Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
parigot

Klub Miłośników Zegarków Breitling

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Maxim napisał:

A GDZIE...jest "fluorescencyjny" niebieski paseczek ja się pytam ???

tam się tyle dzieje, że paseczek niepotrzebny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.08.2020 o 22:09, desmo napisał:

Gdzie  jest indeks na ”3”? Pękają oczy jak ...na dworcu w Kutnie w nocy 😉  Może coś z nowych kolorowych wypustów...

Żaden mi się nie podoba.  :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Dorian06 napisał:

Żaden mi się nie podoba.  :(

Mijam ogromną kilkunasto metrową rekramę jadąc do pracy z tymi modelami Brajtka, w mój gust trafia design ale nie widzi mi się kupowanie superquartza. 

Edytowane przez 70soul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.08.2020 o 12:49, Koblov napisał:

Weekend pora zaczynać,

...

Jaki rozmiar 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, 70soul napisał:

Mijam ogromną kilkunasto metrową rekramę jadąc do pracy z tymi modelami Brajtka, w mój gust trafia design ale nie widzi mi się kupowanie superquartza. 

Jeden quartz który nie wygląda jak g- shock (choć akurat ten B niebezpiecznie się zbliża 🤔)musi być

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.08.2020 o 20:27, dudak napisał:

Pomarańcz robi robotę ;) fea5577a6b9b85f76d6cc3e86f14cbc2.jpg55e98b996067b3ad9d3624c369e3b310.jpg

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Całkiem fajny . Jaki to nr ref. Rozm. 44?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Całkiem fajny . Jaki to nr ref. Rozm. 44?
A17366, 42mm b/k. Jak coś więcej to zapraszam na priv :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, desmo napisał:

Jeden quartz który nie wygląda jak g- shock (choć akurat ten B niebezpiecznie się zbliża 🤔)musi być

Ja tak nie uważam. Do dokładnego ustawienia zegarka używam telefonu (aplikacji Hodinkee), w mechanikach podoba mi się właśnie to, że nie nadchodzi ten czas gdy trzeba coś zrobić pod przymusem (rozładowana bateria). Zakochałem się w zegarkach dlatego, że żyją tylko gdy sam je nakręcisz, albo nosisz. Po prostu quartz’e mnie nie fascynują, nie ma w tych mechanizmach tego dorobku, tak bogatej historii i sztuki zegarmistrzowskiej. Mechaniki są inspirujące. Powodują refleksje, pobudzają wyobraźnie, ciekawią rozmówców gdy słyszą pierwszy raz o repetycji minut albo o wiecznym kalendarzu czy nawet o wskaźniku rezerwy chodu albo o różnych sposobach przedstawienia czasu czy dążeniu do dokładności chodu, o wielu latach projektowania mimo zaawansowanych technologi o tradycji i realizowaniu konceptów z przed wielu lat oddając pamięć twórcom, pionierom z dawnych lat.

Dodatkowo osobiście nie lubię stalowej bransolety, każdy dobiera sobie to co lubi, czego noszenie sprawia mu przyjemność i daje satysfakcję.

Edytowane przez 70soul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieją naprawdę dobre mechanizmy kwarcowe. 

Edytowane przez Dorian06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, 70soul napisał:

Ja tak nie uważam. Do dokładnego ustawienia zegarka używam telefonu (aplikacji Hodinkee), w mechanikach podoba mi się właśnie to, że nie nadchodzi ten czas gdy trzeba coś zrobić pod przymusem (rozładowana bateria). Zakochałem się w zegarkach dlatego, że żyją tylko gdy sam je nakręcisz, albo nosisz. Po prostu quartz’e mnie nie fascynują, nie ma w tych mechanizmach tego dorobku, tak bogatej historii i sztuki zegarmistrzowskiej. Mechaniki są inspirujące. Powodują refleksje, pobudzają wyobraźnie, ciekawią rozmówców gdy słyszą pierwszy raz o repetycji minut albo o wiecznym kalendarzu czy nawet o wskaźniku rezerwy chodu albo o różnych sposobach przedstawienia czasu czy dążeniu do dokładności chodu, o wielu latach projektowania mimo zaawansowanych technologi o tradycji i realizowaniu konceptów z przed wielu lat oddając pamięć twórcom, pionierom z dawnych lat.

Dodatkowo osobiście nie lubię stalowej bransolety, każdy dobiera sobie to co lubi, czego noszenie sprawia mu przyjemność i daje satysfakcję.

Dopóki nie przyjdzie czas na serwis mechanizmu :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.08.2020 o 18:17, desmo napisał:

Oj tak! U mnie, omegowego fajboja ;) , walkę o to jedno miejsce w pudełku wygrał... Brajtek (Aerospace Evo).

21 godzin temu, 70soul napisał:

Ja tak nie uważam. Do dokładnego ustawienia zegarka używam telefonu (aplikacji Hodinkee), w mechanikach podoba mi się właśnie to, że nie nadchodzi ten czas gdy trzeba coś zrobić pod przymusem (rozładowana bateria). [...]

Generalnie tak, też lubię wziąć w rękę zegarek dawno nie noszony, albo nawet kilka dni nie noszony i go ustawić wraz z GumApp.

Są jednak dni, kiedy się bardzo spieszysz, albo nie masz ochoty czegokolwiek ustawiać, albo po prostu złapać zegar bez martwienia się, czy wskazówki pokazują rzeczywistość. Czy też weekend / wakacje, kiedy nie chcesz zaprzątać sobie głowy niczym.

Dlatego zgadzam się, że u wielozegarkowców jest miejsce na choćby jeden kwarc.

IMG_5213.jpg

Edytowane przez Butik

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że zegarki u mnie bujają się w rotomatach, to mam jednego kwarca Alpinę i faktycznie, czasem nie ma czasu przestawiać zegarka, mało tego po prostu ją lubię i często używam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie gdyby ktoś szukał odchowańca to właśnie wleciał na bazarek 😉

IMG_4375.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukam zegarku Breitling B13355 crosswind ( niebieski kolor ze złotymi  tarczami) . Miałby  ktoś może  na sprzedaż? Chcetnei5 odkupię. Dogadamy się cenowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Retro ;)

IMG_20200910_101134[1].jpg

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis czas temu toczyła się debata  i trochę lament że Breitling rezygnuje z uskrzydlonego logo. Ktoś się orientuje w którym roku po raz pierwszy pojawiły się skrzydła w logo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, sięgam u Was praktycznej porady.

Wiem, że ostateczny wybór należy do mnie, i taki już niemalże podjąłem...  

AVENGER 43 [niebieska tarcza, w nowej odsłonie] VS SOH2 42 [czarny lub niebieski].

Mam zawrót głowy, który?

To dwa różne zegarki, dlatego w ocenie proszę aby skupić się na tym co oczy widzą. 

Mechanizm jest tematem pobocznym dla mnie w porównaniu tych dwóch modeli. 

Zegarek nie będzie codzienny, weekendowy, na różne okazje mniej i bardziej formalne. 

Z Breitlingiem wiąże nadzieje dobrej zabawy z akcesoriami bransoleta, skóra, guma itp...

Po dogłębnej selekcji innych wariantów nie rozważam, no może Avenger BlackBird 44 - ale nigdy nie miałem czarnego zegarka. 

Nie wiem jakie ryzyka za tym idą w dłuższej eksploatacji - mam tu na myśli kopertę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Avenger. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z nowych modeli , to SOH nowy AVenger , po prostu słaby. I mowa tylko o wyglądzie zewnętrznym.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki tak różne, że poza gustem to  reszta kolekcji powinna decydować - czy ten ma być inny i ją uzpełenić czy przeciwnie wpisać się w pewien powtarzalny schemat.

Patrząc na Twój opis używania zwrócę tylko uwagę, że trudno mi sobie wyobrazić Avengera w jakimkolwiek ocierającym się o „ formalne” zastosowaniu. W przypadku SOH szlif tarczy, błysk ceramiki i mesh dają nadzieję na odrobinę formalności. Zabawy paskami zwykle lepiej udają się w mniej błyszczących zegarkach choć przyznaję że nie  widziałem na żywo SOH na skórze. 

I tak zupełnie nie pomijałbym mechanizmów bo użytkowo różni je co najmniej grubość, rezerwa i jeśli poza AD to pewnie koszt serwisu.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.09.2020 o 18:32, rmickey napisał:

Heritage

Udany strzał! :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi