Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum?

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Burns napisał(-a):

@mario1971 a jak byłeś w tych sklepach rowerowych to widziałeś coś takiego jak rodzina Scalpel ?

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gorskie/xc-race/scalpel/scalpel-2-c24303u

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gorskie/xc-race

Nie widziałem. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam z innej strony…

czy planujesz “wkręcać” się bardziej w to rowerowanie, czy raczej zostajesz przy 2-3 razy w tygodniu po maks 50km? Bo jak tak, to jaki jest sens wydawać na rower 20k PLN??🤯🤯

planujesz sam serwisować, czy raczej tylko serwis w sklepie? Jeżeli chciałbyś sam grzebać przy rowerze, co bardzo polecam, to odradzam kable idące przez headset…

koledzy polecają karbony, elektrony itp, itd, ale po co to komuś, kto w tygodniu zrobi 100-150km… zawsze wszystkim powtarzam, że im droższy rower, tym więcej kosztuje jego utrzymanie(chociaż to pewnie bardziej mtb), jak z samochodem🤷‍♂️ także zaproponowałbym może coś takiego od fairlighta - za tanio też nie będzie, ale skoro rozważasz rower za 20k, to raczej na biednego nie trafiło😉

https://fairlightcycles.com/?v=910955a907e7
secan albo strael(możesz wybrać wyższą główkę ramy dla komfortu), do tego Shimano 105… nic lepszego nie potrzeba, regulujesz napęd w 5min z jutubem, kable zmieniasz w 30, do tego lekkie aluminiowe koła i masz rower do końca życia… jak się wkręcisz, to sobie dokupisz karbonowe stożki, zeby zyskać 0,003w i wyglądać cool na ustawce😜😜

ps co złego to nie ja, mam dobre intencje, ale w internetach każdy wszystko inaczej może zrozumieć, ze mną na czele i później gownoburza gwarantowana😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Romi. napisał(-a):

ps co złego to nie ja, mam dobre intencje, ale w internetach każdy wszystko inaczej może zrozumieć, ze mną na czele i później gownoburza gwarantowana😁

I już Mariusz z Tobą piwa też nie wypije 😂

Wątpię, żeby sam serwisował rower, co ma się psuć w gravelu nawet elektrycznym ? Stery się roztrzeszczą, szczególnie jeżeli ze zintegrowanymi kablami - również odradzam, Coś w suporcie może zacząć pykać, szczególnie jeżeli to PF, czasem korba się odkręci np. w Cannondale, ale poza tym rower może kulać tysiące kilometrów bez zaglądania do serwisu, ew. raz w roku.

PS. Ostatnio kilku kumpli dorwało gdzieś na wyprzedażach za tysiaka RockShox Rudy Ultimate i jak twierdzą to zmienia zasady gry. Jednocześnie żałują, że to nie był ich pierwszy upgrade must have.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc serwis, bardziej miałem na myśli wyregulowanie, nasmarowanie itp, itd… bo później spotykasz na trasie asów, co im łańcuch lekko przeskakuje i muszą oddać rower do serwisu🤣🤣 albo dzwonią po żonę, bo nie umieją dętki wymienić/zamontowac jak “kapcia” złapali.

Napęd elektroniczny x2 jeszcze mogę zrozumieć, ale x1 do gravela to już jakaś masakra… nigdy tego nie skumam🤷‍♂️🤷‍♂️

Edytowane przez Romi.
* x1 do gravela/mtb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche tez nie kumam tych polecajek ,bo z tego co kojarze to kolega jezdzil na jakims ATB/MTB z dosc komfortowa pozycja, a tutaj pojawia sie Topstone(sam posiadam), Diverge czy inny Trek. Wszystko to rowery 'komfortowe' i 'endurance' w tym segmencie, ale to NADAL rowery o geometrii sportowej. Jesli ktos ma problemy z kregoslupem, ogolnie nigdy nie jezdzil na sportowych rowerach to nawet takie modele z Rivalem AXS, czy innym Di2 i super hiper karbonowymi stozkami nic nie dadza. Jak chcesz gravela to bardziej szukalbym rowerow, ktore sa od poczatku tworzone pod szeroko rozumiana turystyke jak np. robi to Marin/Surly/Kona/Salsa.  U nas najbardziej dostepny jest Marin i te rowery maja geometrie dla osob, ktore sobie po prostu chca jezdzic rowerem dla zajawki, bez zaciecia sportowego, a nawet ich sportowy model jest bardziej komfortowy, niz wszystkie Topstony, Diverge etc. 

Jak na starcie zalezy Ci na super sprzecie to w sklepie mozna dogadac zeby przerobili fabryczny rower i wrzucili lepsze komponenty, a i tak wyjdzie to mniej niz 20 kola :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie tak R8150 di2 w elektrycznym enduro - sam zamontowałem, bez żony. ;)

IMG20260901191633.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i brawo Ty, Burns🙂

I jak wrażenia? Ja chyba już za długo w rowerach siedzę i jakoś nie mogę ogarnąć tej elektroniki… cięższe, droższe, baterie, i jeszcze raz droższe… mam taką teorię, że producenci wyszli z tą elektroniką, żeby właśnie ktoś kto nie umie dętki założyć, nie musiał regulować napędu, już o wymianie kabli przez headset nie wspominając🤣🤣🤣

20 minut temu, fonfelinni napisał(-a):

Troche tez nie kumam tych polecajek ,bo z tego co kojarze to kolega jezdzil na jakims ATB/MTB z dosc komfortowa pozycja, a tutaj pojawia sie Topstone(sam posiadam), Diverge czy inny Trek. Wszystko to rowery 'komfortowe' i 'endurance' w tym segmencie, ale to NADAL rowery o geometrii sportowej. Jesli ktos ma problemy z kregoslupem, ogolnie nigdy nie jezdzil na sportowych rowerach to nawet takie modele z Rivalem AXS, czy innym Di2 i super hiper karbonowymi stozkami nic nie dadza. Jak chcesz gravela to bardziej szukalbym rowerow, ktore sa od poczatku tworzone pod szeroko rozumiana turystyke jak np. robi to Marin/Surly/Kona/Salsa.  U nas najbardziej dostepny jest Marin i te rowery maja geometrie dla osob, ktore sobie po prostu chca jezdzic rowerem dla zajawki, bez zaciecia sportowego, a nawet ich sportowy model jest bardziej komfortowy, niz wszystkie Topstony, Diverge etc. 

Jak na starcie zalezy Ci na super sprzecie to w sklepie mozna dogadac zeby przerobili fabryczny rower i wrzucili lepsze komponenty, a i tak wyjdzie to mniej niz 20 kola :) 

A to ciekawe, wsumie nie spytałem jaki kolega Mario ma rower aktualnie, bo odrazu założyłem, ze to coś z barankiem, a nie prostą kiera😬 jeżeli tak, to też radziłbym się wybrać na jakiś porządny bike fitting razem ze swoją kartoteką medyczną👍 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam obawy czy nie wyrwę kabla di2 o krzaczory. On jest całkiem cienki 3,2mm. Na zdjęciu wpuszczony jest jeszcze w gumowy wężyk.

Fajną funkcją jest free shift czyli zmiana biegów gdy rower jest w ruchu, ale bez pedałowania - to wolnobieg silnika je zmienia.

Funkcja auto shift czyli automatyczna zmiana przełożeń tak jak silnik oceni kadencję i nacisk raczej zbędny bajer - do wyłączenia, albo jeszcze nie ogarniam jego możliwości.

R8150 to po pierwsze starszy model (był w promocji) a po drugie tylko do e-bike, czyli zasilany prądem z głównej baterii.

Ogólnie sztuka dla sztuki, mógłbym i mogę bez tego żyć, chciałem spróbować, kolejnego razu nie będzie. B. dziwne uczucie podłączanie laptopa do roweru, ale kolejna sprawność harcerza zdobyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ebika jakoś bardziej mi pasuje elektroniczna przerzutka😉😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj już z piękniejszą połową. Na szczęście nie było bagna😂 

Screenshot_20260902_140846_Garmin Connect.jpg

20260902_125304.jpg

20260902_125159.jpg

20260902_125050.jpg

20260902_121312.jpg

20260902_113028.jpg

20260902_104833.jpg

20260902_104807.jpg

20260902_100210.jpg

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawa ta dyskusja o gravelach. Przyznam że ostatnio myślę o podobnym rozwiązaniu dla siebie. Obecnie będąc nad morzem jeżdżę moim MTB nie używając prądu. Do pracy też nim dojeżdżam bez prądowo i dochodzę do wniosku, że przydałby mi się lżejszy rower. Właśnie taki aby w swojej okolicy trochę pokręcić. Wtedy mój Canyon byłby tylko na wakacyjne i weekendowe wypady w góry.  

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

Ja myślę, że to świadoma zemsta gravelowców. Działają jak sekta, naganiaczy i akwizytorów. Po prostu chcę, żeby ktoś miał tak samo przejebane jeżdżąc na tym czymś 😉 i tak grupa rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, fonfelinni napisał(-a):

A co tu jest do rozumienia?

Kolega sam się zapytał o wygodnego gravela, to co mamy go na mtb wsadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze wystarczajaco jasno napisalem i nie wiem gdzie tu widzisz sugestie ode mnie o tym zeby na mtb go wsadzac? Naprawde, kupno najwyzszego modelu Pinarello, Treka czy innego Specialized nie sprawi, ze to bedzie najlepszy rower, bo ma topowe komponenty. Od sprzedawcy trudno oczekiwac, ze bedzie chcial sprzedac rower za 8k bardziej dostosowany pod klienta, jesli ma opcje sprzedac sprzet za 20k.

Jak wspomnialem, kolega jezdzil do tej pory turystycznie na zwyklym MTB, a tutaj juz sa polecajki zeby bral AXS, karbonowe kola, karbonowy rower, karbonowa kierownica, jeszcze od razu wrzucic pomiar mocy, czujnik tetna i ceramicspeed xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.09.2026 o 10:03, Romi. napisał(-a):

A ja zapytam z innej strony…

czy planujesz “wkręcać” się bardziej w to rowerowanie, czy raczej zostajesz przy 2-3 razy w tygodniu po maks 50km? Bo jak tak, to jaki jest sens wydawać na rower 20k PLN??🤯🤯

planujesz sam serwisować, czy raczej tylko serwis w sklepie? Jeżeli chciałbyś sam grzebać przy rowerze, co bardzo polecam, to odradzam kable idące przez headset…

koledzy polecają karbony, elektrony itp, itd, ale po co to komuś, kto w tygodniu zrobi 100-150km… zawsze wszystkim powtarzam, że im droższy rower, tym więcej kosztuje jego utrzymanie(chociaż to pewnie bardziej mtb), jak z samochodem🤷‍♂️ także zaproponowałbym może coś takiego od fairlighta - za tanio też nie będzie, ale skoro rozważasz rower za 20k, to raczej na biednego nie trafiło😉

https://fairlightcycles.com/?v=910955a907e7
secan albo strael(możesz wybrać wyższą główkę ramy dla komfortu), do tego Shimano 105… nic lepszego nie potrzeba, regulujesz napęd w 5min z jutubem, kable zmieniasz w 30, do tego lekkie aluminiowe koła i masz rower do końca życia… jak się wkręcisz, to sobie dokupisz karbonowe stożki, zeby zyskać 0,003w i wyglądać cool na ustawce😜😜

Spokojnie, żadnej gównoburzy nie będzie, przynajmniej z mojej strony. Dobrze rozumiem, że przy 100-150 km tygodniowo karbon, elektronika i rower za 20 tys. mogą wyglądać jak przerost formy nad treścią. Tylko że rower, podobnie jak zegarek, nie musi być kalkulatorem opłacalności. Czasem kupuje się go dlatego, że chce się mieć właśnie ten, który daje frajdę już od pierwszego kilometra. A czy zrobię na nim 100 czy 300 km tygodniowo, to już zupełnie inna kwestia. 😉

A co do serwisowania - być może kiedyś się wkręcę, ale na razie wolę jeździć niż spędzać sobotę z kluczem imbusowym w ręku. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Czasem kupuje się go dlatego, że chce się mieć właśnie ten, który daje frajdę już od pierwszego kilometra.

A jak zamierzasz się o tym dowiedzieć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie kupował co tydzień nowy 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Burns napisał(-a):

A jak zamierzasz się o tym dowiedzieć ?

Na własnej skórze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Spokojnie, żadnej gównoburzy nie będzie, przynajmniej z mojej strony. Dobrze rozumiem, że przy 100-150 km tygodniowo karbon, elektronika i rower za 20 tys. mogą wyglądać jak przerost formy nad treścią. Tylko że rower, podobnie jak zegarek, nie musi być kalkulatorem opłacalności. Czasem kupuje się go dlatego, że chce się mieć właśnie ten, który daje frajdę już od pierwszego kilometra. A czy zrobię na nim 100 czy 300 km tygodniowo, to już zupełnie inna kwestia. 😉

A co do serwisowania - być może kiedyś się wkręcę, ale na razie wolę jeździć niż spędzać sobotę z kluczem imbusowym w ręku. 😜

Nie no jasne, ale piszemy o rowerach za 12-20k PLN… wydaje mi się, ze przyjemność z jazdy będzie podobna😉 wiadomo, każdy ma inne podejście… jeżeli kasa nie gra roli, to kupować, to co najlepiej pasuje i najbardziej się podoba i nie przejmować się opiniami takich jak ja, który “pół żartem, pół serio” marudzi sobie o kolarzach, co nie wiedzą jak dętke zmienić, albo nie potrafią wskoczyć na 8cm krawężnik😉😉

Przyjemności z jazdy i jak najwięcej bezpiecznie przejechanych kilometrów życzę, bo to najważniejsze🙂👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ostatnia zagadka "co to za rower" w tle zegarka przeszła bez echa, więc zakładam, że nie znacie marki. Gravel to nie mój klimat, ale mam rower trekingowy od nich, a gravele też mają w ofercie:

https://www.koga.com/en/bikes/race-gravel-bikes/collection

Polecam tę markę. A ci mają czasem bardzo dobre oferty:

https://www.fitstore24.com

Wysyłka do PL = 90 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdzę Tribanem RC 100 - trochę zmodyfikowany 

- ale co zrobiłem: założyłem klamokomanetkę z prawej strony, Założyłem linki i pancerze, nawinąłem owijkę, założyłem przerzutkę tylną Claris, Koła Shimano Tiagra RS 100, Opony Schwalbe 700x28, kaseta 8x Shimano Altus 

HKO3ahMWkAAAJal?format=jpg&name=4096x4096

Zdjęcie

Edytowane przez michal260189

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Tylko że rower, podobnie jak zegarek, nie musi być kalkulatorem opłacalności. Czasem kupuje się go dlatego, że chce się mieć właśnie ten, który daje frajdę już od pierwszego kilometra

Dokładnie tak Mario 👌 ja kupując swój pierwszy rower szosowy powiedziałem sobie, że musi mieć wszystko to co najlepsze😎 żaden ze mnie profesjonalny kolarz ale siedząc w domu miło jest na ten rower popatrzeć a jak już na niego wsiądę to prawie, że fruwam 😀 ja mam mieć wszystko to co najlepsze i najdroższe! inni mają podziwiać a jeszcze lepiej jak mi będą zazdrościć 🤪

IMG_6927.jpeg

Jest Mariusz warty ponad 20K, kto ma kasę ten ma władzę 💪😎😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

202609_1.thumb.jpg.325b63b5a45b8de9e4c30150ad47e4da.jpg

202609_2.thumb.jpg.bfb4e852b34049cceac50a2bbe8a76ee.jpg

202609_3.thumb.jpg.3a9ed911110d10685ce6a09e7d65e13d.jpg

Edytowane przez jlw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Dokładnie tak Mario 👌 ja kupując swój pierwszy rower szosowy powiedziałem sobie, że musi mieć wszystko to co najlepsze😎 żaden ze mnie profesjonalny kolarz ale siedząc w domu miło jest na ten rower popatrzeć a jak już na niego wsiądę to prawie, że fruwam 😀 ja mam mieć wszystko to co najlepsze i najdroższe! inni mają podziwiać a jeszcze lepiej jak mi będą zazdrościć 🤪

IMG_6927.jpeg

Jest Mariusz warty ponad 20K, kto ma kasę ten ma władzę 💪😎😃

Zainwestuje teraz w ścianę i wykończenie sufitu 😂🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Burns napisał(-a):

Zainwestuje teraz w ścianę i wykończenie sufitu 😂🤣

Pomyliłeś forum tutaj rozmawiamy o rowerach a nie o ścianach i sufitach, wypij sobie kawę usiądź wygodnie bo chyba się jeszcze nie obudziłeś 😅 jak będziesz pił kawkę to możesz podziwiać mój rower 💪👌😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi