Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

ATLANTIC - oryginalny czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie chciałem prosić o namiary magika który odtworzy szlif słoneczny taniej niż ten zegarek ale nie chciałem być niemiły i wolałem się też upewnić co do tarczy dla świętego spokoju.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś wkleić zdjęcie mechanizmu?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malowana czy nie?

http://1drv.ms/1NmKOal

Wg mnie tarcza malowana nie jest. Ale TARCZA. Natomiast napis original ma bardzo dziwny kolor. Jak dla mnie coś tu jest nie tak.

EDIT:

I wskazowki. Zobacz sobie strone 28 - masz tutaj identyczny:

http://xatlantic.helwecja.com/pdf/16%20DODATEK%20C%20-%20Galeria%20i%20ciekawostki.pdf

płaskie końcowki wskazówek były na pewno w czarnych, ale w jasnych....? I Twoja sekundówka też ma inną przeciwwagę.

PS. To ja byłem tą osobą, ktora zakwestionowala tarczę. Nadal nie podoba mi się ten napis original, natomiast wycofuję się w pełni co do napisu Worldmaster - on jest ok. Przyznaję że przesadziłem z tym "polowaniem na czarownice" - już przestaję, ale byłem ostatnio tak wkurzony na to co się dzieje na allegro, że szok. Chociaż to mnie nie udprawiedliwia oczywiście, że napsułem Ci krwi.

Edytowane przez kubah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis Original pojawiał się w różnych szerokościach. Tu jednak ma kolega zapewne obiekcje odnośnie koloru - Sądzę, że to wynika z niewłaściwie wykonanego zdjęcia - zbyt wysoki kontrast, ale niech się właściciel sam wypowie czy ma różowe czy czerwone :) .

Co do wskazówek to mógłbyś bardziej naświetlić problem - chyba nie rozumiem co masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napis Original pojawiał się w różnych szerokościach. Tu jednak ma kolega zapewne obiekcje odnośnie koloru - Sądzę, że to wynika z niewłaściwie wykonanego zdjęcia - zbyt wysoki kontrast, ale niech się właściciel sam wypowie czy ma różowe czy czerwone :) .

Co do wskazówek to mógłbyś bardziej naświetlić problem - chyba nie rozumiem co masz na myśli?

No o ile dobrze widze wskazowki minutowa i godzinowa sa uciete na koncu - ksztalt prostokąta, prawda? A takie byly na pewno w pozniejszych Atlanticach i tych z czarną tarcza. Natomiast ten konkretny zegarek, przynajmniej w suplemencie "galeria" ksiazki Pana Kutermankiewicza, podlinkowanym, wskazowki ma inne, ostre na koncach. Maja po prostu inny ksztalt na koncu. Sekundowa natomiast ma inna przeciwwage.

EDIT: ok, znalazlem i wersje z takimi "kwadratowymi" na koncu wskazowkami, czyli bywaja rozne...

Edytowane przez kubah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratujcie Panowie! :(

Nikt nie ma bzykawki FHF

do Oryginala z dętką w środku? :wacko:

Toć chcę ożywić trupa. 

Ale jakiego! :blink:

Z mej powypadały graty :angry:

jak zastawa z szuflady. ;)

Że zbierać nie było co. :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladne zegarek za dnia i zobacze co jest w srodku.

Teraz sobie uswiadomilem ze w aparacie mam ustawiony ton barw na zywe.

W srodku jest AS ST 1950/51

Edytowane przez CIESLUT

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wskazowki. Zobacz sobie strone 28 - masz tutaj identyczny:

http://xatlantic.helwecja.com/pdf/16%20DODATEK%20C%20-%20Galeria%20i%20ciekawostki.pdf

płaskie końcowki wskazówek były na pewno w czarnych, ale w jasnych....? I Twoja sekundówka też ma inną przeciwwagę.

No o ile dobrze widze wskazowki minutowa i godzinowa sa uciete na koncu - ksztalt prostokąta, prawda? A takie byly na pewno w pozniejszych Atlanticach i tych z czarną tarcza. Natomiast ten konkretny zegarek, przynajmniej w suplemencie "galeria" ksiazki Pana Kutermankiewicza, podlinkowanym, wskazowki ma inne, ostre na koncach. Maja po prostu inny ksztalt na koncu. Sekundowa natomiast ma inna przeciwwage.

EDIT: ok, znalazlem i wersje z takimi "kwadratowymi" na koncu wskazowkami, czyli bywaja rozne...

Z tych wypowiedzi wnioskuję, że kolega od niedawna zajmuje się Atlantic'ami. Zatem spieszę donieść, że doskonale znane jest nam tu i cenione opracowanie Wojtka Kutermankiewicza. Cieszy mnie, że i Tobie. Jednak w opracowaniu tym autor nie ustrzegł się błędów, zresztą z dyskusji z Nim swego czasu odniosłem wrażenie, że miał tego pełną świadomość. Opracowanie miało być przede wszystkim próbą rysu historii marki i logo a nie rozstrzyganiem oryginalności poszczególnych egzemplarzy. Wojtek nadmienił jedynie o kwestii tzw kompletności - termin i mnie się podoba, zatem często go używam, a dotyczy rozstrzygnięcia czy dany egzemplarz posiada wszystkie elementy właściwe dla czasu, w którym powstał. Pojęcie kompletności czy oryginalności nie jest jednak podstawą opracowania, bo i niewielu wówczas jeszcze tak żarliwie na ten temat dyskutowało. Oprócz opracowania istnieje jeszcze ogromna baza zdjęć, którą wielu z nas na własne potrzeby rozbudowuje. W sumie jednak, to nie wiem dlaczego mając w bazie fotografie wielu innych przedstawicieli, Wojtek wybrał właśnie to zdjęcie:

post-53152-0-58228200-1442135785_thumb.jpg

dodatkowo opisując je jako przedstawiciela Originali z lat 60-tych, gdzie:

- zegarek z Antichoc, zatem od końca lat 70-tych

- wskazówki pochodzą z późniejszego modelu, takiego Worldmastera:

post-53152-0-58089900-1442136011.jpg

Zatem zegarek zamieszczony w opracowaniu przez Wojtka, moim zdaniem, został błędnie sklasyfikowany i w dodatku prawdopodobnie jest składakiem. Widziałem kilka Originali z takimi wskazówkami, ale nigdy nie były to NOSy a widząc ich niewielką liczbę przyjąłem, że właściciele chcieli odświeżyć sobie model. Oczywiście może było inaczej, ale powtórzę, NOSa takiego nie widziałem. Jeśli jest inaczej proszę by mnie ktoś poprawił.

Oczywiście we wczesnej fazie produkcji występowały wskazówki ostro zakończone, ale wyglądały inaczej:

post-53152-0-02567500-1442136388_thumb.jpeg

to model z kolekcji Jacka (mnie tak pięknego nie udało się zdobyć) ze wskazówkami bliźniaczo podobnymi do ówcześnie występujących Super De Luxe

post-53152-0-96745600-1442136487_thumb.jpg

Następnie, od przełomu lat 60-tych i 70-tych, zaczęły występować te na planie prostokąta i związane z modelem były do zakończenia linii. Zegarek Ciesluta jest kompletny. Moim zdaniem pochodzi z czasów bliższych końcowi produkcji o czym świadczy właśnie zastosowany mechanizm, i warto go posiadać, bo Standard i tak zdecydowanie rzadziej występował od FHF. To co zwróciło moją uwagę to nienaruszony pierścień dociskowy - niestety często widzimy uszkodzone w okolicy koronki.

Dawno się tyle nie napisałem, ale uznałem to za ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fotografem nie jestem i nie mam lepszego obiektywu niż zoom ale zrobiłem trzy zdjęcia:

tutaj czerwony kolor jest zbliżony do tego jaki jest na tarczy

http://1drv.ms/1Kjj5Fx

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratujcie Panowie! :(

Nikt nie ma bzykawki FHF

do Oryginala z dętką w środku? :wacko:

Toć chcę ożywić trupa. 

Ale jakiego! :blink:

Z mej powypadały graty :angry:

jak zastawa z szuflady. ;)

Że zbierać nie było co. :(

http://1drv.ms/1NwCRPd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie o taki mi "biega"!!! :)

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy na podstawie tej fotki,moglibyście powiedzieć swoje zdanie o tarczy tego zegarka?

podobno jest to odnowiony oryginał,ale mnie to wygląda na zamiennik      post-85435-0-88833100-1444567596_thumb.jpg

indeksy jakieś cienkie,nie ma wykończenia perłowego,wskazówki też dziwne

koronka odstaje choć ma małe "a"

Proszę o kilka słów komentarza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porównania oryginalna tarcza.

Brak szlifu słonecznego i napis Worldmaster jak widać odbiega od pierwowzoru.

post-60800-0-28298500-1444637486_thumb.jpeg

post-60800-0-58752000-1444637495_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to własnie chodzi,lipa

a może orientuje się Kolega,czy taką tarczę można jeszcze gdzieś kupić

np. od producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są w sprzedaży, ale Chińskie, czyli też podróbki, ale powiem szczerze w o wiele lepszej jakości, ale w dalszym ciągu to podróbki. Szukaj nie tarczy, ale całego zegarka. Originale są dostępne w bardzo dobrym stanie. Trochę cierpliwości i szczęścia i trafisz na oryginalnego Originala w super stanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedzi

a gdzie takiego Chińczyka mozna by zobaczyć?

bedę szukał

swoją drogą,żona zaniosła do zegarmistrza,miał odnowić tarczę i takie coś odebrała

na jakich aukcjach najlepiej szukać?

Edytowane przez Ryszard55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś gowniano mi sie ten link w telefonie otwiera. Możesz coś poprawić?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie otwiera się w ogóle. 

Nie szukaj "chińczyka", szukaj oryginału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem też idealne tarcze made in Taiwan

Choć oczywiście co oryginał to oryginał. ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia w bardzo ciepłej tonacji co ogranicza możliwości oceny. Generalnie ocena Originala przez szkiełko i bez makro jest obarczona bardzo dużym ryzykiem. Zresztą Jacek (Xylog) już dawno nadmienił, że porady na podstawie zdjęć nie mogą być do końca wiarygodne. Musisz pamiętać, że prezentujemy tu tylko opinie a ryzyko pozostaje po Twojej stronie. Tu podejście do indeksu, może być pomocne: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/85863-atlantic-oryginalny-czy-nie-zapytania-wszelkie/?p=1064167. Zresztą o Originalach dyskutujemy często - proponuję zagłębić się w temat.

Zastanawia mnie sekundnik z przeciwwagą w kształcie fasolki. Taka przeciwwaga to okres przed Original'ami oraz po Originalach. Ten występował w Worldmasterach po zmianie logo firmy. Ja nie przypominam sobie takiego modelu przejściowego, ale może ktoś ma bliźniaka. Poproś o zdjęcie dekla i mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedż,ten zegarek i tak jest dla mnie za drogi

czy Kolega orientuje się,gdzie można spotkać jakieś dobre zamienniki tarcz o których wspominali koledzy w poprzednich postach?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi