Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Brakuje mi Cremy.

Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka, stara kawa.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, GostRado napisał(-a):

Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka.  

Crema to wg poprzedniego ekspresu powiększone espresso z wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie.

Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. 


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści?

Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści?

Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏

To jest zaleta nie wada. Pijesz lepszej jakości kawę. Coś za coś, innej drogi nie ma.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaleta ok. Ale płukanie przed kawą, po kawie, po włączeniu, po wyłączeniu, ile można czekać ;)

Teraz wstawili coś od DL i jest "lepiej". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Właściwie od zawsze piłem kawę z ekspresu przelewowego, lubiłem tą smołę, na Mikołaja dostałem ekspres ciśnieniowy... smak jest inny, nowe doświadczenie. Udanego weekendu kawosze
_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1764997942320.thumb.jpg.d644edf8ea6edc42190435f3a9afa5a1.jpg

Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto.
Marzy mi się powrót.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Pierwsza kawa - lungo. 

I co mogę napisać w porównaniu z urządzeniem Philips... Jeszcze za wcześnie, ale kawa jest zdecydowanie bardziej "kawowata"*, aniżeli miało to miejsce w przypadku wcześniejszego ekspresu. Dla kawy 145ml dodał zewnętrznym obiegiem 60ml wody. 

Brakuje mi Cremy. I durnowaty kazał mi zainstalować filtr. Na pasku wskazanie praktycznie 0dH. Wybrałem 2 stopnie w skali niemieckiej. Nie wiem co teraz?? Muszę znaleźć informację jak go użytkować bez filtra.

20251206_130351.jpg

20251206_140650.jpg

20251206_140643.jpg

* tak jakbym miał ziarno na języku. Świetna sprawa.

WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻

co do filtra wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA  😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. 

Ze mnie się śmiałeś że to żadna crema 😜

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
42 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻

co do filtra wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA  😉

 Tak amelinium - tego nie pomalujesz 😆 

Jerzy latem spotkamy się piwie, albo innym espresso - stawiam! Dzięki! Jutro tak zrobię, a na dziś wystarczy mi już kawy.

Godzinę temu, Keniutek napisał(-a):

Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści?

Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏

Wiesz co na razie nie zauważyłem. W biurze trochę inny "przemiał" jest i pewnie czyści po wykonaniu określonej liczby kaw. Tak jak napisał @GostRadolepiej pić z czystego...

 

20251206_170338.jpg

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, tommly napisał(-a):


Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto.
Marzy mi się powrót.

E tam, masz co założyć na rękę.. Panerai fajny. A Mikołaj dopisał, dzieki Małżonce.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekałem ostatnie kilka lat i niestety moja ENA 9 cały czas działa (już 14 lat) więc będzie rezerwowym ekspresem, od dzisiaj J10 , jestem zadowolony 850b7805af615f87ce0c959ac4c42c68.jpg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak patrzę na wasze filiżanki/szklanki i widzę, że dużo ludzi pije z dosyć cienkiej porcelany/szkła.

U mnie musi być grubo…

 

 

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 hours ago, Louis Cypher said:

Tak patrzę na wasze filiżanki/szklanki i widzę, że dużo ludzi pije z dosyć cienkiej porcelany/szkła.

U mnie musi być grubo…

 

 

image.jpeg

 

Albo grubo, albo wcale ;) "scyzoryk" też niczego sobie 💪

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 7.12.2025 o 10:51, arturlep napisał(-a):

Czekałem ostatnie kilka lat i niestety moja ENA 9 cały czas działa (już 14 lat) więc będzie rezerwowym ekspresem, od dzisiaj J10 , jestem zadowolony 


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zacna maszyna. Smacznej

Dam Ci tzw. pro tip, jeśli gdzieś tego nie odkryłeś lub nie znasz z innego modelu ;) Chodzi o system spieniania mleka. Samo czyszczenie granulatem wg. wskazań czy wysuwanie tej głowicy do przepłukiwania oraz odkręcanie dyszy mleka nie wystarcza. Po pewnym czasie system z dużym prawdopodobieństwem się wykrzaczy i zamiast robić piankę będzie pluł parą i mlekiem na wszystkie strony. Rozwiązanie: to pokrętło pianka/mleko również jest demontowalne. Delikatnie je odciągnij, posiada długi trzpień z uszczelką. Kluczowe dla prawidłowego działania systemu są: mikroskopijna dziurka na trzpieniu oraz bardzo płytki rowek. One się z czasem właśnie lubią zakleić i za cholerę nic nie pomoże z tego co jest opisane w instrukcji. Jeśli są czyste wszystko śmiga aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Lemax napisał(-a):

Polecam taką porcelanę do espresso:
 

2021-03-21 13.07.19.jpg

 

Strach pić z takiej, można tylko patrzeć. Piękna. 

Generalnie chłopaki mają rację. Porządnie wygrzana gruba porcelana filiżanki lepiej współgra z lejącym się do niej espresso. 

 

Jak już jesteśmy przy temacie filiżanek do espresso, to lepsze są te, które mają większą średnicę u góry. 

20251208_173128.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Zacna maszyna. Smacznej

Dam Ci tzw. pro tip, jeśli gdzieś tego nie odkryłeś lub nie znasz z innego modelu ;) Chodzi o system spieniania mleka. Samo czyszczenie granulatem wg. wskazań czy wysuwanie tej głowicy do przepłukiwania oraz odkręcanie dyszy mleka nie wystarcza. Po pewnym czasie system z dużym prawdopodobieństwem się wykrzaczy i zamiast robić piankę będzie pluł parą i mlekiem na wszystkie strony. Rozwiązanie: to pokrętło pianka/mleko również jest demontowalne. Delikatnie je odciągnij, posiada długi trzpień z uszczelką. Kluczowe dla prawidłowego działania systemu są: mikroskopijna dziurka na trzpieniu oraz bardzo płytki rowek. One się z czasem właśnie lubią zakleić i za cholerę nic nie pomoże z tego co jest opisane w instrukcji. Jeśli są czyste wszystko śmiga aż miło.

Dzięki za uwagę i podpowiedź. Na pewno sprawdzę ten trzpień po kilkudziesięciu cyklach. Przy codziennym czyszczeniu systemu mleka raczej nie ma szans, żeby zatkały go cukry czy resztki mleka - Jura i oryginalne środki podobno dobrze to rozpuszcza i wypłukuje. Natomiast te mikrodziurki pewnie łapią tłuszcz z kuchni - podczas smażenia i gotowania. Tłuszcz unosi się w mikro kropelkach razem z parą i osadza się wszędzie - to głównie widać przy czyszczeniu okapu. Więc z dużą pewnością także osiądzie na elementach systemu mleka. Do tego przykleji się kurz i po czasie zrobi się zapewne korek. Więc problem zwykle wynika bardziej z warunków, w jakich pracuje ekspres 😕 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

 

Strach pić z takiej, można tylko patrzeć. Piękna. 

Generalnie chłopaki mają rację. Porządnie wygrzana gruba porcelana filiżanki lepiej współgra z lejącym się do niej espresso. 

 

Jak już jesteśmy przy temacie filiżanek do espresso, to lepsze są te, które mają większą średnicę u góry. 

20251208_173128.jpg


Tak jest 👊🏻

 

 

 

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Dzięki za uwagę i podpowiedź. Na pewno sprawdzę ten trzpień po kilkudziesięciu cyklach. Przy codziennym czyszczeniu systemu mleka raczej nie ma szans, żeby zatkały go cukry czy resztki mleka - Jura i oryginalne środki podobno dobrze to rozpuszcza i wypłukuje. Natomiast te mikrodziurki pewnie łapią tłuszcz z kuchni - podczas smażenia i gotowania. Tłuszcz unosi się w mikro kropelkach razem z parą i osadza się wszędzie - to głównie widać przy czyszczeniu okapu. Więc z dużą pewnością także osiądzie na elementach systemu mleka. Do tego przykleji się kurz i po czasie zrobi się zapewne korek. Więc problem zwykle wynika bardziej z warunków, w jakich pracuje ekspres 😕 

uważaj z tym czyszczeniem systemu mlecznego w Z10 Łukasz, tu jest całkiem inna konstrukcja niż w S8, J8, J10..itd ,i łatwo można go uszkodzić 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

uważaj z tym czyszczeniem systemu mlecznego w Z10 Łukasz, tu jest całkiem inna konstrukcja niż w S8, J8, J10..itd ,i łatwo można go uszkodzić 

Spokojnie Jerzy - przeczytam instrukcję jeszcze z dwa razy, za nim cokolwiek ruszę. 

Wyjąlem filtr - i zdecydowanie jest intensywniejsza, bardziej wyrazista i głęboka. Świetna! 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Lemax napisał(-a):

Jak się podoba Rosenthal do jeszcze coś z innej parafii:

 

2021-06-22 20.41.58.jpg


Ale to wątek o kawie a nie o herbacie 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Spokojnie Jerzy - przeczytam instrukcję jeszcze z dwa razy, za nim cokolwiek ruszę. 

Wyjąlem filtr - i zdecydowanie jest intensywniejsza, bardziej wyrazista i głęboka. Świetna! 

proszę 🙂

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

proszę 🙂

 

 

Już przejrzałem trochę jego filmów ;) 

EDIT: O zdecydowanie temat warty uwagi. Jerzy ponownie dziękuję.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.