Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

DZIAŁ TECHNICZNY

Recommended Posts

W pewnym zegarku posiadam takie oto wskazówki (z góry przepraszam za jakość zdjęcia). Ktoś je kiedyś pomalował jakąś czarną matową farbą i teraz pytanie: czym to najlepiej zmyć? Rozpuszczalnik czy może zmywacz do paznokci będzie lepszy? Problem w tym że nie wiem co to za rodzaj farby a nie chcę żeby mi przy okazji zeszło złocenie.

Screenshot_20241016-125909_Gallery.jpg

Edited by Progfan_87

No nie wiem, ale wydaje mi się, że skoro złoto jest mało reaktywne, to nie powinno popłynąć. Zacznij od wody i pędzelka, jeśli nie pomoże to wrzuć do benzyny, to popularne rozpuszczalniki wielu farb, mam pewność, że nic się nie stanie. Na tym zdjęciu nic nie widać, nawet nie da się zgadywać jaki to rodzaj farby.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Spróbuję najpierw z wodą a jak nie pójdzie to użyje czegoś konkretniejszego. Niestety chyba nie dam rady zrobić lepszego zdjęcia tym moim telefonem z bliska, bo mi ostrości nie łapie. 

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu dźwigni, do jakiego jest mechanizmu (zegarka czy stopera). Z góry dziękuję za informację.

20241007_233055.jpg

W dniu 16.10.2024 o 14:04, Progfan_87 napisał(-a):

Rozpuszczalnik czy może zmywacz do paznokci będzie lepszy? Problem w tym że nie wiem co to za rodzaj farby a nie chcę żeby mi przy okazji zeszło złocenie.

Popróbuj od wewnętrznej strony acetonem. Jeżeli jest to warstewka złota to nie powinno się nic stać. Potem spróbuj na końcówce wskazówki...

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

Pytanie 🙂 gdzie szukać przyczyny, jeśli odciągając koronkę do zmiany godziny, nie chce ona się w tej pozycji zablokować a wraca do pozycji "nakręcania" 🙂

Mechanizm Sława 2428, podwójny kalendarz.

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

1 godzinę temu, Owczar napisał(-a):

Pytanie 🙂 gdzie szukać przyczyny, jeśli odciągając koronkę do zmiany godziny, nie chce ona się w tej pozycji zablokować a wraca do pozycji "nakręcania" 🙂

Mechanizm Sława 2428, podwójny kalendarz.

Ułamana dzwigienla tiretu. Albo wyhaczona z kołeczka. Żeby sprawdzić niestety trzeba zdjąć tarczę i w tym przypadku rozebrać kalendarz

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Tego się obawiałem, przy wyciąganiu wałka aby wyczyścić kopertę spadła beczka z wodzika. Ogarnąłem to od strony napędu ale widocznie jeszcze to pozostało a od strony kalendarza strach się zabierać 😃

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek