Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
parigot

Klub Miłośników Zegarków Breitling

Rekomendowane odpowiedzi

Navitimer Carpentera po kontakcie z wodą morską:

06_ThefirstSwisswristwatchinspace_RGB.jp

Ekskluzywna reedycja:

breitlingnavitimerBo1blue.jpg?ixlib=rail

Wodoszczelność: 30M. Chyba nie wyciągnęli wniosków ;)

Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego słynne zegarki lotnicze mają często niską wodoszczelność. Przecież w jakiejś ekstremalnej sytuacji (wodowanie, przetrwanie na tropikalnej wyspie po awaryjnym lądowaniu w porze deszczowej) wodoszczelność może okazać się bardzo istotna...

https://www.hodinkee.com/articles/the-breitling-navitimer-b02-chronograph-41-cosmonaute-scott-carpenter-centenary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

06_ThefirstSwisswristwatchinspace_RGB.jpg?ixlib=rails-1.1.0%26fm=jpg%26q=55%26auto=format%26usm=12%26fit=crop%26ch=Width,DPR,Save-Data%26alt=%26w=820&key=282da252ccf6d1dd6e4b9a499e453da3b2e1f2c49f2d863f2065cea7981b4f69

Ekskluzywna reedycja:

breitlingnavitimerBo1blue.jpg?ixlib=rails-1.1.0%26fm=jpg%26q=55%26auto=format%26usm=12%26fit=crop%26ch=Width,DPR,Save-Data%26alt=%26ar=16:9%26w=1200&key=46ca837028419016c303c3a5f45976909402b19639f917a449d53ee7062d37ea

Wodoszczelność: 30M. Chyba nie wyciągnęli wniosków
Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego słynne zegarki lotnicze mają często niską wodoszczelność. Przecież w jakiejś ekstremalnej sytuacji (wodowanie, przetrwanie na tropikalnej wyspie po awaryjnym lądowaniu w porze deszczowej) wodoszczelność może okazać się bardzo istotna...
https://www.hodinkee.com/articles/the-breitling-navitimer-b02-chronograph-41-cosmonaute-scott-carpenter-centenary

Też mnie to boli. Choć bardziej wybaczam w przypadku Navi niż Pama - gdzie tam dają 30m w zegarku który samym swoim wyglądem ma robić wrażenie gotowego do walki z Predatorem 🫣

Ale jak widać niektórzy wyciągają wnioski - Sinn 903

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Breitling jest jakoś dziwnie niekonsekwentny nawet w obszarze jednej kolekcji. Top Time na kalibrze B23 (Deus po lewej) miały 30m, a te na manufakturowym B01 (Cobra po prawej) już 100m.

1491555614_Zrzutekranu2025-05-28o13_03_11.thumb.png.1b9f2422acec9b65f1335151f6fd888a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.03.2025 o 16:13, PKS napisał(-a):

Czy jest dostępny navitimer 41 w klasycznej kolorystyce, bo ponoć go nie ma, ale tutaj jest?

https://www.breitling.com/us-en/watches/navitimer/navitimer-b01-chronograph-41-my22/AB0139211B1A1/

Dziś rozmawiałem z jednym jegomościem i powiedział mi że klasyka w rozmiarze 41 jest na USA. Co by się potwierdzało bo na stronie mają tylko w $. Jak wejdziesz bezpośrednio na stronę z cenami PLN już go nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szarościach

aee6ab93d1ad25a2d924af3c22daba10.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.05.2025 o 11:40, Edmund Exley napisał(-a):

06_ThefirstSwisswristwatchinspace_RGB.jp

Ekskluzywna reedycja:

breitlingnavitimerBo1blue.jpg?ixlib=rail

Wodoszczelność: 30M. Chyba nie wyciągnęli wniosków ;)

A jak tu się odczytuje godzinę? Wskazówka godzinowa kręci się raz na 24h? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj tylko SOH i SOH, ale stary dobry chronomat i to jeszcze Blackbird u mnie wygrywa.
Po lewo A13350, na prawo A13050.1 - starsza (prawa) referencja smuklejszą ma kopertę. Wcześniej myślałem że różnica tylko w bezelu i deklu.

0e32864a42709d778190b6ea1dd45b80.jpg
9dcb6bc8cb9f337b3857d1c884eabf10.jpg
79c7255b36991e206a22a29aea817e43.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał centymetr wiecej w nadgarstku... Świetny jest. Magiczne indeksy. Przy okazji dowiedziałem się, że Superocean Heritage wypada z oferty i będą spore upusty. Jeżeli komuś się podoba ten model, to warto się zainteresowac

20250610_175031.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gabarytowo jest OK, to sportowy zegarek. No ale to właściciel ma się czuć dobrze. Gdyby był czysty na cyferblacie to wypadłby optycznie na większego ale ten model na ręku wygląda dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.06.2025 o 21:12, nononame napisał(-a):

Przy okazji dowiedziałem się, że Superocean Heritage wypada z oferty i będą spore upusty. Jeżeli komuś się podoba ten model, to warto się zainteresowac

Superocean Heritage nie wypada z oferty, raczej przechodzi lifting i nowe modele zastąpią te obecne. Wyżej kolega @Edmund Exley wrzucał jeden z tych nowych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam techniczne pytanie odnośnie werku B04. Mam kolegę na innym forum, który twierdzi, iż B04 to tak naprawdę ETA 2892-A2 + Dubois-Depraz. Wszystkie źródła i logika podpowiada, że B04/B01 to prawdziwy in-house wypuszczony w 2009. Ja wiem, że in-house jest często nadużywany, ale w przypadku porównań B04 i 2892 + DD mamy duże rozbieżności. Pomijając marketingowy bełkot producentów o B04, to jednak wiele uznanych czasopism mówi o prawdziwym in-house. Z tego co wiem, to nakładka DD nie przewiduje zmiany średnicy, to po prostu nakładka na werk 2892 o średnicy 25,6 mm przez co wysokość rośnie z około 3,6 na 7 mm. 

Jestem ciekaw jak to wygląda naprawdę. W sumie baza w każdym werku jest taka sama (pomijając jakieś różne wynalazki), więc zawsze każdy werk ma to samo serce znane od wieków. Co będzie gdzie jest granica po przekroczeniu której mówimy o in-house albo "przeróbce" Ety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, meinard napisał(-a):

Superocean Heritage nie wypada z oferty, raczej przechodzi lifting i nowe modele zastąpią te obecne. Wyżej kolega @Edmund Exley wrzucał jeden z tych nowych. 

Zapewne sprzedawca to miał na myśli mówiąc, że "nie będzie ich już w ofercie i będą większe rabaty"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.06.2025 o 12:05, Undziak napisał(-a):

Panowie, mam techniczne pytanie odnośnie werku B04. Mam kolegę na innym forum, który twierdzi, iż B04 to tak naprawdę ETA 2892-A2 + Dubois-Depraz. 

B04 nie ma nic wspólnego z 2892+DD. To zupełnie inne mechanizmy. Zresztą wystarczy porównać zdjęcia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, PKS napisał(-a):

B04 nie ma nic wspólnego z 2892+DD. To zupełnie inne mechanizmy. Zresztą wystarczy porównać zdjęcia. 

Moja wiedza od kilku lat mówi mi, że B04, którego zresztą posiadam, to in-house. Ale pytam, bo ktoś próbuj mi wmówić, że B04=2892+DD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blackbird przy sobocie ;)

e77d7b7bbb29b32889ba8ee1d794e78c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi