Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yakovlev

@ Yakovlev - Super, że na forum pojawił się kolejny ekspert od katalogów, kolega gregch nie będzie już tak mocno eksploatowany przez pozostałych kolekcjonerów ;).

"ekspert od katalogów" ? Czy Ty mnie aby nie obrażasz ? ;)

Każdy może zostać takim ekspertem. Wystarczy ściągnąć sobie te katalogi i poskładać te bukwy w cyrylicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś się orientuje czy w rakietach antymagnetycznych były 2 rodzaje tarcz w niebieskim odcieniu ? sam nie wiem czy to różne modele czy jakieś inne czynniki miały na to wpływ S8ApNFq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wg mnie ta po prawej jest "wypalona" przez częstą i długotrwałą ekspozycje na silne światło słoneczne.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam może ktoś pomoże mam mechanizm sławy 2428 , mechanizm sprawny zmiana szybkiej daty działa datownik numeryczny przeskakuje jak należy ale dni tygodnia gdy obracam wskazówkami zmieniają się praktycznie co 1,5 godziny . Czym to jest spowodowane ? Z góry dziękuje za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek ktory jak lezy to chodzi praktycznie idealnie. Niestety jak go zaloze na reke to pozni sie albo zatrzymuje na chwile (nie wiem ciezko to zaobserwowac). Co mu moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam może ktoś pomoże mam mechanizm sławy 2428 , mechanizm sprawny zmiana szybkiej daty działa datownik numeryczny przeskakuje jak należy ale dni tygodnia gdy obracam wskazówkami zmieniają się praktycznie co 1,5 godziny . Czym to jest spowodowane ? Z góry dziękuje za odpowiedź

Prawdopodobnie albo obluzowana tarczka kalendarza (casem sie wypina z zebatki) albo calosc razem z zebatka wypiela sie z wodzika. Trzeba zrzucic wskazowki i zdjac tarcze. wtedy bedzie wszytko jasne, Robota na 10-30 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zegarek ktory jak lezy to chodzi praktycznie idealnie. Niestety jak go zaloze na reke to pozni sie albo zatrzymuje na chwile (nie wiem ciezko to zaobserwowac). Co mu moze byc?

Problem w okolicach balansu... opcja bezstresowa bo prostu wycziscic i dac nowe smary powinny poprawic prace nawet dosyc zmeczonych czopow. opcja problematyczna, urwany czop czyli wymiana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy od zegarka. Jak popoularny soviet to kilka zlotych (koszt dawcy), jak mniej popularny wynalazek to wiecej. Moj zegarmistrz za dorobienie czopa wola od 100 w gore.

EDIT Najprostszy test na balans to przylozyc sikora do ucha i posluchac czy i w jaki sposob zmienia sie dzwiek cykania w zaleznosci od pozycji. jezeli uslyszysz szuranie to mozna miec duza pewnosc, a jak sie zatrzyma to w zasadzie 100%.

Edytowane przez antyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przykladam do ucha to slychac takie metaliczne dzwieki, przy kazdym wachnieciu balansu... Nic innego nie uslyszalem...

Mam drugi z takim samym mechanizmem i tego nie slychac...

Edytowane przez 25kamil25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie cos jakby dzwiek kamertonu, albo brzdekniecia, oznaczaja probelm z wlosem. albo spadl z regulatora albo sie klei z brudu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się. O ile masz odpowiednie narzędzia, trochę wiedzy, wprawy i cierpliwości :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej rozłożyć wszystko do rosołu, wymyć, i składając naoliwić.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Panowie,

chciałbym zasięgnąć Wasze opinii i odwołać do Waszego doświadczenia.

Kupiłem Bratu na prezent Łucza de luxe 2209.

Zgodnie z Jego prośbą, chciałbym usunąć tarczę z tego zegarka aby pod wskazówkami było widać po prostu mechanizm.

Z tego czego już się dowiedziałem problem będzie z zamocowaniem wskazówki godzinowej.

Czy jest jakis sposób aby uzyskać taki efekt? Czy taka modyfikacja jest do wykonania?

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz osiągnąć coś ala skeleton, czyli to co poniżej, to muszę Cię zmartwić. Łucz bez dużej ingerencji nie będzie tak wyglądał.

zmch6-4.jpg

Taki będzie widok po ściągnięciu tarczy w Łuczu. Czy to jest widok ciekawy, nie sądzę, zdecydowanie lepiej zegarek będzie wyglądał z oryginalną tarczą.

Luch_2209-3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli koniecznie chcesz "mieć wgląd" w bebechy sowieta, to można pomyśleć o przejrzystym dekielku... choć nie jestem pewien, czy łucz jest odpowiednim materiałem do tego typu kombinacji?

Poniżej moja "tuningowana" wołna :)

post-54348-0-60598800-1444218749_thumb.jpg

post-54348-0-95344600-1444218773_thumb.jpg

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz mieć skeletona tanim kosztem, żeby zobaczyć czy to "to" zawsze mozesz kupić jakiegoś chińczyka za 60-80zł, w razie czego nieduża strata.

Ja tak zrobiłem ale żałuję - czytelność takiego zegarka bardzo dyskusyjna. Chyba, że ktoś chce dla szpanu a nie żeby z niego czas odczytać.

Edytowane przez etz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

szybkie pytanie, czy w Wostokach Komandirskich da się jakoś szybko przerzucać datę?

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi