trex 0 #1 Napisano 15 Sierpnia 2012 Proszę szanownych fachowców o informacje (przybliżone datowanie, kraj pochodzenia, producent) na temat zegara linkowego. Brak sygnatur, nr seryjny 37xxx wybity na płytach mechanizmu, mocowaniu oraz tarczy. Skrzynia wykonana z litego orzecha (broda fornirowana). Dziękuję i pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #2 Napisano 15 Sierpnia 2012 Mechanizm przypomina mi Rescha:-charakterystyczne mocowanie bolca i śruby regulacyjnej (w moich Reschach jest identyczne)-rozwiązanie mocowanie mechanizmu (ramka i bolce)-sposób numerowania - numer na płycie (po prawej stronie a nie na dole płyty) i wieszaku.- mosiężna blaszka z nacięciem pod bolec mechanizmu ma kształt ewidentnie "Reschowy" Mocowanie wahadła (zawieszka) przerabiana. Numer mechanizmu jest na tyle niski że istnieje możliwość iż to wczesny Resch jeszcze z Wiednia przed przeprowadzką do Ebensee . Skrzynia stylistycznie to transitional. Obstawiam rok około 1860-1870 co zresztą nie jest sprzeczne z datowaniem wczesnych Reschy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #3 Napisano 15 Sierpnia 2012 Wiedeński regulator z 2-giej połowy XIX wieku nieznanego producenta, zapewne z obszaru Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Spróbuj w trybie makro zrobić ostre zdjęcia numeru seryjnego na mechaniźmie i wieszaku. Może niektóre cyfry są składane z łuków? Lity orzech na skrzyni? To raczej obłóg. Przyjrzyj się też plecom, czy nie ma dodatkowych otworów po innym wieszaku. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lik 1 #4 Napisano 15 Sierpnia 2012 Może przednia płyta mechanizmu kryje jakieś informacje.. 0 Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #5 Napisano 15 Sierpnia 2012 Dla mnie jest to wczesny Resch 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 15 Sierpnia 2012 Omawialiśmy kiedyś podobny zegar. Również miał pewne cechy zegarów Resch (tutaj dyskusyjny był sekundnik - aczkolwiek od tamtego czasu widziałem jeszcze jeden werk Rescha weń wyposażony i krótka "omegowata" kotwica). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trex 0 #7 Napisano 15 Sierpnia 2012 Dzięki za Wasze opinie. Kilka dodatkowych informacji i zdjęć:Od góry:- brak zwieńczenia górki (prawdopodobnie motyw kwiatowy jak w ludwiczkach) - jest listewka mocująca- obie półki sosnowe wykończone listwami orzechowymi- drzwi z litego orzecha- broda fornirowana (ok 1mm)jak w starych meblach biedermeierach- boki obłóg (ok 4mm)- sterczyna dolna nowa (do wywalenia)- plecy grube 10mm sosnowe fornirowane bez dodatkowych otworów z nowymi śrubami - okucie górne patyka ewidentnie dorabiane i skopane- reszta raczej oryginalna, zegar był prawdopodobnie w renowacji (naprawie) kilka lat temu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trex 0 #8 Napisano 15 Sierpnia 2012 Zdjęcia cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #9 Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam wszystkich.Po przeczytaniu tego tematu, że jestem właścicielem yaponyal * godzin Resch braci wykonane w 1869 roku.Mam nadzieję, że szanowani eksperci potwierdzają moje przypuszczenia.Pozdrawiam.Siergiej. * (mod) Jak sądzę, jak rozumiem 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #10 Napisano 17 Sierpnia 2012 Postaram się zamieścić wkrótce zdjęcia sygnowanego już Rescha poniżej 50 tys ( o ile pamiętam, dawno już do niego zaglądałem...). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 119 #11 Napisano 18 Sierpnia 2012 Jak na Rescha to nie podoba mnie się kotwica, może on nawet nie jest wiedeński? 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #12 Napisano 18 Sierpnia 2012 Chciało się poniżej 50 tysięcy...oj skleroza i kolekcjonerskie konfabulacje . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #13 Napisano 18 Sierpnia 2012 Czyli to też będzie Resch?Niestety nie mam do niego skrzynki, jak mogła wyglądać? By kiniol at 2012-08-18By kiniol at 2012-08-18By kiniol at 2012-08-18By kiniol at 2012-08-18By kiniol at 2012-08-18 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #14 Napisano 18 Sierpnia 2012 Jak to się pisze: "wysoce prawdopodobne"....A skrzynię zbliżonego numeru masz w moim poście...No i tutaj:http://www.clockaholic.com/GR_Notes/Clock_Gebruder_Resch_Story.htm 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #15 Napisano 18 Sierpnia 2012 Tak na 98% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #16 Napisano 18 Sierpnia 2012 Kupiłem go kiedyś na terenie byłej CK monarchii. Chciałbym coś z nim zrobić. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #17 Napisano 18 Sierpnia 2012 Jak na Rescha to nie podoba mnie się kotwica, może on nawet nie jest wiedeński?Dobry wieczór.Link http://www.clockaholic.com/GR_Notes/Clock_Gebruder_Resch_Story.htmna zegar Numer seryjny 39633 Kotwica jest taka sama.Szczerze.Sergey. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1293 #18 Napisano 18 Sierpnia 2012 Kupiłem go kiedyś na terenie byłej CK monarchii. Chciałbym coś z nim zrobić. /Mały żarcik./ Kiniol, werki bez sygnatur skupuje niejaki Gibki Giboon z miejscowości Kazimierza Wielka. Zrobi z niego 100% Lenzkircha i nie będziesz miał problemu. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #19 Napisano 18 Sierpnia 2012 Z tego co widzę niedługo będą go zwali Sztywny Giboon 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #20 Napisano 18 Sierpnia 2012 Zrobi z niego 100% Lenzkircha i nie będziesz miał problemu. Ale moze zrobic tez Rescha - i nie bedzie problemu z tymi brakujacymi 2%. Co ja gadam1? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #21 Napisano 18 Sierpnia 2012 Panowie macie Reschy i chyba wątpliwości specjalnie nie ma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #22 Napisano 18 Sierpnia 2012 No ja się dowiedziałem dzisiaj 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach