Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
roberto266

Nasze Budziki

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ się Tobie trafił :D Przepiękna secesja. No i ten dzwonek - marzenie. Gratulacje. Pokaż mechanizm to b edzie mo zna stwierdzi co to za producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..... sygnatura jest tylko na tarczy K.C.Co Germany......

To byl rowniez dystrybutor GB na USA.

Chyba najczesciej sprzedawal kwadransiaki oraz roczniaki. To te najczesciej sie teraz widzi z ta sygnatura na tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście, rodzynek Ci się trafił. gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto mój dzisiejszy zakup Chociaż nie zbieram budzików jakoś nie mogłem go ominąć. Junghans B13.

post-39091-0-47914300-1399216289_thumb.jpg

post-39091-0-20317300-1399216300_thumb.jpg

post-39091-0-13825500-1399216308_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajdzie Budzikomaniacy :P

Pojechalam po raczniaka i zabral sie z nim ten pocieszny rozbestwiony "budzik"- zegar. Przypomina to budzik , ale nie dostrzeglam jak sie go nastawia. Nakrecony chodzi i super.

Ma wbudowana gdzies pozytywke i sobie przygrywa kiedy chce. Nie bardzo da sie go traktowac jak budzik.

Na tarczy ma CB i na mechanizmie tez.

Zechcial by mnie ktosik oswiecic jak sie z nim obchodzic aby mnie np budzil wtedy kiedy ja chce a nie kiedy on chce :rolleyes:

Pozdrawiam Anetta .... zdjecia ponizej.

post-26878-0-14891200-1399569040.jpg

post-26878-0-19635200-1399569049_thumb.jpg

post-26878-0-56387400-1399569057_thumb.jpg

post-26878-0-99938200-1399569064_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z przodu jest sekundnik, to brakuje mu z tyłu tarczki z godzinami do ustawiania terminu gry pozytywki.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli z przodu jest sekundnik, to brakuje mu z tyłu tarczki z godzinami do ustawiania terminu gry pozytywki.

On gra co 15 minut -_- Stwierdzilam to 45 minutach , ze gra melodyjke. Zachowuje sie jak kwadransiak. :unsure:

Moze tak ma byc

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, no właśnie ciekawe gdzie też mu się ustawia to budzenie... Może to wcale nie budzik, tylko chodzik z kwadransowym wydzwanianiem? Na to wygląga. Tarczki budzenia nie widać. Producent: Badische Uhren Fabrik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hm, no właśnie ciekawe gdzie też mu się ustawia to budzenie... Może to wcale nie budzik, tylko chodzik z kwadransowym wydzwanianiem? Na to wygląga. Tarczki budzenia nie widać. Producent: Badische Uhren Fabrik. 

Dziekuje .

Widzialas wczesniej taki kwadransowy, nie budzik i z pozytywka? Moze jakies zdjatko z katalogu CB?  Gra krotka sekwencje dokladnie co 15 minut wiec raczej to nie przypadek.

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy kareciak . Część (większą) produkowano z funkcją budzenia , natomiast część to zegary z pozytywką, kwadransiaki lub po porostu chodziki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy kareciak . Część (większą) produkowano z funkcją budzenia , natomiast część to zegary z pozytywką, kwadransiaki lub po porostu chodziki

Dzieki, nie kupuje ich w sumie, a ten zabral sie z roczniakiem i mnie totalnie zaskoczyl kiedy zaczal grac. :o

Dziekuje i pozdrawiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieś, wsią, no ale bez budzików się (wiadomo) nie da,  i przerwę w pracach trzeba zrobić, bo już mi dłonie odmawiają współpracy od zdzierania farby z okien i drzwi.

Zatem budzik Kienzle model 1863. Pojawił się w Katalogu Kienzle w 1918 roku i był produkowany do  roku1924. Ma solidną lakierowana tarczę, na mechanizmie brak sygnatury (co w przypadku Kienzle nie jest rzadkością). Niby zwykły budzik, jednak to mocowanie dzwonków…

post-44620-0-69789800-1400168929_thumb.jpg

post-44620-0-94771000-1400168979_thumb.jpg

post-44620-0-63829000-1400168994_thumb.jpg

post-44620-0-09881500-1400169006_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzik fajny, i jak zwykle w superowskim stanie. Jak tam w ogóle życie na wsi? Pewne cisza, świeże powietrze, luz... Czy masz już żywego budzika? Kogut piejący rano może stanowić niezłą konkurencję dla Twoich śliczności. :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wsi pięknie jest, ale tez dużo robowty z renowacją większych rozmiarów (okna i drzwi- uff tylko jedna para).Ciężka to robota, no ale powolutku dziabie. Większy remont za ok. 2 tygodnie. W kwestii zas konkurencji mam obok kościół z dzwonnicą, ale na szczęście o 6 rano nie biją :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kupiłem coś takiego za 50 pln co sie nazywa calame robert (miało to sens?) - czy ktoś będzie mi coś w stanie więcej powiedzieć na ten temat, bo kształt mi się spodobał bardzo :)

budziki to jednak dla mnie wciąż niezgłębione otchłanie które staram się drążyć..

s0jx2.jpg

00vu.jpg[

/URL]

i mam jeszcze możliwość zakupienie takiego lenzkirch - czy według was wszystko przynajmniej z zewnątrz wygląda ok, jakie lata, czy to jakiś składak czy też coś standardowego? nie pytał bym, ale zastanawiam sie bo na zatoce nic podobnego nie znalazłem i nie bardzo wiem do czego się odnieść...a na bazarku naszym też nic podobnego nie ma :)

g2qrx.jpg

e1uv.jpg

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy to budzik podróżny z lat 60 z nieco innym zamykaniem obudowy, po złożeniu pewnie przypomina etui. Jesli sie Tobie podoba to ok. Drugi zaś żeby miec pewność, że nie jest składakiem musiłabyś pokazać mechanizm. Obudowa wygląda na oryginalną, choć jak na Lenzkirch szału nie ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasiu ..właśnie bardziej mnie inteesuje ten Calame.. na zatoce jedynie kieszonki..

http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=calame+robert&rt=nc&LH_PrefLoc=0

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zrób rozbierane ;)  zdjęcia, wtedy może się coś rozjaśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja już do Poznania wolę go podrzucić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jam baba ze wsi, od 2 tygodni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wiec i ja sie pochwale moja wczorajsza zdobycza.Wiem tylko ze to poDrozny budzik firmy kienzle.

post-61120-0-07883500-1400599437_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz mechanizm?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi