Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog

Jasne, widziałeś kiedy taką Delbanę bez żadnych innych napisów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta bardzo nędznie odnowiona, niewłaściwe wskazówki godzinowa i minutowa, tarcza pomalowana jakimś domowym sposobem a całość dopełnia obdrapany dekiel. Jeśli ktoś to licytuje to chyba dla mechanizmu, który wygląda całkiem przyzwoicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zero napisów wzbudziło moje podejrzenia, no i wskazówki odbiegały od Delban jakie oglądałem chociażby na zdjęciach forumowiczów. Dziękuję Wam za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy - gdzie zatem przebiega granica oryginalności ? (pytanie z jednej strony może głupie, z drugiej jednak trafne) ;)

Czy taka Delbana, odnowiona w taki sposób, przestaje być oryginalną Delbaną ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestaje.  :)

Granica oryginalności zegarka moim skromnym zdaniem jest bardzo wyraźna. Choć bardzo wielu uważa i traktuje ja bardzo umownie. Dzieje się dlatego tak bo samo pojecie oryginalności zegarka jest bardzo złożone i wieloznaczeniowe.

Używany pojęcia oryginalności zegarka by odróżnić go od podróbek (w aspekcie całego urządzenia), ale również wtedy gdy oceniamy zegarek powstały w rodzimej manufakturze. Czy ma wszystkie części składowe oryginalne (mechanizm, tarcza, wskazówki, koperta, koronka) czy też któraś z tych części została wymieniona na inną ale oryginalną( np. koronka) lub poddana renowacji (np. tarcza, koperta). Proszę traktować to jako moje kryteria, ale ja odróżniam ( w znaczeniu klasyfikacji) oryginalny zegarek w stanie oryginalnym od oryginalnego zegarek z elementami poddanymi renowacji (tarcza, koperta) czy też wymianie (koronka). Jeżeli zegarek poddany jest profesjonalnej renowacji (bardzo trudnej do zauważenia) to zegarek dalej pozostaje oryginalnym, ale z elementami poddanymi renowacji. Inaczej rzecz się ma w przypadku wskazanej przez Ciebie Delbany. Jak bardzo trafnie ocenili to JT i xylog prezentowana Delbana ma oryginalny mechanizm i kopertę, ale tarcza mało tego, że jest poddana renowacji to bardzo nieprofesjonalnie, koronka nie jest oryginalna i swoim kształtem tez nie przypomina oryginału. Pozostają jeszcze wskazówki całkowicie z innej bajki. Nic innego niż koledzy nie da się wymyślić. I takk wg moich kryteriów delbana nie jest w pełni oryginalna bo składa się z nieoryginalnych części, jak również nie jest w oryginalnym stanie bo tarcza została poddana renowacji.     

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Proszę o info od doświadczonych na temat tej delbany.

http://pokazywarka.pl/jy4wux/#zdjecie11832381

Znalazłem ją i choć bardzo mi się podoba chciałbym wiedzieć czy warto - nie warto ją nabyć.

dziękuję i pozdrawiam

Wszystko zależy od ceny i twojego gustu. Ja nie raz kupowałem zegarki powyżej wartości.

Jeśli chodzi o oryginalność to mam tylko wątpliwości co do koronki, ale ze względu na marne zdjęcia nie mam pewności czy jest oryginalna czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od ceny i twojego gustu. Ja nie raz kupowałem zegarki powyżej wartości.

Jeśli chodzi o oryginalność to mam tylko wątpliwości co do koronki, ale ze względu na marne zdjęcia nie mam pewności czy jest oryginalna czy nie.

Cena w okolicy Kazimierza Wielkiego.

Zegarek mi się podoba więc zacząłem szukać info na temat renowacji i tak trafiłem na Wasze forum. Ilość wiedzy i jej poziom w tym temacie przerasta mnie o lata świetlne więc postanowiłem zapytać.

Kocham stare, porządne rzemiosło pod warunkiem, że nim jest.

Dzięki

Edytowane przez erdis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto czy nie to sprawa indywidualna, zgadzam się całkowicie z @puma, a po drugie jeśli aukcja jeszcze trwa, to trudno przewidzieć za ile będzie można ją kupić.

To są tylko moje przypuszczenia, i proszę przyjąć dość dużą granicę błędu.

Koperta jest dość zniszczona, ale trudno wymagać od sześćdziesięcioletniego zegarka ideału, tarcza była prawdopodobnie myta, ale nie odnawiana. Koronka jest w prawidłowym kształcie, ale raczej została wymieniona i jest trochę mniejsza niż oryginalna. Wskazówki wyglądają na oryginalne. Najwięcej kłopotu sprawia mi mechanizm, bo z jednej strony napisy na tarczy pokrywają się z opisem na mostku, (17 Rubis to starsza produkcja), a z drugiej strony mechanizm z frezowanymi krawędziami mostka to Felas 465, a na płycie pod balansem widać wyraźnie 465N, a wtedy półmostek powinien mieć "ostrą" krawędź. Czy to składany mechanizm czy przejściówka, nie jestem w stanie określić, zbyt mała wiedza, może inni koledzy pomogą.

Dla mnie każda Delbana jest warta zakupu i uratowania :).     

powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze zakupy kończą się sukcesem, a w tym przypadku należy przyznać się do porażki.Ocenę pozostawiam wam, można sobie poużywać. :)  ;)  Jedynie dekielka jestem pewien :D

post-57210-0-44944600-1403553240_thumb.jpg

post-57210-0-38161700-1403553242_thumb.jpg

post-57210-0-34013400-1403553244_thumb.jpg

post-57210-0-19490100-1403553246_thumb.jpg

post-57210-0-05259300-1403553248_thumb.jpg

post-57210-0-50639000-1403553305_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze zakupy kończą się sukcesem, a w tym przypadku należy przyznać się do porażki.Ocenę pozostawiam wam, można sobie poużywać. :)  ;)  Jedynie dekielka jestem pewien :D

Do wskazówki minutowej też nie można się przyczepić :)

Edytowane przez puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku godzinowa też  jest ok :) , a mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest ok. Felsa 465N, 17 Jewels. Muszę znaleźć komplet wskazówek, bo te szpecą okrutnie  :). Czekam na następna, zobaczymy jaka będzie. Oby znowu nie w plecy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem komplecik i to w super stanie, poza kopertą, która ma wyraźne ślady użytkowania. Duże zadowolenie z powodu tarczy i wskazówek. Chyba nawet nie były wcześniej zdejmowane. 

post-57210-0-09902600-1403721147_thumb.jpg

post-57210-0-17747700-1403721151_thumb.jpg

post-57210-0-80413500-1403721154_thumb.jpg

post-57210-0-62886500-1403721342_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiełko trochę psuje ogólny wygląd, będę musiał je chyba wymienić.  

post-57210-0-58449700-1403721425_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie o tej Delbanie ? Widzę nieoryginalną koronkę i brak charakterystycznych napisów na tarczy. Czy mimo to, waszym zdaniem, warto się o nią pokusić, zakładając że cena okazałaby okazyjna ?? :)

http://allegro.pl/zegarek-delbana-murzynek-i4357424992.html

Tarcza była myta więc ktoś zegarek rozłożył i potem złożył. Jeśli zależy Ci na zegarku który był rozbierany i ma wymytą tarczę nie oryginalną koronkę i prawdopodobnie wymienione wskazówki to licytuj. Ja bym tego nie chciał nawet za 5 dych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto, czy nie warto - nie wiem. To bardzo subiektywna sprawa, zależy też jaki jest powód zakupu. Renowacja, zakup na części czy chcesz kupić aby użytkować. Mechanizm wygląda na kompletny, koperta ma po prostu zdjętą zewnętrzna powłokę (chromu) i kiedyś tam zapolerowana, tarcza jest rzeczywiście zmyta (jak opisał kolega @puma. Wskazówka godzinowa jest OK, natomiast minutowa i sekundnik nie są od Delbany. To wszystko co mogę o tej Delbanie na powiedzieć tych zdjęć powiedzieć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była tak zabrudzona, że nic innego nie przychodziło mi do głowy by ja rozebrać i wyczyścić. Czy oryginalna, czy nie łatwo teraz będzie ocenić, bo każdą część widać jak na dłoni :D. Na tyle charakterystyczne kształty mechanizmu, że z rozpoznaniem nie powinno być kłopotu. Jak dla mnie oryginał, ale jak skończę, śmiało będzie można mówić, że składak. ;)  

post-57210-0-27111100-1405265092_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest Moderator ?????  Takie zdjęcia przed 22.00 ??????? :lol:  Tak, to zdecydowanie składak będzie ..... miejmy nadzieję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ma rąsię do rozbierania :)

posuniętych w czasie kobitek. :P

Widać trening czyni miszcza! ;)

Stachu mnie to by zostało

szpargałów na co najmniej

jeszcze dwie. :(

Podziwiam! :blink:

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pójdzie to może przed pierwszym gwizdkiem uda się ją złożyć. To co zostanie, będzie na następną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyć zdążyłem, ale zdjęcia już w czasie "gry".  

Delbana z mechanizmem, którego wcześniej nie miałem, wiec jak zwykle cieszy. Unitas 600 choć nie rarytas, to w Delbanach nie często spotykany. Bardzo fajnie zachowane wskazówki, a tarcza w przyzwoitym stanie. Co rzadkie w pozłacanych kopertach, ta akurat nie ma zbyt wiele przetarć.

post-57210-0-95525900-1405279608_thumb.jpg

post-57210-0-39282300-1405279611_thumb.jpg

post-57210-0-48083300-1405279613_thumb.jpg

post-57210-0-70843200-1405279619_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem taką Delbanę (bardzo mi się podobały te wskazówki i tarcza).

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś więcej na jej temat?

https://www.dropbox.com/s/w4h8c8dlvnic4f9/IMAG1165.jpg

https://www.dropbox.com/s/ccr37xw8ftj1x41/IMAG1167.jpg

https://www.dropbox.com/s/d1jgc7wz7hm5010/IMAG1171.jpg

Edytowane przez przem0l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Delbanach trudno jest jednoznacznie o oceną, a ponieważ nie ma katalogów, bądź jest ich bardzo mało, więc często występują pomyłki przy ocenie, szczególnie gdy model jest kontrowersyjny lub rzadki. 

Zacznijmy może od tarczy, bo rzeczywiście jest fajna nie tak często spotykana i z pewnością oryginalna. Z pozostałymi elementami już tak łatwo nie pójdzie. ;) Wskazówki występowały w tego typu modelach, lecz wypełnienie jest teraźniejsze i w nie oryginalnym kolorze. Sekundnik natomiast ma najprawdopodobniej ułamana część końcową ( grot). Koperta z dekielkiem tworzą całość, a koronka może być oryginalna (wklej zdjęcie od czoła. Co do środka, to ja się z takim nigdy w Delbanach nie spotkałem. Mechanizmy stosowane w Delbanach, bez wzgledu na producenta były w wiekszości sygnowane napisem Delbana, a jeśli nawet nie, to miały pełny opis ilości kamieni i swiss made. Tu jest "no name" w dodatku z pierścieniem z pewnością nieoryginalnym. W mojej ocenie jest to składak z kiepskim przypadkowym mechanizmem, z nieudolnie, niewłaściwie zamontowanym pierścieniem. Tak jak napisałem na wstępie, to ze tak uważam, wcale nie musi być prawdą.

Przed zakupem następnej, a mam nadzieję, że będzie i dołączysz do klubu, proponuję prześledzić wątki o Delbanach na tym forum      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi