Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TeJot

Współczesne własne mechanizmy manufakturowe (in-house)

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak. Ciekawym przykładem takiego kalibru jest JLC 920, którego Jaeger nie używał w swoich zegarkach. Werk w nieco odmienionej wersji trafił natomiast do oferty VC, AP i PP. Obecnie szczególnie AP mocno wykorzystuje ten mechanizm w swoich zegarkach (oznaczenie: 2120). Oczywiście nie jest to "in-house" choć sami go wytwarzają, ale bazowy projekt nie należy do nich.

Wynika z tego m.in. na tym przykładzie, iż in-house macierzystego producenta udostępniony innej marce jest oferowany w bardziej lub mniej zmienionej formie/specyfikacji co odróżnia go od macierzystego in-house. Czyli in-housem będzie tylko mechanizm użyty przez macierzystą firmę, która go wypordukowała.

Podsumujmy zatem krystalizujące się kryteria:

1. Mechanizm zaprojektowany w całości od nowa, oryginalny projekt

2. Wyprodukowany we własnym zakresie bądź zlecony do produkcji pod wyłącznym nadzorem, przy czym im więcej podzespołów producent sam wytwarza tym lepiej

3. Użyty przez macierzystą firmę, która wypordukowała mechanizm

4. Poszczególne podzespoły mechanizmu nie będące ogólnie dostępne i nie oferowane na wolnym rynku w tej formie/specyfikacji dla innych producentów

Czy większość się z powyższymi zgodzi?

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

4. Poszczególne podzespoły mechanizmu nie będące ogólnie dostępne i nie oferowane na wolnym rynku w tej formie/specyfikacji dla innych producentów

Powyższy punkt może budzić wątpliwości. Co np. zrobić z takim Nivaroksem ?. A inne części ?, palety, kotwica, bęben, sprężyna bębna, elementy nastawcze, elementy wychwytu, glucydurowe koło balansowe itd. itp.. Identyczna część jest wykorzystywana w wielu mechanizmach. Wyżej podałem przykład koła wychwytowego, które w Pieczęci Genewskiej ma bardzo precyzyjnie określone wymiary :). To jest temat kosmos. Proponuję pojechać po producentach i wypisać mechanizmy "in-house".

Np.

IWC

kaliber 51113

kaliber 51613

kaliber 98950

Audemars Piguet

kaliber 3120

kaliber 3126 / 3840

kaliber 4104

kaliber 2897

itd. Wiadomo przecież o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

słusznie, to temat rzeka ... .

Wylistowanie mechanizmów in-house wg producentów to dobry pomysł, pobudzi do dyskusji :)

Wypisz proszę tych producentów z in-housami których znasz wg powyższej kalsyfiakcji pomijając na razie pkt 4. Dopisując kolejnych powstanie za jakiś czas lista która będzie praktycznym przewodnikiem po kalibrach i producentach.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Okay. Możemy podzielić się firmami. Ja mogę opracować IWC, Audemars Piguet, Vacheron Constantin i Patek Philippe. Ale to już nie dzisiaj, bo godzina trochę późna :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Aha i proponuję abyśmy na początek skoncentrowali się na współczesnych kolekcjach. Później jak starczy czasu, to dopisze się historyczne mechanizmy. Może tak być ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A jakby do tego dodać zdjęcia to byłoby pięknie jak w niebie ;)

Wszystko jest do zrobienia. Można by stworzyć wydzieloną podstronę i dać to na główną stronę KMZiZ. No ale to już bardziej temat na rozmowę z Darkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat należy przykleić, bo zapowiada się na jeden z ciekawszych na tym forum.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hura,może wreszcie się uda :) trzymam kciuki,jednak moja wiedza jest tu mizerna(jeszcze) by coś na razie wpisywać.

Mam jeszcze jedną sugestię,może do zdjęć i nazw mechanizmów "In-House" dacie radę podać model zegarka,który ma ten mechanizm?

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Hura,może wreszcie się uda :) trzymam kciuki,jednak moja wiedza jest tu mizerna(jeszcze) by coś na razie wpisywać.

Mam jeszcze jedną sugestię,może do zdjęć i nazw mechanizmów "In-House" dacie radę podać model zegarka,który ma ten mechanizm?

Jak się wszyscy zorganizujemy i popracujemy wspólnie, to da się zrobić. No ale to już więcej osób musiałoby wyrazić chęć pomocy. Dlatego zaproponowałem żebyśmy podzielili się firmami. Zwłaszcza, że mamy tu trochę specjalistów od Omeg. Łukasz z Chronos24 sporo wie na temat Hublot. Mamy specjalistów od Seiko, Breitlinga itd.. Tak więc wszystko zależy od nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkleję swoją odpowiedź także tutaj ;)

Poza tym, należałoby zdefiniować pojęcie "manufakturowego mechanizmu".

To pojęcie było by dawno zdefiniowane gdyby producentom na tym zależało. Po co wywoływać wilka z lasu...( prowokować dziennikarzy do zadawania bardziej szczegółowych pytań odnośnie pochodzenia, projektanta mechanizmu itd ) mogło by wtedy paść wiele misternie budowanych marketinogowo pozycji...po co zasiewać niepewność w głowach pasjonatów.

Stworzenie takiego rankingu u nas oczywiscie było by fajne i godne podziwu..ale czy mamy dostateczną wiedzę aby tego się podjąć ?? I gdzie leży granica pomiędzy inspiracją, kopiowaniem, przerabianiem, udoskonalaniem a projetowaniem na nowo ??? Niekiedy nie warto wymyślać koła na nowo więc wiele z zarzutów odnośnie producentów że coś nie jest całkowicie własną konstrukcją było by biciem piany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i proponuję abyśmy na początek skoncentrowali się na współczesnych kolekcjach. Później jak starczy czasu, to dopisze się historyczne mechanizmy. Może tak być ?.

Zdecydowanie tak. Już opracowanie obecnych kalibrów jest wyzwaniem...gdybyśmy chcieli sięgnąc wstecz to podejrzewam ze temat byłby niekończąca sie szecherezadą :D

Skupmy się na opracowaniu współczesnym...czyli 2012 - ....... czyli jaki jest aktualny stan rzeczy jeśli chodzi o manufakturowe pozycje dostępne do kupienia jako nowe.

ja zajmę się śledztwem odnośnie werków NOMOSA :)

Mam pytanie. Rozgryzamy wszystkie werki których producent chwali sie ze są własne ?? Czy tylko takie które według naszej wiedzy są własne ??? Moim zdaniem powinniśmy rozpracowywać według pierwszego założenia...nawet jesli w trakcie sledztwa okaze sie ze werk faktycznie nie zasługuje na miano manufakturowego. Co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wg pierwszego najwyżej w trakcje da się adnotację,że "naszym zdaniem nie zasługuję"

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mam pytanie. Rozgryzamy wszystkie werki których producent chwali sie ze są własne ?? Czy tylko takie które według naszej wiedzy są własne ??? Moim zdaniem powinniśmy rozpracowywać według pierwszego założenia...nawet jesli w trakcie sledztwa okaze sie ze werk faktycznie nie zasługuje na miano manufakturowego. Co myślicie?

Jeżeli mamy jechać po całej współczesnej kolekcji, to chyba wszystkie werki trzeba wziąć pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inicjatywa jest swietna

temat bedzie nie tylko podklejony ale i zostanie dla potomnosci wraz z Autorami odpowiednio uhonorowany na forum i www

Ja obiecuje nagrody dla najbardziej aktywnych Tworcow!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale jak ma wyglądać takie zestawienie?

Czy wystarczy tylko podać firmę i wylistować oznaczenia kalibrów tak jak zasugerował to McIntosh?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bez urazy, ale jestem bardzo ciekaw, jak by będziecie rzetelnie weryfikować "manufakturowość" tych mechanizmów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bez urazy, ale jestem bardzo ciekaw, jak by będziecie rzetelnie weryfikować "manufakturowość" tych mechanizmów ??

Od czegoś trzeba zacząć. Temat może żyć razem z forum podobnie jak ewoluują mechanizmy. Możemy przyjąć pewne założenia, wylistować kalibry a jak ktoś podważy zasadność i skutecznie uargumentuje to kaliber "wyleci" z listy.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się wszyscy zorganizujemy i popracujemy wspólnie, to da się zrobić. No ale to już więcej osób musiałoby wyrazić chęć pomocy. Dlatego zaproponowałem żebyśmy podzielili się firmami. Zwłaszcza, że mamy tu trochę specjalistów od Omeg. Łukasz z Chronos24 sporo wie na temat Hublot. Mamy specjalistów od Seiko, Breitlinga itd.. Tak więc wszystko zależy od nas.

Jak widzę, Omegę i jej wybrane mechanizmy w świetle przytoczonych kryteriów i wpisu Mariusza jesteśmy skłonni uznać za własne, maufakturowe - zatem pobudźmy klubowiczów do żywszej dyskusji ;)

Omega:

Mechanizm bazowy – Omega 8500

Calibre 13 ligne

Thickness 5,5 mm

202 parts

39 jewels

Frequency 3,5 Hz

Power reserve 60 h

Omega 8402 (bez daty, szkieletowany) – De Ville

Omega 8403 (bez daty, szkieletowany) – De Ville

Omega 8500 (data) – Constellation, Seamaster, De Ville

Omega 8501 (data) –Constellation, Seamaster, De Ville

Omega 8520(data) – Constellation, Seamaster, De Ville

Omega 8521 (data) – Constellation, Seamaster, De Ville,

Omega 8601 (roczny kalendarz) – Seamaster, De Ville

Omega 8605 (gmt) – Seamaster,

Omega 8611 (roczny kalendarz) – Seamaster, De Ville

Omega 8615 (gmt) – Seamaster,

Omega 9300 (chrono) – Seamaster, Speedmaster

Omega 9301 (chrono) – Speedmaster,

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że proces formowania się docelowej listy manufakturowych mechanizmów wg marek winien przebiegać nastepująco:

1. umieszczamy listę kalibrów danej marki lub marek w tym temacie (wydaje się słuszne aby tamat rozpisywać w obrębie jednej co najmniej marki, nie ma sensu wypisywać pojedynczych kalibrów bo zrobi się bałagan)

2. taka lista poddana będzie dyskusji, agumentacji

3. jeśli nie będzie rozbieżnych zadań, poglądów trafi na listę docelową umieszczoną (boldem) w pierwszym poście tematu

4. jeśli zdania będą podzielone i rozbieżne ostateczną decyzję czy kalibry/marka trafi na listę docelową podejmie zarząd i prezes.

Co myślicie o takiej formie?

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety w dyskusji udziału nie wezmę - ze względu na kompletny brak wiedzy w tym temacie. Odniosę się tylko do poniższego:

4. jeśli zdania będą podzielone i rozbieżne ostateczną decyzję czy kalibry/marka trafi na listę docelową podejmie zarząd i prezes.

to chyba byłaby trochę nieszczęśliwa forma, bo dlaczego Zarząd czy Prezes mieliby być wyrocznią w tej kwestii? Oczywiście nie neguję ich wiedzy :) W przypadku wątpliwości/braku możliwości "dogadania się" merytorycznego w kwestii konkretnego werku, lepiej po prostu nie umieszczać go na liście in-house.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z chorwatem. Zawsze mozna glosowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możemy dopuścić arbitralnych decyzji bez merytoryki podpartej argumentami

W razie kontrowersji lepiej czegoś nie zamieścić niż za dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piaget Haute Horlogerie

Podkreślnik pozwala otworzyć render mechanizmu, w nawiasie podałem komplikacje, funkcje kalibru - po myślniku wymieniłem bieżące kolekcje w których występuje.

Piaget 40P – Exceptional Pieces

Piaget 430P – Altiplano, Dancer and Traditional, Exceptional Pieces

Piaget 450P (mała sekunda) – Altiplano

Piaget 504P (data) – Polo

Piaget 524P (data) – Black Tie, Limelight

Piaget 530P – Exceptional Pieces, Limelight

Piaget 534P – Black Tie, Polo

Piaget 551P (mała sekunda, rezerwa chodu) – Black Tie

Piaget 560P (powracająca sekunda, data) – Black Tie

Piaget 561P (powracająca sekunda, data, rezerwa chodu) – Black Tie

Piaget 562P (powracająca sekunda, rezerwa chodu) – Exceptional Pieces

Piaget 600P (rezerwa chodu, latający tourbillion, szkieletowany) – Black Tie, Exceptional Pieces

Piaget 608P (tourbillon relative) – Polo, Exceptional Pieces

Piaget 642P (latający tourbillion, fazy księżyza) – Black Tie

Piaget 800P (data) – Black Tie, Polo

Piaget 809P – Black Tie

Piaget 830P – Exceptional Pieces

Piaget 838S (szkieletowany z małą sekundą) – Altiplano, Dancer and Traditional, Exceptional Pieces

Piaget 838P (mała sekunda) – Altiplano

Piaget 850P (mała sekunda, data, druga strefa) – Black Tie

Piaget 855P(wieczny kalendarz, powracający dzień tygodnia, data, druga strefa) – Black Tie, Polo

Piaget 856P (wieczny kalendarz, powracający dzień tygodnia, data, druga strefa) - Exceptional Pieces

Piaget 860P (fazy księżyca) – Black Tie

Piaget 880P (chronograf, mała sekunda, data, druga strefa) – Polo, Exceptional Pieces

Piaget 881P (chronograf, flyback) - Exceptional Pieces

Piaget 882P (chronograf) – Black Tie

Piaget 1200P – Altiplano

Piaget 1200S (szkieletowany) - Altiplano

Piaget 1208P (mała sekunda) - Altiplano

Piaget 1270P (tourbillon, rezerwa chodu) - Black Tie, Exceptional Pieces

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.