Kraft 3 #8426 Posted February 25, 2022 To zegarek mojej babci. Zdarzało się mi nosić go w czasach podstawówki. Dość długo próbowałem odszukać go w domowych szpargałach i nagle wczoraj wpadł mi był w ręce. Na odzysk na pewno nie pójdzie. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8427 Posted February 25, 2022 Odnowienie koperty łącznie z cienkim złoceniem nie będzie bardzo drogie. Zegarek jest pamiątką i to jest decydujące. Możesz zapytać zegarmistrza o kompleksową usługę, koszt czyli przegląd mechanizmu a przynajmniej wyjęcie go z koperty i odnowienie jej w galwanizerii. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Walter_87 8884 #8428 Posted February 25, 2022 A nie lepiej byłoby znaleźć taki sam zegarek i zmienić samą kopertę (no i koronkę)? Wiem, że to spora ingerencja, ale chyba lepsza niż ponowne pozłacanie. 1 KMZiZ Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8429 Posted February 26, 2022 (edited) Kama. Tu wszystko jest dobrze? Da się założyć wskazówkę minutową ? Edited February 26, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8430 Posted February 26, 2022 (edited) Lizak sekundowej jest nieco za bardzo do dołu. Godzinowa jest wciśnięta bardziej jak poprawnie a na minutową jest miejsca aż nadto. Są dwie szkoły , Warszawska i Krakowska. Warszawska ustawia wskazówki na pozycji 12. Krakowska, której jestem zwolennikiem na 18. W czasie kontroli ustawienia wzdłużne położenie wskazówek daje lepszy pogląd czy wskazówki poprawnie zachodzą na siebie zarówno o 18 jak i o 12. Po założeniu wskazówek można ich dogięcie skorygować cienką, elastyczną pincetą tak by były równoległe do cyferblatu a jednocześnie był prześwit między nimi. To oznacza, że należy miniutową ustawić blisko godzinowej i sporawdzić ich wzajemną szczelinę. Centralna sekundowa, tutaj jej nie ma, jest najbardziej elastyczna, cienka i też można ją lekko skorygować. Tego typu poprawki są elementem fabrycznego ustawiania zegarka. Edited February 26, 2022 by Ritter 0 Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8431 Posted February 26, 2022 Dzięki za wyjaśnienie, Ja tego nie będę robił... Tylko zegarmistrz jeśli kupię ten zegarek. Nie miałem pewności czy da się bez problemu założyć wskazówkę, 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8432 Posted February 26, 2022 (edited) W takim razie to jest zmartwienie zegarmistrza . Nawet gdyby zamocowany na osi minutowej tarciowy ćwiertnik, na którym zamocowana jest wskazówka minutowa, wymagał wymiany to nie jest on elementem kosztownym i trudnym do wymiany. Edited February 26, 2022 by Ritter 0 Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8433 Posted February 26, 2022 (edited) Już jakiś czas temu zrezygnowałem z napraw... Może jakbym wcześniej zainteresował się zegarkami to bym miał duże większe możliwości pójścia w tym kierunku. Ale teraz też nie jest źle, tak jak pisałem kiedyś - wspieram weterana zegarmistrzostwa, który praktykę zaczynał w latach 60. --- A można powiedzieć tez, że to zegarmistrz wspiera moje działania, bo bez dobrego fachowca trudno byłoby mi coś zrobić. Edited February 26, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8434 Posted February 26, 2022 Jak to jest zagarmistrz od lat '60 zeszłego wieku to ma tak z pół wagonu ćwiertników do Pabieda2603. Jeżeli zegarek i tak do niego trafi po zakupie to majster sprawdzi poprawność działania sprzęgła tarciowego ćwiertnika z osią minutową. Jak coś będzie nie tak to się tym zajmie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8435 Posted February 26, 2022 (edited) Zawsze przynoszę swoje części a jak coś nie wiem, co dokupić, to się pytam jak najprościej to naprawić. Ostatnio wysłałem do ekspertyzy starego Poljota 22 jewels, odpowiednika Rodiny i myślałem, że balans uszkodzony ale okazało się, że zegarek w automacie zaczyna się sprawdzać od wahnika. Dawałem wielokrotnie radzieckie automaty do serwisu, zawsze ten element był dobry ale w tym przypadku jakiś kamień na wahniku uszkodzony i podobno najlepiej szukać taki sam wahnik. Tego się chyba nie da naprawić? Miałem się właśnie pytać o to, tu na forum. Jutro mogę wrzucić zdjęcie. Edited February 26, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8436 Posted February 26, 2022 (edited) W radzieckich automatach centralne łożysko wahnika zwykle jest naprawiane przez znalezienie dawcy. To było budowane na bazie Poljot2409 z dodanym podzespołem naciągu automatycznego. W pierwszej kolejności jest konieczna inspekcja kamienia w wahniku i od razu czopa, na którym się obraca. Kamień jest duży i nietypowy czyli lekko nie będzie. Jeżeli kamień nie jest poszczerbiony a winą wadliwego działania jest stan czopa albo pierścienia osadczego, którym jest wahnik mocowany to wtedy niestety trzeba będzie szukać całości podzespołu automatu. Zegarmistrze zwykle już nie odtwarzają tak drobnych części a tu jeszcze byłoby konieczne oprócz wytoczenia i odtworzenia kształtu, polerowanie po utwardzeniu termicznym. Edited February 26, 2022 by Ritter 0 Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4973 #8437 Posted February 26, 2022 A wahnik do Rodiny jest niemal nie do zdobycia. 0 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8438 Posted February 26, 2022 (edited) Tak wiem ale ja zdobyłem - mam cały mechanizm z wahnikiem i jeszcze chyba z kopertą i deklem (muszę sprawdzić) ale tarcza w tym Poljocie 22 jewels jest dobra lub średnia i trzymam ten zapas jak coś się lepszego trafi do naprawy. Edited February 26, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8439 Posted February 27, 2022 (edited) To jest ten zegarek w którym wahnik jest do wymiany. Po tym zdjęciu nie da się chyba stwierdzić, że jest coś źle, z tym kamieniem na wahniku? Stan tarczy jest jeszcze stosunkowo dobry, także zostawię go do naprawy... Na części chyba szkoda przeznaczyć ten zegarek. Edited February 27, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 7466 #8440 Posted February 27, 2022 Patrząc na wnętrze... potrzebne gruntowne czyszczenie 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8441 Posted February 27, 2022 (edited) Był już u zegarmistrza miał iść do czyszczenia i naprawy ale nie wiedziałem, że wahnik padł. Ale taki stan często wróży dobrze - znaczy że nie był otwierany... Chociaż z drugiej strony trochę dziwne - przecież ma szczelny zakręcany dekiel. Edited February 27, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 7466 #8442 Posted February 27, 2022 (edited) 7 minut temu, art_69 napisał(-a): Chociaż z drugiej strony trochę dziwne - przecież ma szczelny zakręcany dekiel. .... a zaśniedziała koperta przy uszczelce, to o czym swiadczy?- wilgoć , a potem...+ odrobina kurzu i wystarczy... ps. weź dobrą lupę i oglądnij łozysko wahnika, jeżeli nie ma wyszczerbień ( a to widać) to po rozłożeniu i wyczyszczeniu, może wróci "do żywych" Edited February 27, 2022 by mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
kchrapek 4973 #8443 Posted February 27, 2022 I jeszcze chyba wahnik tarł o dekiel bo brudny punktowo, a to co wytarł wpadło do środka przecież. Myślę że jakbyś przetarł wahnik w tym czarnym miejscu to wszystko by się umyło. 1 Kilka moich zegarków Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8444 Posted February 27, 2022 (edited) Spróbuję. - - - Ale zegarmistrz mówił coś o jakimś kamieniu przy wahniku, że uszkodzony - to może go rozkładał? Edited February 27, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8445 Posted February 27, 2022 (edited) Na zdjęciu widać, że kamyk jest niezymetrycznie rozpołowiony. Brudu wokół trzpienia powinno być zdecydowanie mniej gdyby był cały. W normalnych warunkach rubinowa tuleja byłaby bardzo dokładnie spasowana z trzpieniem - para precyzyjna. W tym miejscu luz osiowy przy niesymetrycznym rozłożeniu mas prowadzi do nieuchronnego uszkodzenia. Ten dosyć niertafiony pomysł, z rubinowym łożyskiem wahnika stosowano w ograniczonej liczbie mechanizmów. Wyszło na to, że to jest niepotrzebne udziwnienie a zastosowanie metalowej tulei łożyska ślizgowego jest mimo niższej twardości i ścieralności jak rubinu i tak trwalszym rozwiązaniem. Kolejnym dramatem tej konstrukcji jest niezaslepienie łożyska od strony wahnika. Edited February 27, 2022 by Ritter 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 7466 #8446 Posted February 27, 2022 12 minut temu, Ritter napisał(-a): Na zdjęciu widać, że kamyk jest niezymetrycznie rozpołowiony. Na kompie nie uzyskuję takiego powiększenia niestety 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
Guest Ritter #8447 Posted February 27, 2022 (edited) 10 minut temu, mkl1 napisał(-a): Na kompie nie uzyskuję takiego powiększenia niestety Już to widziałem w realu to i na kompie wiem co mam zobaczyć . Kamyk skruszył się i odstał w modelowy sposób, lekko niesymetrycznie, przeciwlegle do osi symetrii wahnika, na której leży jego środek ciężkości. Edited February 27, 2022 by Ritter 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkoch 897 #8448 Posted February 27, 2022 Godzinę temu, Ritter napisał(-a): Już to widziałem w realu to i na kompie wiem co mam zobaczyć . Kamyk skruszył się i odstał w modelowy sposób, lekko niesymetrycznie, przeciwlegle do osi symetrii wahnika, na której leży jego środek ciężkości. Jest to bardzo powszechny problem tego mechanizmu. Wielokrotnie się z nim spotykałem, gdzieś nawet kilka takich leży u mnie. Brak serwisu i udarowe uderzenia uszkadzały kamień 0 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 7466 #8449 Posted February 27, 2022 Wywalić kamyk, wstawić tuleje z dobrej stali hartowanej i już... P 0 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
art_69 1907 #8450 Posted February 27, 2022 (edited) Znalazłem jeden wahnik, może trafię drugi za rozsądne pieniądze. Edited February 27, 2022 by art_69 0 Share this post Link to post Share on other sites