Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, już mnie nerwica bierze.
Pacjent - Poljot budzik -2612.1.
Nie mogę włożyć wałka od budzika.
Kombinowane na milion sposobów, jedyny który mi się udał, to włożenie wałka przy rozmontowanym remontuarze i sciągniętym tirecie.
Jednak, do włożenia zegarka w kopertę, muszę wyjąć wałek i następnie go włożyć.
Tutaj już nic się nie da zrobić, wałek wchodzi do oporu i zatrzymuje się przed wyżłobieniem na tiret.
Jest na to jakiś patent?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę Admina o BAN na to forum dla mnie tak długo, dopóki matka Madzi nie wyjdzie z pierdla.
Próbowałem kilka razy pozamieniać wałki i nic nie wychodziło, teraz śmiejąc się w duchu "ta, a co ja głupi jestem, żeby wałki pozamieniac i tego nie sprawdzić? pffff!" sprawdziłem...
Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki teraz wałeczki pasują, faktycznie zamieniłem.
@Enkil dziękuję :)
Aż mi głupio samemu przed sobą, że z powodu takiej głupoty napisałem poprzedni post. A serio sprawdzałem wcześniej różne kombinacje i nie działało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbe o pomoc w naprawie cieńkiej Mołni ze szlifem 1954r - balans z włosem (może cos jeszcze?), w zamian w rozliczeniu sprawna Zaria czy złocona koperta do Wostoka 2605......, bardzo chciałbym uruchomić pasówkę...

dałem temat w innym wątku, ale ten chyba najwłaściwszy...

Pozdr.

post-29239-0-25114500-1438098194_thumb.jpg

post-29239-0-37595800-1438098199_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj trupka ze sprawnym balansem, dostać cały balans to raczej bez szans. Dostać oś do niskiej to już jest problem a co dopiero balans.

Pokażesz tarcze tej pasówki? Pytam z ciekawości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj trupka ze sprawnym balansem, dostać cały balans to raczej bez szans. Dostać oś do niskiej to już jest problem a co dopiero balans.

Pokażesz tarcze tej pasówki? Pytam z ciekawości :)

Dzięki za poradę, jednak gdyby ktoś mógł pomóc to polecam się...

Tarcza taka stara, pewnie też rzemieślnicza podobnie, jak koperta (ma numer 21)

post-29239-0-47252500-1438111713_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki  - mam słabosc do takich pasówek :)

Te moje -  Mołnia Avia na Mołnii i Marvin na Saljucie.

imag2041.jpg
imag2039.jpg

Zdjęcie stare więc jeszcze się kieszonkowy Saljut zaplątał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super są!!! :D , jest w nich właśnie coś takiego......, dlatego przynudzam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek idealny na dłużące się dni w pracy - jedną minutę robi w około 40 sekund :D

Bardzo źle to o nim świadczy? Tzn. czy to coś poważnego, czy standardowe smarowanie i czyszczenie u majstra powinno pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo smarowanie nie pomoże. Za duża odchyłka. Problem leży gdzieś indziej. Może włos się skleił. To możesz oszacować sam.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo smarowanie nie pomoże. Za duża odchyłka. Problem leży gdzieś indziej. Może włos się skleił. To możesz oszacować sam.

Dzięki wielkie. Otworzyłem, popatrzyłem surowym okiem i zwolnił :D Nie mam pojęcia co się wydarzyło, ale ważne, że już chodzi dobrze (a przynajmniej na oko dobrze). Na smarowanko do majstra i tak chyba musi iść, bo jakoś rzęzi przy nakręcaniu i ogólnie dziwnie się nakręca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może włos się rozkleił podczas otwierania. :)

Czyszczenie mile widziane :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w częściach Poljota na werku 2627H ( automat na 23 kamieniach ) . Problem polega na tym , że nie wiem gdzie umiejscowić poszczególne elementy datownika - te drobne element na fotografii.

Może ktoś będzie miał zdjęcie takiego mechanizmu od góry ze zdjętą tarczą.

post-68774-0-32923900-1438421592_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

...

Może ktoś będzie miał zdjęcie takiego mechanizmu od góry ze zdjętą tarczą.

Kilka fotek jest tu: http://forums.watchuseek.com/f10/poljot-2627h-service-repair-lots-pics-80497.html

EDIT:

A jeśli czytasz w cyrylicy (są też obrazki ;) ) to zerknij na to:

Ремонт часов с автоматическим подзаводом пружины и календарем.

https://db.tt/tJmOPA8N

Plik w formacie Djvu

Przeglądarka do tego typu plików jest tutaj:

http://windjview.sourceforge.net

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Dorwany dziś na bazarze, szybka zmiana daty działa, brakuje koronki, nie chodzi, wizyta u zegarmistrza niezbędna. Chciałbym przed tym w domu wyczyścić kopertę i spolerować szkiełko. Panowie, jak wyciągnąć werk z tarczą? Wstyd mi brudasa do naprawy przynosić..

post-69664-0-35690600-1438522495_thumb.jpg

post-69664-0-87701000-1438522502_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz, czy klucz jest złamany czy tylko nie ma koronki. Jeżeli jest złamany to sprawa się trochę komplikuje. Jakim sprzętem precyzyjnym dysponujesz? Pensetę zegarmistrzowską masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Jeśli "klucz" to element (chyba nazywany także przedłużką) na który jest nakręcona koronka to jej nie ma. Sprzętu precyzyjnego niestety brak. Może to ten moment kiedy warto popróbować naprawić zegarek samemu? Powoli się do tego przekonuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledze chodzi o wałek, na który nakręca sie koronkę. Całość tworzy element służący do nakręcania zegarka i przestawiania czasu. Na zdjęciu widać, że wałek siedzi na swoim miejscu, mimo braku koronki. Trzeba go wyjąć przed wyciągnięciem mechanizmu z koperty.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale jak wałek naciągu jest złamany zaraz za rurką, to naciśnięcie guziczka, który pozwala go wysunąć nic nie da. Możesz spróbować nacisnąć ten guziczek, i próbować wyjąć wałek. Ale żeby wyszedł cały werk z koperty pewnie będzie trzeba ściągnąć mechanizm automatu o dopiero odkręcić blaszki mocujące werk do wewnętrznego pierścienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, nie rozbieraliście nigdy takiej sławy, czy se jaja orbicie??

Ten werk wyjmuje się razem z pierścieniem, w nim jest mechanizm szybkiej zmiany daty. Jeżeli wałek jest złamany to werk da się wyjąć tak jak jest na foto - teraz nic go nie trzyma, odwróć kopertę werkiem do dołu i lekko puknij w stół, werk powinien wysunąć się po stronie przeciwnej niż wałek i wtedy go wyjmiesz (werk), chyba, że wałek jest długi. Jeśli jest za długo do wyjęcia to można go wyjąć pęsetą, popychając go od góry w rurkę przy naciśniętym przycisku od tireta (ten od zwalniania wałka) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Dzięki Panowie, spróbuję jutro sposobu Enkila - dziś nie kombinuję bo cydr podają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy założeniu, ze wałek jest ułamany.

Jeśli jest cały to może byc problem.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi