Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dariusz chlastawa

Zegarek na 10lecie - projekt KMZiZ 2014

Rekomendowane odpowiedzi

edit: wywalam fotkę z komórki za jakiś czas wrzucę fotki zrobione aparatem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na żywo wygląda bardzo dobrze, szczególnie tarcza - ciekawy kolor, piękne wypukłe indeksy i srebrne tarczki!

Zdjęcie nie oddaje wrażenia jakie zegar i opakowanie robi w realu.

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie nie oddaje wrażenia jakie zegar i opakowanie robi w realu.

Bo to kiepskie zdjęcie z komórki. Zrobię kilka lepszych i wrzucę. Chyba, że ktoś mnie ubiegnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem Cię jak odbierałeś ,gratulacje ,jest piękny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek bardzo ładny :). Jednak to nic dziwnego, skoro jest kopią IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Portugalczyka

2iwac0i.jpg

Nie mówię, że to kopia 1 do 1. Ale co niektórzy zarzucają Parnisowi zżynanie wzornictwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię, że to kopia 1 do 1. Ale co niektórzy zarzucają Parnisowi zżynanie wzornictwa...

Parnis to kopia 1:1, popatrz na kształt wskazówek, wielkość totalizatorów, czcionki itp.

Portugalczyk czerpie te elementy ze swojego DNA:

5887743774_dfec3db492_z.jpg

Wskazówki praktycznie nie uległy zmianie.

Przyjrzyj się teraz wskazówkom Parnisa... i analizuj podobieństwa dalej.

Wydaje mi się, że Parnisy itp. to podróbki, które, żeby dało się je sprzedawać w cywilizowanych krajach, używają wirtualnej marki. Nie wykluczone, że gdzieś można je kupić jako "iwc"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puvy4y2y.jpg

Takie gorące , drżącą ręką zrobione - nieostre - na lepsze przyjdzie poczekać na koniec festiwalu :) . Wyjątkowy zegarek z wielu powodów!

Wysłane z budki telefonicznej

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo się ciesze Panowie (właściciele), że projekt wyszedł tak fajnie i się podoba.

Niech się nosi... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegarek.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam ,że zarowno sam projekt jak i sposób zaprezentowania manufaktury , spotkanie z Dirkiem , osobiste wręczenie ( mamy zaproszenie do Kalbe do Jego manufaktury ) , rodzinna atmosfera i całokształt wyszły naprawdę rewelacyjnie

Chciałbym w tym miejscu serdecznie podziękować Łukaszowi ( SphinX) za wkład nie tylko organizacyjny ale i projekt tarczy !

Wszyscy posiadacze mają w tej na ręku dużo osobistej pracy Dirka i Jego zespołu ale i nieco pracy Łukasza.

Dziękujemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Faktycznie zegar baaardzo inspirowany iwc portugalczykiem, co nie zmienia faktu, że wygląda rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając tę firmę , to na pewno nie mieli i nie mają żadnego zamierzenia inspirowania się czymkolwiek ..

Jest to mała manufaktura ( ręcznie wykonują wiele rzeczy i korzystają ze starych maszyn , mają produkcję na poziomie 200 sztuk rocznie i zapewne mają w głebokim poważaniu patrzenie na inne marki .. to nie Parnis , który w pogoni za zyskiem rżnie aż miło i na części tylko nie daje logo IWC aby się nie narazić na procesy )

Może warto poczytać o nich i zobaczyć inne zegarki tej marki zanim się zacznie podejrzenia o inspiracje ..

a kolor tarczy , indeksy etc wybraliśmy sami i jest to wersja na wyłączność z okazji 10 lecia KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz Darku...oglądalem wczoraj to z żoną i wydawalo mi się, że Dirk powiedział o liczbie 100-150 miesięcznie, ale dzieciaki biegały wokoło i nie mogłem się skupić, więc pewnie coś przekręciłem ;) W każdym razie gratuluję Wam tych "wrażeń" na nadgarstkach. Zegarek jest przepiękny...chociaż cena już dla mnie nieco mniej ;)

A przy okazji...cieszę się, że zostal docieniony wkład Przemka w działalność wolontariatu i pomoc potrzebującym. Bardzo też dziękuję, że było mu dane wspomnieć o akcji na rzecz Filipka :) - zapraszam wszystkich na dalsze licytacje :)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

Znając tę firmę , to na pewno nie mieli i nie mają żadnego zamierzenia inspirowania się czymkolwiek ..

Jest to mała manufaktura ( ręcznie wykonują wiele rzeczy i korzystają ze starych maszyn , mają produkcję na poziomie 200 sztuk rocznie i zapewne mają w głebokim poważaniu patrzenie na inne marki .. to nie Parnis , który w pogoni za zyskiem rżnie aż miło i na części tylko nie daje logo IWC aby się nie narazić na procesy )

Może warto poczytać o nich i zobaczyć inne zegarki tej marki zanim się zacznie podejrzenia o inspiracje ..

a kolor tarczy , indeksy etc wybraliśmy sami i jest to wersja na wyłączność z okazji 10 lecia KMZiZ

Zobaczyłem inne zegarki tej marki i jeszcze jeden bardzo mi coś przypomina:

692015d1335486085-stowa-vs-d-dornblueth-

SIHH-2010---IWC---Portuguese-Minute-1.jp

Nie wchodzę tutaj w szczegóły techniczne, napisałem tylko o inspiracji. Według mnie widać ją gołym okiem na przykładzie tych dwóch modeli. Nie wiem, dlaczego ktoś tu napisał o parnisie, przecież nie ma czego porównywać, to jest kosmiczna różnica pod każdym względem, moralnym też:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie Philippe Dufour również inspiruje się designem starszych Patków Calatrav'a(pomijając giloszowanie)... (to był sarkazm oczywiście)

Bez przesady, pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. 

Jest podobieństwo do Portugalczyka, ale nie przesadzajmy.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się bardzo podoba ,że Dirk wcale nie nastawia się na maksymalizację zysku , tylko na to aby on i jego zespół mieli radośc z pracy a jego rodzina utrzymanie..

Więc pomimo zamówień wydłużają czasy oczekiwania zamiast rozbudowywać manufakturę .. takie prawdziwe rzemiosło a nie nastawienie się na marketing i EBITDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wchodzę tutaj w szczegóły techniczne, napisałem tylko o inspiracji. Według mnie widać ją gołym okiem na przykładzie tych dwóch modeli. Nie wiem, dlaczego ktoś tu napisał o parnisie, przecież nie ma czego porównywać, to jest kosmiczna różnica pod każdym względem, moralnym też :)

No to teraz pooglądaj sobie stare zegarki kieszonkowe :-) Zrozumiesz historyczne źródła tych "inspiracji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

No to teraz poognądaj sobie stare zegarki kieszonkowe :-) Zrozumiesz hisyoryczne źródła tych "inspiracji".

No to teraz pokaż mi stary zegarek kieszonkowy z małymi tarczkami i z rezerwą chodu, tak żebym zrozumiał tą inspirację. Nigdy nie interesowałem się zegarkami kieszonkowymi i w tej sferze pojęcia nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Ja tam nie widzę inspiracji IWC. Inna luneta, uszy, koronka, wskazówki, brak daty - wystarczy się przyjrzeć.

Zegarki Dornblutha inspirowane są nie tyle ogólnie zegarkami kieszonkowymi, co tzw. "deck watches". I chyba jest to typowa stylistyka dla niemieckich manufaktur:

http://alang.watchprosite.com/show-forumpost/fi-10/pi-6088228/ti-891568/t-alange-sohne-my-view-on-the-1815-up-down/

http://www.grossmann-uhren.com/home/top/kollektion/benu/die-modelle/

http://www.worldwatchreview.com/2012/02/22/glashutte-original-senator-observer-stainless-steel/

http://www.wempe-glashuette.de/bereich23-sb3-mb1-modellWG080003.htm

http://www.lang-und-heyne.de/en/kollektion.html

http://www.hentschel-hamburg.de/

I są to piękne zegarki :)

Sam Dornbluth nie ukrywa fascynacji zegarami pokładowymi:

http://www.gorchfockwatches.com/flash.php?p=maritime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie...nie zmienia to faktu, że temat dotyczący wyglądu zegarka na 10-lecie był już dogadany w ubiegłym roku, więc nie wiem co wnosi ta dyskusja. Uważam, że jest piękny i wart zazdroszczenia ;)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, tak na prawdę w większości zegarków znajdzie się jakieś inspiracje. W jednych dużo, w innych mało, ale inspiracje są.

Już to pisałem w innym wątku, ale prezentacja Dirka była zdecydowanie najlepszym punktem spotkania.

Sposób w jaki wytwarza swoje zegarki przypomina stare dobre czasy i daje nadzieję, że prawdziwa sztuka zegarmistrzowska nigdy nie umrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.