem 60ml wody. 

Brakuje mi Cremy. I durnowaty kazał mi zainstalować filtr. Na pasku wskazanie praktycznie 0dH. Wybrałem 2 stopnie w skali niemieckiej. Nie wiem co teraz?? Muszę znaleźć informację jak go użytkować bez filtra.

20251206_130351.jpg

20251206_140650.jpg

20251206_140643.jpg

* tak jakbym miał ziarno na języku. Świetna sprawa.

WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻

co do filtra wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA  😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. 

Ze mnie się śmiałeś że to żadna crema 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻

co do filtra wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA  😉

Tak amelinium - tego nie pomalujesz 😆 

Jerzy latem spotkamy się piwie, albo innym espresso - stawiam! Dzięki! Jutro tak zrobię, a na dziś wystarczy mi już kawy.

Godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Wiesz co na razie nie zauważyłem. W biurze trochę inny "przemiał" jest i pewnie czyści po wykonaniu określonej liczby kaw. Tak jak napisał @GostRadolepiej pić z czystego...

20251206_170338.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, tommly napisał(-a):

Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto.
Marzy mi się powrót.

E tam, masz co założyć na rękę.. Panerai fajny. A Mikołaj dopisał, dzieki Małżonce.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekałem ostatnie kilka lat i niestety moja ENA 9 cały czas działa (już 14 lat) więc będzie rezerwowym ekspresem, od dzisiaj J10 , jestem zadowolony 850b7805af615f87ce0c959ac4c42c68.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi