Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Po przeszło rocznym używaniu M20 a to ten sam mechanizm co w Circle nie ma sensu regulować. Nie napisałeś w jakiej pozycji zegarek "odpoczywa" tzn w jakiej leży po zdjęciu. U mnie późni się około 3 - 5 sek./dobe. Ale przyspiesza w pozycji z koronka do dołu.W bilansie miesięcznym przy odpowiednim ułożeniu zegarka na noc wychodzę z wynikiem +- 1 sek./miech. Ustawiam go tylko jak się zatrzyma przez nienoszenie i zapomnę go włożyć do rotomatu. Jeszcze jedno. Jak nie będziesz go nosił dłużej niż 1 dzień to powinien przyspieszyć. Mniej pary szybciej chodzi.  <_<

Edytowane przez Jaas

Janusz

Longines cal. 18.86ZABC x 1932r, Atlantic Worldmaster 53754.41.93R, Xicorr FSO M20 nr 38, G.Gerlach Żubr nr 008, G.Gerlach Kosmonauta, Deep Blue Juggernaut II, Tribuna Omaggio,  Seagull 1963, Seiko 5 Sports SKZ229K1, Seiko 5 Sports 7S36-02B0, Seiko SNAA45P1, Jacques Lemans Monte Carlo F-5016C. Pattini x kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to zaskakujące co napisałeś. Zdejmuję na noc i kładę szkiełkiem do góry. Dziś w nocy położę go koronką do góry, zobaczymy czy coś się zmieni. Jak na razie, od momentu zakupu nie doprowadziłem do sytuacji w której zatrzymałby się mechanizm.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sorki ale napisałem "koronka do góry" a powinno być "koronką do dołu" (jak na moim avatarze). Sprawdź w rożnych położeniach (koronka góra, dół, koperta na deklu i szkle). Mi i Xicorr M20 i Deep Blue Juggernaut II na Miyota 9015 spieszają o kilka sekund w nocy przy takim położeniu. W zależności od mojego widzi misi to tydzień noszę M20 a potem inny i tak na zmianę. I dlatego czasem któryś stanie. :D

Edytowane przez Jaas

Janusz

Longines cal. 18.86ZABC x 1932r, Atlantic Worldmaster 53754.41.93R, Xicorr FSO M20 nr 38, G.Gerlach Żubr nr 008, G.Gerlach Kosmonauta, Deep Blue Juggernaut II, Tribuna Omaggio,  Seagull 1963, Seiko 5 Sports SKZ229K1, Seiko 5 Sports 7S36-02B0, Seiko SNAA45P1, Jacques Lemans Monte Carlo F-5016C. Pattini x kilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No ja niestety puki co nie moge sobie pozwolic na kilka fajnych automatów. jak na razie wystarczy circle. Rzeczywiscie, dzis zegarek lezal kilka godzin przed praca koronka do gory. Sprawdzilem wieczorem i uzbieralo sie minus 9s. Wlasnie po przeczytaniu Twojego posta odwrocilem zegarek z koonki do giry, na koronki w dol. No, jednak dobrze, ze nima turbillona ;-)Jutro sprawdze wynik

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla zainteresowanych zakupem xiccora circle lub gardy w salonie od czasu do .... w Warszawie, zegarki - 20%

wiadomość sprawdzona, oferta aktualna najprawdopodobniej do 21.05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minus 20 procent? no nieźle. Sam bym się skusił, ale już mam. Wracając do dokładności, w istocie położyłem go w nocy koronka do dołu i wyszło jakieś 9 s spóźnienia. Na płasko było minus 7 ale... w circle i M20 jest taki myk, że z powodu koronki umieszczonej nie centralnie na godzinie 3, można go połozyć koronką do dołu na dwa sposoby (nie na płaskim), kładę na wiklinowy koszyk przy łóżku i nie równość powierzchni umożliwia położenie na dwa sposoby koronką w dół. Dziś wypróbuję pozycję jak na awatarze Jaasa. Położę na książce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze post pod postem, zastanawiam sie, czy twardosć powierzchni na ktorej lezy zegarek tez ma znaczenie. Jakies mikrodrgania inaczej beda amortyzowane na stoliku z drewna a inaczej na czyms miekkim. Moze gadam glupoty ale kto wie. Naszla mnie chec na trzeci pasek ze strony xicorra, ten z tkaniny pokryty guma z przeszyciem. Ale niestety priorytety finansowe czekaja. Olej w czolgu do wymiany (kia sorento z automat skrzynia) plus regulacja.geometrii i pare innych pozycji, wiec temat poczeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podsyłam kilka fotek prototypowych tarcz do Garfisha.

QRPWtbb.jpg

TFVC9Ya.jpg

KczVfHA.jpg

Edytowane przez atomtomski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od kiedy w sprzedaży będzie?

a z syreną coś wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podawanie terminów jakoś słabo mi wychodzi :-) więc na razie nie podam terminu Garfisha.

Syrena się dziej. Mechanizmy będą koło września. W międzyczasie walczymy z resztą.

Jakoś niedługo będę miał aktualne rendery. Zmieniliśmy trochę kopertę, koronkę, przyciski i wskazówki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z fiatem 125p ? 

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, nie męczcie atomtomskiego. Aczkolwiek sam jestem ciekawy. Te tarcze na żywo (nie rendery) wygladają super, a już naprawdę na żywo żywo to zapewne supersuper. Ciekawy jestem jaka bedzie cena syrenki. Chyba muszę zacząć zbierać na następny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja może na pierwszego Xicorra :) Zdjęcia kuszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj xicorra, ja mam circle. Poprawia chumor za każdym razem, kiedy patrzy się na niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F125p też działamy. Najpierw będzie w okrągłej kopercie, chrono manual, jeszcze chwilka.

W dalszej perspektywie, nad kwadratem też prace trwają ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Adamie, my tu czekamy na nowości:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj czekamy, ale co na to nasze żony? Mniejsza o większość. Polozylem wczoraj w nocy circle na koronce, dzis sprawdzilem z elektronikiem casio, wyszlo -10s. Teraz polozylem na szkielku. Jutro sprawdzimy efekt. Podsumowujac. Na deklu -7, koronka do gory -9 na koronce -10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe wyniki testów.

Z tego co pamiętam to seagull podaje odchyłkę od -25 do +25 na dobę.

U nas procedura testowa wygląda tak:

- po złożeniu każdy zegarek jest regulowany przez zegarmistrza na chronoskopie (w kilku pozycjach)

- w biurofabryce każdy zegarek trafia na rotomat i kreci się co najmniej 24h

- po 24 h jest sprawdzamy odchyłkę, jeśli wynosi od -10 do +10 s to zegarek trafia do pakowania, jeśli jest więcej wraca do zegarmistrza i powtarzamy procedurę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szybkie pytanko do Atomtomskiego, czy w circlu można biegac? pytam bo trudno mi sie z nim rozstawac.

Edytowane przez albiNOS 01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt Syrenki jest super, bardzo mi się podoba. Jestem ogromnie ciekawy aktualnej wersji po ostatnich zmianach.

Szkoda, że z zakupem trzeba będzie poczekać do przyszłego roku, ale cóż. Lepiej późno niż wcale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podawanie terminów jakoś słabo mi wychodzi :-) więc na razie nie podam terminu Garfisha.

Syrena się dziej. Mechanizmy będą koło września. W międzyczasie walczymy z resztą.

Jakoś niedługo będę miał aktualne rendery. Zmieniliśmy trochę kopertę, koronkę, przyciski i wskazówki. 

Czekam z utęsknieniem jako wierny fan Xicorra. Jak dla mnie Syrena Sport to będzie koszt w granicach 2,5-3,5k. Są to koszty zrozumiałe jak na taki projekt. Trzyma kciuki i odkładam kaskę.

P.S. Moja Warszawa czeka na siostrę.  ;)

Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F125p też działamy. Najpierw będzie w okrągłej kopercie, chrono manual, jeszcze chwilka.

W dalszej perspektywie, nad kwadratem też prace trwają ;-)

to może uchylisz rąbka tajemnicy i pokarzesz jakieś fotki lub grafiki

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam z utęsknieniem jako wierny fan Xicorra. Jak dla mnie Syrena Sport to będzie koszt w granicach 2,5-3,5k. Są to koszty zrozumiałe jak na taki projekt. Trzyma kciuki i odkładam kaskę.

P.S. Moja Warszawa czeka na siostrę.  ;)

to zbyt zaporowa cena jak dla mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Jak dla mnie Syrena Sport to będzie koszt w granicach 2,5-3,5k. Są to koszty zrozumiałe jak na taki projekt. (...)

Chyba, że w środku siedzieć będzie Valjoux 7750, wtedy taka cena jest uzasadniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że w środku siedzieć będzie Valjoux 7750, wtedy taka cena jest uzasadniona.

I o nim myślałem. Z innym "tańszym" mechanizmem może do 2k się cena zamknie, ale nie sądzę żeby to była cena M20. Ciekawi mnie ile będzie kosztować Garfish bo koperta jest zarąbista.

Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi