Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Taka trójeczka mi się uzbierała:

Trójeczka zacna, szczególnie dwie skrajne mi się podobają - może dlatego, że takich nie mam.

Mapeth fajny Kirow. Gratulacje

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmwas, dokładnie, Slavy dla mnie to jedne z fajniejszych designersko zegarków tamtej eopki :lol:

a arosnusowi gratulujemy świetnych nabytków :D rewelacja!

Edytowane przez mapeth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Sławy wymiatają, nawet mimo swoich wkurzających awarii. Po prostu mają coś w sobie :lol:

W 100 % się zgadzam z powyższym stwierdzeniem. Są piękne. Na ręku od razu zwracają uwagę. A ta trójca .. ech :D CUDO!

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciągle sobie mówię że już żadnej Sławy nie kupię bo mam ich już za dużo i ciągle coś fajnego do domu zwłóczę.Mają coś w sobie! Gratki panowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Sławy wymiatają, nawet mimo swoich wkurzających awarii...

Tak z ciekawości: Jekie to awarie?

To że łożyskowanie wahnika w automatach jest do ... luftu, to wiem. To że dzieją się różne rzeczy z ćwiertnikiem, wiem. To, że tarcza od datownika (dni tygodnia) lubi oddzielić się od swej osi, też wiem...

Ale coś jeszcze?

Edytowane przez panstasiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Awaria dnia miesiąca, uszkodzenia osi balansu pomimo zabezpieczenia, awaria sprzęgiełka wskazówek to inne, często występujące awarie.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co racja to racja Sławy awaryjne są, ale jak dla mnie mają najlepszy "dezajn" z radzieckich zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Awaria dnia miesiąca, uszkodzenia osi balansu pomimo zabezpieczenia, awaria sprzęgiełka wskazówek to inne, często występujące awarie.

Z awarią dnia miesiąca częściej spotykam się w Wostokach (w szczególności) i Poljotach. Może takie mam szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis przyszły trzy Pabiedki, wszystkie z Moskwy, choć jedna wątpliwie. Dwie pierwsze wyglądają tak:

post-2232-0-13929100-1331809714.jpg

Jak widać ładna biała radowa Pabiedka od kirowa z ?54 roku z takim oto mechanizmem:

post-2232-0-76004000-1331809715.jpg

Druga natomiast ma rzadszy, 16-kamieniowy mechanizm z Kirowa. Paki na mostkach nie do końca się zgadzają, bo mechanizm miał wymieniony mostek (ten z 3 łożyskami kół zębatych) na starszy z napisem 15kamieni, więc go zmieniłem na prawidłowy, ale z ?56 roku, z minimalnie innym szlifem.

post-2232-0-07648300-1331809717.jpg

Dyskusyjne jest natomiast, czy taki mechanizm w ogóle powinien się w tej Pabiedzie znaleźć, bo z tego co mi wiadomo ten model tłukli w Czystopolu w połowie lat ?50. Czy był robiony także (może później) w Moskwie ? nie wiem. Zostaje jak jest, bo ten mechanizm jest ciekawszy niż zwykły Czystopol ? niech mu będzie :)

I na koniec kupiona za oszałamiającą kwotę 40zł Pabieda 1-50 w stanie jak poniżej:

post-2232-0-61901600-1331809718.jpg

Nie jest idealna, tarcza ma drobne zabrudzenia (w tym odcisk palca :) ), a koperta minimalne uszkodzenia, ale do NOSa temu naprawdę bardzo niewiele brakuje ? cudo :)

W środku 1-50 i to chyba niekombinowany!!! (kupowałem w ciemno, więc radość była spora :) ):

post-2232-0-40551200-1331809720.jpg

Udał mi się dzień, nawet pmimo tego, ze czwarta w zestawie Kama okazała się trupo ? składakiem. Bo w środku był 16-kamniowy 1MChZ z mostkiem balansu z Rakiety, który ni jak nie pasował do Kamy, ale idealnie nadawał się na dawcę wspomnianego wyżej mostka!!!

Nie wiem do końca czemu szlif mostka balansu w 1-50 nie zgadza sie ze szlifem reszty mechanizmu, ale ostatnio dochodzę do wniosku, że to sie zdarzało w K26. To zdecydowanie prawidłowy kirowski mostek z początku lat '50...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-3565-0-18943000-1331809744.jpg

post-3565-0-00859400-1331809743.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiek to okaz z allegro? Ten co się pojawił i szybko zniknął? :) Miałem w sumie też coś podziałać, ale stwierdziłem, że mam już jednego wprawdzie w trochę gorszym stanie, ale mam..i odpuściłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny stan Sputniczka. Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hans, żeby nie było, że Ci tylko tak kadzimy i kadzimy to Wostok i pobieda tak średnio mi się podoba. Czajka stadion świetna, ale tym Zimem to żeś mnie rozwalił ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie ten model Wostoka to akurat brzydal jest, ale ma ładną fakturę tarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam pokadzę. Jak nie przepadam za Pabiedami tak nawet i ta mi się podoba! Czajka -bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy okazji ten zim to gdzie zakupiony? Polska czy Europa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot Aviator 3105 nr 206 z serii 999 szt. - kupiony od Klubowicza.

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Taki Łucz za 5 zł?? Gdzie Ty mieszkasz, chyba w Eldorado? Trafiłeś mega okazję, bo na alle takie Łucze chodzą po 50 - 150zł, w zależności od wersji i stanu. Twój jest w bardzo dobrym, z tego co widzę. Pochodzi z lat 60\70. Gratuluję ;)

Edytowane przez yasiooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Kupiłem go od chłopa w filatelistycznym. Miał jeszcze kilka innych podobnych zegarków w tej cenie.

Edytowane przez Wojciech1500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Kupiłem go od chłopa w filatelistycznym. Miał jeszcze kilka innych podobnych zegarków w tej cenie.

To bierz je bez zastanowienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jutro ten sklep jest czynny ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi