Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, GostRado napisał(-a):

To są ziarna z palarnii specialty? Możesz podać nazwę. 

Raczej marketowa Lavazza. 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, GostRado napisał(-a):

To są ziarna z palarnii specialty? Możesz podać nazwę. 

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Raczej marketowa Lavazza. 

@GostRado, Kolega @Autor1984 jest od dziś dla mnie niekwestionowanym CAFFEE GURU - to LAVAZZA espresso.

Coś mnie podkusiło i kupiłem. Nie jest złe w smaku, ale jakość ziaren... lepiej gdybym ich nie widział. Może w zmielonej tak by nie raziły.

9D91F18.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Topaz napisał(-a):

to LAVAZZA espresso.

Takim zbulwersowanym tonem napisałeś, to pomyślałem, że jakaś palarnia sprzedaje takie ziarno, a tu "normalna" marketowa kawa od wielkiego włoskiego brandu. Nie ma co się dziwić, bo kawa jest zbierana kombajnami z plantacji przemysłowych.  Ostatnio tego typu kawy podrożały, więc nie ma aż tak dużej różnicy w cenie do zakupu bezpośrednio w palarnii świeżo palonego ziarna nieporównywalnie lepszej jakości, chyba że ktoś lubi smak włoskiej spalenizny.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Topaz napisał(-a):

@GostRado, Kolega @Autor1984 jest od dziś dla mnie niekwestionowanym CAFFEE GURU - to LAVAZZA espresso.

Coś mnie podkusiło i kupiłem. Nie jest złe w smaku, ale jakość ziaren... lepiej gdybym ich nie widział. Może w zmielonej tak by nie raziły.

9D91F18.jpg

To co na talerzyku, to ewidentny blend.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, GostRado napisał(-a):

Takim zbulwersowanym tonem napisałeś, to pomyślałem, że jakaś palarnia sprzedaje takie ziarno, a tu "normalna" marketowa kawa od wielkiego włoskiego brandu. Nie ma co się dziwić, bo kawa jest zbierana kombajnami z plantacji przemysłowych.  Ostatnio tego typu kawy podrożały, więc nie ma aż tak dużej różnicy w cenie do zakupu bezpośrednio w palarnii świeżo palonego ziarna nieporównywalnie lepszej jakości, chyba że ktoś lubi smak włoskiej spalenizny.

No trochę goryczy we wpisie jest, ja fanem kaw od INGAGI COFFEE, HAYB, WHITE BEAR jestem, tu trochę zawiodłem się na jakości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Topaz napisał(-a):

ja fanem kaw od INGAGI COFFEE, HAYB, WHITE BEAR

I nim pozostań. Wszystkie masowe włoskie kawy są podobne w smaku z powodu sposobu pozyskania ziarna, o którym pisałem i muszą mocniej je palić, aby ujednolicić finalny smak. Trochę się różnią na plus ich flagowe wersje jak np:

¹ Bazzary dodicigrancru

² New York extra

³ Illy classico 

⁴ Pellini top

Swojego czasu, jak jeszcze nie siedziałem tak głęboko w kawowym temacie, to przetestowałem sporo różnych włoskich kaw, bo znajomy sprowadzał bezpośrednio z Włoch. Żadna nie jest warta swojej ceny i w dodatku nie można kupić świeżo palonej, takiej do miesiąca. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

między 6m a 12m kawę VS 3 tygodniową 

Napisz mniej zagmatwanie, żeby się nie domyślać.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, GostRado napisał(-a):

Napisz mniej zagmatwanie, żeby się nie domyślać.

33 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

między 6m a 12m kawę VS 3 tygodniową 

20260121_182110.jpg

20260106_173241.jpg

Sądzę, że Jerzy wskazuje na wysokosć cremy. Dla kawy, która "odpoczywała" trzy tygodnie, a tą która leżała w okresie między szóstym, a dwunastym miesiącem.

Ale ja jestem laikiem, i mogę "pleść" androny.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crema z bąblami mi się nie podoba.  Niech Jurek konkretnie się wypowie, to rozbierzemy te dwie ekstrakcje na czynniki pierwsze. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak Łukasz pisze , górna fotka to espresso z 3 tygodniowej kawy z Polskiej palarni - 100% mix arabica. 

dolna fotka ,to espresso z półrocznej, do rocznej  kawy - mam jedynie datę ważności na opakowaniu- , z Włoskiej palarni -też 100% mix arabica 

różnica w wyglądzie cremy jest zauważalna,  co do smaku,  muszę jeszcze kilka dni ją próbować ,o różnych porach dnia 

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

górna fotka to espresso z 3 tygodniowej kawy z Polskiej palarni - 100% mix arabica. 

Tak ma być.

Jak robisz espresso, to wylewki obniżasz maksymalnie w dół, bo zastanawiają mnie te bąble w cremie? W każdej Jurze, tj z modułem zaparzającym 16g, crema była gęsta, zwarta, bez bąbli, aż się dziwiłem, że jest taka ładna z automatu. Drugi powód, to może być też kwestia tego automatycznego ustawienia parametrów do espresso w tej Jurze. Czy podczas ekstrakcji kawa nie za gwałtownie wypływa? Powinna się powoli, jednostajnie sączyć. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wygląda crema przy obniżeniu wylewek, kawa wypływa jak mikcję emeryta przed wizytą u Urologa 😅 , choć ilość kawy w ml się zgadza

20260122_165437.jpg

20260122_165449.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi