Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój debiut na tym forum. Więc gdyby coś było nie tak, uprzejmie proszę o korektę. Zegarki fascynowały mnie zawsze jako piękne przedmioty użytkowe i przy każdej okazji zawsze potrafiłem się im przyglądać z zachwytem aż do frazy: "Idziesz, czy nie? Ile można zegarki oglądać!?". Niestety moja wiedza techniczna jest niemal zerowa.

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że siedem dni na opublikowanie pierwszego posta to doskonały pomysł. Daje czas na zdobywanie wiedzy z niewyczerpanych chyba zasobów tego forum :) Tym sposobem, człowiek zamiast od razu wrzucać coś do działu "co to za zegarek", szuka sam i przy okazji dowiaduje się co trzyma w dłoni.

Zegarek który chciałem Wam pokazać leży u mnie w szafie od ponad 30 lat, lecz dzięki temu forum jest od teraz dla mnie jakby "nowym nabytkiem". Tutaj głęboki ukłon dla forumowicza o nicku "Ender". Dzięki jego szczegółowemu opracowaniu wiem skąd się wziął i gdzie się urodził.  Pozdrawiam i dziękuję!

post-93540-0-07328000-1475948387_thumb.jpg

post-93540-0-54320500-1475948427_thumb.jpg

post-93540-0-89524200-1475948452_thumb.jpg

post-93540-0-04931200-1475948442_thumb.jpg

Werk też chciałbym pokazać, ale ze względu na moją niewiedzę nie chciałbym czegoś zniszczyć. (Może jakieś wskazówki?)

Mam nadzieję, że pokażę jeszcze wiele zegarków w tym dziale. Wiele razy chciałem kupić coś na allegro (bardzo chciałbym Poljota de Luxe murzynka), ale po lekturze postów na forum jeszcze bardziej się boję zostać nabity w butelkę ;) No nic, będę uważnie obserwował bazarek, tymczasem pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Edytowane przez Gedeon1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk też chciałbym pokazać, ale ze względu na moją niewiedzę nie chciałbym czegoś zniszczyć. (Może jakieś wskazówki?)

Ja dam tylko jedną. Jeżeli nie masz doświadczenia nie otwieraj złotej koperty. Jeden nieopatrzny ruch i nie usuniesz głębokiej rysy z tak miękkiego materiału jak złoto. Zegarek cudny. Graty!

A ponieważ nikt tu już damek nie zbiera to ja pokażę.

0cb6c86bc30da5a1180b826b748ddb21.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój debiut na tym forum. Więc gdyby coś było nie tak, uprzejmie proszę o korektę. Zegarki fascynowały mnie zawsze jako piękne przedmioty użytkowe i przy każdej okazji zawsze potrafiłem się im przyglądać z zachwytem aż do frazy: "Idziesz, czy nie? Ile można zegarki oglądać!?". Niestety moja wiedza techniczna jest niemal zerowa.

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że siedem dni na opublikowanie pierwszego posta to doskonały pomysł. Daje czas na zdobywanie wiedzy z niewyczerpanych chyba zasobów tego forum :) Tym sposobem, człowiek zamiast od razu wrzucać coś do działu "co to za zegarek", szuka sam i przy okazji dowiaduje się co trzyma w dłoni.

Zegarek który chciałem Wam pokazać leży u mnie w szafie od ponad 30 lat, lecz dzięki temu forum jest od teraz dla mnie jakby "nowym nabytkiem". Tutaj głęboki ukłon dla forumowicza o nicku "Ender". Dzięki jego szczegółowemu opracowaniu wiem skąd się wziął i gdzie się urodził.  Pozdrawiam i dziękuję!

attachicon.gif01.jpg

attachicon.gif02.jpg

attachicon.gif04.jpg

attachicon.gif03.jpg

Mam nadzieję, że pokażę jeszcze wiele zegarków w tym dziale. Wiele razy chciałem kupić coś na allegro (bardzo chciałbym Poljota de Luxe murzynka), ale po lekturze postów na forum jeszcze bardziej się boję zostać nabity w butelkę ;) No nic, będę uważnie obserwował bazarek, tymczasem pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Moskwa obłędna, tym bardziej jej zazdroszczę że mam już większość "popularnych" ale jeszcze żadnej złotej. A co dopiero takiej! I jeszcze w komplecie z bransoletą... :rolleyes:

Fan-ta-sty-czny zegarek! :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dam tylko jedną. Jeżeli nie masz doświadczenia nie otwieraj złotej koperty. Jeden nieopatrzny ruch i nie usuniesz głębokiej rysy z tak miękkiego materiału jak złoto. Zegarek cudny. Graty!

Serdecznie dziękuję! Też tak myślałem, że zaraz  coś popsuję ;) Pozdrawiam!

Moskwa obłędna, tym bardziej jej zazdroszczę że mam już większość "popularnych" ale jeszcze żadnej złotej. A co dopiero takiej! I jeszcze w komplecie z bransoletą... :rolleyes:

Fan-ta-sty-czny zegarek! :wub:

Bardzo dziękuję :) Kłaniam się nisko :) Mam nadzieję, że dzięki forumowiczom będę mógł dokonać zakupu również kilku porządnych "popularnych" zegarków a później się nimi tutaj pochwalić. Pozdrawiam!.

Edytowane przez Gedeon1974

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój debiut na tym forum. (...)

Co ja bym dał za taką Moskwę. Czego nie dołączysz później do kolekcji, to całość i tak zaprezentuje się super. :)

Edytowane przez Łukasz Radziszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Tak zwane wejście z kopem.  :D  Witamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gedeon1974 - Witaj na forum.

Moskwa -tak jak już wszyscy pisali - świetna. Mi podoba sie tez przywitanie:)

Pierwszy raz czytam ze ktoś nie narzeka na tygodniowy zakaz pisania.

I fajnie ze poswieciles troszkę czasu na odnalezienie opracowania Endera. Napisał ich więcej i każde to świetna lektura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gedeon1974 - Witaj na forum.

Moskwa -tak jak już wszyscy pisali - świetna. Mi podoba sie tez przywitanie:)

Pierwszy raz czytam ze ktoś nie narzeka na tygodniowy zakaz pisania.

I fajnie ze poswieciles troszkę czasu na odnalezienie opracowania Endera. Napisał ich więcej i każde to świetna lektura.

Bardzo mi przyjemnie :) Dziękuję za dobre słowo.  A Ender naprawdę kawał świetnej roboty zrobił. Nie wydał jeszcze książki albo nie publikował gdzieś swoich opracowań oprócz internetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi przyjemnie :) Dziękuję za dobre słowo.  A Ender naprawdę kawał świetnej roboty zrobił. Nie wydał jeszcze książki albo nie publikował gdzieś swoich opracowań oprócz internetu?

Internet to najlepszy środek przekazu i darmowy... Dopóki jakiś serwer się nie zbuntuje. A tak bywało na przykładzie kilku kolegów których fantastyczne galerie z kolekcjami szły się j....ć ;)

edit. Boli mnie ta Moskwa że nie mam takiej... :( Przebije cię chyba dopiero Kris jak pokaże 2200 bo mam nadzieję że on je kupi i uruchomi... Należy mu się do kolekcji jak nic...!

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregcha dziś na giełdzie nie było więc :P :P :P  pogrzebałem w słoiku po ogórkach.... 

post-41508-0-22909600-1476004381_thumb.jpg

Edytowane przez Zdzisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne znalezisko :) Troszkę pracy wymaga ale jak mechanizm kompletny to tylko pozazdrościć.

Mechanizm komplet , tylko balans do znalezienia ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz mostek, to wiem, skąd wziąć zamienniki. :) Miałem 3017 bez balansu a teraz działa :)

Mam mostek ( tylko oś złamana) ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś, jak zrozumiałem z relacji pana który mi naprawił, pasuje od rakiety 2609.HA, tylko w moim jest z kołem balansu od rakiety (nie wiem czy średnica osi będzie pasować do koła poliota), włos zaś mam z poljota, co daje nadzieję, że będzie pasować, bo tulejka włosa pasuje na oś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porównaniu do poprzedników moje nabytki wypadną blado, ale co mi tam - pokażę ;)

Dwie Zwiezdy - niby nic ciekawego, ale ta z prawej to pierwsza moja Zwiezda z gwiazdą na tarczy, natomiast w tej drugiej ciekawy jest werk:

post-25327-0-97509900-1476014193_thumb.jpg

Ów werk jest jeszcze bez zdobień, ma mosiężną kotwicę i nie ma żadnego datowania - u M. Gordona takie egzemplarze datowane są lakonicznie jako "40's":

post-25327-0-68338500-1476014316_thumb.jpg

Inny niedawny nabytek, w którym liczy się werk to kwarcowa Rakieta a'la diver:

post-25327-0-51180100-1476014364_thumb.jpg

Ten model nie jest aż tak ciężki do zdobycia (w przeciwieństwie do wersji mechanicznej :) ), ale ten egzemplarz ma bardzo wczesną odmianę werku 3056:

post-25327-0-46031100-1476014702_thumb.jpg

Jak widać moduł elektroniczny został zalany czarnym tworzywem, inne są też ścieżki. Inna cecha odróżniająca ten werk od nowszych 3056 to mostek przekładni chodu - na kilkadziesiąt werków 3056, które przewinęły się przez moje ręce pierwszy raz widzę mostek z dwoma podłużnymi otworami "rewizyjnymi". Całość jest tak piękna, że aż chciałoby się dać przeszklony dekiel ;)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi