Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, to godne wyzwanie :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze belgiski :) nie znam niestety jego historii poza tym co moglem wyczytac w internecie a to jest malo. kolarka w b dobrym stanie i osprzet shimnano 600. 

lekka kolarka... vintage...ok... cena chyba tez spoko 120E. 

Raczej nie spoko i do tego brak łapy na jednej z klamek. Takie szosy mozna wyrwać  już za 20E tylko trzeba się trochę pokręcić.

A czy lekka to ciężko stwierdzić, jak na Reynoldsie ot 531 to z tymi kołami na Mavicach MA będzie lekka.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miał ktoś styczność z rowerami elektrycznymi własnej roboty ? - myślę dokładnie o czymś takim:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się, to godne wyzwanie :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Bardzo godne wyzwanie .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojciec i syn

51347448afe17f1df80ec300abd2d50f.jpg

63333b640b723e43c3778669158b63ce.jpg

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma ktoś jakieś doświadczenia z rowerami przełajowymi/hybrydami? Ostatnio zaczął mnie interesować rower w takim stylu - głównie asfalt ale nie koniecznie dobrej jakości, czasami jakiś szuter czy ubita ale jednak piaszczysta leśna droga, szosówka nie da rady a na górskich się wyjeździłem za młodu  :lol:

bardzo mi się podoba np ten trek

http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-miejskie/rowery-u%C5%BCytkowe/crossrip/crossrip-comp/p/1374000-2016

cena już mniej. znajomy ma triala treka ale ja nie chcę wydać worka pieniędzy na rower. Jakieś inne godne polecenia firmy? 

a przy okazji foto z sieci - piękny :rolleyes:

13240556_1076692422393755_70422067378553

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile chcesz wydać ?

Marki godne polecenia to na przyklad GT , SUPERIOR, orbea,lapierre,specjalized,scott...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanią i całkiem niezłą opcją jest Accent CX One - albo sam frameset albo gotowy rower na Sorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accenta widziałem, z wyglądu dla mnie bomba, poza Rometem to chyba najtańsze rowery tego typu i dlatego raczej celowałbym w używki, najchętniej coś do 1.5 - 2k. Dzisiaj gadałem z kumplami ale oni próbują mnie przekabacić na swoją stronę - jeden ma triala a drugi crosa :lol:  taki cros też nie byłby głupi, byle bez przesadnie szerokich opon, łatwiej chyba coś kupić chociaż kumpel długo szukał. Mnie raczej nie bawią podjazdy i zjazdy z pionowych ścian na hałdach a wolałbym coś czym szybko pojadę na leśnej drodze, tutaj jednak przełożenia i rozmiar kół robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełożenia crosa będą bardziej miękkie ( lepiej pod górkę, ale z górki nie dokręcisz aż tyle , maks około 65 km/h może trochę więcej może mniej . ) przełożenia przełaja będą twardsze ( gorzej pod górę, szybciej w dół)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cross   kaseta 11-34 korba 48x36x26

przełaj kaseta 11-32 korba 46x36

jak dobrze rozumiem to ilości zębów. kasety - najmniejsza zębatka po 11 w obydwu ale korba na dużej zębatce w crossie ma o 2 zęby więcej. To powinno dawać większą prędkość w crossie. Dobrze myślę?  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalnie . Ale i tak i nie. Bo przełaj ma cieńsze opony. Ale cros pod górkę pojedzie na pewno lepiej.

Ech nie czytałem specyfikacji pisząc post wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze, są nawet kalkulatory do tego,

tylko, że kalkulator wszystkiego nie powie jak pozycja i rodzaj zastosowanego ogumienia...

często da się na kalkulatorze znaleźć MTB teoretycznie z przełożeń szybsze od "kolarzówki", ale nie oszukujmy się na MTB tyle nie wyciśniesz!

natomiast przy uśrednionym budżecie rower crossowy wydaje się najlepszym rozwiązaniem na różne trasy i nieplanowany(trudny do przewidzenia, zaplanowania) sposób użytkowania...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiście geometria przełaja też "da" większą prędkość .

Ja na typowym rowerku do XC z kołami 27,5 i oponami 2,35 z górki zrobiłem 60 km/h. Przełajem będzie znacznie więcej .

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szerokość opon tutaj pominąłem ale wiadomo że opona swoje robi. Ja na pewno nie preferowałbym szerokich opon, raczej możliwie najwęższe żeby znośnie szły po piachu i ubitej ziemi ale nie dawały niepotrzebnego oporu na asfalcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dobrej technice wszystko pójdzie po piachu i ubitej ziemi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiście geometria przełaja też "da" większą prędkość .

Ja na typowym rowerku do XC z kołami 27,5 i oponami 2,35 z górki zrobiłem 60 km/h. Przełajem będzie znacznie więcej .

dobre, drogie i mocno nadygane opony MTB XC, mają punkt styku z asfaltem stosunkowo niewielki i często porównywalny z budżetowymi oponami w rowerach crossowych

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem. Nawet miałem . Jechało po asfalcie jak pocisk . Ale w terenie , mokrym terenie..... Koszmar, kilka razy mnie posłały na ziemię . Potem się ich pozbyłem. Mowa o schwalbe thunder burt. Teraz mam schwalbe smart sam i na asfalcie tak nie pędzi, ale dalej jest szybka i trzyma w terenie .

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi