Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne nabytki - gratuluję wszystkim :)

Poljoty 17 i 23 j super .

Ed

No i oczywiście czerwone dwunastki świetne :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna, to ta sprzed kilku dni z alle?

Tak - to ta z Alle - opisywana była jako niesprawna, ale jest kompletna, tylko dość "zapuszczona" - czyszczenia wymaga zarówno werk, jak i koperta.

Werk z Czystopola - 1-51. Cała koperta na wysoki połysk (w nowszym egzemplarzu z Czystopola mam kopertę ze szczotkowanymi bokami). Tarcza może nie jest tak piękna, jak w egzemplarzu Wojciecha, ale jak na wiek zegarka, to można powiedzieć, że jest bardzo dobrze ;)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz zagadka, wie ktoś z Was z jakich służb pochodzą te pojazdy i jakich są marek?

Z prawej to chyba GAZ-21 Wołga, a jakie służby? Toć napisane wyraźnie: Milicja (ZSRR)

https://pl.wikipedia.org/wiki/GAZ-21_Wo%C5%82ga#/media/File:PMMashuna.JPG

Edit: chyba, że chodzi o GAI, czyli drogówkę :)

Edytowane przez Hagedorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne nabytki pokazujecie. Seba fajna 5iątka, Wojtek jak zwykle zegarek w super stanie i scenerii. Czerwona dwunastka tez zacna, jaki rok?

U mnie też pojawiło się kilka sztuk. Poljot - wtopa Allegrowa, ale trochę się udało go odratować. Dokładniejsza historia tutaj --> Reanimacja

1.  Poljocil w cyrlicy z chyba nie za często widywanym 17 kamieniowym mechanizmem. Dekiel też opisany w języku rosyjskim. Czy wszystko z werkiem ok? Mostek balansu nie ma charakterystycznego 'schodka'. Przy okazji, jeżeli kolega kchrapek takiego szuka to wiedz, ze coś się dzieje :ph34r:

DVU308Y1.jpg

GAALVUTE.jpg

Mostek rzeczywiście może być z późniejszego okresu, brak schodka jest dziwny.

Natomiast sam mechanizm jest bardzo ciekawy, to rzadki, najwcześniejszy 2609, troszkę inny konstrukcyjnie od późniejszych modeli. Prawdopodobnie do produkcji weszło tylko kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy tej wersji - wszystkie numery seryjne, które widziałem mają format 00xxxxx (numery w szeroko znanej wersji werku idą już w miliony xxxxxxx).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze porównanie najwcześniejszych 2609 do "standardu".

post-64774-0-14224000-1442679884_thumb.jpg

Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na żywo ten mostek balansu wygląda w miarę spójnie z całością, ale może być różnie i nie przeczę, że może być podmieniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noworus jednakże mechanizm wciąż ten sam , prezencja pierwsza klasa

c8c53b7992bc46b3med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Noworus jednakże mechanizm wciąż ten sam , prezencja pierwsza klasa

Jeśli nie boisz się otworzyć to pokaż mechanizm. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję wszystkim nowych nabytków. Fajne zegarki pokazujecie :)

A mnie tez tam coś dzisiaj wpadło:

Kama - NOS z pudełkiem i papierami. Oryginalny pasek. Rocznik 1963. W listopadzie obchodzi 52 urodziny :D

DSC_0008.JPG

Zaria, prawie NOS + pudełko + papiery

DSC_0014.JPG

Petrodworzec dla niewidomych

DSC_0001.JPG

Na razie wystarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdykam !!! Kama NOS to coś co nie istnieje przecież !!!

Jak Kris napisze gratuluje wszystkim nabytków to wiem że z czymś wypali to już niemal rytuał 

Taka Kama to unikat reszta ok  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję wszystkim nowych nabytków. Fajne zegarki pokazujecie :)

A mnie tez tam coś dzisiaj wpadło:

Kama - NOS z pudełkiem i papierami. Oryginalny pasek. Rocznik 1963. W listopadzie obchodzi 52 urodziny :D

Na razie wystarczy ;)

Super egzemplarze :)

Ta galeria w Twojej stopce - wszystko Twoje? 

Zazdroszczę  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Kama - a ja się cieszyłam, że moja jest w dobrym stanie Kris jak zwykle pozbawia złudzeń ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, może chociaż drogo zapłacił

A tak na serio, zazdroszczę i gratuluję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za slowa uznania.

Koronka w 100% oryginalna. Stożkowa taka jak powinna  być.Na zdjęciu tego nie widać ale jest oryginalna.

Jedyny mały mankament to lekkie zabrudzenie w ok. godz 3. Ale to normalne w tych zegarkach. Brud przechodził przez niedokladnie uszczelnioną koronkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kris,

coś niesamowitego. Gratuluję. Kama jest śliczna.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof - mam wrażenie że ta Kama nie do konca Ci sie podoba :-D

Nie chcesz sie pozbyć? Chętnie odkupie :)

Gratuluję - super jest a i pozostałe świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Kris2 w temacie o "Nowych nabytkach" powinien mieć stałego bana, dostęp maksymalnie dwa razy w roku po dwie fotki ;)

Krzysiek GRATULACJE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z prawej to chyba GAZ-21 Wołga, a jakie służby? Toć napisane wyraźnie: Milicja (ZSRR)

https://pl.wikipedia.org/wiki/GAZ-21_Wo%C5%82ga#/media/File:PMMashuna.JPG

Edit: chyba, że chodzi o GAI, czyli drogówkę :)

Zaś na drugim planie mamy chyba pojazd RAF Latvija ("Latvija" to była nazwa potoczna - oficjalnie poszczególne modele były oznaczane symbolami liczbowymi).

Mostek rzeczywiście może być z późniejszego okresu, brak schodka jest dziwny.

Natomiast sam mechanizm jest bardzo ciekawy, to rzadki, najwcześniejszy 2609, troszkę inny konstrukcyjnie od późniejszych modeli. Prawdopodobnie do produkcji weszło tylko kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy tej wersji - wszystkie numery seryjne, które widziałem mają format 00xxxxx (numery w szeroko znanej wersji werku idą już w miliony xxxxxxx).

Najwcześniejsze werki serii 26xx to w ogóle ciekawy temat do analizy - oprócz manualnych wczesnych odmian były też ciekawe odmiany automatyczne. W pierwszym okresie produkcji pojawiły się bowiem 30-kamieniowe  automaty bez datownika - obecnie bardzo ciężkie do zdobycia (jeśli gdziekolwiek się pojawiają, to osiągają astronomiczne ceny). Wszystkie późniejsze automaty "30 jewels" miały datownik i występowały w dużo większym nakładzie niż pilotażowa seria. Czemu o tym piszę? Ponieważ nasuwa się skojarzenie, że w tych pierwotnych automatach bez daty były stosowane podobne mostki przekładni chodu, jak w egzemplarzu pokazanym przez Bahuone (z kamieniami nakrywkowymi na kole wychwytowym).

Co do płaskiego półmostka balansu- rzeczywiście występował on niekiedy w późniejszych "zwykłych" 2609. Z tym, że były co najmniej dwie wersje wykonania tych późniejszych werków:

1. Ze "schodkiem" czyli fazowaniem brzegów mostków.

2. Bez "schodka" - i tu najczęściej spotkać można półmostek balansu taki jak w werku Bahuone.

Te półmostki bez fazowania mają wysokość mniejszą niż pozostałe mostki w werku, co sprawia, że optycznie i wymiarowo pasują również do wersji fazowanej - i takie też kombinacje spotykałem (lecz nie wiadomo czy nie był to wynik przekładek).

Oprócz wspomnianych różnic w werkach 2609 występowały różne średnice śrub od "łapek" mocujących werk w kopercie/pierścieniu: w wersjach bez fazowania mostków śruby miały większą średnicę niż w werkach fazowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaś na drugim planie mamy chyba pojazd RAF Latvija ("Latvija" to była nazwa potoczna - oficjalnie poszczególne modele były oznaczane symbolami liczbowymi).

Najwcześniejsze werki serii 26xx to w ogóle ciekawy temat do analizy - oprócz manualnych wczesnych odmian były też ciekawe odmiany automatyczne. W pierwszym okresie produkcji pojawiły się bowiem 30-kamieniowe  automaty bez datownika - obecnie bardzo ciężkie do zdobycia (jeśli gdziekolwiek się pojawiają, to osiągają astronomiczne ceny). Wszystkie późniejsze automaty "30 jewels" miały datownik i występowały w dużo większym nakładzie niż pilotażowa seria.

Warto też dodać, że te pierwsze 30 bez daty miały wachnik na łożysku kulkowym - dużo lepszym niż późniejsze (i wcześniejsze w 24xx) ślizgowe. Masz jakieś podejrzenia, dlaczego zrezygnowano z takiego rozwiązania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto też dodać, że te pierwsze 30 bez daty miały wachnik na łożysku kulkowym - dużo lepszym niż późniejsze (i wcześniejsze w 24xx) ślizgowe. Masz jakieś podejrzenia, dlaczego zrezygnowano z takiego rozwiązania?

Ciężko powiedzieć dlaczego zrezygnowano z kulkowego łożyska - ogólnie mogą być dwie przyczyny:

1. Trudności technologiczne przy wytwarzaniu/składaniu.

2. Zbyt wysokie koszty wytwarzania.

Zważając na to, że w CCCP z kosztami niekoniecznie musiano się liczyć, to bardziej prawdopodobna wydaję się pierwsza przyczyna :)

Podobna sytuacja była z resztą w przypadku automatów z Petwodvorca - tam też była bardzo mała ilość egzemplarzy z kulkowym łożyskiem wahnika (i z pojedynczym datownikiem).

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, może chociaż drogo zapłacił

Jak od Milana kupował, to na pewno tanio nie było, co Kris? ;)

A ja dzisiaj Ostrawę musiałem odpuścić niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi