Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ATCmike

Pilot watch fanclub :)

Rekomendowane odpowiedzi

IMG_20250314_114041.thumb.jpg.d2079214bdd417d6a3d4b965bc558eba.jpg
Bardzo ładnie zrobiony.
IMHO świetnym pomysłem było "ucywilizowanie" koronki, poprzez zaokrąglenie krawędzi przy nadgarstku. Z pewnością znacząco poprawia to komfort codziennego, "normalnego" użytkowania. W historycznym Laco, ze względu na wymogi pilotów i co jest z tym związane, ułatwienie nakręcania i ustawiania nawet w rękawiczkach, koronka jest przedłużana i "ostra".
Z drugiej strony np. Stowa, czy Zenith robiły i robią tzw. "cebulę", czyli okrągłą, ale za to stosunkowo dużą koronkę.
Ktore rozwiązanie jest lepsze? Nie wiem - trzeba by zrobić test ze skórzanymi rękawiczkami pilota i sprawdzić osobiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, alpaczino napisał(-a):

Bardzo ładnie zrobiony. emoji1305.png
IMHO świetnym pomysłem było "ucywilizowanie" koronki, poprzez zaokrąglenie krawędzi przy nadgarstku. Z pewnością znacząco poprawia to komfort codziennego, "normalnego" użytkowania. W historycznym Laco, ze względu na wymogi pilotów i co jest z tym związane, ułatwienie nakręcania i ustawiania nawet w rękawiczkach, koronka jest przedłużana i "ostra". emoji2371.png
Z drugiej strony np. Stowa, czy Zenith robiły i robią tzw. "cebulę", czyli okrągłą, ale za to stosunkowo dużą koronkę.
Ktore rozwiązanie jest lepsze? emoji848.png Nie wiem - trzeba by zrobić test ze skórzanymi rękawiczkami pilota i sprawdzić osobiście. emoji3166.pngemoji16.png

Miałem chińczyka kiedyś takiego i ta ostra koronka jest straszna. Wbijała mi się mocno w nadgarstek. 

dxeqAMl.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cebulka w Stowie sprawdza się bardzo dobrze. Nakręca się bardzo wygodnie. Taką nieco „diamentową” miałem za to w Aevig Thor. Tutaj odwrotnie, nakręcanie było raczej nieprzyjemnym doświadczeniem i opuszki cierpiały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... ale za to, jak wygodnie i pewnie w rękawiczkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi