GostRado 12218 #1476 Napisano 6 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): Brakuje mi Cremy. Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka, stara kawa. Edytowane 6 Grudnia 2025 przez GostRado 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12764 #1477 Napisano 6 Grudnia 2025 (edytowane) 6 minut temu, GostRado napisał(-a): Po co potrzebna Ci crema, gdy i tak należy wymieszać, aby wyrównać warstwy. Może jak włączysz americano, to będzie. Powinien dolewać wody do espresso. Brak cremy to: jasno palone ziarna, grubszy przemiał młynka. Crema to wg poprzedniego ekspresu powiększone espresso z wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie. Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Autor1984 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12218 #1478 Napisano 6 Grudnia 2025 47 minut temu, Autor1984 napisał(-a): wyraźnie wyższą pianką utworzoną przez ciśnienie. Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 331 #1479 Napisano 6 Grudnia 2025 Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści? Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12218 #1480 Napisano 6 Grudnia 2025 9 minut temu, Keniutek napisał(-a): Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści? Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏 To jest zaleta nie wada. Pijesz lepszej jakości kawę. Coś za coś, innej drogi nie ma. 1 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Keniutek 331 #1481 Napisano 6 Grudnia 2025 Zaleta ok. Ale płukanie przed kawą, po kawie, po włączeniu, po wyłączeniu, ile można czekać Teraz wstawili coś od DL i jest "lepiej". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 12237 #1482 Napisano 6 Grudnia 2025 Właściwie od zawsze piłem kawę z ekspresu przelewowego, lubiłem tą smołę, na Mikołaja dostałem ekspres ciśnieniowy... smak jest inny, nowe doświadczenie. Udanego weekendu kawosze Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto. Marzy mi się powrót. 2 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1653 #1483 Napisano 6 Grudnia 2025 2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Pierwsza kawa - lungo. I co mogę napisać w porównaniu z urządzeniem Philips... Jeszcze za wcześnie, ale kawa jest zdecydowanie bardziej "kawowata"*, aniżeli miało to miejsce w przypadku wcześniejszego ekspresu. Dla kawy 145ml dodał zewnętrznym obiegiem 60ml wody. Brakuje mi Cremy. I durnowaty kazał mi zainstalować filtr. Na pasku wskazanie praktycznie 0dH. Wybrałem 2 stopnie w skali niemieckiej. Nie wiem co teraz?? Muszę znaleźć informację jak go użytkować bez filtra. * tak jakbym miał ziarno na języku. Świetna sprawa. WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻 co do filtra : wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA 😉 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5612 #1484 Napisano 6 Grudnia 2025 Godzinę temu, GostRado napisał(-a): Aha. Cremę będziesz miał z Jury normalną, a nie sztuczną, jak zrobisz espresso na 16g mielonki i ciemniejszym wypale ziarna. Ze mnie się śmiałeś że to żadna crema 😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12764 #1485 Napisano 6 Grudnia 2025 (edytowane) 42 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): WOW ! czy front to czarny szczotkowany aluminium ? coś pięknego ! gratuluję najprawdopodobniej najlepszego ekspresu domowego do kawy na świecie 👍🏻 co do filtra : wyłącz ekspres , wyjmuj filtr i włącz ekspres z powrotem , będziesz miał pytanie czy kontynuować bez filtra ? .. i VOILA 😉 Tak amelinium - tego nie pomalujesz 😆 Jerzy latem spotkamy się piwie, albo innym espresso - stawiam! Dzięki! Jutro tak zrobię, a na dziś wystarczy mi już kawy. Godzinę temu, Keniutek napisał(-a): Ten Z10 też ciągle się płucze/czyści? Mieliśmy jakąś Jurę w biurze i szło dostać kurwicy plus filtr na okrągło był do wymiany 😏 Wiesz co na razie nie zauważyłem. W biurze trochę inny "przemiał" jest i pewnie czyści po wykonaniu określonej liczby kaw. Tak jak napisał @GostRadolepiej pić z czystego... Edytowane 6 Grudnia 2025 przez Autor1984 5 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 10850 #1486 Napisano 6 Grudnia 2025 (edytowane) 14 godzin temu, tommly napisał(-a): Gratuluję Mikołaja i Exa, fajne zestawienie na foto. Marzy mi się powrót. E tam, masz co założyć na rękę.. Panerai fajny. A Mikołaj dopisał, dzieki Małżonce. Edytowane 7 Grudnia 2025 przez nav 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturlep 1549 #1487 Napisano 7 Grudnia 2025 Czekałem ostatnie kilka lat i niestety moja ENA 9 cały czas działa (już 14 lat) więc będzie rezerwowym ekspresem, od dzisiaj J10 , jestem zadowolony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16064 #1488 Napisano 8 Grudnia 2025 Tak patrzę na wasze filiżanki/szklanki i widzę, że dużo ludzi pije z dosyć cienkiej porcelany/szkła. U mnie musi być grubo… 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sisqo 6799 #1489 Napisano 8 Grudnia 2025 9 hours ago, Louis Cypher said: Tak patrzę na wasze filiżanki/szklanki i widzę, że dużo ludzi pije z dosyć cienkiej porcelany/szkła. U mnie musi być grubo… Albo grubo, albo wcale "scyzoryk" też niczego sobie 💪 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #1490 Napisano 8 Grudnia 2025 Polecam taką porcelanę do espresso: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 5612 #1491 Napisano 8 Grudnia 2025 W dniu 7.12.2025 o 10:51, arturlep napisał(-a): Czekałem ostatnie kilka lat i niestety moja ENA 9 cały czas działa (już 14 lat) więc będzie rezerwowym ekspresem, od dzisiaj J10 , jestem zadowolony Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zacna maszyna. Smacznej ☕️ Dam Ci tzw. pro tip, jeśli gdzieś tego nie odkryłeś lub nie znasz z innego modelu Chodzi o system spieniania mleka. Samo czyszczenie granulatem wg. wskazań czy wysuwanie tej głowicy do przepłukiwania oraz odkręcanie dyszy mleka nie wystarcza. Po pewnym czasie system z dużym prawdopodobieństwem się wykrzaczy i zamiast robić piankę będzie pluł parą i mlekiem na wszystkie strony. Rozwiązanie: to pokrętło pianka/mleko również jest demontowalne. Delikatnie je odciągnij, posiada długi trzpień z uszczelką. Kluczowe dla prawidłowego działania systemu są: mikroskopijna dziurka na trzpieniu oraz bardzo płytki rowek. One się z czasem właśnie lubią zakleić i za cholerę nic nie pomoże z tego co jest opisane w instrukcji. Jeśli są czyste wszystko śmiga aż miło. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 12218 #1492 Napisano 8 Grudnia 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Lemax napisał(-a): Polecam taką porcelanę do espresso: lł Strach pić z takiej, można tylko patrzeć. Piękna. Generalnie chłopaki mają rację. Porządnie wygrzana gruba porcelana filiżanki lepiej współgra z lejącym się do niej espresso. Jak już jesteśmy przy temacie filiżanek do espresso, to lepsze są te, które mają większą średnicę u góry. Edytowane 8 Grudnia 2025 przez GostRado 3 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12764 #1493 Napisano 8 Grudnia 2025 11 minut temu, Valygaar napisał(-a): Zacna maszyna. Smacznej ☕️ Dam Ci tzw. pro tip, jeśli gdzieś tego nie odkryłeś lub nie znasz z innego modelu Chodzi o system spieniania mleka. Samo czyszczenie granulatem wg. wskazań czy wysuwanie tej głowicy do przepłukiwania oraz odkręcanie dyszy mleka nie wystarcza. Po pewnym czasie system z dużym prawdopodobieństwem się wykrzaczy i zamiast robić piankę będzie pluł parą i mlekiem na wszystkie strony. Rozwiązanie: to pokrętło pianka/mleko również jest demontowalne. Delikatnie je odciągnij, posiada długi trzpień z uszczelką. Kluczowe dla prawidłowego działania systemu są: mikroskopijna dziurka na trzpieniu oraz bardzo płytki rowek. One się z czasem właśnie lubią zakleić i za cholerę nic nie pomoże z tego co jest opisane w instrukcji. Jeśli są czyste wszystko śmiga aż miło. Dzięki za uwagę i podpowiedź. Na pewno sprawdzę ten trzpień po kilkudziesięciu cyklach. Przy codziennym czyszczeniu systemu mleka raczej nie ma szans, żeby zatkały go cukry czy resztki mleka - Jura i oryginalne środki podobno dobrze to rozpuszcza i wypłukuje. Natomiast te mikrodziurki pewnie łapią tłuszcz z kuchni - podczas smażenia i gotowania. Tłuszcz unosi się w mikro kropelkach razem z parą i osadza się wszędzie - to głównie widać przy czyszczeniu okapu. Więc z dużą pewnością także osiądzie na elementach systemu mleka. Do tego przykleji się kurz i po czasie zrobi się zapewne korek. Więc problem zwykle wynika bardziej z warunków, w jakich pracuje ekspres 😕 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16064 #1494 Napisano 8 Grudnia 2025 1 godzinę temu, GostRado napisał(-a): Strach pić z takiej, można tylko patrzeć. Piękna. Generalnie chłopaki mają rację. Porządnie wygrzana gruba porcelana filiżanki lepiej współgra z lejącym się do niej espresso. Jak już jesteśmy przy temacie filiżanek do espresso, to lepsze są te, które mają większą średnicę u góry. Tak jest 👊🏻 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1653 #1495 Napisano 8 Grudnia 2025 3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a): Dzięki za uwagę i podpowiedź. Na pewno sprawdzę ten trzpień po kilkudziesięciu cyklach. Przy codziennym czyszczeniu systemu mleka raczej nie ma szans, żeby zatkały go cukry czy resztki mleka - Jura i oryginalne środki podobno dobrze to rozpuszcza i wypłukuje. Natomiast te mikrodziurki pewnie łapią tłuszcz z kuchni - podczas smażenia i gotowania. Tłuszcz unosi się w mikro kropelkach razem z parą i osadza się wszędzie - to głównie widać przy czyszczeniu okapu. Więc z dużą pewnością także osiądzie na elementach systemu mleka. Do tego przykleji się kurz i po czasie zrobi się zapewne korek. Więc problem zwykle wynika bardziej z warunków, w jakich pracuje ekspres 😕 uważaj z tym czyszczeniem systemu mlecznego w Z10 Łukasz, tu jest całkiem inna konstrukcja niż w S8, J8, J10..itd ,i łatwo można go uszkodzić 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12764 #1496 Napisano 8 Grudnia 2025 5 minut temu, Krakus1 napisał(-a): uważaj z tym czyszczeniem systemu mlecznego w Z10 Łukasz, tu jest całkiem inna konstrukcja niż w S8, J8, J10..itd ,i łatwo można go uszkodzić Spokojnie Jerzy - przeczytam instrukcję jeszcze z dwa razy, za nim cokolwiek ruszę. Wyjąlem filtr - i zdecydowanie jest intensywniejsza, bardziej wyrazista i głęboka. Świetna! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 188 #1497 Napisano 8 Grudnia 2025 Jak się podoba Rosenthal do jeszcze coś z innej parafii: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16064 #1498 Napisano 8 Grudnia 2025 8 minut temu, Lemax napisał(-a): Jak się podoba Rosenthal do jeszcze coś z innej parafii: Ale to wątek o kawie a nie o herbacie 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1653 #1499 Napisano 9 Grudnia 2025 8 godzin temu, Autor1984 napisał(-a): Spokojnie Jerzy - przeczytam instrukcję jeszcze z dwa razy, za nim cokolwiek ruszę. Wyjąlem filtr - i zdecydowanie jest intensywniejsza, bardziej wyrazista i głęboka. Świetna! proszę : 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 12764 #1500 Napisano 9 Grudnia 2025 (edytowane) 38 minut temu, Krakus1 napisał(-a): proszę : 🙂 Już przejrzałem trochę jego filmów EDIT: O zdecydowanie temat warty uwagi. Jerzy ponownie dziękuję. Edytowane 9 Grudnia 2025 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach