Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rafał75

Jak dla mnie to tak właśnie miało by to wyglądać. Tylko przy tak dużej różnicy dni takie kręcenie jest bezpieczne? Czy nie lepiej poczekać do 15-tego kolejnego miesiąca. :)

edit: Koledzy już odpowiedzieli za nim zdążyłen napisać na tablecie. :D O właśnie mi o ten ćwiertnik chodziło że mu to nie służy.

Edytowane przez Rafał75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już przestałem ustawiać datę, przez to że często zmieniam zegarki. Raz, że szkoda życia na kręcenie, a dwa że ćwiertnik tego nie lubi.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

lubi, lubi tylka trza zdjąć go z przekladni, wyczyścic, nasmarować dół i osadzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ja już przestałem ustawiać datę, przez to że często zmieniam zegarki. Raz, że szkoda życia na kręcenie, a dwa że ćwiertnik tego nie lubi.

A ja przestałem ustawiać datę z innego powodu.

I tak jej nie widzę, nawet w okularach, nie te lata ;)

W sumie nawet, kiedy miałem lepszy wzrok, to nie ustawiałem daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Czytając wasze odpowiedzi można zadać sobie pytani po ki cziort ta data? :) Tylko komplikuje mechanizmy. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając wasze odpowiedzi można zadać sobie pytani po ki cziort ta data? :) Tylko komplikuje mechanizmy. ;)

piękno mechaniki:) a jak jest jeszcze szybka zmiana daty w postaci pompki to ualalala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękno mechaniki:) a jak jest jeszcze szybka zmiana daty w postaci pompki to ualalala :)

Jak człowiek miał tylko jeden zegarek, który dostał po przepracowaniu 25 lat w kopalni to problemu nie było :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie w tym problem.

Jak się ma jeden zegarek i ciągle go użytkuje to nie ma kłopotu...

Jednak kłopot rośnie wprost proporcjonalnie z ilością przybywających zegarków...

A mówią, że od przybytku głowa nie boli...

Tylko palce czasem puchną

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

W tym moim Seiko szybka zmiana daty działa w ten sposób, że trzeba wcisnąć koronkę.

Pojedyncze płytkie wciśnięcie zmienia dzień miesiąca, głębsze dzień tygodnia.

Można z wyczuciem po pierwszym głębszym (bez podtekstów) wciśnięciu utrzymać koronkę w tym położeniu i kilkakrotnie wciskając zmieniać tylko dni tygodnia.

Podobnie wciskając tylko płytko zmieniać dnia miesiąca.

To jest dobry i użyteczny patent, reszta to popierdółka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie w tym problem.

Jak się ma jeden zegarek i ciągle go użytkuje to nie ma kłopotu...

Jednak kłopot rośnie wprost proporcjonalnie z ilością przybywających zegarków...

A mówią, że od przybytku głowa nie boli...

Tylko palce czasem puchną

u mnie to wygląda tak, mam jakieś 22 zegarki do codziennego użytkowania. Większość z datą. Jeśli wpada jakiś popularny i uszkodzony to rozbiórka od strony werku , czyszczenie , smarowanie i test nocy. Jak rano będzie cykał to do pudła. Lecz jeśli wpadł 55g lub beczka albo sława lodóweczka to wtedy full professional rozbiórka do ostatniej śrubki , czyszczonko i oliwionko :):) pasek i na rąsie. a potem do wspomnianego zestawu do codziennego użyku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Beczka nie ma daty ;) ale , że serwis i na rąsię to zgoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beczka nie ma daty ;) ale , że serwis i na rąsię to zgoda.

wiem ,że beczka nie ma. Napisałem ogólnie. u mnie przewaga z datą jest bo lubię. Nie używam daty ale czasami dla przyjemności sprawdzam czy pompka lub odciąganie koronki w rakiecie działa :) i wtedy to koi mnie bardziej niż Beethoven :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

No w Rakiecie i 55g zmiana daty przy normalnej ciągłej pracy mechanizmu przebiega najsprawniej i najszybciej. Jak jest w tych ruskach z pompką nie wiem, bo nie mam żadnego.

(i chyba nie chcę mieć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym? Przecież to właśnie rakiety mają pompkę. :)

Pompka na zasadzie odciagania koronką jak w multikalendarzu. Pisząc pompka mam na myśli takiego poljota gdzie fizycznie jest dodatkowy element. Albo są inne rakiety z takim elementem a ja nic nie wiem :)

e2ab060cad0251b52c1e75e7fae58ab5.jpg

Wypassportowane z Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Enkil, trochę mnie zasmuciłeś :( nie ma możliwości pozbycia się jakoś tych zębów, żeby uzyskać normalną kopertę?

Nieśmiało się przypomnę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Hym? Przecież to właśnie rakiety mają pompkę. :)

A które ?]

Edit:

Nie mówię o tych z pompką działającą na zasadzie odciągnięcia koronki, tylko taką jak pokazał Sebolski.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które ?]

Edit:

Nie mówię o tych z pompką działającą na zasadzie odciągnięcia koronki, tylko taką jak pokazał Sebolski.

A.... O tych :) ja myślałem właśnie o odciąganiu koronką. Z dodatkowym elementem, czyli sławy i poljoty, to nie lubię tych zegarków. :)

Nieśmiało się przypomnę ;)

Z tego co wiem, to wszystko można, tylko po co ci pocięta koperta. Można je odciąć, na tej samej zasadzie można odciąć jedną parę uszu i nosić kopertę jako przypinkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem cichą nadzieję, że da się to zrobić mniej inwazyjnie.. no cóż, najwyżej się z kimś wymienię kirowskimi, żeby móc tego swojego złożyć tak, jak chcę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś miał, to chętnie to obgadam na priv ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajcie chłopcy i dziewczęta, klocek mocujący krzywą końcową wciskamy do samego końca! :-) Zmarnowałem właśnie pół wieczoru na ponowne mycie układu regulatora i rozmagnesowywanie 55g...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pacjent to 3602. Po przywróceniu centryczności włosa bergeutowskiego balans zaczął żwawo się wychylać. Dokładność chodu 2s/dobę ale...

szkiełkiem do góry. Próba pomiaru dokładności chodu zegarka deklem do góry - zegarek przyspieszył do 15s. I tu pytanie koledzy zegarnicy - jak doprowadzić do zminimalizowania wpływu pozycji zegarka na dokładność chodu. Włos jak i balans nigdzie nie ociera, włos i jego zwoje centryczne. Ja wiem, że to nie chronometr no ale jeśli już się bawimy w zegarnictwo (bo przecież nie w zegarmistrzostwo) to trzeba sobie podwyższać poprzeczkę.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Możesz mieć uszkodzony czpo od strony półmostka balansu. Mechanizm połóż na lusterku i sprawdź czy nie spada amplituda wychyleń. Podejrzewam, że spada :( . Małe szanse na to, że jest krzywo skręcone stałe łożysko, denko z kamieniem nakrywkowym. Brudnego łożyska nie podejrzewam ale sprawdź, mogło coś się dostać w czasie składania. Spotkałem przypadek gdy pomogła zmiana półmostka wraz z łożykiem.

Sprawdź luz osi balansu po skręceniu. Oglądałeś pod światło czy nie ma wyszczerbienia w kamieniu łożyska i nakrywkowym?

Zdejmij kotwicę wraz z jej półmostkiem. Rozkołysz balans kręcąc mechanizmem i zmierz czas zaniku oscylacji. Możesz mieć uszkodzony czop na osi koła wychwytu albo na wychwycie.

Edytowane przez Ritter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mieć uszkodzony czpo od strony półmostka balansu. Mechanizm połóż na lusterku i sprawdź czy nie spada amplituda wychyleń. Podejrzewam, że spada :( . Małe szanse na to, że jest krzywo skręcone stałe łożysko, denko z kamieniem nakrywkowym. Brudnego łożyska nie podejrzewam ale sprawdź, mogło coś się dostać w czasie składania. Spotkałem przypadek gdy pomogła zmiana półmostka wraz z łożykiem.

Sprawdź luz osi balansu po skręceniu. Oglądałeś pod światło czy nie ma wyszczerbienia w kamieniu łożyska i nakrywkowym?

Zdejmij kotwicę wraz z jej półmostkiem. Rozkołysz balans kręcąc mechanizmem i zmierz czas zaniku oscylacji. Możesz mieć uszkodzony czop na osi koła wychwytu albo na wychwycie.

Przyczyny jak najbardziej prawdopodobne, ale Kolega ma chyba odwrotną sytuację - zegarek leżąc szkiełkiem do góry chodzi poprawnie, a po odwróceniu deklem do góry zaczyna spieszyć. A to może oznaczać jakąś nieprawidłowość w łożysku mocowanym w płycie lub też na czopie od strony płyty. Czyli patrząc w lusterku powinna być duża amplituda wychyleń, a patrząc od góry na otwarty zegarek można doszukiwać się spadku amplitudy. Z tym, że przy spieszeniu 15 sekund na dobę różnice w amplitudach w różnej pozycji nie koniecznie muszą być łatwe do wychwycenia.

Ja jeszcze dodam, że istnieją bardziej "egzotyczne" przyczyny takiej niesprawności. Może być nieprawidłowa współpraca palca przerzutowego z kotwicą, może być też usterka samej kotwicy. W radzieckich zegarkach niekiedy zdarzały się krzywo osadzone palety - mam na myśli nierównoległość płaszczyzn palet i samej kotwicy. Kotwica ma pewien luz osiowy - nawet małe przesunięcie krzywo osadzonych palet w osi kotwicy może powodować błąd pozycyjny. Oprócz tego musimy mieć pewność, że włos jest w 100% prawidłowo ułożony - zwróćmy szczególną uwagę na widełki regulatora - włos powinien mieć tam luz jednakowy z obu stron - nie może stale "siedzieć" na jednym z kołków, bo wtedy mamy bardzo utrudnione regulowanie dokładności chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie przyjżę się dokładnie łożysku w płycie i czopowi. Zegarek po czyszcxeniu ale... Być może włos wymaga jeszcze ułożenia. Będę próbował o ile mi sił starczy na to :) Dziękuję

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi