Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Też ja obserwuję, jak będzie w przyzwoitej cenie to spróbuje o nią powalczyć. I dekielek ciekawy, ale i całość ciekawa, łącznie z tarcza bardzo podobna do Recordmastera. Tylko ta lokalizacja? Wysłałem dodatkowe zapytanie o zdjęcia, może coś się wyjaśni.

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plaster miodu, to chyba ukoronowanie brązu, ale bardzo rzadko spotykany. Wszystko co zostało napisane w pełni pokrywa się z moimi spostrzeżeniami. Jest mi o wiele łatwiej, gdyż mogę ją oglądać w realu. Tarcza pokryta jest fajną patyną, lecz przy napisie Delbana, jest jak by odrobinę jaśniejsza otoczka ( cieńsza warstwa farby?) Napisy są  bardzo delikatne ale za razem bardzo wyraźne i kompletne. Prócz tego że położono (odświeżono) lumę to czego z pewnością nie widać na zdjęciu wskazówka minutowa ma dołożony skrawek wypełnienia, z tego samego materiału co kropki i po wyłączeniu światła widać kropki godzinowe i kropkę minutowej wskazówki :) . Koperta ma przetarcia na uszach, ale udało się ja delikatnie odświeżyć. Ciekawostką może być opis umieszczony pomiędzy "PLAQUEORG znaczek trójkąta i wewnątrz chyba wb, a następnie 10 MIKRONS" . Wspomniałem o dekielku, gdyż kiedyś Artur pokazywał NOS i tam dekielek miał charakterystyczny gruby szlif, ale ta moja ma szlif wychodzący poza okręg z napisami i wygląda raczej na "doszlifowany". Mechanizm standard, ale koronka bardzo ciekawa, bo grzybek ale bez wyraźnego docięcia gładkiej strefy.  

Tymi przebarwieniami to pewnie nie ma się co przejmować, bo te brązowe gładkie chyba wszystkie nierównomiernie bledną.

Co do lumy - jest to zapewne próba przywrócenia znacznikom ich pierwotnego wyglądu; osobiście wolałbym zrobić to sam lub zdecydować czy w ogóle, ale nie staram się oceniać a jedynie wyrażam własną subiektywna opinię (dla mnie są ciut za jasne). Generalnie na plus poprzedniemu właścicielowi oddaję, iż tarcza pozostała nietknięta i zegarek nie traci a w niektórych oczach zyskuje.

Co do dekielka - nadal sądzę, iż to efekt przypadkowego przetarcia o ostrą chropowata powierzchnię - przetarcie o charakterze nierównomiernym.

Automat to może być ciekawa historia - szkoda, że za wiele nie widać - nie wiem, ale czy ludzie nie rozumieją, że kupuje się oczami i nawet milion znaków pisanych tego nie zastąpi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Także obserwuję ten automacik , fakt ciekawa konstrukcja w mojej kolekcji przydałby się . Ciekawe czy przyślą zdjęcia o  które prosiłem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, robi się tam tłoczno a nie mam jakiegoś silnego ciśnienia posiadania, zatem sobie odpuszczam, ale jak któryś z Was się zdecyduje powalczyć to zaprezentujcie.

Z tą tarczą mam Delbanę w normalnej kopercie, ale z FEF350. Mówię, że to może być ciekawa historia bo i napis na tarczy i dekielek wskazują, że to automat, ale tę kopertę kojarzę raczej z tarczami z płaskim logo i czerwonym sekundnikiem. Jednak nie jest to opinia bo jeśli koperty zostały to zapewne je zużywano dalej. Nie widać co na dekielku, ale kształt jest dość charakterystyczny i pewnie w środku jeden z moich ulubionych werków - Felsa690. Ciekaw jestem lepszych zdjęć - poczekam na prezentację nabywcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto zdjęcia dekielka i mechanizmu które otrzymałem od sprzedającej.

post-48480-0-66098400-1382202572_thumb.jpg

post-48480-0-49342100-1382202596_thumb.jpg

post-48480-0-31587600-1382202615_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie - Bidynator. Cóż, nie jest to NOS i widać, że chyba trochę poleżał, ale jak się nim by troszkę zająć i przeczyścić w paru miejscach to zegarek dalej będzie cieszył. Powodzenia.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarcza w stanie idealnym , dekielek sygnowany (pewnie w jakimś tajnym miejscu) ;)  - prezentował go kilka postów wcześniej kolega cudek - jak widać sprzedawcy też szukają informacji, ale gdy już je przekazano to chyba jednak nie dotarły

http://allegro.pl/szwajcarska-delbana-17-jewels-z-lat-60tych-i3626368331.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja załapałem się na doradztwo w opisie produktu na sprzedaż :). Ostatnio jestem trochę zapracowany :(, więc i tak dobrze, że w tym zamieszaniu jej później nie kupiłem :D.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będąc u znajomego dostałem propozycję zakupu zegarka, którego poszukiwałem. Rzecz dotyczy Delbany na Felsie 465N ale nietypowo bo na 21 kamieniach. Przedstawił takiego w pięknym stanie Chronofil. Dla przypomnienia: 

post-53152-0-21131800-1382377273_thumb.jpg

Generalnie chodzi mi o sekundnik. Taki wydaje się niedelbanowski. Z drugiej strony nie widziałem zbyt wiele tych z Felsą na 21 kamieniach. Ponadto zarówno w tym Chronofila jak i tym, który praktycznie jest już mój są sekundniki tego samego kroju, ale i tak budzi się pytanie czy to właściwa konfiguracja. I co tu o tym myśleć.

post-53152-0-20960100-1382377600_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie mam żadnej pewności, czy sekundnik w mojej delbanie jest oryginalny. Tych delban na werku 21-kamieniowym nie ma za wiele, więc i o materiał porównawczy trudno

Biorąc jednak pod uwagę, że i w Twojej i w mojej są takie same (tak mi się wydaje) i czerwone, to daje jakąś przesłankę, że tak właśnie powinno być.

Przy okazji gratuluję nabytku - widać, że też bardzo ładny stan :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Delbanę 17 z tarczą o podobnej fakturze, tylko wszystkie indeksy były "arabskie" i też miała czerwony sekundnik. Nie jest to żaden wyznacznik, ale może przyda się do czegoś taka informacja.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam także w swych zasobach na 21 kamieniach ( czekającą na czyszczenie).

I moja wygląda tak :

post-48480-0-40419300-1382436424_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JT

nie mam, to było jeszcze przed rozpoczęciem dokumentowania posiadanych zegarków. Chyba, że gdzieś znajdę to wkleję.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I moja wygląda tak :

Dwa podobnie wyglądające zegarki (Chronofila i mój) nie stanowią podstaw do wysnuwania teorii o tym, że coś jest lub nie w odpowiedniej konfiguracji, ale dają przesłanki by tak sądzić. Pomiędzy naszymi a Twoją obserwujemy różnice: inne koperty oraz inne wskazówki (nie widzimy dekla). Przesłanką przemawiającą za kompletnością naszych jest ich podobieństwo i różne źródła pochodzenia. 

Dokonując oględzin zegarków często zatrzymuję się nad porównaniem zabrudzenia i stopnia utlenienia indeksów i wskazówek patrząc czy występują podobne odcienie. Jeśli ta teoria jest właściwa (a często stosowanie jej uchroniło mnie przed nabywaniem składaków) to w Twojej jednak są widoczne różnice.

Generalnie najbardziej zastanawia mnie sekundnik, jako element nietypowy w kształcie, w tych Chronofila i mojej, i nadal nie jestem, mimo bezsprzecznego podobieństwa zegarków, przekonany, iż są właściwe, bo zwyczajnie brak większej ilości materiału do porównań, ale może za wiele oczekuję. Jednak jeszcze mniej przekonany jestem, iż w Twojej znajdują się właściwe wskazówki. Oczywiście to nie wnioski a nadal teoria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucam jeszcze fotkę mechanizmu . A co do tego czy to składak czy nie , to gdy kupowałem ten zegarek nie mialem zbyt dużego pojęcia o zegarkach Delbana , a taki zegarek chciałem mieć w zbiorach , jak i taki      

Delbana Alarm Clock Wristwatch 21 Jewels As 1475 Movement

Lecz przyznam że wskazówki jakoś krojem mi nie pasują .

post-48480-0-38118700-1382515420_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o ten nietypowy mechanizm chodzi, a reszta może jakoś się poodnajduje.

Alarm Clock - jesli masz to wklej, chętnie zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I moja wygląda tak :

Ciekaw jestem jak będzie wyglądała po spa. Sporo zabrudzeń, ale gilosz bez uszkodzeń, zatem czyszczenie może dobrze rokować - martwi tylko to brązowe w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ jerzyk

jeżeli w ramach czyszczenia rozważasz mycie tarczy, to musisz to zrobić bardzo delikatnie. Mam złe doświadczenie z tego typu tarczą o podobnym giloszu, może trochę więcej brązowych plam. Przy delikatnym przemywaniu, plamy nie chciały zejść, a przy "pędzlowaniu" zaczęła schodzić wierzchnia warstwa lakieru, a plamy i tak zostały.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna Delbana, tym razem zainteresowała mnie dość ciekawa tarcza. Pokażę całość po wyczyszczeniu.

Tak dla uatrakcyjnienia wątku, proponuję mały quiz. Który komplet wskazówek występował z tą tarczą. Sorry za jakość zdjęcia.

Cztery typy wskazówek, które najczęściej występowały w Delbanach.

Które są właściwe? 

post-57210-0-85348100-1382560800_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak będzie wyglądała po spa. Sporo zabrudzeń, ale gilosz bez uszkodzeń, zatem czyszczenie może dobrze rokować - martwi tylko to brązowe w środku.

To brązowe w środku to pozostałości po rdzawym nalocie , teraz przypomniałem sobie...  jak ją kupiłem to wskazówki były skorodowane i dlatego są takie jak teraz i troszkę środek zmienił kolor :(

@ jerzyk

jeżeli w ramach czyszczenia rozważasz mycie tarczy, to musisz to zrobić bardzo delikatnie. Mam złe doświadczenie z tego typu tarczą o podobnym giloszu, może trochę więcej brązowych plam. Przy delikatnym przemywaniu, plamy nie chciały zejść, a przy "pędzlowaniu" zaczęła schodzić wierzchnia warstwa lakieru, a plamy i tak zostały.   

Dzięki Zasadas za radę :)

Kolejna Delbana, tym razem zainteresowała mnie dość ciekawa tarcza. Pokażę całość po wyczyszczeniu.

Tak dla uatrakcyjnienia wątku, proponuję mały quiz. Który komplet wskazówek występował z tą tarczą. Sorry za jakość zdjęcia.

Cztery typy wskazówek, które najczęściej występowały w Delbanach.

Które są właściwe? 

W mojej są wskazówki nr 2

A co do Alarm Clock to niestety nie mam jej ale znalazłem jedną na zatoce tylko na razie nie będzie mnie na nią stać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi