roberto266 2 #101 Napisano 11 Listopada 2012 też tak myśle.Miałem kilka budzików junghans i mechanizm praktycznie ten sam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #102 Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Chcialbym pokazac budzik figuralny, ktory przedstawia młodego chłopca (dobosza) siedzącego na bębnie. Wymiary budzika podstawa 10cm x 10cm ,wysokosc 21 cm.Mechanizm nie sygnowany bez numeracji. Podobne budziki z takimi mechanizmami widzialem sprzedawane na ebayu jako Lenzkirch. Co o tym myślą nasi eksperci? W zalączeniu przesylam fotki. Edytowane 18 Listopada 2012 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #103 Napisano 18 Listopada 2012 Kolejne fotki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #104 Napisano 18 Listopada 2012 Nastepne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 2 #105 Napisano 18 Listopada 2012 Ja też dziś trafiłem na coś nowego. Nie mogę znaleść co to za firma.A i wychwyt pierwszy raz widzę w kształcie walca. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 2 #106 Napisano 18 Listopada 2012 C.D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #107 Napisano 18 Listopada 2012 Oba ostatnie budziki to najpewniej konstrukcje francuskie. Najczęściej stosowany wychwyt to rolkowy. Na tarczy budzika Kol. roberto266 skrót od:Breveté Sans Garantie Du Gouvernement oznaczający opatentowane rozwiązanie. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 2 #108 Napisano 18 Listopada 2012 Dzięki wielkie.A tłumaczenie z francuskiego to; Opatentowany Brak gwarancji z rządu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #109 Napisano 18 Listopada 2012 Zgadza sie .W moim budziku rowniez jest wychwyt rolkowy .Roznica miedzy budzikami , ktorą widac na fotkach jest nastepujaca: w moim mocowanie mlotka jest po prawej stronie wraz z zębnikiem a u kolegi roberto266 jest po lewej stronie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 2 #110 Napisano 18 Listopada 2012 Zgadza się no i u mnie werk do czyszczenia oraz urwana wskazówka budzika oraz chyba zerwana jedna sprężyna eh trochę wymaga pracy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #111 Napisano 18 Listopada 2012 Zgadza sie .W moim budziku rowniez jest wychwyt rolkowy .Roznica miedzy budzikami , ktorą widac na fotkach jest nastepujaca: w moim mocowanie mlotka jest po prawej stronie wraz z zębnikiem a u kolegi roberto266 jest po lewej stronie .To efekt zamienionych miejscami bębnów ze sprężynami. Oba mechanizmy są bardzo podobne, jeden jest "lewy" a drugi "prawy", szczęśliwie wskazówki w obu chodzą w prawo 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #112 Napisano 18 Listopada 2012 Niezwykle ciekawy ten z kompasem. Jeśli będziesz go odnawiał zamieść koniecznie fotografie. Budzik pomału wraca do lat świetności, niestety miałem mały problem z doborem uchwytu którego brakowało i tymczasowo jest jaki jest, ale z czasem zdobęde odpowiedni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #113 Napisano 19 Listopada 2012 Piękna robota 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #114 Napisano 19 Listopada 2012 A to srebrne to spray do felg? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #115 Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) A to srebrne to spray do felg? Nie, pod paskudną brązową (lub starą czerwoną) farbą była warstwa srebrzanki poprzecierana i brzydka. Postanowiłem ją odtworzyć. Aby nie wyglądało jakby wczoraj opuścił lakiernię, delikatnie poprzecierałem ją drobną wełną stalową. Tak że z felgami ani sprayami nie ma nic wspólnego, ale żart przedni Edytowane 19 Listopada 2012 przez tarant takie tam u... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #116 Napisano 20 Listopada 2012 Oba ostatnie budziki to najpewniej konstrukcje francuskie. Najczęściej stosowany wychwyt to rolkowy. Na tarczy budzika Kol. roberto266 skrót od:Breveté Sans Garantie Du Gouvernement oznaczający opatentowane rozwiązanie. Niekoniecznie musi to byc Francja. Moze tez byc Szwajcaria.Tam tez uzywali francuskiego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #117 Napisano 20 Listopada 2012 Ale formułka patentowa jest francuska. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #118 Napisano 21 Listopada 2012 Nie, pod paskudną brązową (lub starą czerwoną) farbą była warstwa srebrzanki poprzecierana i brzydka. Postanowiłem ją odtworzyć. Aby nie wyglądało jakby wczoraj opuścił lakiernię, delikatnie poprzecierałem ją drobną wełną stalową. Tak że z felgami ani sprayami nie ma nic wspólnego, ale żart przedni Spróbuj umieszać patynę i nanieść ją na srebrną część obudowy, nadmiar zetrzesz ściereczką, a w zagłębieniach pozostanie. Uplastyczni się całość i nie będzie takiego dysonansu pomiędzy "srebrnym" i resztą obudowy. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #119 Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Spróbuj umieszać patynę i nanieść ją na srebrną część obudowy, nadmiar zetrzesz ściereczką, a w zagłębieniach pozostanie. Uplastyczni się całość i nie będzie takiego dysonansu pomiędzy "srebrnym" i resztą obudowy. Ok, jak tylko mi czas pozwoli zajmę się nim jeszcze raz, choć przyznam, że na zdjęciu różnica jest o wiele większa niż w rzeczywistości, zapewne przez lampę błyskową. Dzięki za podpowiedź Edytowane 22 Listopada 2012 przez tarant reality 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #120 Napisano 22 Listopada 2012 Nie widziałem u was jeszcze takich kosteczek 5x5cm.Wiem że JAZ to francuz ale z jakich lat to już nie wiem, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #121 Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Budzik jest z lat 30-tych. Sprawdź czy są jakieś oznaczenia na płycie. Informacje nt firmy znajdziesz http://www.calixo.net/~knarf/jaz/jaz.htm Edytowane 22 Listopada 2012 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 993 #122 Napisano 23 Listopada 2012 Na płycie odbita jest tylko 5 i nic wiecej.Jeżeli jest z lat 30 ,to wygląda jak nowy!!wymaga jedynie wymycia mechanizmu z ogromnych ilości oleju i kurzu!!Dziękuję za informacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #123 Napisano 24 Listopada 2012 No to powodzenia. Budzik jest piękny:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #124 Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) NN Francuz.Odlew sygnowany, werk z roleczkowym wychwytem, niezmiernie kapryśny odnośnie wy(lub nie-)poziomowania - nie. Tarcza wymęczona, ręcznie malowana. Edytowane 27 Listopada 2012 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 110 #125 Napisano 27 Listopada 2012 Witam to ja też dołanczam moje Mini mini BudziczkiPozdrawiam Damian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach