Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Można to jakoś naprawić? :D

da349de74e6837c85f6e5841949706b6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet majster nie da rady ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, chodzi mi o godzinową bo się... Spóźnia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, chodzi mi o godzinową bo się... Spóźnia :D

Aaaaa. To bez problemu. Zdjąć wskazówki i założyć poprawnie. Nawet sam możesz spróbować, a zegarmistrz powinien zrobić to na poczekaniu.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff... dobra wiadomość :) zła wiadomość jest jedynie taka, że nie mam sprzętu do ściągania wskazówek -_- muszę serio zakupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Ja gdybym potrafił zrobiłbym jakiegoś ultrafrankena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff... dobra wiadomość :) zła wiadomość jest jedynie taka, że nie mam sprzętu do ściągania wskazówek -_- muszę serio zakupić.

Na youtube kiedyś widziałem poradnik jak z dwóch kawałków drutu stworzyć narzędzie do zdejmowania wskazówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdybym potrafił zrobiłbym jakiegoś ultrafrankena :)

Znaczy że jak ? :D

Na youtube kiedyś widziałem poradnik jak z dwóch kawałków drutu stworzyć narzędzie do zdejmowania wskazówek.

Sobie poszukam kiedyś ;) póki co jakoś mnie 55g nie rusza, dzisiaj go wziąłem na spacer i przypadkowo taką dolegliwość zauważyłem, gdzie wcześniej jej nie miał :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sobie poszukam kiedyś ;) póki co jakoś mnie 55g nie rusza, dzisiaj go wziąłem na spacer i przypadkowo taką dolegliwość zauważyłem, gdzie wcześniej jej nie miał :/

Pod tarczą prawdopodobnie brakuje podkładki sprężystej, i koło godzinowe się wyzębia bo ma łuzy - stąd takie objawy na wskazówkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak sam nie zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wizyta u majstra mile widziana :) ale chyba jakoś no nie mam za bardzo chęci się brać :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mieć nową inna prężkę :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

http://allegro.pl/zegarek-prim-wojskowy-i5505585651.html

zdjęcie dla potomnych

post-69664-0-62506600-1436213029_thumb.jpg

Ciekawy ultrafranken czechosłowacko-szwajcarski jeśli się nie mylę :)  "jedyny taki na allegro" a pewnie i w całym świecie no dobra tylko tarcza trochę krzywo : ) ) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuję dokładne wymiary szkła do Slavy lodówki. Pomożecie Towarzysze? :D

Szerokość: 32,3

Wysokość: 36,08

grubość 3,3

Jeśli chciałbyś zdjęcie na papierze milimetrowym, żeby ocenić krzywizny to ok. 17 mogę wstawić.

Gdybyś miał źródło na szkiełka, to piszę się na dwa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szerokość: 32,3

Wysokość: 36,08

grubość 3,3

Jeśli chciałbyś zdjęcie na papierze milimetrowym, żeby ocenić krzywizny to ok. 17 mogę wstawić.

Gdybyś miał źródło na szkiełka, to piszę się na dwa ;)

Dzięki za wymiary. Będę pamiętał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

może ktoś podpowie czy Junosty to rzadkie zegarki? W jakich latach były produkowane?

Pozdrawiam

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dziś nabyłem śliczną sławę olimpijską (wizualnie niemal ideał), z drobną usterką na 15 minut roboty - wymienić złamaną oś sekundnika. Jednak gdy chciałem sprawdzić jak z datownikiem - okazało się, że dzień tygodnia przeskakuje o 12 a dzień miesiąca o 8:30. Przyznam, że oczy mi słupem stanęły, bardziej się orientuję w Werkach rakiet, a w sławach właśnie datowników niecierpię, (choć kilka miałem okazję składać), ale myślałem, że to jest niemożliwe, wie ktoś, co to za objaw???.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enkil, w Sławie zębatka podczepiona pod datownik dni tygodnia przekręciła się względem tarczki, albo odpadła od tarczki i ktoś ją źle osadził z powrotem. A dni miesiąca to oczywiście kwestia odpowiedniego założenia wskazówek. Też nienawidzę składać tego kalendarza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, :)

Już wiem o co chodzi, miałem takie tarczki, w których po zdjęciu z osi same odpadały zębatki - bardzo mi pomogłeś, akurat tą część datownika łatwiej jest zrobić. Daję + dziękuję raz jeszcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja mam pytanie do kolegów i koleżanek - w dniu dzisiejszym wszedłem w posiadanie Pabiedy fajniutka tarcza koperta etc, na chodzie mimo że 2-54, jak zawsze jest jedno ale...

sekundnik sobie radośnie chodzi, ładnie cyka, kotwiczka pracuje, ale wskazówka minutowa praktycznie się nie porusza. Podczas ustawiania godziny wskazówki baaardzo lekko się poruszają. Do tego po zdjęciu dekielka mała zębatka przy koronce, obok śrubki zwalniania wałka, ma luz. Dochodzą do tego paproszki pod szkiełkiem.

Zegarek pewnie pójdzie do mojego majstra, ale chciałem zapytać jakie mogą być powody tak dziwnej pracy. A może ma ktoś z kolegów na zbyciu taki mechanizm z pierwszej moskiewskiej na 15 kamieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka stoi, ponieważ ćwiertnik, na którym jest osadzona ma luz, trzeba go wymienić, lub naprawić (jest to bardzo łatwe, wystarczy ścisnąć we właściwy sposóB), oczywiście, może być też inna przyczyna, ale ja bym obstawiał właśnie tą. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi