Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeżdżę w takie miejsca, że nie ma mowy o dokupieniu na trasie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeżdżę w takie miejsca, że nie ma mowy o dokupieniu na trasie :)

Może jakiś beczkowoz wojskowy z demobilu kup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po cholerę? :) :)

Do camela wezmę 2 l, jeszcze moge bidon 0,7 dopakować w rower :) coś do jedzenia do tego i można śmigać :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie jakieś sklepy gdzie można kupić Focusy w dobrych cenach? 
Przydałyby mi się dwie sztuki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie konkretnie modele cię interesują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem albo o Whistlerze pro 29 albo Black Forest LTD 29 - tym z amortyzatorem FOXa. 

Potrzebuje dwa rowerki górskie dla mnie i dziewczyny do rekreacyjnej jazdy w terenie - bez wielkiego szaleństwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne bestje. Chociaż w obu są miny.. Na przykład w tym drugim marne heble.

Rozważasz inne marki? Od siebie mogę polecić superiora i gt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne bestje. Chociaż w obu są miny.. Na przykład w tym drugim marne heble.

Rozważasz inne marki? Od siebie mogę polecić superiora i gt :)

Rozważam też inne, ale spotkałem się ze świetnymi promocjami na te rowery i oglądałem oba, problem jest w rozmiarze - nie mogłem w tych promocyjnych cenach znaleźć odpowiedniego rozmiaru. Moja dziewczyna to jakieś 176 a ja jakieś 193. 

...no i jak to z dziewczynami - musi się wizualnie podobać a Wistler Pro w szarym macie się spodobał ;)

A co do hamulców to faktycznie w obu wypadkach są Tektro Auriga i to jest chyba najsłabszy element obu tych modeli, ale w ogólnej konfiguracji te rowery nam pasują - hamulce w najgorszym wypadku wymienię :)

Edytowane przez Bartosz 86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest często z promocjami, że rozmiarów brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć.

przygotowuję się do zakupu roweru. poczytałem i mniej więcej wiem czego oczekuję i czego szukam. zapewne wybiorę rower z jednej z dwóch grup:

Taniej:

Rower górski ROCKRIDER 340 B'TWIN - Rowery Rowery - Decathlon

2016! MTB LAZARO EVOLUTION V1 MEN SUNTOUR! 2xALTUS (6669227572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Rower 26 KANDS ENERGY 700 M MTB grafit-czerw. mat (6576549049) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

2016! LAZARO INTEGRAL V1-AMOR MEN! SUNTOUR 2xALTUS (6666785859) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

2016 ROWER KANDS STV 700 LEKKI CROSS 28 ALU GRATIS (6663091577) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Drożej (i to jest maks mojego budżetu na rower dla mnie):

2016 MOCNE MTB EVOLUTION V2 24s! SUNTOUR 2xACERA!! (6673873602) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

MOCNY CROSS 2016' LAZARO INTEGRAL V2 MEN 2 x ACERA (6665561383) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ROWER KANDS CROSS LINE 1100 ACERA HIT (6675135927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

OKAZJA !!!AGRESOR_ KANDS ENERGY 1100_26'_SH ACERA_ (6665891592) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Rower 26 KANDS ENERGY 1100 M MTB T biało/czerwony (6559759194) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

ROWER 26 MTB SCUD ARGON 3 na Aliviko SR SUNTOUR!! (6676545685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

OKAZJA!!! ________MOCNY_KANDS COMPeR_29'_SH ACERA (6675577195) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (dodam, że mam 188 cm wzrostu)

Wiem, że są one bardzo podobne pod względem osprzętu, tańsza grupa ma wolnobieg, droższa kasetę.

Mam kilka pytań odnośnie użytkowania:

- Czy do każdego z tych rowerów da się zamontować fotelik dla dziecka (np hamax kiss z decathlona)?

- Czy przy założeniu, że będę jeździł z dzieckiem (koło 13-14kg obecnie) warto dołożyć i zainwestować w rower droższy z kasetą (czytałem, że jest bardziej wytrzymała)? czy naprawdę do bardzo relaksacyjnego jeżdżenia różnica między kasetą a wolnobiegiem będzie istotna?

- Czy ogólnie warto dołożyć i wziąć któryś z droższej grupy? Który ze wspomnianych rowerów prezentuje się najlepiej? Skłaniam się trochę ku tańszej opcji bo wtedy spokojnie kupię sobie kask i jakiś osprzęt w cenie samego droższego roweru.

- Czy teraz jest już dobry moment na zakup i można coś ugrać z ceny? (zwłaszcza, że pewnie od razu od jednego sprzedawcy weźmiemy rower dla Żony)

Co do wyboru cross/mtb to zdroworozsądkowo (po przeczytaniu wielu tematów) wiem, że do mojej jazdy (głownie miasto, jakieś ścieżki rowerowe, jazda z dzieckiem, drogi szutrowe) lepszy byłby cross (i większe koła) ale gdzieś tam z tyłu głowy siedzi mi myśl, że czasem pewnie miałbym ochotę wybrać się do lasu a do tego lepsze będzie mtb. I tak sobie myślę, że szkoda mi trochę zabierać sobie tę możliwość nawet jeżeli ten las miałbym odwiedzić tylko kilka razy.. Nad tym muszę jeszcze pomyśleć.

Pozdrawiam!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chymmm, widelce w takich rowerach, to są obciążniki, nie widelce. Szukaj czegoś sztywnego. Kaseta wskazana, fotelik z pociechą to dodatkowe obciążenie osi. Napęd szukaj pełnego shimano, byle jaka grupa, nawet najniższa, byle wszystko shimano. W tej cenie znajdziesz coś solidnego. Szukaj czegoś takiego jak napisałem wyżej. Sztywniaki, kaseta wskazana, pełne shimano, i również warto stery a head. Żeby nie skręcane. Rama alu, będzie bazą w pod ewentualną rozbudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaseta wskazana, fotelik z pociechą to dodatkowe obciążenie osi. Napęd szukaj pełnego shimano, byle jaka grupa, nawet najniższa, byle wszystko shimano. W tej cenie znajdziesz coś solidnego. Szukaj czegoś takiego jak napisałem wyżej. Sztywniaki, kaseta wskazana, pełne shimano, i również warto stery a head. Żeby nie skręcane. Rama alu, będzie bazą w pod ewentualną rozbudowę.

Kiedyś jak trafię któryś kolejny raz to wkleję ładnie wygiętą oś pod zacisk. Ostatni przypadek - dziecko wygięło przy skoku z krawężnika, rower Scoot, modelu nie pamiętam w każdym bądź razie MTB za nie mała kasę , osprzęt SH Acera bodajże

- Czy przy założeniu, że będę jeździł z dzieckiem (koło 13-14kg obecnie) warto dołożyć i zainwestować w rower droższy z kasetą (czytałem, że jest bardziej wytrzymała)? czy naprawdę do bardzo relaksacyjnego jeżdżenia różnica między kasetą a wolnobiegiem będzie istotna?

- Czy ogólnie warto dołożyć i wziąć któryś z droższej grupy? Który ze wspomnianych rowerów prezentuje się najlepiej? Skłaniam się trochę ku tańszej opcji bo wtedy spokojnie kupię sobie kask i jakiś osprzęt w cenie samego droższego roweru.

- Czy teraz jest już dobry moment na zakup i można coś ugrać z ceny? (zwłaszcza, że pewnie od razu od jednego sprzedawcy weźmiemy rower dla Żony)

Co do wyboru cross/mtb to zdroworozsądkowo (po przeczytaniu wielu tematów) wiem, że do mojej jazdy (głownie miasto, jakieś ścieżki rowerowe, jazda z dzieckiem, drogi szutrowe) lepszy byłby cross (i większe koła) ale gdzieś tam z tyłu głowy siedzi mi myśl, że czasem pewnie miałbym ochotę wybrać się do lasu a do tego lepsze będzie mtb. I tak sobie myślę, że szkoda mi trochę zabierać sobie tę możliwość nawet jeżeli ten las miałbym odwiedzić tylko kilka razy.. Nad tym muszę jeszcze pomyśleć.

Jest wytrzymała zwłaszcza zimą...

Nie bez powodu w tym okresie  w użytku jest cross na wolnobiegu. Kaseta spoko, tylko jak się napije wody, to już jej tak praktycznie zostaje, zima jak to zamarznie... Wolnobieg + ŁT 43 jest praktycznie bezobsługowy i zimą przy jeździe w najgorszym syfie i bardzo niskich temperaturach ( -15 < ) = 0 problemów. Gnące osie - to się spotykało w Rometach, ale tam się też gięły stalowe obręcze, puszczały miski na piastach itd.

Mam najtańsze Joytechy i  po już sporym przebiegu jesienno - zimowym w tys km, osie są proste, piasty nie mają luzów.

Jeżeli chodzi o jazdę crossem - przy odpowiednich oponach przejedziesz po lodzie jak i przez naprawdę grząski teren.

P.S Najniższego modelu Rockridera raczej bym nie brał (suport), choć wielu jeździ i sobie chwali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaido wiadomo, wolnobieg ciężej zarąbać. A jak się o kasetę dba ( bęben) to jest tak samo dobrze. Wygięte osie qr9 też widziałem. Ale to często albo z fabryki już krzywe wychodzi, albo wadliwy materiał.

Koło kasetowe ma lepszy rozkład sił. I przy ewentualnej rozbudowie, też sprawę ułatwia.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejne przydatne informacje.

Na czoło moich faworytów wysuwa sie:

http://allegro.pl/rower-26-kands-energy-1100-m-mtb-t-bialo-czerwony-i6559759194.html

cenowo prawie to samo co pierwsza tańsza grupa a ma kasetę i lepszy amortyzator.

Po Waszych informacjach już nie obawiam sie wolnobiegu.

tego najtańszego rockridera chyba odrzucę ze względu na nietypowy kształt ramy. Nie wiem czy tam sie uda zamontować fotelik. Chociaż decathlona mam niedaleko więc może pojadę sie przymierzyć i zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amortyzator, to również ciężki nie działający kloc. Reszta jest ok.

Pełne shimano na napędzie, to dobrze. Generalnie. Rower bez żadnych podejrzanych elementów. Marka kands jest spoko. Potrafią złożyć rower o bardzo dobrym współczynniku cena - jakość.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szymar,

fotelik o którym pisałeś założysz zarówno do Kands Energy jaki i do Rockridera 340 (mocowany jest na sztycę). Tak samo na Kands Energy możesz jeździć po lesie jeżeli będziesz trzymał się mniej wymagającego terenu tj ścieżek bez wielkich kamoli czy piaskowych lub błotnych grzęzawisk.

Dobry i lekki amortyzator kosztuje minimum cały Twój budżetu więc w tym temacie i tak nic nie zmienisz.

Proponuję podjąć decyzje na podstawie oceny w jakich warunkach będziesz więcej jeździł.

Jeżeli do lasu będziesz wypadał sporadycznie i po znośnych szlakach to chyba, szkoda męczyć się na małych kołach i z mocno pochyloną sylwetką w spokojnej jeździe miejskiej. Jeżeli, z kolei, planujesz mocniej pójść w bardziej wymagający teren, to cross może zacząć Cię ograniczać.

Edytowane przez Kamel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaido wiadomo, wolnobieg ciężej zarąbać. A jak się o kasetę dba ( bęben) to jest tak samo dobrze. Wygięte osie qr9 też widziałem. Ale to często albo z fabryki już krzywe wychodzi, albo wadliwy materiał.

Koło kasetowe ma lepszy rozkład sił. I przy ewentualnej rozbudowie, też sprawę ułatwia.

No ale otwierać bęben po kilku jazdach w brei, bez jaj, to ma służyć a nie by co chwilę w tym grzebać. Oczywiście mam rowerki na kasetkach i też jeździły w deszczu, ale nie w takich warunkach( zima) co wolnobiegi na ŁT. Kaseciaki jazdy w zimie zaprzestały jak mi kolega pokazał bębenki po zimie użytkowane w lekkich warunkach. Im bardziej uszczelnione, tym bardziej w środku zjedzone.

Co do krzywych osi - oczywiście że miałem i nawet na takich jeździłem  po delikatnych poprawkach i tak jak piszesz najczęściej wypust fabryczny w takiej formie. 2 były ewidentnie ubite, ale materiał to totalny gównolit, pochodzący z Rometowskiego pasata.

Ale nawet jak oś jest nie najlepsza to i na jej gięcie jest sposób, bo i na tych rometowskich jeździłem i oś się nie gieła.

Koło na bębenku ma łożysko od strony napędu "przy haku" co miało zapobiegać temu krzywieniu osi, a jak jest - no zdziwiłem się kilka razy.

Odnośnie rozbudowy- kupi na 7s, będzie chciał zmienić na 8/9/10 - wymiana bębenka, przepraszam piasty, sam nie zrobi kupi całe koło.

Inna sprawa - podejrzewam iż rower z napędem 7rz na tył  do opisanych celów w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że wystarczy.

Ja rowerem w zimie nie latam, tu się zgadzam.

Przykładowo bębenek z piast dt swiss. Mam taką, bębenek ściąga się bez narzędzi, rękami. Na tylną piastę mam 4 łożyska. Dwa w piascie, dwa na bębenek. Ale moje dwa koła, to więcej niż którykolwiek z wyżej pokazanych rowerów.

Jak ktoś nie lubi grzebać przy rowerze lub po prostu nie umie, to im prostrze rozwiązanie tym będzie lepsze :)

Aaa i jeśli na bębenku ma kasetę 7s z podładką, a z reguły tak jest, to założy też kasetę 8,9,10,11. :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że wystarczy.

Ja rowerem w zimie nie latam, tu się zgadzam.

Przykładowo bębenek z piast dt swiss. Mam taką, bębenek ściąga się bez narzędzi, rękami. Na tylną piastę mam 4 łożyska. Dwa w piascie, dwa na bębenek. Ale moje dwa koła, to więcej niż którykolwiek z wyżej pokazanych rowerów.

Jak ktoś nie lubi grzebać przy rowerze lub po prostu nie umie, to im prostrze rozwiązanie tym będzie lepsze :)

Im prostsze rozwiązanie, tym mniej grzebania i problemów. Nie koniecznie musi to się wiązać z precyzją działania, bo proste rozwiązania wcale nie muszą być tanie. Na zimę i ogólnie pojęty syf - jak znalazł.

Aaa i jeśli na bębenku ma kasetę 7s z podładką, a z reguły tak jest, to założy też kasetę 8,9,10,11. :)

No to bębenek pod 11-cie, a sama podkładka  w okolicach 0,5 cm-a, jeżeli mówimy o Shimano/ Sram , bo przecież kto do tanioszczaków zakłada Campe, albo koła z bębenkami pod 11-ki? Jak dotąd spotykałem standard -  pod 8/9/10 normalnie do zanabycia w każdym punkcie i tak nawet dorabiałem podkładki, ale jak rower był z kasetą 7s to i bębenek 7s siedział pomimo, że ich się już nie produkuje.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proste rozwiązana zazwyczaj są dobre. :)

Zgadzam się, że wolnobieg na zimę jest ok. Nawet jak się go wykończy, to wymiana jest tania.

No tak. walnąłem gafe. Bębenek jest standardowo 8,9,10 ewentualnie 7 z podładką. A pod 11 już są dłuższe. :)

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj czytam te odpowiedzi i już bym pojeździł a to jeszcze roweru brak, nawet do końca jeszcze nie wybrany. Chyba i tak będę musiał poczekać do końca lutego bo wtedy będę miał nowe ubezpieczenie które obejmie także kradzież z piwnicy. Szkoda by mi było jakby nówki sztuki mi ktoś uprowadził. A co do samego wyboru to duże znaczenie będzie miała końcowa cena rowerów zaproponowana przez sprzedawce (kupować będziemy dwa). Kands jest spoko ale jak sie okaże, że lazaro wyjdzie dużo taniej to też nie będzie źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj do pracy rowerem. A po pracy strzele 10 km ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_1628.jpg

DSC_1631_1.jpg

DSC_1629.jpg

a kumpel z cuba wcześniej latał RM  ;)

15977419_1327661763972555_57597962916926

ogólnie - trochę za dużo śniegu jak na rower, w dodatku było lekko na plusie i zrobiła się twarda skorupa na górze, praktycznie nie da się jechać. W crossie 4 bieg i leciał :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi