Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość zygmac

Atlantic-nadal swiss ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też nie rozumiem. Idąc tym tokiem rozumowania to trzeba by zapomnieć o Eternie, Volvo, które kupili Chińczycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki off - ale jak już przywołujesz Volvo, to po przejęciu przez forda to zupełnie inna filozofia niż dawniej, zupełnie inne auta. Został tylko znaczek. To co amerykanie z kolei zrobili z Saabem to kolejna (jeszcze większa) masakra.

Wiadomo, że atlantic to nigdy nie była wielka marka, to i popsuć dużo się nie da... w sumie fajnie że jest cos polskiego (choć chińskiego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja dorzucę swoje trzy grosze:

- to że polski kapitał nabywa udziały w firmach "zegarkowych" ,to chyba bardzo dobrze, gdyż po takich działaniach najczęściej pojawiają się dość wyraźne działania promocyjne, a to wychodzi tylko na korzyść rodzimym konsumentom. Nie widzę w tym nic złego, a wręcz cieszyłbym się z tego bardzo, gdyby kolejni inwestorzy wchodzili w branżę i "promowali", a powiedziałbym bardziej "rozpieszczali cenowo" nas - lubiących zegarki.

- okres lat 50. przez 60. aż po początek lat 70. to pustynia zegarkowa. Królowały zegarki radzieckie i głównie dwie marki zachodnie Delbana i Atlantic. I między innymi w tym fakcie upatruję popularność, rozpoznawalność i uznanie dla Atlantica. Pojedyncze przypadki prestiżowych marek ale głównie Atlantik i Delbana były synonimami "dobrego szwajcarskiego zegarka", co jak wiemy nie odpowiada dzisiejszym kryteriom.

Jednak IMHO i dzisiaj Atlantic pozostaje dobrym szwajcarskim zegarkiem - lecz w swojej kategorii, określonej półce, jak kto woli.

- nie uciekniemy z przemysłem "zegarkowym" na szwajcarską, japońską czy niemiecką wyspę. Staliśmy się globalni, produkujemy wszędzie i jak napisał jeden z moich poprzedników nie ważne gdzie, byle w dobrej jakości. Sadzę, że markowym firmom zależy na jakości swoich produktów bo chyba właśnie dla zegarka najważniejsza jest jakość wykonania i użyte materiały.

- a co do Chin, produkują tam wszyscy, lecz nieliczni mają odwagę się do tego przyznać. Tego posta też piszę na "Lenovo- Made in China" i nie sądzę by działał gorzej od swego poprzednika IBM tylko dlatego, że był wyprodukowany właśnie tam. Podobnie jest, lub będzie z zegarkami. Dla zegarków Swiss made - określono parametry "szwajcarskości" , dla niemieckich, japońskich nie wiem, ale czy bylibyśmy tak oburzeni gdyby gdzieś w Polsce np. w Błoniu powstała ponownie mała fabryczka produkująca wysokiej jakości części do "szwajcarskich" mechanizmów. :)

pozdrawiam

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo tego. W obecnych czasach czesto produkt firmy X, ktora nie uchodzila za cos z wyzszej polki moze byc lepszy od produktu firmy Y, ktora ma dlugoletnia tradycje, jest z "renomowanego" kraju, itp. Pije tutaj np. do firmy Hyundai, ktorej auta zakupilismy do naszej firmy. Nowa i30 na prawde moze sie podobac a z jakoscia jest lepiej niz dobrze. Na przeciwko stoi np. Toyota Auris, ktora wypada co najwyzej poprawnie w stosunku do tego dziadowskiego, koreanskiego hyundaia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Malo tego. W obecnych czasach czesto produkt firmy X, ktora nie uchodzila za cos z wyzszej polki moze byc lepszy od produktu firmy Y, ktora ma dlugoletnia tradycje, jest z "renomowanego" kraju, itp. Pije tutaj np. do firmy Hyundai, ktorej auta zakupilismy do naszej firmy. Nowa i30 na prawde moze sie podobac a z jakoscia jest lepiej niz dobrze. Na przeciwko stoi np. Toyota Auris, ktora wypada co najwyzej poprawnie w stosunku do tego dziadowskiego, koreanskiego hyundaia.

To się zgadza.:))

Telewizory Philips (też chińskie jak Volvo) wygrywają rankingi.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Telewizory Philips to już przeszłość niestety :(

http://evertiq.pl/news/9980

Zmiany dotyczą akcesoriów,oraz audio i video(głownie samochodowe).O TV coś cicho.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizory Philips to już przeszłość niestety :(

Mylicie markę z producentem.

Telewizory Philips produkuje spółka TPVision.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiany dotyczą akcesoriów,oraz audio i video(głownie samochodowe).O TV coś cicho. :)

Gdzieś czytałem, że całą elektronikę użytkową Funai ma robić. A Philips skupi się tylko na oświetleniu i sprzęcie medycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylicie markę z producentem.

Telewizory Philips produkuje spółka TPVision.

Pozdrawiam

Ale dla przeciętnego usera liczy się to co jest napisane na sprzęcie. I pewnie w końcu logo Philipsa zniknie z elektroniki domowej. Tak jak z IBM było. Po tym jak Lenovo go kupiło przez jakis czas, zgodnie z umowami produkowali jeszcze pod marką IBM a potem logo IBM z lapków zniknęło i zostało samo Lenovo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wątek. Sporo wartościowych wypowiedzi w kwestii "swiss made"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie zegarki Atlantic już 20 lat temu były "słabe". Normą było chromowanie kopert, mikrokropelki luminowy rozpryśnięte na tarczy czy plastikowe pierścienie stabilizujące przeciętny mechanizm. Stąd niektórzy zegarmistrzowie brali oryginały za podróbki. Podobno obecnie jest jeszcze gorzej z ich jakością, niestety . Obawiam się, że obecny właściciel marki może tylko ją dobić żerując na przeszłej renomie Atlantica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

To już przesada.Są atlantiki dobrze wykonane,z mechanizmami z certyfikatem chronometru.

Brak podstaw by sądzić,że są gorsze od tych z napisem np.Oris,Epos,czy Longines.

Szafirowe szkiełka,te same ety w środku,koperta z tej samej stali.Zibi-tu nic nie zmieni.:))

Niby dlaczego miałyby być gorszę? Bo nazwa Atlantic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atalntici mimo, że należą do Zibi dalej są szwajcarskimi zegarkami. Właściel AP, Vacherona czy Pama ze Szwajcarią też ma niewiele wspólnego.

Natomiast twierdzenie , że Atlantic nie ustępuję Orisowi, Eposowi czy Longinesowi to już nadużycie ;).

Niby ETY, ale jednak nie te same. Wystarczy zajrzeć pod dekle. Stal też niby 316, ale jednak wykończenie koperty, praca koronki to już różnica i to spora. Ze stratą dla Atlantica rzecz jasna.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Sądzę,że Atlantiki są bardziej "szwajcarskie" niż Steinharty.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W warunkach użytkowania trademarku 'swiss/swiss made' nie ma nic o narodowości właściciela marki. Czyli że właścicielem może być nawet Marsjanin.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę,że Atlantiki są bardziej "szwajcarskie" niż Steinharty. :))

Jezeli Twoj osad oparty jest na tym ze zalozycielem marki Atlantic byl Szwajcar, a marki Steinhart Niemiec to ja goraco wspieram ten poglad :)

Innych roznic miedzy tymi markami nie widze, pomijajac stosunki wlasnosciowe, jakosc, wzornictwo i staz w produkcji zegarkow w Szwajcarii.

Bo to moglo by zmiesc z tej klasyfikacj pewnie 90 % szwajcarskich marek zegarkowych :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, kto produkuje zegarki dla Atlantica (chodzi mi o to, czy podmiot zależny od hm... firmy Atlantic), natomiast z całą pewnością nie jest tak w przypadku Steiharta.

Steinhart to marka własna dystrybutora (DOB, Private Label jak kto woli), który zleca produkcje firmie trzeciej. Notabene w Szwajcarii.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iko mnie to jest naprawde obojetne :) to

Jezeli Twoj osad oparty jest na tym ze zalozycielem marki Atlantic byl Szwajcar, a marki Steinhart Niemiec to ja goraco wspieram ten poglad :)

napisalem troche prowokacyjnie, gdyby ta teza okazala sie prawdziwa to Patek Philippe bylby bardziej polski niz szwajcarski :)

Obecnie moim zdaniem nie ma sensu rozpatrywanie tego, ktora firma jest bardziej, a ktora mniej szwajcarska. Mialo to moze jakis sens klkadziesiat lat temu kiedy pochodzenie kapitalu bylo bardziej przejrzyste.

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

.

Steinhart to marka własna dystrybutora (DOB, Private Label jak kto woli), który zleca produkcje firmie trzeciej. Notabene w Szwajcarii.

Pozdrawiam

Iko

Właśnie miejsce produkcji wzbudza moje największe wątpliwości.:(

Bo kto je rozprowadza jest sprawą drugorzędną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak Stenek, bo nie jest w kwestii moich zainteresowań, ale Atlantic NA PEWNO składa zegarki w Szwajacarii., A wiem stąd , że są sąsiadami EPOSa. Można oczywiscie polemizować, skąd pochodzą części, ale to dotyczy wszystkich marek. Atlantici są swiss-made wg. standardu.

Steinhart to marka niemiecka, a kto im produkuje zegarki? Jesli są dobrej jakości to OK. Oris tez przecież sam ich sobie nie robi i nikt nie ma pretensji, bo jakość jest gwarantowana.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Atalntici mimo, że należą do Zibi dalej są szwajcarskimi zegarkami. Właściel AP, Vacherona czy Pama ze Szwajcarią też ma niewiele wspólnego.

Natomiast twierdzenie , że Atlantic nie ustępuję Orisowi, Eposowi czy Longinesowi to już nadużycie ;).

Niby ETY, ale jednak nie te same. Wystarczy zajrzeć pod dekle. Stal też niby 316, ale jednak wykończenie koperty, praca koronki to już różnica i to spora. Ze stratą dla Atlantica rzecz jasna.

Nie zgodzę się z tą opinią.ETA z certyfikatem COSC, to wersja TOP plus certyfikat.Nazwa Atlantic, Epos,czy Oris,poza kolorem wahnika i napisem na nim-niczego nie zmienia.Mam możliwość porównania.:))

Praca koronki -jest identyczna.Chyba,że ktoś nie lubi Atlantica,bo np jest konkurencją.Ale to już inna sprawa.:)) I to jest właśnie nadużycie.:((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje. ETA z COSC to ETA z COSC, ale zegarek to nie tylko mechanizm....weź do jednej ręki Atlantica , a do drugiej coś droższego...Jeśli nie widzisz różnicy to jedynie można powiedziec, że się na tym nie znasz.... Ale nie przejmuj się, ja mam tak z muzyką. Ucho przydepnięte przez słonia...też nie dostrzegam różnicy , czasem nawet w rytmie :). Nauczyłem się z tym żyć. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Obawiam się TIK TAK, że twój wywód o muzyce nie dodaje wiarygodności twoim ocenom.

Bo i tak brzmi to tak: "moje jest lepsze, a wy jesteście ignoranci"

Jakby to w skrócie powiedzieć? Może tak:" Reklama dzwignią handlu"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli twierdzisz, że uważam, że Atlantic jest słabiej wykonany od innych zegarków szwajcarskich o wyzszej cenie, bo sprzedaje te drugie????

A jednak zauważ , że najbardziej tu bronię szwajcarskości Atlantica choć wg. Twojego rozumowania nie jest to w moim interesie :P

Spore różnice w jakości są również w obrębie tej samej marki w zegarkach z tym samym mechanizmem i odbija się to również na cenie.

Dlaczego Atlantic nie sprzedaje zegarków w cenie Eposa , Orisa czy Longinesa. Ma na to "papiery"...tradycja, etc. Bo nie jest pazerny.....

Ale da przykładu: Koperta do EPOSa 3401 i 3409 kosztuje 60% więcej niż np. do 3380, ale i też wygląda inaczej...

Xylog i nie uwierzę, że twierdzisz , że jakość wykonania atlantica jest podobna do tych droższych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.