Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
parigot

Klub Miłośników Zegarków Breitling

Recommended Posts

Powiem Wam, że zegarek zwalił mnie z nóg. Jak kupowałem SMP300, to dostałem dokładnie to czego się spodziewałem, piękny sportowy diver, ale nie było wielkiego zaskoczenia, czy efektu wow, może dlatego, że Omega jest popularna i opatrzona, więc z góry wiedziałem co będzie i tak było. Natomiast w przypadku Breitlinga, to był strzał między oczy, wykonanie bransolety i tarcza, to jest jakiś kosmos. Pierwotnie miałem kupić Avengera Chrono, ale u Sliwińskiego był problem z dostępnością i trochę na ostatnią chwilę, zdecydowałem się na SuperOcean oglądając tylko filmy i zdjęcia. Po rabacie mieścił się on w moim budżecie, więc był to trochę strzał w ciemno. Dodatkowo chciałem go na gumie i tu kłaniam się nisko panu Sliwińskiemu za wybicie mi tego pomysłu z głowy. Jestem totalnie rozwalony pięknem tego zegarka. Jeśli Seamaster, to Tom Cruise w Top Gun Maverick, czy Schwarzenegger w Predatorze, tak Heritage jest jak George Clooney w smokingu ;)  Obawiam się jedynie żywotności polerowanych elementów, jest tego dużo i już widzę te niteczki mikrorys.

Dobra będę wulgarny i kolokwialny, ale powiem, że żona mało się nie pojszcz.. na sami wiecie.

1 godzinę temu, dewey napisał(-a):

Piątek weekendu początek, a dla mnie dodatkowo dzień szczególny, ponieważ mogę wreszcie dołączyć do klubu posiadaczy Braitlinga :) Nie będę kusił zdjęciami pudełka, tylko od razu wrzucam gościa programu.

IMG_1231.jpeg

Gratuluję. Fajne uzupełnienie Omegi. 

Jeszcze pytanie to 44mm czy 42 mm?? 

Edited by kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

19 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gratuluję. Fajne uzupełnienie Omegi. 

Jeszcze pytanie to 44mm czy 42 mm?? 

42mm, mam niestety mały nadgarstek. Dodam jeszcze, że bransoleta, to arcydzieło, leży jak szyty na miarę, tyle razy widziałem komentarze przewijające się na naszym forum, w rożnych tematach, dotyczące posiadania wygodnej bransolety i nareszcie tego doświadczyłem na własnej skórze. A w zasadzie, to nic nie doświadczyłem, bo nie czuję żebym miał coś na nadgarstku...

2 godziny temu, dewey napisał(-a):

Piątek weekendu początek, a dla mnie dodatkowo dzień szczególny, ponieważ mogę wreszcie dołączyć do klubu posiadaczy Braitlinga :) Nie będę kusił zdjęciami pudełka, tylko od razu wrzucam gościa programu.

IMG_1231.jpeg

Gratuluję 👊 SO z reguły są fajne i wygodne.

Kolor, kwestia gustu, ale ja już przerabiałem "zielone" zegarki np. Tisell czy Oris Aquis, więc moje zdanie jest mało istotne.

Niech cieszy Cię jak najdłużej.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

30 minut temu, tommly napisał(-a):

Gratuluję 👊 SO z reguły są fajne i wygodne.

Kolor, kwestia gustu, ale ja już przerabiałem "zielone" zegarki np. Tisell czy Oris Aquis, więc moje zdanie jest mało istotne.

Niech cieszy Cię jak najdłużej.

Dzięki, u mnie zielony kolor jest po raz pierwszy, trochę się obawiałem nietypowego wyboru, ale jak widać jestem zachwycony :)

Nie pijąc do nikogo, tylko dzieląc się swoim podobaniem - dla mnie brajtek musi mieć B na sekundniku. To mu daje dodatkowych 100 puntów do superowości, w moim odczuciu.

A Wy jak uważacie?

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

B na sekundniku to bardzo  fajny dodatek i chętnie bym bo widział w moim Colcie ale chyba najlepiej to współgra z logo B na tarczy co widać w  nowym chronomat 40 gmt.

22 godziny temu, dewey napisał(-a):

Obawiam się jedynie żywotności polerowanych elementów, jest tego dużo i już widzę te niteczki mikrorys.

Nie obawiaj się - po prostu pogódź z tym, że będą obrywać w codziennym użytkowaniu. Najbardziej w d*pę dostaje zapięcie - nie wiem jak jest w tym meshowym, ale moje na gumie łapie rysy od samego patrzenia. Gratki niecodziennego koloru i wywołania gównoburzy na portalu na W 😉

19 godzin temu, agremi napisał(-a):

dla mnie brajtek musi mieć B na sekundniku

A to nie jest wynalazek lat 90 przypadkiem? Nie jestem jakimś wielkim fanem tej ozdoby, ale jakoś się broni - bardziej niż te ornamenty na sekundzie w Ballu.

Ja powoli nabieram chętki na jakiegoś vintage chrono, na razie zaczynam się dokształcać w temacie godnych zainteresowania modeli.

spacer.png

1 godzinę temu, meinard napisał(-a):

Nie obawiaj się - po prostu pogódź z tym, że będą obrywać w codziennym użytkowaniu. Najbardziej w d*pę dostaje zapięcie - nie wiem jak jest w tym meshowym, ale moje na gumie łapie rysy od samego patrzenia. Gratki niecodziennego koloru i wywołania gównoburzy na portalu na W 😉

W SMP300 już dawno temu się pogodziłem, ale tam tych elementów jest dużo mniej. No zobaczymy jak to będzie. Nie wiedziałem, że przejadę prętem po kratach dzisiaj na portalu, o którym wstyd tu wspominać, tak jakoś wyszło :)

A do mnie wrócił po serwisie w ASO :P 

Mój Chronomat odesłali w takim oto pudełku. Trochę się zdziwiłem że nie chcieli żeby im to wysłać w jakimś pudełku ale teraz rozumiem :) 

Dojrzewam do tego że będzie opuszczał kolekcję.

9c40ee01-f486-43de-a013-4e537b72e410.thumb.jpg.7c151ce91007ab67148287b1486c12fe.jpg

1939d942-0516-445b-abda-9ecd3f7fe7ed.thumb.jpg.d8b8862cfe0bf8eb77a3443c4769e2d7.jpg

81930b82-0785-408e-bb37-e4ab15dc1219.thumb.jpg.bc6d8cdb9d86d3d3e5fcb7b6d09ad1ac.jpg

po serwisowa naklejka :) 

0a3499d5-11c7-4c00-b12c-40bd058a0704.thumb.jpg.faaba7745bb61aff1745b08f861b0aea.jpg

Edited by SPS

Godzinę temu, SPS napisał(-a):

A do mnie wrócił po serwisie w ASO :P 

Mój Chronomat odesłali w takim oto pudełku. Trochę się zdziwiłem że nie chcieli żeby im to wysłać w jakimś pudełku ale teraz rozumiem :) 

Dojrzewam do tego że będzie opuszczał kolekcję.

Serwis przed sprzedażą, czy zadziało się coś złego? Jaki rozmiar? Wygląda świetnie, kawał zegara.

Przy okazji zapytam, jakie są wasze odchyłki dobowe w Braitlingach? Przyznam, że po wcześniejszych zachwytach nad wyglądem mojego SOH, przeżyłem mały zawód jeśli chodzi o mechanizm, ponieważ po kilku dniach od kupna śpieszy +7sek., co jest rozczarowujące, bo nie trzyma nawet deklarowanych w COSC +6 sek. Moja Omega SMP300 ma około 2 sek., może dlatego ciężko to przeboleć. Jest szansa, że jeszcze się „ułoży” (zegarek kupiłem 3 dni temu), czy to raczej bujda na resorach? Wysyłać do serwisu z tak nieznacznym odstępstwem również nie ma sensu, więc trochę lipa, jeśli miałoby tak zostać.

Sam w sobie jest zjawiskowy i ta odchyłka, to łyżka dziegciu w beczce miodu.

https://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_2023_10/IMG_1248.jpeg.cc5d07f65ed411d271c897b6cb13b217.jpeg    https://zegarkiclub.pl/forum/uploads/monthly_2023_10/IMG_1230.jpeg.0de121d240eb51974ad4b2a91d9b8adf.jpeg

Edited by dewey

Nic się nie zadziało.

Ten to 44 mm Chronomat jest na przedłużonej gwarancji, w sumie rzadko noszony,  wysłałem na przegląd bo był już czas. Trochę dziwne skojarzenie że cos się zadziało przyznam szczerze.

Ja nie mierzyłem w nim odchyleń. Caliber B01 jest COSC i nie zauważyłem znaczących odchyleń jak już działa :) 

Mechanizm można wyregulować, tylko pytanie czy podejmowaliby się "zabawy" i gry o te ile powiedzmy 3 -  4 sekundy? 

@SPS oczywiście, że z taką odchyłką nie będę go odsyłał, bo szkoda otwierać, po prostu jest pewien niesmak..

Rozumiem, mierzysz dokładnie co do sekundy i nagle zdziwienie bo poza normą. 

Wiesz ja uważam że bardzo ładnego masz tego Breitlinga. Dobre zestawienie kolorów - ciemna zieleń i czarny bezel, Ponoś go i naciesz się nim. Może faktycznie "się ułoży" :D 

Godzinę temu, dewey napisał(-a):

Przy okazji zapytam, jakie są wasze odchyłki dobowe w Braitlingach? Przyznam, że po wcześniejszych zachwytach nad wyglądem mojego SOH, przeżyłem mały zawód jeśli chodzi o mechanizm, ponieważ po kilku dniach od kupna śpieszy +7sek., co jest rozczarowujące, bo nie trzyma nawet deklarowanych w COSC +6 sek. Moja Omega SMP300 ma około 2 sek., może dlatego ciężko to przeboleć. Jest szansa, że jeszcze się „ułoży” (zegarek kupiłem 3 dni temu), czy to raczej bujda na resorach?

Mój też prosto po wyjęciu z pudełka łapał jakieś większe odchyłki, nawet byłem z tym u Pieśkiewicza, to mi poradzili żebym przez tydzień go bez przerwy nosił i na bieżąco te odchyłki zapisywał, i dopiero po wyciągnięciu z tego średniej okaże się, czy mieści się w COSC czy nie. Więc sobie odpuściłem te eksperymenty, bo chyba jeszcze nie zdarzyło mi się przez cały tydzień ten sam zegarek nosić.

Ja bym na Twoim miejscu na razie nosił i obserwował, po jakimś czasie zmierz i zobacz czy coś się zmieniło. To tudorowy mechanizm, więc nie jakaś rolexowa półka, ale jak widełek chronometru nie będzie trzymał to bez problemu Ci to wyregulują na gwarancji. 

12 minut temu, meinard napisał(-a):

Mój też prosto po wyjęciu z pudełka łapał jakieś większe odchyłki, nawet byłem z tym u Pieśkiewicza, to mi poradzili żebym przez tydzień go bez przerwy nosił i na bieżąco te odchyłki zapisywał, i dopiero po wyciągnięciu z tego średniej okaże się, czy mieści się w COSC czy nie. Więc sobie odpuściłem te eksperymenty, bo chyba jeszcze nie zdarzyło mi się przez cały tydzień ten sam zegarek nosić.

Ja bym na Twoim miejscu na razie nosił i obserwował, po jakimś czasie zmierz i zobacz czy coś się zmieniło. To tudorowy mechanizm, więc nie jakaś rolexowa półka, ale jak widełek chronometru nie będzie trzymał to bez problemu Ci to wyregulują na gwarancji. 

dzięki, tak zrobię, zerknę po tygodniu i zobaczę, czy coś się poprawiło.

Aż z ciekawości zalogowałem się na konto Breitling i ściągnąłem certyfikat COSC. 

W rozumieniu Breitlinga należy porównać pomiary z 15 dni. 

W takim kontekście odchylenia dokładności chodu mieszące się w przedziale pomiędzy -4 sekund  do +6 sekund na dobę są uznawane jako poprawne w chronometrze. 

1.thumb.png.0429e7e49681002fdcc6f4db9c023c23.png

COSC certyfikuje same mechanizmy, po montażu w kopercie dokładność może ulec zmianie. Są firmy regulujące werki po montażu, Brajtek chyba tego nie robi. Poza tym chronometr to nie tylko odchyłka dobowa, to też stabilność chodu i niewielkie odchyłki pozycyjne. W moim Top Time różnica na dobę jest wyjątkowo niewielka bez względu na sposób odkładania na noc.

Ja doradziłbym obserwować  i cierpliwie poczekać chociaż swego czasu sam działałem zbyt nerwowo w tym temacie 😀.

U mnie wprawdzie siedzi mechanizm B17 i po odmagnesowaniu wszedł na takie obroty, że jakos od czerwca zrobił 20 sek na plus.