Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

Ostatecznie spróbowałem innego rozwiązania. Użyłem agrafki i paska przekładanego (coś jak NATO, z tymże skóropodobny). Może nie wygląda to specjalnie elegancko, ale trzyma się i póki co jest to najlepsze rozwiązanie z tych które próbowałem.

Rakieta 2609 i 2614. 
Panowie zegarmistrzowie i domorośli dłubacze. Czy macie jakiś sprawdzony sposób na demontaż pierścieni Segera przez rosjan nazywanych systemem antywstrząsowym koła wychwytowego?

Posted (edited)

Pytanie odnośnie mechanizmów Mołni. 

W 18 kamiennych mechanizmach wysunięcie wałka nastawnego odbywa się przez delikatne wykręcenie śruby blokującej na układzie tiretu w starszych, lub wciśnięcie kołeczka który powoduje uniesienie sprężynki blokady. 

Układy tiretu są podobne ale czy takie same? Kupiłem mechanizm w którym jest sprawny balans ale jest problem z wałkiem. Po otwarciu, zdjęciu tarczy okazało się że pęknięty jest element trzymający zębatki. Rozebrałem podmieniłem na element zapasowy ale z mechanizmu blokującego wałek śrubką i... Wałek nie działa. Czy w obu wersjach ta część jest różna? Wydawało mi się że ta złamana jest nieco węższa. Ale może mi się wydawało. Może ktoś coś podpowiedzieć?

IMG_20250413_214951.jpg

EDIT: 

Układ tiretu jeśli idzie o elementy, w obu wersjach jest różny, dzisiaj potwierdziłem.

Edited by krywoj75

Osobny post bo sprawa inna.

Potrzebny fachowiec który wymieni oś balansu w niskiej 15 kamiennej Mołni, to problem klasyczny.

Drugi problem w wysokiej 18 kamiennej balans pracuje jak szalony moc o śpieszy i nie reaguje na regulacje, do tego wypracowany gwint trzymania wałka w tureckie, może ma ktoś taką część?

Ktoś się podejmie?

Mam pytanie odnośnie białoruskiego Łucza z lat 90-tych na werku 1801.1.k (17 kamieni). Otóż przez cały miesiąc chodził on bez przerwy. Nawet jak go nie zakładałem to pracował nakręcony. Codziennie rano jedynie korygowałem wskazówki o ok minutę (zawsze w przód, nigdy do tyłu - wiem że to szkodliwe dla mechanizmu). Tak się złożyło że w poniedziałek go nie nakręciłem i leżał przez cały wtorek z mechanizmem w spoczynku. Dzisiaj gdy go nakręciłem pochodził kilka minut i stanął. Chodził tylko szkiełkiem do dołu. Wydawało mi się że usterka oczywista - balans. Ale co ciekawe po kilkudziesięciu minutach pracy szkiełkiem do dołu ruszył i chodzi poprawnie. Co to mogło być w takim razie?

W takim razie może czas wyczyścić i naoliwić mechanizm?

Może jakieś paprochy w środku latają ..

Niestety, wysiadł już całkowicie. Nie pomaga ruszanie wskazówkami, ani nawet potrząsanie. Czy Waszym zdaniem warto go robić, czy odłożyć "do wiaderka"? 

Godzinę temu, snejk napisał(-a):

Niestety, wysiadł już całkowicie. Nie pomaga ruszanie wskazówkami, ani nawet potrząsanie. Czy Waszym zdaniem warto go robić, czy odłożyć "do wiaderka"? 

Czas zanieść go do zegarmistrza i dać mu nowe życie. ;) Jeżeli coś dla Ciebie znaczy.

Posted (edited)

Pytanie dotyczące zegarka rakieta z mech. 2627. Mechanizm jest w dobrym stanie ale koperta bardzo zniszczona - wytarta. Czy muszę szukać ładnej koperty od podobnego zegarka czy można przełożyć mechanizm z tarczą i dekiel do koperty od mech. 2628 żeby rotor się zmieścił? Zegarek ma wartość sentymentalną, należy od nowości do mojego taty.

Edited by tt55

A jaka to koperta? Pokaż fotkę. 

17 godzin temu, tt55 napisał(-a):

Proszę bardzo

Tak jest wytarta

Czyli standardowa od Rakiety automat, ciężko będzie dopasować inną. Jak tarcza jest ładna to warto poszukać nowej ale pewnie łatwo znaleźć nie będzie.  

Wiem, że nie będzie łatwo taką znaleźć, dlatego pytałem o kopertę od 2628, bo ich jest dużo więcej.

Koledzy mam pytanko,znalazłem fajną Slavę "lodówkę" 26 kamieni 2428,chód jest znakomity po mojej korekcie ,mimo że leżał wiele ,wiele lat między gratami dziadków,wygląda na mało noszony i tu moje pytanko ,mianowicie mam problem z podwójną datą.Jedynie dni miesiąca przeskakują po północy prawidłowo,szybka zmiana daty cofaniem od 12 do 9 też zmienia wskazania ,pozatym szybka zmiana daty przyciskiem nie działa ,oraz dni tygodnia latają jak chcą przeskakując sobie o nieokreślonym momencie jak im się podoba ale nie po północy jak powinno być ,często długo pokazuje puste okienko,i tak w kółko,poradzicie może koledzy co to może być? Planuje otworzyć zegarek ,czekam jedynie za ściągaczem wskazówek   ali,i mam plan działać ,a wiem ze jak już go otworzę to będę chciał.go zrobić ,myślałem też nad ewentualnym rozłączeniem dni tygodnia by nie blokował mechanizmu,i może udało by się żeby było w tym.miejscu puste okienko ,bo jedynie dni miesiąca mnie najbardziej  interesują, proszę o poradę .

17479385526516545139650495944236.jpg

Blaszka/podkładka sprężysta pod tarczą jest słaba i tarcza z dniami tygodnia wyskoczyła ze swojego miejsca ( wstrząs). Aby poprawić trzeba zdjąć wskazówki i tarczę - dalej już jest dobry dostęp, o ile dobrze pamiętam, bo nie rozbierałem sławy kilka lat.

Dzięki kolego za podpowiedź, a przycisk zmiany dnia miesiąca? Po zdjęciu dekielka i uszczelki widziałem że przycisk porusza napewno jedną dźwignię ale.nie "odbija ",nie sprężynuje spowrotem i oczywiście nie zmienia wskazań dni miesiąca. 

Pewnie uszczelka przycisku uległa rozkładowi i zamieniła się w klejącą masę blokując przycisk w pozycji wciśniętej. W moim arbuzie właśnie ta uszczelka powodowała problemy z datą.

Demontaż, czyszczenie acetonem i nowa uszczelka.

Dziękuję Panowie za podpowiedzi ,sytuacja opanowana,uszczelka trochę krzywa( dorabiana z kabelka),ale się trzyma na przycisku,najgorsza walka była ze sprężynką,pod paletą kalendarza i ze wskazówkami ,ale działa,być może trochę  skrzywiłem ośkę sekundnika,ale nie chaczy,przy okazji farba z.minutowej zeszła ,to z godzinowej też zdarłem,ale wygląda dość estetycznie,niechcący starłem w jednym miejscu też powłokę izopropanolem na tarczy i musiałem zjechać całość do równego co osłabiło farbę na indeksach i deczko już nie jest tak wyraźnie,ale jest ok.Pozdrawiam.doślę jeszcze fotkę finalną. 

17480388473073112134409380192569.jpg

18 godzin temu, blackbas napisał(-a):

Dziękuję Panowie za podpowiedzi ,sytuacja opanowana,uszczelka trochę krzywa( dorabiana z kabelka),ale się trzyma na przycisku,najgorsza walka była ze sprężynką,pod paletą kalendarza i ze wskazówkami ,ale działa,być może trochę  skrzywiłem ośkę sekundnika,ale nie chaczy,przy okazji farba z.minutowej zeszła ,to z godzinowej też zdarłem,ale wygląda dość estetycznie,niechcący starłem w jednym miejscu też powłokę izopropanolem na tarczy i musiałem zjechać całość do równego co osłabiło farbę na indeksach i deczko już nie jest tak wyraźnie,ale jest ok.Pozdrawiam.doślę jeszcze fotkę finalną. 

17480388473073112134409380192569.jpg

Fajnie, że udało Ci się usunąć pierwotne usterki – to zawsze cieszy!

Szkoda tylko, że po drodze pojawiło się kilka nowych „efektów ubocznych”.

Na przyszłość takie naprawy warto robić, gdy już nabierzesz trochę wprawy w uruchamianiu ruskich mechanizmów – najlepiej potrenować wcześniej na garści trupków.

To świetny sposób, żeby złapać doświadczenie i uniknąć strat w zegarkach, które mają potencjał.

Zgadzam się z Tobą,trochę liczyłem że obejdzie się bez straty,czekam za sprzętem z Ali, nadal rozbudowuje swój warsztat,ale.masz racje sprzęt to jedno jeszcze doświadczenie,myślałem że jak działałem wcześniej na Wostoku skuba to już mnie nic nie zaskoczy,a tu SLAVA pokazała że to nie łatwy zegarek ,ale odwdzięcza się pięknym cykaniem,myślę że nawet lepszym niż w Wostoku ,także głośniejszym, Wostok jako że nowy ( 5 lat od produkcji,magazynowany zanim kupiłem)szkoda mi żeby nie zadrapać ,leży za szybą,tak Slava na ręce bez przerwy. Indeksy co prawda nie są już tak wyraźnie, ale jest to piękna Lodówka naprawdę. 

Screenshot_20250525_003409_Photos.jpg

Jeszcze mam takie pytanie,mianowicie chciałbym jednak zabezpieczyć indeksy i cała tarcz nakładając nowy lakier bezbarwny,jaki najlepiej zastosować?

4 godziny temu, blackbas napisał(-a):

Jeszcze mam takie pytanie,mianowicie chciałbym jednak zabezpieczyć indeksy i cała tarcz nakładając nowy lakier bezbarwny,jaki najlepiej zastosować?

Zniszczysz zegarek. Nie zrobisz tego tak, żeby było dobrze. Nie ma takiej opcji 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)