Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Zegarek klubowy 2013

Zegarek klubowy 2013  

107 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Zdobienie werku zupełnie odbiegające od "normalnej" Stowy, a właściwie jego brak. Niedoróbki , ubytki farby w lakierze na rotorze, bardzo kiepska/miekka stal użyta do kopert.

To były pojedyncze przypadki czy te problemy były w większości . Czy zostały usunięte..

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowałem na casual do 2000zł. Jest w tedy chyba szansa, że uzbiera się ilosc chetnych aby zrealizowac projekt. Jeśli wygra cos droższego i spodoba sie to oczywiście wchodze w to. Dla mnie jedyne co wazne to data. Pomysł Marcina jest chyba nie najgorszy. W tedy można "poszaleć" z różnymi dodatkami. Może by kompresora zrobić? GT1 to swietny zegarek. Ale duży. Gdyby miał 42 to juz dawno bym go miał.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze gdybym miał "normalny" tobym nie dramatyzował., a że miałem tragiczny..... to narzekam :) . Swój sprzedałem po miesiącu. Wyglądał jak roczny. Problem oczywiście nie został rozwiązany i sprzedałem.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z koleglw nabyl forumowy zegarek made in China. W recenzji nie wspominal o jakis dramatycznych niedorobkach, typu braki w malowaniu itp a kosztowal ok. tysiaka z tego co pamietam. Warto sprobowac pojsc w ta strone.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze gdybym miał "normalny" tobym nie dramatyzował., a że miałem tragiczny..... to narzekam :) . Swój sprzedałem po miesiącu. Wyglądał jak roczny. Problem oczywiście nie został rozwiązany i sprzedałem.

Nie naciskam jakoś szczególnie na Stowę, tak wrzuciłem zegarek który mi się podoba.

Dramatyzujesz Paweł bo Cię dotknęło osobiście. Nie miałem klubowej tylko Chronometre i w tej partii nie było jak pamiętam żadnych zastrzeżeń co do jakości wykonania mechanizmu, koperty czy tarczy. Co do serwisu Stowy też mam pozytywne wrażenia. Osobiście np. otrzymałem zapięcie tylu deployment z mikro zadziorami, które kaleczyły nadgarstek. Po krótkiej wymianie maili ze zdjęciami otrzymałem bez problemu powtórną przesyłką z wymienionym zapięciem, jak pamiętam w ciągu tygodnia.

W klubowej z tego co wynikało z rozmów to były pojedyncze przypadki. Jedyne zastrzeżenie jakie można mieć i takie owszem miałem również wiążą się z logistyką i czasem realizacji projektów.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretyzując moje wcześniejsze myśli. Największym problemem w każdej niewielkiej limitacji ( do 50 sztuk ) jest zawsze koperta.

Moja propozycja ( realna ) a nie bujanie się w chmurkach to dwie koperty.

W przypadku garniturowca możemy wykorzystać moim zdaniem wyjątkowo udaną i ładnie wykończoną kopertę Sea-Gulla:

p64792550.jpg

6288446822_20b9fa2acb_z.jpg

Jesli zegarek miałby być bardziej sportowy/casual to można wykorzystać dosyć uniwersalną i także nie odbiegającą jakością od Szwajcarskich, kopertę Obrisa Branco ( 43mm ), tyle że tutaj już zegarek podejrzewam ze musiał by być sygnowany marką Obris Morgan chociaż...nie wiem na pewno, kwestia dogadania ( możliwe, że producent zgodziłby się wyprodukować tą kopertę bez symboliki OM na koronce i deklu i wtedy stała by się kopertą OEM-ową. Obecna koperta Branco jest tytanowa...ale być może dla nas mogła by zostać wykonana ze stali ??. Producent jest w stanie wykonac nam tarcze i wskazówki już pod nasze zamówienie, nawet tarczę kanapkową.

7344643230_402796b928_z.jpg

7344643372_4d9333751f_z.jpg

7172446751_303c937d59_z.jpg

7357662880_d46855c1c4_z.jpg

7357663234_9fbeb18057_z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowalbym wstrzymac sie z konkretnymi projektami do wyboru rodzaju i budzetu.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek wiem , Twoja Stowa byla fajna :))) moja nie, a ja chce zegarek przede wyszystkim przyzwoitej jakosci. Jestem przekonany ze robienie zegarka po jak najnizszych kosztach tej jakosci nie da. Chce aby zegarek byl wykonany przez konkretną firme pod jej brandem i na jej odpowiedzialnosc , a nie byl skladakiem niewiadomego pochodzenia. Nie wypbrazam sobie ze mam odsylac swoj zegarek na reklamacje do Chin, na swoj koszt i swoje ryzyko, tylko dlatego ze komus nie chcialo sie przylozyc do pracy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QuadridjofhienfcnjskbfjvbfskvanjsvfbldVerde ;) Seagul jest IMO świetną propozycją, Archimede Tomka z resztą też. Idźmy tą drogą.

TIK TAK, Twoje uszczypliwości nie prowadzą do niczego dobrego. Dobrze wiesz o czym mówię... Wszak Davosa też jest składakiem "niewiadomego" pochodzenia pod Szwajcarską banderą.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki Chinskie moga byc ciekawa propozycja ale za ok 10 lat. Moze przez ten czas rozwina skrzydla. Tak jak to bylo w przypadku sprzetu elektr. Kto pamieta jakie badziewie robil Samsung (to akurat korea) i jaki sprzet robi dzis.

Co do zegarka to w kwocie 2500zl mozemy juz zrobic limitacje. Casual w kwocie 2500zl jest realnym projektem. Bedzie to zegarek dobrej jakosci o zadowalajacych parametrach technicznych.

Trzeba tylko uswiadomic sobie ze w tej cenie patka a&s czy innego zegarka wyzszej klasy nie dostaniemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zagłosowałem jeszcze na nic bo np rodzaj zegarka jest wyborem jednokrotnym, a właściwie w przypadku ciekawego, trafiającego do mnie zegarka mógłbym kupić dowolny niezależnie czy byłby to diver czy pilot czy też garniturowiec lub casual. ALE wydaje mi się że wchodzenie w składaka ma niewielki sens - ja osobiście bym w coś takiego napewno nie wszedł...

Seagull niezależnie od urody dla mnie jest mocną kopią i tu uważam, że nie czułbym się dobrze z zegarkiem na nadgarstku, który imituje inni, droższy zegarek...

A GT1 myślę, że będzie trudno przepchnąć z uwagi na spooory rozmiar - np dla mnie 45mm to za dużo. Wiele osób odrzuca też zegarki które mają np 38-40mm dlatego uważam że celowanie w przedział 41-42mm jest najbardziej optymalny i sprawi, że i jedna i druga grupa będzie usatysfakcjonowana rozmiarem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wszystko jasne. Chcecie drogo i pod konkretnym brandem to będzie drogo a nawet bardzo drogo bo jak drogo to mała limitacja ( mało chętnych) a jak mała limitacja to koszt rozkłada się na mniejszą liczbę osób. O jakichś większych modyfikacjach w stosunku do bazowego modelu można w zasadzie zapomnieć. Inny kolorek tarczy, grawer na deklu i w zasadzie to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie i w całej rozciągłości popieram kolegę TIK TAK. Przepraszam jeśli kogoś ubodzie to co powiem, ale dla mnie chińskie zegarki to po prostu szmelc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaję mnie się,że pomysł ze składakiem jakim zrobili w Hiszpanii jest ciekawy ale nie koniecznie na chińskich częściach..rozwijajmy europejską branżę a nie azjatycką. To,że wszystko teraz nas zalewa właśnie stamtąd różnego rodzaju podróbkami to nie znaczy iż zegarek również musimy mieć tamtego pochodzenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega poszuka nam te europejskie fabryki które zrobią te 25-50 zegarków za mniej niż 500E

__

Tak sobie myślę że chyba cały czas oscylujemy w rejonach Piageta zaprezentowanego na początku wątku, serio :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega poszuka nam te europejskie fabryki które zrobią te 25-50 zegarków za mniej niż 500E

Dokładnie.

Jesli ktoś myśli że dostanie Szwajcarski zegarek w dodatku limitowany do 50 sztuk w cenie do 2000zl to po prostu się rozczaruje.

Na razie ankieta nie daje nam jednoznacznego obrazu w którym kierunku nalezy iść....głosy bardzo podzielone. Ale jest jedno prawidło które zawsze się sprawdza. W przypadku pójścia w rzeczywiście Szwajcarski drogi ( bo tanich już dawno nie ma ) zegarek osoby które oddały głosy na cenę 3500+ w przypadku gdy nawet najmniejszy element zegarka i wybranego projektu im się nie spodoba to nie poświęcą się dla ogółu i dobra projektu i nie kupią czegoś drogiego i nie wpisującego się w 100% w dany gust. Natomiast jeśli zegarek jest tani to drobne odchyłki od preferencji są dużo łatwiejsze do przełknięcia i zdecydowanie więcej osób na taki projekt się zapisze.

Macie najlepszy przykład z projektem 303 Gerlacha....bez problemu 100 osób chętnych + jeszcze dłuuuga lista rezerwowa. Gdyby ten zegarek był nawet 10 razy lepiej zrobiony ale był tylko 2 razy droższy to liczba chętnych spadła by pewnie o połowę.

To ważne kwestie Panowie. Jesli robi się zegarek klubowy to nie może on być klubowy tylko z nazwy....powinien trafić do jak największej liczby klubowiczów. Mamy ich zarejestrowanych 20tys !! No chyba że chcecie limitacji 15sztuk ale co to za zegarek klubowy wtedy ?? Dla Elit ??

Projekt Dornbluth & Sohn ma niską limitację 10 sztuk i jest drogi ale taki projekt był potrzebny...bo rocznicę 10 lecia chciano uczcić czymś wyjątkowym.

Ale projekt 2013 nie powinien podążać tą samą ścieżką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widziałem propozycje z początku i jak się wątek rozwijał to klubowym zegarkiem na ten rok musi być jakiś kozak z najwyzszej półki...gdzie już nawet nie liczę na klubowy zegarek patrząc na ankiete...

Ale to ma byc klubowy zegarek dla forumowiczów czy dla elit skoro kolega Dmn chce tylko 25-50 sztuki limitacji??

Widzę jak się wątek rozchodzi..z początku miał być epos( co prawda to tylko propozycja była) gdzie ten akurat zegarek mogłoby nabyć duża cześć forumowiczów a teraz chcecie zegarki na 10 sztuk?? Jakbym chciał taką limitke to bym startował na klubowy zegarek 2014..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin masz sporo racji.ale nie ograniczajmy sie zbytnio budzetem przy koncepcji zegarka z chin.tu bedziemy miec tez najwieksze pole do popisu bo to bylby calkowicie nasz projekt.ale nic to zobaczymy ktora idea wygra

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie więcej chętnych niż 25-50 osób? Na szwajcara w odpowiednim budżecie? Proszę Cię.

Zobacz jak wyglądała sprawa z Klubową Glycyną, zainteresowanie było takie duże że dystrybutor chyba do tej pory sprzedaje ją u siebie w sklepie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że rozsądnie będzie zebrać kilka propozycji Szwajcarskich/Niemieckich (wygląda że na Chińczyka nie ma gotowości na forum) podyskutować i zrobić ankietę.

Takie zaproponowane wcześniej i coś ode mnie

Epos 3420(2892-40mm)~950E,Epos 3372(2824-38mm) ~800Euro, Glycine Combat 6 (2824-43mm) ~550E,

steinhart military (2824-42mm) 370E lub coś innego tu jet wybór tanich, archimede klassik (2824-42mm) ~420E, archimede vintage (2824-42mm) ~370E i inne taniości

Nie wiem czy te firmy zechcą się podjąć, to tylko moja luźna propozycja

a i jeszcze wielki Schaumburg GT ONE :) (2824-46mm) ~850E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście uważam, że coś oparte na Obrisie, choćby tylko na jakiejś dostępnej kopercie, byłoby fajnie.

Cenowo chyba też znośniej dla wiekszej ilości osób.

Nie wiem czy było może, ale może coś na takiej kopercie?

conceptum-two.jpg

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie więcej chętnych niż 25-50 osób? Na szwajcara w odpowiednim budżecie? Proszę Cię.

Zobacz jak wyglądała sprawa z Klubową Glycyną, zainteresowanie było takie duże że dystrybutor chyba do tej pory sprzedaje ją u siebie w sklepie :lol:

A jest gdzieś napisane,że to musi być szwajcar??? Czy tylko musisz mieć znaczek made swiss! Dziwne bo zegarek na przyszły rok nie jest szwajcarem tylko niemcem..

Śmieszne..czyli w europie mamy robione tylko szwajcarskie zegarki? Czyli za mało o zegarkach wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę najmniejszego sensu robienia zegarka klubowego w chińskiej postaci. Czemu ma to słuzyć i po co skoro na każdym bazarze jest tego szmelcu mnóstwo. Jak już robić to coś porządnego, a przynajmniej przyzwoitego. Nie musi być 50 szt jesli producent zrobi mniej to ok. Trzymajmy poziom i nie schodźmy do poziomu zegarka za 1200zł jak było ze wspomnianą Stową którą również odsprzedałem z powodu niedoróbek i wiem, że nie tylko ja.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.