Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to pojedyncza zdobycz, czy jakieś źródełko?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze taki cudny :wub:

attachicon.gifDSC04749.JPG

Były wersje ze złotym i z czerwonym sekundnikiem, czy jeden z nas ma nieoryginalną wskazówkę?

#kchrapek

Ja już Cie w ogóle nie lubię!! Ten Poljot w automacie jest po prostu COOL!  :D  :D  

No i ten mój ulubiony odcień tarczy!! Gdzie takie dają??  (Gratki!)

Chodzi o ten żółty odcień? Pokazywałem taki na 1130 str., ma tarczę lekko srebrzystą ( według mnie). Niestety zrobiłem  słabe zdjęcie, czekam na dobre światło i wrzucę jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były wersje ze złotym i z czerwonym sekundnikiem, czy jeden z nas ma nieoryginalną wskazówkę?

Chodzi o ten żółty odcień? Pokazywałem taki na 1130 str., ma tarczę lekko srebrzystą ( według mnie). Niestety zrobiłem  słabe zdjęcie, czekam na dobre światło i wrzucę jeszcze raz.

Co do wskazówki to Kris ma czerwoną a Hans złoconą, obaj w chromowanych kopertach.

U Phila jest tak jak u mnie:

http://www.netgrafik.ch/civil-watches41.htm

A tarcze mamy takie same, w zasadzie lekko srebrzyste ale przynajmniej moja złapała lekko kremową patynę idealnie na całej powierzchni i wygląda to super, choć wyjściowo mogła być nawet biała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wskazówki to Kris ma czerwoną a Hans złoconą, obaj w chromowanych kopertach.

U Phila jest tak jak u mnie:

http://www.netgrafik.ch/civil-watches41.htm

A tarcze mamy takie same, w zasadzie lekko srebrzyste ale przynajmniej moja złapała lekko kremową patynę idealnie na całej powierzchni i wygląda to super, choć wyjściowo mogła być nawet biała.

To jaką kopertę według Ciebie szukać do mojego mechanizmu, złoconą czy chromowaną ?

Z tą patyną wygląda naprawdę dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, super podoba mi sie taki odcień. Nie pamiętam juz kto, ale ktoś powiedział kiedyś o podobnym kolorze tarczy stareńkiego PRIM-a że to taka spatynowana porcelana.  

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jaką kopertę według Ciebie szukać do mojego mechanizmu, złoconą czy chromowaną ?

Z tą patyną wygląda naprawdę dobrze.

Jakbym miał wybierać to złoconą. Zdecydowanie wygląda lepiej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym miał wybierać to złoconą. Zdecydowanie wygląda lepiej!

I tego będę się trzymał. Dzięki

Byłbym zapomniał, na razie nie będę szukał koperty, bo czaję się jeszcze na parę zegarków, ale gdybym pisał w "kupię sprzedam zamienię" to będę mógł użyć Twoje zdjęcie jako przykład koperty? Oczywiście napiszę, czyj to zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tego będę się trzymał. Dzięki

Byłbym zapomniał, na razie nie będę szukał koperty, bo czaję się jeszcze na parę zegarków, ale gdybym pisał w "kupię sprzedam zamienię" to będę mógł użyć Twoje zdjęcie jako przykład koperty? Oczywiście napiszę, czyj to zegarek.

To nie moje zdjęcie:

http://www.netgrafik.ch/soviet_collection.htm

edit. Chyba że chcesz użyć tego mojego z dzisiaj to oczywiście nie ma sprawy ;)

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś pokażę, bo dawno kupiony, ale się nie chwaliłem - wiek 1-49

post-62679-0-31837000-1422905976_thumb.jpg

post-62679-0-52773300-1422905984_thumb.jpg

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peiom wam szczerze z katalogi radzieckie swoje a życie w związku radzieckim toczyło się swoimi torami .

Pamiętam jak mi opowiadali Rosjanie jak to było w fabrykach  do 15 dnia miesiąca była produkcja  z" uwzględnieniem jak najwyższej jakości"

A od 15 do końca miesiąca nieważna jak jakość ale norma musi być wykonana  i niektóre odkurzacza zamiast wciągać to dmuchały

Edytowane przez MISTYK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś pokażę, bo dawno kupiony, ale się nie chwaliłem - wiek 1-49

attachicon.gifzlot00.jpg

attachicon.gifzlot01.jpg

Bardzo ładny - chyba najpopularniejszy z K-43 ale bardzo wdzięczny - każdy z działu radzieckiego powinien sobie takiego kupić aby mieć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit. Chyba że chcesz użyć tego mojego z dzisiaj to oczywiście nie ma sprawy ;)

Chodzi mi o dzisiejsze, dziękuję.

Edytowane przez ksawery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny - chyba najpopularniejszy z K-43 ale bardzo wdzięczny - każdy z działu radzieckiego powinien sobie takiego kupić aby mieć 

Może Pan Rasputin odstąpi koledze jednego ze swoich?  :D  :D  W ramach RWPG...

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to pojedyncza zdobycz, czy jakieś źródełko?

Jedno z trzech źródeł, to jest mało obfite, ale zato dobre jakościowo ;) .

K-43 . Super podzielam Zdanie, że każdy powinien mieć :D ktoś chce oddać swój nadmiar? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to były ostatnio pmwas odstępował swoje  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to były ostatnio pmwas odstępował swoje  :P

Ale te pmwasa jakieś takie stare, zniszczone i brudne były nie takie ładne jak ten :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten niestety niby Złotoust ale mechanizm to ma z czystopolskiej fabryki no i z przeszczepionym mostkiem balansu.

Taki składaczek ale Ci co zbierają staruszki mają na pewno składaczki. Ja też mam jednego  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze taki smaczek :wub: Szkoda tylko tego wypełnienia wskazówki bo nie sądzę żeby dało się odtworzyć :(

post-49869-0-55938300-1422959071_thumb.jpg

I drugi Wostok. Męski! Ale paska 14 to już do niego nie miałem :D

post-49869-0-92085100-1422959153_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiłem jakiś czas temu od jednego z forumowiczów Poljota z ciekawą aczkolwiek mocno sfatygowaną tarczą. Zegarek popracował u mnie trochę - zakładam go zawsze jak wybieram się do cięższych prac przy których duży i nowy automat mógłby doznać uszczerbku... A więc taki pracuś z niego ;) Szukałem jakiś czas tarczy ale nie udało mi się jej dostać. Z to niedawno pojawiła się okazja zakupu podobnego zegarka, z idealną tarczą, jako dawcy organów. Poniżej fotki pokazujące oba zegarki - zwracam uwagę na drobne różnice w w budowie koperty - ciekawe, czy to wynika z różnego okresu produkcji czy może zegarki te były robione w różnych fabrykach... A może nie wszystkie elementy są oryginalne... 

Najbardziej widoczna różnica to zagłębienie pod koronką w kopercie jednego z nich. Druga widoczna różnica, choć ciężka do pokazania na zdjęciach ze względu na kształt, to grubość i długość koperty. Różnica w grubościi dochodzi do 2mm a od ucha do ucha to prawie 1mm. Do tego łuki i kąty pod jakimi wyprofilowana jest koperta są troszkę inne. Na żywo da się to zauważyć od razu ;) Koleja różnica to pierścień zakręcający dekiel - w jednym ma 4 a w drugim 6 zagłębień. Dekiel w jednym przypadku numerowany, w drugim nie. Inne jest też osadzenie dekla w kopercie - od sposobu zagłębienia począwszy aż po umiejscowienie nacięcia na ząbek ograniczający ruch obrotowy dekla. 

Generalnie niby to samo, ale jak położy się obok siebie dwa zegarki to różnice są aż nadto widoczne :)

A tu fotki pokazujące mam nadzieję choćby w pewnym stopniu to o czym pisałem

290e35bcef34260dmed.jpg

55c1ac8c67e07022med.jpg

4c4264deae7811c4med.jpg

6a31a6e6b5967240med.jpg

97d1994604c8dbd5med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze taki smaczek :wub: Szkoda tylko tego wypełnienia wskazówki bo nie sądzę żeby dało się odtworzyć :(

attachicon.gifDSC05052.JPG

I drugi Wostok. Męski! Ale paska 14 to już do niego nie miałem :D

attachicon.gifDSC05264.JPG

Bardzo ciekawe egzemplarze. Pierwszy jest następcą Kamy (powinien mieć trochę inny kształt wskazówek), a drugi Urana. Rzadko się je spotyka w tak ładnym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe egzemplarze. Pierwszy jest następcą Kamy (powinien mieć trochę inny kształt wskazówek), a drugi Urana. Rzadko się je spotyka w tak ładnym stanie.

Nie znam go z katalogów ale luma na wskazówkach i na indeksach jest identyczna więc nie sądzę żeby ktoś coś zmieniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam go z katalogów ale luma na wskazówkach i na indeksach jest identyczna więc nie sądzę żeby ktoś coś zmieniał.

W katalogu Kama III ma wskazówki ostre, u Antonowa (https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5196596129496621553) jest wersja Wostoka też z ostrymi, no ale to zbyt mała próbka, aby cokolwiek rozstrzygnąć. Być może pod koniec produkcji z jakiś powodów (brak pierwszego wzoru?) w tym modelu zaczęto stosować inną odmianę, choć mimo wszystko dla mnie jest to jednak podmianka (luma zachowała się idealnie na kropeczkach oraz wskazówce godzinowej, a nie zostało jej ani śladu na godzinowej?)

post-64774-0-35802700-1422968031_thumb.jpg

post-64774-0-64248600-1422968035_thumb.jpg

Edytowane przez Ender

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi