Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ale bez sensu jest racjonowanie wydatków na gadżet - bo coś będzie miało coś lepszego i będzie taniej. W ten sposób zakup jakiegokolwiek zegarka za więcej nż 3000 zł jest bez sensu. Przecież w pasji nie o to chodzi. Mi ten model Eposa spodobał się juz dawno przy pierwszej prezentacji - kupiłem niedawno jak trafiła się okazja cenowa - i w pełni świadomy, że to Eta, wiedzą ile kosztuje produkowanie zegarka tej klasy  - jestem w pełni zadowolony. Miałem mechaniczne chrono jednej z Chińskich marek, kupione za 15% ceny Eposa i cieszył jako nowość z tydzień - potem zupełna obojętność. A był przyzwoicie zrobiony, miał mechaniczne chrono szafirowe szkło, racjonalnie - to on miał sens nie Epos - tyle że wisi mi to. Kupuję bo mi sprawia zadowolenie a nic mu nie brakuje z tego czego w nim potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuję bo mi sprawia zadowolenie a nic mu nie brakuje z tego czego w nim potrzebuje.

No i o to chodzi... co nie zmienia faktu każdy ma prawo do swojego zdania :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze...

Temat zupełnie nie o Eposach, więc powiem tylko, że Gerlacha będę chciał obejrzeć na żywo. I nadal jest on na mojej krótkiej liście obok Certiny DS1 i Orienta Stara.

A Epos? Jest piękny z każdej strony i robi +4 sekundy na dobę. No i jest szwajcarski, nie? :-)

Edytowane przez mucha76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Epos? Jest piękny z każdej strony i robi +4 sekundy na dobę. No i jest szwajcarski, nie? :-)

Oczywiście, że jest szwajcarski, to przecież Szwajcarzy włożyli mechanizm w wyprodukowany w Chinach do koperty wyprodukowanej w państwie środka ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...do koperty wyprodukowanej w państwie środka ;P

To całe szczęście że nie w Chinach.;-)

A tak poważnie naprawdę jest tak źle ze "szwajcarami"? Jest gdzieś na forum osobny wątek na temat szwajcarskości zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poważnie naprawdę jest tak źle ze "szwajcarami"?

A dlaczego ma być źle? Sprzedają się, ludzie je noszą i są zadowoleni, albo zadowoleni mniej...  ;) 

To od podejścia zależy prywatnego i wyceny napisu "swiss made" na tarczy - dla jednych wart jest więcej niż cała reszta zegarka a dla innych jest wart mniej - podobnie jest z napisami  made in Poland na tarczach "polskich" zegarków zresztą - też są robione tam gdzie są robione, też mogą być udane albo nie udane i też... nie ma takiego projektu którego nie dałoby się zepsuć, albo skopiować niezależnie od tego jaki rzeczownik jest po "made in...." ;) Bardziej chodzi o mit precyzji, dokładności i niezawodności "szwajcarskich" zegarków, relację jakości do ceny i ściemniania że "klepanie buły" to nie "klepanie buły" a "sztuka zegarmistrzowska" czy też inne slogany "narodowe" :D 

Jest gdzieś na forum osobny wątek na temat szwajcarskości zegarków?

Gdzieś jest... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze szwajcarskimi zegarkami jest wszystko w porządku.

Mit upadł dawno ( w sensie szwajcarski zegarek jest na pewno szwajcarski )

Temat przewija się wielu tematach.

Edytowane przez pawelb29

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka postów wyzej kolega Maka pisał o problemie ze wskazówkami od enigmy.

Otoz u mnie jest niestety podobnie, zegarek miesiąc po zakupie wylądował w serwisie.

Wskazówka sekundnika po wyzerowaniu ustawiała się jak się jej podobało. A co ciekawe wkońcu poprostu odpadła.

Zegarek wrócił z serwisu - było chwile spokoju i powtórka. Wskazówka sekundnika ustawia się jak się jej podoba (na szczęście nie odpadła )

Kolega Daito pisal o wymianie mechanizmu.

Moje pytanie jest następujące. Czy jest wogóle szansa na to aby Gerlach poprostu wymienil mechanizm w ramach gwarancji.

Macie jakieś doświadczenia w takich sprawach z Gerlachem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ktoś coś wie na temat Gerlacha z Trytem??

Na stronie producenta jest,że przygotowany do produkcji.

Choruję na zegarek z trytem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ktoś coś wie na temat Gerlacha z Trytem??

Na stronie producenta jest,że przygotowany do produkcji.

Choruję na zegarek z trytem.

Mieli mocne problemy administracyjne z nim, odstawiony na "przyszłość". Obecnie za ok 1000 PLN można ustrzelić Deep Blue z trytem, jak masz środki to łap :)

Jak masz więcej środków to Ball ma rewelacyjną ofertę w każdym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już raz był naprawiany , to zgłosić chęć naprawy czy "prosbe" o wymianę mechanizmu tak jak sugerował Daito ?

Czy ktoś z użytkowników Enigmy robił coś w tym temacie. Podobno to dosyć częsta usterka tego mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś nieprecyzyjnie bądż niefachowo.

Od paru dni jestem posiadaczem zegarka P50 jastrząb i mam pytanie dotyczące mechanizmu.Gdy porusza się zegarkiem co pewien czas słychać pewien dżwięk coś jakby klikniecie i nie wiem czy to jest prawidłowa praca mechanizmu.Zegarek ma tak od nowości,dodam że pomiar czasu jest prawidłowy i nic innego poza tym klikaniem mnie nie niepokoi.To mój pierwszy zegarek z chińskim mechanizmem i nie wiem czy tak po prostu ma być.

Prosze o pomoc i z góry dziękuje za każdą odpowiedż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Być może wahnik słyszysz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to na stówe  nie wachnik ,zupełnie inny dżwięk .Wachnik wydaje odgłos coś alla nakręcanie i jest ciągły podczas obracania a to jest pojedyńczy odgłos przypominający klikniecie.Nie wiem jak to inaczej opisać,dodam że posiadam automat Seiko i tam takie kliki nie występują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do Enigmy i jej wady kupiłem zegarek na forum od kolegi który dobrze wiedział co i jak …@#$%%^^$## ….. człowiek się na błędach uczy…… Takich rzeczy nie robi się na forum szanujmy się Panowie!!!

Pierwszy raz wysłałem ją do naprawy.

Zadzwoniłem do Pana z G.Gerlach /bardzo miły człowiek naprawdę/ podałem mu swój adres wylał mi formularz zgłoszenia usterki i, i zegarek poszedł do Szczecina do zegarmistrza do naprawy. Po jakimś czasie wrócił, szkoda, że nie powiadomili mnie o wysyłce zwrotnej bo człek nie zawsze jest w domku, nieważne. Po tygodniu użytkowania naprawionego  zegarka …… było jeszcze gorzej. Strach używać przycisków stopera!!!! Nigdy nie działają!!!!

Zadzwoniłem znowu do Pana do G.Ger… i powiedziałem co się dzieje cyt: „proszę wysłać zegarek do naprawy jak poprzednio”.

To wysłałem poczekam paczka wysłana dziś Pocztą polską sobota 03.12.2016 powinien dojść jakoś wtorek – środa.

O efekcie poinformuję…..

Niżej cytat z mojego zgłoszenia AWARII  ;-)

Model i numer zegarka:  Gerlach Enigma z białą tarczą V

K64GG

Opis zaobserwowanych nieprawidłowości:

Zegarek był już naprawiany. Usterka, która występuje jest ta sama, co poprzednio - nic się nie zmieniło – jest gorzej!!! Źle resetuje się sekundnik chronografu. Podczas resetu nie ustawia się w pozycji „na 12-tej”. Często przeskakuje w różne położenia działa jak chcę….. Po ostatniej naprawie mam wrażenie, że zegarek zachowuje się jeszcze gorzej niż poprzednio.

Mechanizm użyty w tym zegarku ma wadę. Ci, co wiedzą, o co chodzi wiedzą, że mam rację. Czyli moim zdaniem Pani/Pan, który/a będzie „naprawiała” ten zegarek wie, że trzeba wymienić mechanizm. Sugeruję wymianę go na działający. Bo jeśli naprawa ma wyglądać podobnie jak ostatnio to skutek może być identyczny jak poprzednio, czyli żaden.

Skoda Waszego i Mojego czasu, nerwów i pieniędzy na przesyłkę.

Liczę na pozytywne rozwiązanie sprawy.

Prosimy o przesłanie zegarka bezpośrednio do naszego zegarmistrza:

Zakład Zegarmistrzowski

Dariusz Gracki Al. Wyzwolenia 109

71-560 Szczecin

Teł: 91 484 61 89

Tylko prośba proszę się od mnie odezwać jak wyślecie zwrotną paczkę z naprawionym zegarkiem żebym mógł się zorganizować i osobiście odebrać ją od kuriera /dostawca, nr listu itp./!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-3 naprawy skutkuje wymianą na nowy zegarek. Tak stoi w piśmie jakie dostajesz z kupiony zegarkiem więc chyba nie ma się co martwić.

Choć jeśli na forum sprzedano Ci ten zegarek nie informując o usterce to niezbyt miło..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do Enigmy i jej wady kupiłem zegarek na forum od kolegi który dobrze wiedział co i jak …@#$%%^^$## ….. człowiek się na błędach uczy…… Takich rzeczy nie robi się na forum szanujmy się Panowie!!!

Kolego Maka, ale przeciez wiedziales co kupujesz, I zaplaciles za uzywany zegarek

odpowiednio mniej ze wzgledu na usterke. Przynajmniej tak wynika z Twoich wczesniejszych postów.

A teraz lamentujesz zeby dostac nowy zegarek od producenta. Zacytuje Twoje slowa:"Takich rzeczy nie robi się na forum, szanujmy się!!!"

Mam zegarek g.gerlach enigma z kupiony 12.2015 tak wynika z kartki dołączonej do pudełka.

Sekunda działa jak chce. Kupiony na bazarku za fajną $ ale działanie mechanizmu jest ……… dziwne.

I tak się zastanawiam na tym żeby to urządzenie oddać do naprawy.

Tylko czy tam jest co naprawić.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem świadomie zepsuty zegarek taniej i teraz chcę wyłudzić

od producenta nowy Ty chyba jesteś @#$^&%$# proszę Cię Kolego :blink:  :wacko:

Czegoś tu Kolego chyba nie zrozumiałeś!!!

Jak kupowałem to nie wiedziałem, że zegarek nie działa JAK POWINIEN!!!

W ogłoszeniu nie było na ten temat 1 słowa!!!! A że taniej - bo był używany!!!

Przedmioty używane są tańsze np. auta, zegarki.... rozumiesz???

Sprzedający mnie o wadzie nie poinformował a wiedział bo jak pierwszy raz po wyjęci z paczki którą otrzymałem od niego i użyłem stopera to nie działało to jak należy!!!

POLSKIE DZIADOSTWO!!!

CHCĘ NAPRAWY ZEGARKA BO MI SIĘ PODOBA, LUBIĘ GO I CHCĘ!!!!!

A naprawa zegarka - ma 24 miesiące gwarancji!!!

Uprzejmie proszę o to, co mi się należy, czyli o naprawę.

Jeśli firma-producent wie, że tego nie da się naprawić i ustawiają mi wskazówki,

które po 2 – 3 użyciach stopera dalej działają jak poprzednio. To, po co to robić?????

Denerwuje mnie takie podejście do tematu.

Żyjemy w kraju gdzie pewne zasady obowiązują.

Tyle mam po prostu dosyć POLSKIEJ BYLE JAKOŚCI i już……

Wiem, że mechanizm Seiko i tu jest wina. Ale co to ma wspólnego z tym, że mam coś co

jest na gwarancji nie działa i działać nie będzie trzeba wymienić mechanizm. Inaczej się nie da!!! 

To jest norma w POLSCE?

ŚCIEMNIAMY JAKOŚ TO BĘDZIE? :unsure: 

Proszę Was zacznijmy się szanować chociaż TU :rolleyes: 

Edytowane przez maka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi