Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

5 minut temu, michsla1981 napisał(-a):

Cześć. Pytanie dotyczy stacji zegara barometru Majak.

Czy jest ktoś posiadaczem lub podpowie jak powinny prawidłowo działać wskaźniki od barometru? 

Wskazówka czarna rozumiem służy do ustawienia ciśnienia zgodnie z moja strefa?

Do czego służy czerwony wskaźnik na tyle?

Ewentualnie proszę o przeniesienie do innego działu.

Edit...

Czego go czyszczenie więc z doświadczenia wiem że szczególną uwagę muszę zwrócić na czystość i jakość "wąsów" barometru.

IMG_5533.thumb.jpeg.06aa2f42c8e32f1653de39aed9b58d43.jpeg

IMG_5534.jpeg

IMG_5536.jpeg

nie ma czegos takiego jak twoje cisnienie strefowe,słuzy ona do na moje do zapisania  cisnienia np. ostatni pomiar ,czerwone pokretło słuzy do kalibracji barometru

1 minutę temu, jarek08s napisał(-a):

nie ma czegos takiego jak twoje cisnienie strefowe,słuzy ona do na moje do zapisania  cisnienia np. ostatni pomiar ,czerwone pokretło słuzy do kalibracji barometru

Dziękuję za informację 👍 

Ja bym tego nie ruszał.  To jest kalibracja wskazań barometru. Trzeba założyć że jest ustawiony prawidłowo.  Jedna z tych wskazówek jest ruchoma i służy do ustawienia jej na wartości wskazywanej.  Następnego zasłużmy dnia możesz zobaczyć czy ciśnienie wzrosło czy zmalało.

Posted (edited)

.BTW 

Mechanizm wyczyszczony i złożony...śmiga.

Tak wygląda serce barometru z puszką. 
Widoczne pęknięcia na podstawie IMG_5545.thumb.jpeg.a7541ddd4b1e55e688212b8da4c06cec.jpeg

IMG_5542.jpeg

IMG_5543.jpeg

IMG_5544.jpeg

Edited by michsla1981

Posted (edited)
W dniu 24.06.2024 o 11:48, pisar napisał(-a):

Czołem

Dostałem taką Slave i sie zastanawiam czy to reanimować czy olać i nie warto?!

Mogę prosić Was o poradę oraz wskazanie gdzie mogę go oddać do reanimacji? werk rusza po nakręceniu

Zupełnie nie siedze w takich zegarkach 🤷🏻‍♂️

Na kopercie wybity symbol złota

Miasto obojętne byleby był dobry fachura. Może być Warszawa, Łódź, Poznań, Gdańsk, Wrocław…wysłać mogę wszędzie.

Pozłacana slava, obok Au powinieneś mieć podaną gruboąć warstwy złocenia. W środku siedzi popularny 2414. Co do reanimacji zależy jaką wartość sentymentalną ma dla ciebie bo na rynku to max 50/70zł

Edited by Kacperek_77u

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Witam))

Poszukuję tarczy do poliota signal, jak na zdjeciu.  Chcę ożywić swój egzemplarz- wartość sentymentalna. Ewentualnie jakiś na części. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie)))

Screenshot_20240710_000457_Google.jpg

Jakiś czas temu nabyłem Cornavina de luxe w całkiem fajnym stanie. Zegarmistrz się nad nim pochylił, zrobił przegląd, ponarzekał na siedzące w środku 2209, ale zegar idzie jak burza i tyka głośno aż miło.

I tu pytanie - jak z waszych doświadczeń wygląda precyzja chodu takiego 2209? Pytanie czysto - teoretyczno - ciekawskie :) Noszę go od okazji do okazji, więc realnie nie szczególnie mi to przeszkadza, ale mam wrażenie że do mojej Rakiety na 2809 czy staroruskiego komandira w automacie to on podejścia nie ma żadnego ;)

Panowie co to za mechanizm? Prawdopodobnie wostok chodzi mi o numer,z góry dziękuję 

Screenshot_20240721-185840_eBay.jpg

Posted (edited)
43 minuty temu, jarek08s napisał(-a):

Panowie co to za mechanizm? Prawdopodobnie wostok chodzi mi o numer,z góry dziękuję 

Wostok 2409 jeśli nie ma daty, jeśli ma pojedynczą to Wostok 2414.

Edited by Enkil

2 godziny temu, Enkil napisał(-a):

Wostok 2409 jeśli nie ma daty, jeśli ma pojedynczą to Wostok 2414.

Dziękuję jest bez daty czyli 2409

Posted (edited)

Panowie,środek na złoto😀.

Niestety w którymś momnciie wskazówki wadzą o siebie.

Ktoś coś poradzi?

Pewnie serwis mu się ,też należy.

20240814_183615.jpg

20240814_183739.jpg

Edited by Adamss68

Sportivnie swiezo po remoncie u zegarmistrza - po nakreceniu do konca rezerwa chodu "trzyma" 26-27h.

"tylko" czy "aż" ?

Mam reklamowac u zegarmistrza?

20240815_120341.jpg

Posted (edited)

@o.m.e.g.a Nie wiem już teraz jaką te mechanizmy miały rezerwę chodu ale 26-27godz to trochę mało. Wygląda jakby sprężyna była skrócona. Jak długo chodził przed serwisem?

@Adamss68 najpierw bym zdjął wskazówki i założył ponownie jeśli nadal będzie haczyć to najpewniej któraś z nich lekko odgięta. 

Edited by Progfan_87

Godzinę temu, Progfan_87 napisał(-a):

Nie wiem już teraz jaką te mechanizmy miały rezerwę chodu ale 26-27godz to trochę mało. Wygląda jakby sprężyna była skrócona. Jak długo chodził przed serwisem?

Dzieki za odpowiedz. Przed serwisem zegarek w ogole nie chodzil.

Więc możliwe że winowajcą jest poprzedni majster. Przejdź się i popytaj co i jak. Możliwe że będzie potrzebna nowa sprężyna.

W dniu 15.08.2024 o 21:00, o.m.e.g.a napisał(-a):

trzyma" 26-27h

Powinno być więcej. Nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 36 h.

Witam. 

Jeden z moich wostoków komandirskich ("zakaz mo") okropnie się spieszy, pomimo serwisu - około 3 minuty na godzinę (zamiast godziny robi godzinę i trzy minuty). Mam takie pytanie, czy jeśli bym go co godzinę cofnął o te 3 minuty to zegarek byłby narażony na uszkodzenie? Pytam o to, ponieważ wiem że cofanie wskazówek źle wpływa na mechanizm, ale czy takie niewielkie przestawienie też jest groźne? Nie za bardzo mogę go przestawiać do przodu, gdyż jest on ze sprawnym datownikiem. 

Pozdrawiam serdecznie. 

No bez jaj..

W ciągu dnia robi 25h,  to zdecydowanie zbyt dużo, zatem albo namagnesował się, albo coś się z balansem podziało.

Tak czy siak - wizyta Cię nie ominie, chyba że sam ogarniesz.

Jest jakiś problem z balansem. Mógł się namagnesować skleiło sprężynę balansu i tak efekt.  Zdejmuje dekielek i obejrzyj sprężynę.  Jeżeli jest sklejona to ją delikatnie rozdziel np. Igłą. I powinno być ok.  Wariant drugi sprężyna może trzeć o mostek efekt będzie podobny.  Musisz ją ułożyć i powinno być ok.  Jak masz urządzenie do rozmagnesowania to zrób mi demagnetyzację. Jak nie to do jakiegoś fachowca zanieść w Twojej okolicy. Cofanie generalnie nie jest zalecane, ale jak trzeba to mus. Moim zdaniem w tych egzemplarzach z datownikiem szybko się zużywa ćwiertnik bo trzeba kręcić wskazówkami żeby przedstawić datę.  I wtedy trzeba cofnąć wskazówki o kilka godzin żeby nie kręcić całej doby w kółko.  Zużywa to szybko ćwiertnik potem wskazówki latają same sobie.  Powodzenia.  

Ciekawe uwagi. Raczej powinienem go zanieść do fachowca, zwłaszcza że jest u niego roczna gwarancja po serwisie. Dodam, że zegarek przez dosłownie pierwszy dzień po smarowaniu/czyszczeniu chodził jak należy, ale potem znów zaczął przyspieszać. Co ciekawe było wtedy dość gorąco i pamiętam, że zaparowało w nim szkiełko, może tu jest "pies pogrzebany"?

Edit:

Aha i diagnoza postawiona przed serwisem to z tego co pamiętam "sklejony" włos balansu. Majster zapowiedział że go jakoś doczyści, a potem wykona rutynowe smarowanie, którego prawdopodobnie sikor od jakichś 20 lat nie miał.

Edited by kalkumajster

Szanowni Koledzy, potrzebuję sprężynki do wostoka amfibii 2416b  jak na załączonym zdjęciu. Może ktoś posiada w zapasie, chętnie zakupię. Może można ją zastąpić z innego mechanizmu. Za wszelka pomoc z góry dziękuję.

20241013_210811.jpg

3 godziny temu, rurov napisał(-a):

Może można ją zastąpić

Można ją w prosty sposób zrobić z drutu sprężynowego 0,2mm lub 0,3mm to zależy ile miejsca jest i jaki "gruby" był oryginał...

Pozdrawiam Mirek

Ja stosuje metodę szukania jakiegoś trupka. Zawsze się przydadzą jakieś inne graty. 

chyba widziałem podobne sprężynki w 2614 2H poliota, ale mogę się mylić..