Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mikołaj N

ORIS - jaki poziom dla Was reprezentuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

A ja uważam że poziom wykonania u Orisa jest różny...to zależy od modelu. Są takie które zdecydowanie deklasują Tissot/Certina/Longines a są też takie, że poziom wykonania jest porównywalny z Certiną. Jakość jednak stale rośnie...jest top firma rozwijająca się podobnie jak ML.

OK, weźmy dla przykładu najtańsze Orisy, czyli klasyka oraz np. Big Crown Original. Pokaż mi lepiej wykonaną Certiną w tej cenie.

Panowie rozmawiamy o tym co jest teraz, a nie co było. Mikołaj wyraźnie zaznaczył w pierwszym poście o co mu chodzi, więc to co kiedyś klepała Certina nie ma tu najmniejszego znaczenia.

Ja też mogę napisać, że Certina to w 90% kwarce, czego nie uświadczymy w Orisie, więc w moim pojęciu "zegarka" jest to deklasacja na dzień dobry.

Mechanizmy pomijam również. Nie ważne, że Certina wkłada Standard, a Oris w najgorszym wypadku "Elabore". Polityka Orisa jest inna. Czy to Eta, czy Sellita nie one są ważne, a jakość wykonania koperty, detale i smaczki o których pisał Michał.

Celowo wczoraj poprosiłem Michała o porównanie. Ma on nurka od Orisa, który nie jest najwyższym modelem oraz topowy model Certiny. Jeśli Michał pozwoli wrzucę co napisał, chyba, że napisze to sam.

Koledzy pokażcie mi proszę w Certinie tak wykończone koperty jak w Williamsach F1, Artelier. Tak smakowicie zrobione koronki jak w tej drugiej linii. Takie tarcze.

Przecież to są dwie inne ligi wykończenia i jakości wykonania. O patentach typu Quick Lock czy Rotation Safety System nie wspomnę.

Miałem w temacie się nie wypowiadać, bo rozumiem, że w pewnym stopniu jestem stronniczy, ale z Certiną pracowałem 1,5 roku i tyle samo jestem teraz z Orisem. Dla mnie to inna liga.

No właśnie, a miał ktoś z Was Orisa z przed 6-7 lat? Wyglądały jak jakieś Timexy za 100zł... To co tu zostało powiedziane, nie przekonuje mnie jednak. Pomimo, że nie jestem jakimś tam fanem Certiny czy Tissota, to chciałem tylko określić pewną półkę. Są przecież zegarki poniżej tej półki - również Swiss Made.

Jednak sam design Orisa, jedo jakość i niby legandarność jest bardziej dziełem PR niż faktu. Orisy na potęgę nie zerują bezela (Jacku kłamię?), mają ponadlewaną lub niepodolewaną lumę, i inne mniejsze czy większe wpadki. W takiej jednak Cerinie, mamy pewną średnią, ale powtarzalną jakość nie dającą powodu do narzekań. Jak na cenę, Orisy są za słabe.

Przykłady werków to też słabe argumenty. W innych, tańszych markach, też stosuje się różne modyfikacje, a te robione przez Orisa nie są w dodatku jakieś trudne. Raczej standardowe i bez "wow". W każdym razie nic nie robią takiego, co by windowało cenę zegarka na poziom np 7 tys za divera, wykonanego w dodatku z marnej jakości tytanu ze słabą lumą.

Chyba, że wystarczy dodać ładny pasek i sprzączkę i to ma załatwić temat?

Mnie to nie przekonuje i wolę zapłacić np 2 tys za cały średni zegarek (łącznie ze średnim paskiem), niż 7 tys za średni zegarek na za***istym pasku!

Mikołaj na forum są Orisy sprzed 12 lat. Zapytaj właścicieli o jakości wykonanie i że powtórzę - piszemy o tym co tu i teraz.

Orisy nie zerują OK, zdarza. Się. Omega za 20 tysięcy też nie zeruje i mogę Ci pokazać wiele innych przykładów. Nie tędy droga. W nowym topowym nurku Certiny bezel lata na lewo i prawo a jakość taka jak zwykle. Teraz popatrz na cenę.

Co do tytanu - Oris stosuje tytan najwyższej klasy, więc nie pisz bzdur. Luma - sugerujesz się moją? Ja nie mam zielonej, ale jak chcesz wpadnij do mnie kiedyś na zamknięcie to Ci pokażę jak świecą zielone Orisy :)

Ja rozumiem, że zachwyciłeś się kupując DS Podium na VJ7750 za cenę "śmieszną", ale popadłeś nagle w dziwny zachwyt nad marką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przykleić, nie ma problemu.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro właściciele orisów mający jednocześnie tissoty i certiny twierdza, że orisy lepiej wykonane, to nie ma powodu im nie wierzyć. No, chyba, że ulegli sugestii, że drożej to musi być lepiej :blink:

Natomiast z pewnością certina i tissot są bardziej rozpoznawalne. Oris raczej nie jest znany w tzw szerszych kręgach. A czy to źle, czy dobrze, to już de gustibus..

I jeszcze refleksja. Dzisiaj, kiedy mamy komputery, CADy, CNC i inne takie, uważamy, że werki inhouse to jakiś Olimp zarezerwowany dla najlepszych, jakaś kosmiczna technologia i wiedza tajemna. A w starych, dobrych czasach zegarmistrzostwa taki Tissot czy Certina robili swoje werki, aż miło, o Longinesie czy Omedze nie wspominając, a Oris klepał swoje kołki. Dziś wszyscy to jeden .... A pytanie powinno raczej brzmieć "kto lepiej opakowuje etę"? :)

A jeśli miarą zegarmistrzostwa jest sprzączka przy pasku i koronka, to ja się cieszę, że kręcą mnie vintage ;)

I to jakie, zwlaszcza jesli chodzi o Certine. Ich automat 11½ linii (Certina 25 w roznych wykonaniach) byl bardzo dobry i starannie wykonany.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

W takim razie cytat z Michała z innego forum:

"Miałem kiedyś pare Tissotów i Certin, i tak naprawde tylko Valgranges prezentuje przyzwoity poziom wykonania. Naprawde jest na czym zawiesić oko, wszystko jest bardzo starannie zrobione, a stal szczotkowana z polerowaną wciąż robią na mnie wrażenie tym zegarku. jeżeli wezmiemy pod uwagę ten przedział cenowy, to będzie to bardzo ciekawa prozpozycja, naprawde. Ale to wszystko czym może pochwalić sie Certina, moim zdaniem oczywiście. Nie wiem jak sie prezentuja najwyższe modele Tissotów, bo te szczerze mówiąc mnie nie interesują, nie macałem ich. Natomiast większośc Orisów, to jak dobrze wiemy, bardzo fajne wykonanie, sporo smaczków itd. Oris to moim zdaniem znacznie wyższa połka niż Tissot czy Certina"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że mam jeszcze Orisa Oscara Petersona, niech mi ktoś pokaże tak wykonany zegarek Certiny bądź Tissota :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem, że zachwyciłeś się kupując DS Podium na VJ7750 za cenę "śmieszną", ale popadłeś nagle w dziwny zachwyt nad marką.

NIe, nie popadłem w dziwny zachwyt. Jedyne co mnie ubodło to fakt, że ta Certina jest wykonana ponad przeciętnie dobrze. Może nie idealnie, ale nie ma nic, czego by się można czepić. A zegarki znacznie droższe zbyt często pozwalają sobie na wpadki.

Wracając jednak do Orisa, coś tam mnie przekonujecie, ale uważam że jego cena, szczególnie w przypadku "wyższych" serii powinna być niższa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

NIe, nie popadłem w dziwny zachwyt. Jedyne co mnie ubodło to fakt, że ta Certina jest wykonana ponad przeciętnie dobrze. Może nie idealnie, ale nie ma nic, czego by się można czepić. A zegarki znacznie droższe zbyt często pozwalają sobie na wpadki.

Wracając jednak do Orisa, coś tam mnie przekonujecie, ale uważam że jego cena, szczególnie w przypadku "wyższych" serii powinna być niższa...

Mikołaj nie ma się do czego przyczepić, ale ten model co masz to ile kosztuje normalnie z metki?

Dlaczego pytam? Bo Cimier którego kupiłeś, wydaje mi się że tańszy jest zrobiony klasę wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cimier to inna bajka - tu problem leży po stronie asortymentu nie jakości. Jest trochę mało opcji do wyboru...

Certina z metki - 4800.

A ile z metki najtańszy oris na VJ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A ile z metki najtańszy oris na VJ?

5990zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5200 zł można kupić Longinesa Heritage 1954 na VJ, który jak dla mnie byłby tu dużo ciekawszą opcją niż Oris :)

Dziwi mnie większość opinii na temat Orisa. Dla mnie to zegarki tylko trochę lepsze od Certiny, Tissota czy klasycznej Doxy. Jak dla mnie jest to brand na równi z Eposem czy Fortisem. W Orisach rażą mnie werki praktycznie bez zdobień w modelach poniżej 5k, więc nie wiem o jakiej jakości wykończenia mechanizmu możemy tu mówić. Ponadto marka to nie tylko jej aktualne produkty, ale także historia i wkład w zegarmistrzostwo, a na tym polu stawianie Orisa na równi z Longinesem, czy nawet Certiną to jednak nieporozumienie.

Jeśli miałbym pozycjonować ten ciasny segment to widziałbym to tak:

Tissot, Certina < Oris, Epos, Fortis < Longines < Omega

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Za 5200 zł można kupić Longinesa Heritage 1954 na VJ, który jak dla mnie byłby tu dużo ciekawszą opcją niż Oris :)

Dziwi mnie większość opinii na temat Orisa. Dla mnie to zegarki tylko trochę lepsze od Certiny, Tissota czy klasycznej Doxy. Jak dla mnie jest to brand na równi z Eposem czy Fortisem. W Orisach rażą mnie werki praktycznie bez zdobień w modelach poniżej 5k, więc nie wiem o jakiej jakości wykończenia mechanizmu możemy tu mówić. Ponadto marka to nie tylko jej aktualne produkty, ale także historia i wkład w zegarmistrzostwo, a na tym polu stawianie Orisa na równi z Longinesem, czy nawet Certiną to jednak nieporozumienie.

Jeśli miałbym pozycjonować ten ciasny segment to widziałbym to tak:

Tissot, Certina < Oris, Epos, Fortis < Longines < Omega

Longines, o którym piszesz kosztuje 5740zł, a nie 5200zł. Nie mniej faktem jest że to absolutny hit jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości, ponadto bardzo ładny model. Mój z resztą ulubiony z tej marki.

Zasadniczo porównujemy Orisa z Certiną i Tissotem. Gdzie w tam masz jakiekolwiek zdobienia na mechanizmach?

Powiedzmy, że z twoim pozycjonowaniem jestem w stanie się zgodzić. Rozumiem, że z racji historii Longinesa dajesz wyżej. Jeśli chodzi o wykonanie to dla mnie ten sam poziom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaa...

śmiałe tezy... Omega właściwie też działa na przerobionych ETAch, a to ta sama półka co Certina? A Hublot i jego kwarce i Ety?

A Doxa ze względu na historię to półka Omegi?

Gdzie w takim razie będziemy pozycjonować Cimiera, Maurice'a Lacroix, Mont Blanc? Chyba półka Swatcha, tylko lepsze detale, wykonanie, paski, klamerki i dziesiątki innych pierdół niewpływających na zegarmistrzostwo...

A dla argumentu "Oris sprzed lat" - popatrzcie na ML'a z lat 90-ych i porównajcie do dzisiejszych modeli.

Wypowiem jeszcze śmiałą tezę, że co do rozpoznawalności, to rynek polski nie jest chyba wyznacznikiem, a w Europie szeroko pojętej, to Oris będzie bardziej rozpoznawalny niż Certina...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Jaro pojechałeś już po całości! Wpisz w niemiecki ebayu ORIS i zobacz ile ich wyskoczy. A teraz wpisz Certina... Mi nie chodzi tu o popularność - bo tu Certina wiedzie prym i będzie tak samo rozpoznawalną marką i kojażoną z zegarkami jak Omega (za śmiało?).

Cimier - tu się zgodzę bo w Polsce mało znany, ale w Niemczech bardziej popularny. W odróżnieniu do ML, Cimier to stara marka z tradycjami, podobnie MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz w niemiecki ebayu ORIS i zobacz ile ich wyskoczy. A teraz wpisz Certina...

Liczba wyników znalezionych dla oris: 778

Liczba wyników znalezionych dla certina: 330

:)

Edit.

powyższe wyniki są z ebaya

a z niemieckiego ebaya -oris: 780

194 Ergebnisse gefunden für

certina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a miał ktoś z Was Orisa z przed 6-7 lat? Wyglądały jak jakieś Timexy za 100zł... To co tu zostało powiedziane, nie przekonuje mnie jednak. Pomimo, że nie jestem jakimś tam fanem Certiny czy Tissota, to chciałem tylko określić pewną półkę. Są przecież zegarki poniżej tej półki - również Swiss Made.

Jednak sam design Orisa, jedo jakość i niby legandarność jest bardziej dziełem PR niż faktu. Orisy na potęgę nie zerują bezela (Jacku kłamię?), mają ponadlewaną lub niepodolewaną lumę, i inne mniejsze czy większe wpadki...

Z całym szacunkiem Mikołaju ale gadasz Waść od rzeczy :)

Albo nie miałeś nigdy Orisa albo oglądałeś jakies podróbki bo to, co ja widziałem nijak nie przystaje do Twoich słów.

Proszę bardzo, oto zegarek sprzed 11-12-tu lat:

bc32.jpg

bc304.jpg bc306.jpg

bc307.jpg

Czy mógłbys mi wskazac niedoróbki o których piszesz?

A to drugi z zegarków tej firmy jaki miałem do niedawna

ori11t.jpg

ori16.jpg

Może tutaj coś wypatrzysz?

Zegarki tej firmy nie sa tanie jak w/w Certina czy Tissot jednak z pewnością kupię jeszcze jakiś ich model.

Albo dwa, bo warto.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczba wyników znalezionych dla oris: 778 Liczba wyników znalezionych dla certina: 330;)

A szukałeś w zegarkach czy uszczelkach do wału korbowego?

A w temacie...

Dorzucę swoje 3 grosze, jako że w ostatnim czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem Orisa Williamsa, posiadam również Certinę i mierzyłem sporo zegarków Certiny/Tissota.

Osobiście Tissota plasuję nawet odrobinę niżej niż Certinę. A za to Oris to już inna bajka, zdecydowanie lepiej wykończony niż Certina (odczucia opieram na zmierzeniu kilku, kilkunastu modeli a nie całego portfolio).

Przy zakupie zastanawiałem się pomiędzy Ds Podium i Williamsem, oba na VJ. Zdecydowałem się dopłacić bo różnica tak w wyglądzie koperty/tarczy jak i mechanizmu była druzgocąca - na pewno większa niż 2k zł które musiałem dopłacić. Certina jednak bardzo trafia w moje gusta i wiem, że jeszcze nie raz skuszę się na zegarek tej marki.

Jak dla mnie:

Tissot -> Certina -> ... -> Oris

Kupię garniturowca z jasną tarczą, 38mm-41mm, do 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczba wyników znalezionych dla oris: 778

Liczba wyników znalezionych dla certina: 330

:)

Edit.

powyższe wyniki są z ebaya

a z niemieckiego ebaya -oris: 780

194 Ergebnisse gefunden für

certina

Jaro, zanim coś napiszesz to nacz się szukać po kategoriach w Ebayu, bo wynik dla orisa w Twoim wydaniu przewiduje też wszystkie części do samochodów. Wejdź do kategorii UHREN & Schmuck...

Z tej kategorii wynika już że mamy tylko 82 Oriski...

No błagam Cie kolego... Pojechałeś już naprawdę poniżej całości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie - idąc za Twoją radą nie wysiliłem się, tylko jak zasugerowałeś wpisałem w ebayu oris

tu masz prawidłowe dane:

oris

Biżuteria i zegarki (264)

certina

Biżuteria i zegarki (277)

nijak ma się to do tego

Mi nie chodzi tu o popularność - bo tu Certina wiedzie prym i będzie tak samo rozpoznawalną marką i kojażoną z zegarkami jak Omega (za śmiało?).

aaaaaaa... tu masz dane dla omegi, już zupełnie informacyjnie, poza konkurencją

Biżuteria i zegarki (4 928)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam kiedy ja stanąłem przed wyborem zegarka. W gre wchodziły droższy Oris WilliamsF1 oraz tańsza Certina DS Podium. Jakościowo to była przepaść oczywiście na plus dla Orisa. Wiec nie widzę sensu porównywania Certiny,Tissota do Orisa. Myślę, że w tym temcie zostało już wszytsko powiedziane.

Dla mnie jest tak: Tissot=Certina, Oris=Longines, Omega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest Ebay pl a my piszemy o .de...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski czy niemiecki, co za różnica?

No i w ogóle to nie w temacie wątku.

Mikołaju, widziałeś moje fotki na poprzedniej stronie? Widzisz tam gdzieś "niedoróbki" o których pisałeś?

Tak w ogóle, to miałeś jakiegoś Orisa w ręku?

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahahaha Woytku uwierz mi, że temat nie wziął się z przypadku, ale z pewnej zaciętej dyskusji...

Tak miałem kilkanaście sztuk w ręce :)

Oczywiście, że na twoich fotkach nie widzę niedorówbek, ale czy ja napisałem, że to dotyczy ogółu? Przeczytaj prosze dokładnie a potem spójż na swoje zegarki i odpowiedz sobie dlaczego moja uwaga nie może dotyczyć tych co pokazałeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieeee... Ty piszesz o .de a nie my

a może sprawdzimy na świecie? ebay.com

oris

Jewelry & Watches (1,307)

certina

Jewelry & Watches (533)

i informacyjnie omega

Jewelry & Watches (15,289)

kończę temat, bo za daleko zabrnęliśmy...

są marki, które są szczególnie rozpoznawalne w Polsce - to np. Tissot, to np. Atlantic, to np. Doxa, to np. Certina... nie oznacza to, że na świecie jest tak samo i przede wszystkim, że pozycjonowanie marek i ceny zegarków tworzone są w oparciu o nasz rodzimy rynek, a to zostało zasugerowane w pierwszym poście:

Oris to dla mnie ten sam poziom co Certina, Tissot itp, tylko troszkę mniej popularny i przez to droższy

prawda jest taka, że na świecie i w "szerokiej" Europie (nie pojedynczo w Polsce czy Niemczech) te marki są rozpoznawalne tak samo, a nawet bym powiedział, że ze wskazaniem na Orisa...

Co innego Tissot - ten jest rozpoznawalny na całym świecie na poziomie Omegi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahahaha Woytku uwierz mi, że temat nie wziął się z przypadku, ale z pewnej zaciętej dyskusji...

Tak miałem kilkanaście sztuk w ręce ;)

Oczywiście, że na twoich fotkach nie widzę niedorówbek, ale czy ja napisałem, że to dotyczy ogółu? Przeczytaj prosze dokładnie a potem spójż na swoje zegarki i odpowiedz sobie dlaczego moja uwaga nie może dotyczyć tych co pokazałeś...

Dobra, szkoda gadać.

I nic nas nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne, prawda Mikołaju? :)

EOT

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.