Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki chłopaki. :)

Nie mów jednak, że zegarek na wieki u Ciebie zostanie, bo (z autopsji) wystarczy dostrzec szansę pozyskanie modelu w lepszej kondycji i znów zaczyna się gorączka :) .

No tak... taka ewentualna ewentualność zostaje...   Masz rację.

Co do składowych mechanizmu nie mogę się wypowiadać, ponieważ nie mam na ten temat wystarczającej wiedzy. Co do jego stanu technicznego. to z całą pewnością wymaga solidnego czyszczenia i smarowania. Widać nawet delikatne ślady rdzawego brudu na wałku. Na szczęście nie wszedł do środka mechanizmu. Jednak tę przyjemność zostawiam już sobie. :D

Jeno muszę jeszcze trochę poćwiczyć na trupkach, których już kilka ożywiłem :), i nabrać więcej wprawy. Potem wezmę się i za niego. W końcu to prosta konstrukcja... :rolleyes:

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Koledzy sądzą o tym zegarku ?

post-41508-0-69933000-1417959665_thumb.jpg

post-41508-0-11214200-1417959678_thumb.jpg

Edytowane przez Zdzisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiszę się tutaj z takim pytaniem ilu z was nosi na co dzień takie "Delbany" w różnych odmianach? Pytam bo w obecnych czasach raczej nosi się wieeelkie tarcze a większość z Delban wygląda na mikrusa. Przyglądam się nadgarstkom przy okazji zakupów albo w sklepie i powiem że jeszcze nie widziałem nikogo z "Delbaną" na ręku, nie rozumiejąc czemu. :)

Edytowane przez huba_buba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja noszę. Może nie codziennie ale dość często. Delbany i Atlantici z lat 50-60 uważam, za jedne z najładniejszych zegarków. Mam do nich ogrrrromną słabość.  :) 

Choć mam dość szczupły nadgarstek, to rzeczywiście jak na dzisiejsze czasy Delbana wygląda na dość mikrą, ale mam to gdzieś. Lubie je jak nie wiem co i będę nosił nadal. Mam to chyba po dziadku. On też nosił głównie Delbanę (choć miał i inne zegarki), którą zresztą odziedziczyłem po nim i od razu się  zakochałem w tym zegareczku. :wub:

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiszę się tutaj z takim pytaniem ilu z was nosi na co dzień takie "Delbany" w różnych odmianach? Pytam bo w obecnych czasach raczej nosi się wieeelkie tarcze a większość z Delban wygląda na mikrusa. Przyglądam się nadgarstkom przy okazji zakupów albo w sklepie i powiem że jeszcze nie widziałem nikogo z "Delbaną" na ręku, nie rozumiejąc czemu. :)

Odpowiem tym zdjęciem, ale przyznaję Ci rację - rzadko kiedy widać zegarki z lat sześćdziesiątych. Przeciętny Kowalski nosi elektroniczny zegarek za kilkaset zł, tylko, że forumowicze nie są przeciętnymi Kowalskimi. 

post-57210-0-88347100-1417990247_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-57210-0-88347100-1417990247_thumb.j

JA CHCĘ TĄ DELBANĘ! :blink:

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ich trochę na rynku, trzeba szukać, a z pewnością jeszcze ładniejszą znajdziesz. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w takim kolorze nie widziałem. A jest cholernie pikna. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie :D widziałem na forum. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mnie chodzi o te mniejsze najbardziej klasyczne z klasycznych. Ten chronograf to spory rozmiar pasujacy do obecnych trendów. Za to popularnych na naszym forum delban 17 jest wyjątkowo dużo i ilu z was zakłada takie modele? Jeden się od haczył a reszta forumowiczów?

Edytowane przez huba_buba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego też w poście 880 przyznałem Ci rację, gdyż kolekcjonerów zegarków z lat pięćdziesiątych, sześćdziesiątych czy siedemdziesiątych jest dość duża grupa, lecz używających tych zegarków w codziennej eksploatacji niewielu i nie dotyczy to tylko Delban, ale ogólnie zegarków vintage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy.

Mam około 30-stu zegarków vintage i wszystkie są noszone. Zależy od okazji pogody i humoru. Te zegarki i tak trzeba co jakiś czas nosić aby były sprawne.

Dzisiaj na przykład mam na nadgarstku  tissot-a seastar w automacie z czarną tarczą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się zgadza, tylko ilu nas jest? :(  Jak wyglądalibyśmy w statystykach na 1000 spotkanych na ulicy Kowalskich?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1000? Gdzies tak 0,1 osoby. :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak  patrząc na ceny zegarków to chyba nas jednak trochę przybywa :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak  patrząc na ceny zegarków to chyba nas jednak trochę przybywa :ph34r:

Ale mających, czy noszących?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

która wskazówka jest właściwa dla tego egzemplarza? Obstawiam, że godzinowa. Minutowa jest chyba od starszego.

post-75614-0-14112500-1418926402.jpg

i tak przy okazji co to za mechanizm?

post-75614-0-17551100-1418926445.jpg

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to Fontainemelon 73.

Co do wskazówki to stawiam na godzinową i nie dlatego, że starsza czy młodsza, bo w tym chyba nie ma żadnej prawidłowości. Poniżej tarcza z tego samego okresu a wskazówki zupełnie inne.

post-57210-0-12559400-1418931778_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki.

Często mozna spotkać go w Delbanach?

W takim razie chętnie kupie wskazówkę minutową od kompletu.

Poratuje ktoś?

Wyskrobane w Tapatalk

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko, najczęściej spotykanym jest Felsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w pozostałych moich Delbanach siedzi Felsa. Szkoda kurcze, że nie ma opracowań katalogowych Delbany. Tyle tego naprodukowali, że trudno sie w tym połapać. Zwłaszcza początkującemu.

Wyskrobane w Tapatalk

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie, zawsze można spytać. Jest na forum kilku kolegów, którzy maja niesamowitą wiedzę zegarkową, a i o Delbanach wiedzą bardzo dużo.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

która wskazówka jest właściwa dla tego egzemplarza? Obstawiam, że godzinowa. Minutowa jest chyba od starszego.

attachicon.gifIMG_1779 - Kopia.JPG

i tak przy okazji co to za mechanizm?

attachicon.gifIMG_1775 - Kopia.JPG

Faktycznie rzadko spotykany werk , co do sekundowej to zmierz średnicę otworu wskazówki i daj na PW bo mam jakieś bez pary (pasujące do godzinowej) , może sie dobierze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za zainteresowanie. Postaram się zmierzyć jeszcze dziś, o ile szanowna małżonka nie pogoni mi kota do jakiejś "niecierpiącej zwłoki" roboty... :D

Gorrrący okres... :rolleyes: a spokój w domu - przede wszystkim!

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi