Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, satanic napisał(-a):

Spróbuj, czekamy na taki test😆😉

Denaturat też mam spróbować? 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w końcu udało się dostać info. od Jury Poland, na temat różnicy między młynkami w Z10 EB vs EA :

Młynek P.R.G.2+ od młynka P.R.G. odróżniają zasadniczo dwa elementy: 1. Po zakończeniu mielenia młynek odkręca się do pozycji wyjściowej, przechodząc w tryb spoczynku (funkcja relaksacji). Oznacza to, że młynek nie jest już naprężony (stożek mielący oraz pierścień nie są ściśnięte), co ma pozytywny wpływ na precyzję mielenia, ostrość żaren i ogólną trwałość. 2. Młynek posiada możliwość jeszcze dokładniejszej regulacji stopnia zmielenia (7 poziomów do wyboru vs 5 w młynku P.R.G.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Krakus1 napisał(-a):

w końcu udało się dostać info. od Jury Poland, na temat różnicy między młynkami w Z10 EB vs EA :

Młynek P.R.G.2+ od młynka P.R.G. odróżniają zasadniczo dwa elementy: 1. Po zakończeniu mielenia młynek odkręca się do pozycji wyjściowej, przechodząc w tryb spoczynku (funkcja relaksacji). Oznacza to, że młynek nie jest już naprężony (stożek mielący oraz pierścień nie są ściśnięte), co ma pozytywny wpływ na precyzję mielenia, ostrość żaren i ogólną trwałość. 2. Młynek posiada możliwość jeszcze dokładniejszej regulacji stopnia zmielenia (7 poziomów do wyboru vs 5 w młynku P.R.G.)

Jutro Julka ma przyjechać. Ciekawość już mnie zżera - gorzej jak nie będzie różnicy 😕 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wyjaśnione, o czym pisałem, że w młynku drugiej generacji grubość przemiału ustawiamy po procesie mielenia. W większości automatów jest odwrotnie. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

(...)

Co do nadekstrakcji... A zjawisko nadsterowności w samochodzie występuje? Wystarczy przeczytać definicję i najlepiej poczuć kilkukrotnie. Nic skomplikowanego. Zdanie wielokrotnie złożone - nie wykracza poza obszar ludzkiego rozumowania. Choć może zależeć od percepcji czytelnika. 

Z forum czerpię wiedzę i doświadczenie. Jeśli nie jest to dla mnie miejsce na naukę i rozwój, to forum nie miałoby większego sensu. Przykładowo dla uściślenia wcześniejszej wypowiedzi - ustawiłem wyższą temperaturę dla jasno palonych ziaren, żona stwierdziła, że kawa smakuje jej teraz dużo lepiej. Czy mogę więc korzystać z tych informacji i się dokształcać, czy nie mogę? Jeżeli mogę, to dziękuję za pozwolenie. Bo kompletnie nie rozumiem Waszych intencji, kiedy przychodzicie i komentujecie to, że ktoś chce się w danej dziedzinie dowiedzieć więcej. Że korzysta z nowych informacji, których wcześniej nie miał, i wdraża je z korzyścią dla siebie. Po co krytykować kogoś za to, że jest bardziej skrupulatny niż Wy sami? I co mnie obchodzą Twoje etapy przejściowe? Nie piszę Twojej biografii i zupełnie mnie to nie interesuje.

Żyjcie kochani i dajcie żyć innym. 

My się nie rozumiemy, niestety 🤷‍♂️

Piszesz o czerpaniu z forum wiedzy i doświadczenia.

Więc ja jako trzeźwiejący perfekcjonista przekazuję Ci moje doświadczenie: w sumie nie warto 😀 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

My się nie rozumiemy, niestety 🤷‍♂️

Piszesz o czerpaniu z forum wiedzy i doświadczenia.

Więc ja jako trzeźwiejący perfekcjonista przekazuję Ci moje doświadczenie: w sumie nie warto 😀 

Ale musisz mieć świadomość, że ono nie leży w kręgu moich zainteresowań 🙄

focker.gif

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ale musisz mieć świadomość, że ono nie leży w kręgu moich zainteresowań 🙄

Teraz już wiem, next time dam *nie dotyczy @Autor1984 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Jutro Julka ma przyjechać. Ciekawość już mnie zżera - gorzej jak nie będzie różnicy 😕 

z jakiego ekspresu korzystasz obecnie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z jakiego ekspresu korzystasz obecnie ? 

Philips seria EP54XX

Prawdopodobnie 5447/90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno będzie różnica , tylko daj kilka dni na przyzwyczajenie się do nowego smaku kawy , i do ustawienia parametrów , coś pięknego jest ta indywidualizacja każdej kawy i każdego parametru w Z10 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Dobrze, że się przyznałeś, bo =>

Pisałem Ci o tym, dlaczego, ale niestety nie ogarniesz tego, za skomplikowane dla Ciebie.

To może wreszcie opiszesz ten fragment instrukcji obsługi? Czego się boisz i tego nie zrobisz, skoro ja nic nie rozumiem, to w czym problem?:-) Instrukcja od czapy, ale akurat z tego dopisanego przez Ciebie ekspresu (akurat bez znaczenia, niemalże we wszystkich jest to samo). Nie bój się, poczytaj kilka razy i napisz nam tutaj co tam ktoś napisał 🙂 i o tym co tam napisane jest moja wypowiedź 🙂

EDIT:

Wiem że tego nie ogarniesz, więc dla ułatwienia zaznaczyłem Ci kluczowe fragmenty na żółto. Przeczytaj je 10 razy, chociaż nie wiem czy 10 to nie za malo żebys chociaż połowę skumał 😞

image.png.84ba6079097f8947fe7b63e58abd0163.png

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

tylko daj kilka dni na przyzwyczajenie się do nowego smaku kawy

W porównaniu z Philipsem powinna być bardziej wyrazista. 

@Krakus1

Na jakim poziomie masz ustawiony młynek?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Masz wyjaśnione, o czym pisałem, że w młynku drugiej generacji grubość przemiału ustawiamy po procesie mielenia. W większości automatów jest odwrotnie. 

Podczas mielenia ustawia się te młynki w których żarna stykają się cały czas, to po prostu dwa koła zębate wykonane z ceramiki. Czyli ząbek zahaczony jest o ząbek. Kręcenie na siłę może spowodować połamanie zazębionych ząbków. Tak zrobione młynki są mniej skomplikowane w budowie a co za tym idzie tańsze.

Jeżeli nowszy model lub droższy rozłącza żarna przez ich odstawienie to tam nie ma co się połamać, bo tam nic się nie zazębia, nie styka.

A jak ktoś chce pożegnać się z ekspresem i zniszczyć jego młynek, wystarczy nasypać zielonej kawy.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GostRado napisał(-a):

W porównaniu z Philipsem powinna być bardziej wyrazista. 

@Krakus1

Na jakim poziomie masz ustawiony młynek?

to zależy od rodzaju napoju kawowego , w Z10 fabrycznie każda kawa ma inne ustawienie młynka , espresso 4/5 , cappuccino 2/5 itd. , natomiast można tego też personalizować , czego jestem w trakcie właśnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Burns napisał(-a):

Czyli ząbek załączony jest o ząbek. Kręcenie na siłę może spowodować połamanie zazębionych ząbków. 

Burns, żeby młynek mielił kawę, żarna muszą być odsunięte od siebie, a ile, taka będzie grubość mielenia. Nie mogą się stykać. W ekspresach automatycznych nawet, jeśli ustawisz młynek na najdrobniejsze mielenie, żarna i tak nie będą się stykać. W młynkach ręcznych czy elektrycznych punkt "0" służy do kalibracji, jako odniesienie. 

44 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

espresso 4/5 

Tzn, że 5/5 to najdrobniejsze mielenie?

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych tanich wszystko jest naprężone, jest prawdopodobnie kawa z poprzedniego mielenia. Niech ta szczelina w pozycji jakiejś tam powiedzmy środkowej ma 0,3mm przestawiasz młynek na niższą wartość gdzieś szczelina ma mieć 0,1mm. Walczysz w tamim razie z oporem i lamane są zęby kół polimerowych w mechanizmie nastawy młynka a po tym to już z górki. Można to pewnie porównać do nieużywania sprzęgła przy zmianie biegów w samochodzie...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi