Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

uhaehuehehe

Zegarki z drewna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ponownie! Przedstawiam kolejny zegarek wykonany z drewna - tym razem jest to drewno klonu z małą wstawką z tyłu jabłoni indyjskiej. Nie jest jeszcze polakierowany, surowe drewno. W kilku miejscach wykonany z nieco mniejszą dokładnością szlifowania, sugeruje to mocniej, że jest to ręczna praca. Waga około 30g, długość paska z kopertą 20cm, średnica cyferblatu 35mm. Z przodu spersonalizowane logo, z tyłu również mój projekt: połączenie drzewa z naszą planetą Ziemią świadczące o ekologii produktu. Dookoła napis mówiący o tym że jest to naturalne lite drewno wraz z nazwą łacińską materiału z którego jest wykonany. Wykonany w całości ręcznie przy pomocy wiertarki z różnymi końcówkami. Mechanizm kwarcowy Miyota.

mg0008e.jpg

Uploaded with ImageShack.us
mg0009j.jpg

mg0013lz.jpg

mg0015y.jpg

mg0016w.jpg

mg0021ee.jpg

mg0022f.jpg

mg0023a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny świetny projekt :) Dużo więcej detali niż w tamtym drewniaku. Nie myślałeś żeby zrobić coś masywniejszego, grubszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślałeś żeby zrobić coś masywniejszego, grubszego?

Jeśli będę wykonywał kolejne modele to owszem, cały czas będę kombinował z grubościami i różnymi wzorami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę by trzeba bylo uwazac prz grillu lub ognisku :) Ciekawy pomysł , taki ekologiczny .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja kreatywność powala :) super pomysł i wykonanie, do tego jeszcze dekiel mniam - oby tak dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie niemal perfekcyjne, ale fajnie że widać trochę rękodzieła. Super Ci to wyszło, fotki również ładnie go przedstawiają.

Liczę, że vol. 3 będzie miał większą kopertę i może pokusisz się o automat lub mechaniczny werk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób grubszą i większą kopertę i zmniejsz szerokość bransolety. Koperta niech ma np. 43mm szerokości bez koronki i 12mm grubosci a bransoleta 22mm szerokosci....i będzie cud malinka :) . Dekielek wyszedł Ci super....widzę w tym pomyśle potencjał :)

A jak jeszcze uda Ci się wystrugać uszy zegarka tak aby lekko się pochylały ku dołowi ( dla komfortu) to już w ogóle...możesz otwierać manufakturę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy grillu ładnie można opalić pasek, nada mu trochę stylu ^_^
Zastanawiałem się nad werkiem mechanicznym i małym szkiełku z tyłu aby było widać część serca zegarka. Dookoła oczywiście logo i napisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genialne, że robisz takie rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobisz Divera 300M z zaworem helowym i 41mm średnicy w orzechowej bejcy to go wezmę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietuzinkowy...gratuluję :)

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobisz Divera 300M z zaworem helowym i 41mm średnicy w orzechowej bejcy to go wezmę :)

2j2jcbt.gif

Widać duży postęp w porównaniu do poprzedniego modelu, ktory tutaj pokazałeś. Bardzo mi się podoba.

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diver z drewna - to mija sie z celem :)

W nim nie zanurkujesz , duży , solidny drewniany zegarek nie pozwoli Ci na nurkowanie po prostu będzie wyciągał Cię cały czas na powierzchnię. :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób grubszą i większą kopertę i zmniejsz szerokość bransolety. Koperta niech ma np. 43mm szerokości bez koronki i 12mm grubosci a bransoleta 22mm szerokosci....i będzie cud malinka :) . Dekielek wyszedł Ci super....widzę w tym pomyśle potencjał :)

A jak jeszcze uda Ci się wystrugać uszy zegarka tak aby lekko się pochylały ku dołowi ( dla komfortu) to już w ogóle...możesz otwierać manufakturę :)

ile powinna mieć średnica tarczy przy takich wymiarach? z braku laku wziąłem 35mm ale ma sie to strasznie nijak do 43mm.. zegarek jest duzy i masywny a pasek 22-24mmmm wydaje sie cieniutki przy nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Młodym Techniku w wydaniu styczniowym 2013 roku jest opisana do wykonania konstrukcja zegara niemal w 100% z drewna. Godne polecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie tutaj nie było, w tym czasie powstało kilka modeli zegarków, wrzucam kilka z nich. Mechanizmy kwarcowe Miyota. Na mechaniczny trzeba jeszcze poczekać, jest już w zasadzie w 90% skończony - niedługo wstawię zdjęcia. Drewno klonowe, zdjęcia przedstawiają model z surowego drewna, zabejcowany i zalakierowany oraz zawoskowany. Szerokości bransolet 22-25mm, średnica tarczy 35mm, zastosowane rożne zapięcia.. Pudełka do zegarków wykonane również z naturalnego drewna, w środku wyściełane materiałem, ładnie prezentująca się poduszka.

mg0475g.jpg

mg0476.jpg

mg0371d.jpg

mg0477p.jpg

mg0478h.jpg

mg0479m.jpg

mg0480.jpg

mg0481.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne - masz pasje Kolego. Tak trzymać.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie Ci to wychodzi! I dobrze kombinujesz. Pewnie nie długo trafia na bazarek ;) jak ich pare powstanie! Oby tak dalej! A a ja poproszę chronochodaka ;)

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręczna praca sprawia, że każdy model jest unikalny:p chronograf również jest w planie - mechanizm czeka na polce, gotowy do montażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie wchodziłem do galerii - dlatego pewnie pominąłem temat zegarka z drewna - teraz jestem jednak w szoku ,super -zajefajnie wygląda.Nic dodać nic ująć .Niech Kolega nie odpuszcza sobie następnych sztuk , bo jest się czym chwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo iż użytkowo może być problem, to uważam że pomysł wspaniały a i wykonanie bardzo staranne.

Szacunek uhaehuehehe.A może zrobiłbyś kopię słynnej rakiety? B)

qczhc85m9o7d.jpeg

czas nie chodzi spać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.