Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiego roweru szukać do spokojnych wycieczek po płaskich bezdrożach i lasach Lubelszczyzny?

Raczej hardtail - ale xc, czy trail?

Nie zależy mi na niskiej wadze.

Ostatnio zapuszczam się w miejsca, gdzie na sztywnym widelcu jest słabo.

Na utwardzone nawierzchnie mam inne rowery, więc ten nie musi być uniwersalny.

https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/cragger/cragger-70-2020/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego roweru szukać do spokojnych wycieczek po płaskich bezdrożach i lasach Lubelszczyzny?

Raczej hardtail - ale xc, czy trail?

Nie zależy mi na niskiej wadze.

Ostatnio zapuszczam się w miejsca, gdzie na sztywnym widelcu jest słabo.

Na utwardzone nawierzchnie mam inne rowery, więc ten nie musi być uniwersalny.

w xc masz większy wybór, trailowe ht to dość specyficzny segment, wybierają je głównie ludzie z premedystacją (trail + sztywniak) - ogólnie do xc upchniesz oponę 2.0-2.2, kierownica nie jest zbyt szeroka, widelec ma rozsądny skok to turlania. Trail będzie lepiej sobie dawał radę w terenie ale czy będziesz jeździł tam, gdzie przyda się przyczepność szerszej opony, większy skok widelca i szeroka kiera?

TeJot - o czym Ty piszesz? Canyon ma kwadratowe ramy i tyle, Capra w tym momencie ma bardzo długą i niską ramę i tak wygląda ten rower. Piszesz o wysokości kierownicy - wiesz z czego ona w ogóle wynika? Ja w swoim Fuelu mam główkę ramy 100mm, w Caprze bym miał 105 a w Canyonie - 143. Masz kierownicę 4 cm wyżej niż ja - nic dziwnego, że nie dosięgałbyś nogami do pedałów przy zachowaniu odległości siodełko - kierownica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TeJot. Nie wiem czemu zawsze jesteś na przekór, ale spoko, widocznie tak musisz :)

Natomiast co do bezpieczeństwa, moja sztyca jest w pozycji między 9 a 11, więc jest 1/3 zakresu regulacji.

Po wyjęciu z kartonu linki były przycięte na długość pozycji 12

Więcej tłumaczyć nie będę:

SDG-Tellis-150-mm-Dropper-Post-black-30-

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy odczuł bym różnicę geo capry vs spectrala?

Patrząc po tabelkach, spetral ma geo bardziej tradycyjną, a spectral bardziej radykalną

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówiłem o bezpieczeństwie w kontekście granicznych pozycji ustawienia sztycy tylko o środku ciężkości przy tak wysokim ustawienia siodełka podczas jazdy w dół.  

Wasze rowery, Wasza sprawa. Ja bym w takiej pozycji nie mógł jeździć. Dobranoc. 

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jadę w dół to sztyce opuszczam,

Sztyca regulowana nie oznacza, że całą część nieruchomą należy schować do rury,

Nie wiem czy moje siodełko nie ma bliżej do opony niż twoje całkowicie wpuszczone do rury. Tak naprawdę to o to chodzi przy zjazdach - żeby opona dosłownie tarła o krocze przy ściankach a siodełko ma nie przeszkadzać przy przeniesieniu ciężaru... Na opuszczonym siodełku nie siedzi się i nie pedałuje chyba, że ktoś lubi kolanami w brodę.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skądś to znam, w zeszłym roku tak z chłopakami ćwiczyliśmy zjazd po prawie pionowej ścianie, że sobie przetarłem oponą dziurę w moich ulubionych spodenkach Endury...  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza dziura w spodniach niż zdarta twarz.

Co do twojego poprzedniego pytania - poczujesz w rowerze na własność, to są te niuanse, o których wspominałem, ale z internetu i papieru tego nie wywnioskujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, że lepiej gacie spruć.

Za spectralem mówi cena.. i subiektywnie wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówiłem o bezpieczeństwie w kontekście granicznych pozycji ustawienia sztycy tylko o środku ciężkości przy tak wysokim ustawienia siodełka podczas jazdy w dół.  

Wasze rowery, Wasza sprawa. Ja bym w takiej pozycji nie mógł jeździć. Dobranoc. 

piszesz jakbyś myślał, że ktoś leci w dół z wysuniętą sztycą.

egzo - w Twoim przypadku spectral będzie lepszym wyborem jeśli myślisz o Caprze - w ogóle fajnie, że Capra ma rozmiar "średni" nie mając "małego", przypomina mi się standup Gizy o pizzeri, Bareja wiecznie żywy nawet w DE 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, źle patrzycie. Jest S dla 27,5 natomiast 29 startuje od M i moim zdaniem ma to sens!

egzo - w Twoim przypadku spectral będzie lepszym wyborem jeśli myślisz o Caprze - w ogóle fajnie, że Capra ma rozmiar "średni" nie mając "małego", przypomina mi się standup Gizy o pizzeri, Bareja wiecznie żywy nawet w DE 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie na tą patrzę. 27.5.

Ale cena no.. i dostępność. Zamówienie i tak styczeń-luty.

Raczej spectral..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w xc masz większy wybór, trailowe ht to dość specyficzny segment, wybierają je głównie ludzie z premedystacją (trail + sztywniak) - ogólnie do xc upchniesz oponę 2.0-2.2, kierownica nie jest zbyt szeroka, widelec ma rozsądny skok to turlania. Trail będzie lepiej sobie dawał radę w terenie ale czy będziesz jeździł tam, gdzie przyda się przyczepność szerszej opony, większy skok widelca i szeroka kiera?

Szczerze powiedziawszy to na smart samach 1.6 daję sobie radę w tym terenie.

Przy oponie 2.1 z konkretnym bieżnikiem i niższym ciśnieniem powinno być świetnie.

Teraz na sztywnym brakuje mi komfortu i trakcji - to też kwestia przyzwyczajenia, niestety zauważyłem, że jak zjadę z szosy w teren to się strasznie usztywniam.

Odkrywam nowe oblicze jazdy na rowerze, trochę mnie wkurza mycie napędu po każdej jeździe:)

Jeździłem ostatnio na x-calibrze z zeszłego roku, dokładnego modelu nie pamiętam - rs recon, mix xt z slx'em, koła bontragera.

Niestety o rozmiar za duży, ale mam pewne przemyślenia - czułem brak sztywnej osi z tyłu (ważę aż 89 kg), czułem, że tylny trójkąt pływa i przy mocniejszym depnięciu tarcza się odzywała. Recon był ustawiony pod zawodnika o podobnej wadze, zaskoczył mnie na plus, myślę, że by mi wystarczył.

Nie urzekły mnie natomiast heble mt400 - słaba modulacja w porównaniu do moich leveli tl.

Przymierzałem się do Krossów dust i monsun, tu zdecydowanie geometrią bardziej pasował mi dust.

Mam wrażenie, że szukam xc, ale z możliwie najbardziej wyluzowaną pozycją.

Chciałbym coś gotowego, myślę, że wystarczy mi deore m6000/NX Eagle, recon/max reba. Bardziej mi zależy na dobrych kołach i hamulcach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TeJot - o czym Ty piszesz? Canyon ma kwadratowe ramy i tyle, Capra w tym momencie ma bardzo długą i niską ramę i tak wygląda ten rower. Piszesz o wysokości kierownicy - wiesz z czego ona w ogóle wynika? Ja w swoim Fuelu mam główkę ramy 100mm, w Caprze bym miał 105 a w Canyonie - 143. Masz kierownicę 4 cm wyżej niż ja - nic dziwnego, że nie dosięgałbyś nogami do pedałów przy zachowaniu odległości siodełko - kierownica

Właśnie sobie odpowiedziałeś o powód kuriozalnej pozycji na rowerze. 

Wynika z tego, że geo Capry jest dedykowane w większym stopniu rowerzystom o krótkich nogach i długim tułowiu. Ale Wy nie chcecie przyjąć do wiadomości, że nie dopasowaliście właściwie roweru do swojej fizjonomii.   

Na rowerze z taką geometrią i budową ciała nawet stojąc na pedałach (pozycja dominująca na zjazdach) kierownica będzie zdecydowanie za nisko a środek ciężkości niebezpiecznie wysoko. 

Może należałoby poszukać roweru o wysokim stack i krótkim reach. Może są też inne powody ale nie chce mi się dłużej kontynuować tematu bo jesteście strasznie zadęci i rozmowa jest mało przyjemna. Powodzenia w górach!    

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, rower o wysokim stack i krotkim reach jest niby zwrotny ale ma małą bazę kół - niestabilny przy wyższych prędkościach. Odnośnie środka ciężkości - przy wysokim stack jesteś bardziej wyprostowany a co za tym idzie masz wyżej środek ciężkości. Niższa główka ramy i kierownica to lepsze dociążenie przedniego koła i plus dla zwrotności. Wybacz ale prawisz jakieś farmazony. Capra to przykład nowoczesnego geo i ma ono konkretne założenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynika z tego, że geo Capry jest dedykowane w większym stopniu rowerzystom o krótkich nogach i długim tułowiu. Ale Wy nie chcecie przyjąć do wiadomości, że nie dopasowaliście właściwie roweru do swojej fizjonomii.   

Może należałoby poszukać roweru o wysokim stack i krótkim reach. Może są też inne powody ale nie chce mi się dłużej kontynuować tematu bo jesteście strasznie zadęci i rozmowa jest mało przyjemna. Powodzenia w górach!    

Już miałem tutaj rower za połowę wystawić,

TeJot, ja nie wiem jak możesz ludziom na forum takie banialuki propagować - ja pierdziu:

Patrzaj to, zapomnieli im sztyce upiłować.

Rudy to tytułowany mistrz Świata:

https://www.facebook.com/yt.industries/videos/2146639102035947/

Ten znalazł większe kamloty niż w Świeradowie:

https://www.facebook.com/AMBmag/videos/10156290117646839/

a tu już zawody:

https://www.facebook.com/giantfactoryteam/videos/1604601156243572/

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, może rzeczywiście wszystko jest porządku, co nie zmienia faktu, że gdyby mieć takie przykrótkie nóżki, to byłoby może jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super filmy! Dziękuję. 

To są z nich screeny, które obrazują ustawienie wysokości sztycy/siodła względem mostka:

OBRAZ-21-10-2019-GODZ-17-11.jpg

OBRAZ-21-10-2019-GODZ-17-11-1.jpg

OBRAZ-21-10-2019-GODZ-17-11-2.jpg

OBRAZ-21-10-2019-GODZ-17-13.jpg

OBRAZ-21-10-2019-GODZ-17-15.jpg

A to ustawienia sztyc w rowerach Twoim i kolegi trollu:

F4-D92-E4-A3-EBD69823-F799-BB0-C2406684.

VRF9DFM.jpg

Jeśli nie widzisz różnicy w pozycji na siodełku to może ogranicz jazdę na rowerze bo stanowisz zagrożenie w górach nie tylko dla siebie ale i dla innych przy takiej pozycji w siodle   

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym ograniczeniem jest twoja głową. Prtscn, które porobiłeś wystarczy spojrzeć na te obrazy, że sztyce wysunięte są do połowy zakresu. Więc jeszcze chce mi się Tobie wytłumaczyć, że teleskop schowany całkowicie jest poniżej mostka, w połowie zakresu jest na równo z mostkiem (mam Ci przyłożyć poziomicę?) a cały wypuszczony daje pełen zakres pracy nogi do pedałowania po płaskim i podjeżdżania. Jak będę zjeżdża to ja schowam całkowicie. Przy podjeżdżaniu jeżeli teren będzie zbyt wymagający na pełen zakres pracy nogi to ją opuszczę do połowy - będę miał wtedy jak chłop ze wsi podparcie całą nogą łącznie z pięta. Mam wrażenie, że chcesz odkryć teorię sztyc myk-myk a nie zapoznałeś się z ich instrukcją obsługi. Mam jeszcze jedno podejrzenie, że nie wiesz o blokadzie w połowie zakresu, albo twoja tego nie ma bo i takie modele były. Co do zagrożenia w górach, żebyś nie był z tych co ją ustawia na parkingu ręką ;)

https://m.vitalmtb.com/community/vanillarice19,46465/setup,39889?fbclid=IwAR27Ua8B3lsoiDR7mqPX09lx6ikg1Iip32ju9ZOkVxloWeU_1NAkEe0clYg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie widzisz różnicy w pozycji na siodełku to może ogranicz jazdę na rowerze bo stanowisz zagrożenie w górach nie tylko dla siebie ale i dla innych przy takiej pozycji w siodle   

jak zacznę zjeżdżać z podniesioną sztycą to na pewno  ;)

szkoda tylko, że pominąłeś foty z poprzedniej strony z moim fuelem i caprą Burnsa z opuszczonymi sztycami, tam zwrot o 180 stopni - zamiast zagrożenia i zgorszenia - błogi stan nirwany  ;)

Z Santy - Hightower w zupełności zaspokoiłby moje potrzeby ale Megatower - jest mega  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi