Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

jak pisałem wyżej ja dla celów takich jak Twoje zakupiłem ten model, w tym sklepie

http://velmar.pl/merida-matts-2013-promocja-p-597.html

wraz z fotelikiem dla dziecka (zamontowali go od razu w sklepie, rower dostarczony złożony i wyregulowany - wsiadać i jechać :) ), rower wg mnie ok. Przymierzyłem się na żywo do tego roweru.

O doborze rozmiaru roweru masz dużo w sieci np. tu:

http://xtrbike.pl/kupno-roweru/2-jak-dobrac-rame-roweru

http://www.sporti.pl/Jak-dobrac-wielkosc-ramy-do-swojego-wzrostu-cinfo-pol-22.html

Z moich obserwacji, piszę to jako laik, który tylko poczytał trochę na forach przed zakupem roweru, nie ma za wielkich różnic w jakości rowerów w przedziale cenowym 1000-1200 zł.

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajna ta merida. Dobrze by było gdzieś w Wawie się do niej przymierzyć. Nie wiem jaki rozmiar ramy byłby dla mnie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel miał Meridę za około 1500zł i pamiętam, że to był naprawdę dobry rower jak na 1500zł. Dopiero takie za 4tysiące i więcej były już lepsze. 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślałem nad jakąś Meridą, zanim jeszcze zdecydowałem, że będę jednak wybierał między szosowymi rowerami. Kolega ma jakiś niższy model i bardzo sobie chwali. Zastanawiałem się nad Meridą Crossway 3000, moim zdaniem jeden z ładniejszych Crossów jakie widziałem :

post-27475-0-55545200-1399982799_thumb.jpg

Kto wie czy po szosie nie sprawie sobie takiej Meridy właśnie, ale to już odległe plany na kolejny sezon, narazie szosówka jest moim priorytetem.

Naprawde udane rowerki, na żywo się bardzo fajnie prezentują, te niższe modele również.

Edytowane przez carlito1

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna, ale "leciuchno" wykracza poza mój budżet :D:D. Może zapytam inaczej, które firmy brać pod uwagę jeśli chodzi o rowery za około 1000-1200 pln?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego zobacz niższe modele :)

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję, ale raczej w grę wchodzą rowery nowe. Chciałbym mieć gwarancję. Raczej nie szukam sprzętu dla "zawodowca" :). Rowerem będę jeździł weekendowo z Synkiem i Żoną :).

http://www.kross.pl/

córka ma:

http://www.unibike.pl/

ew.

http://www.arkus.com.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, ciężko znaleźć coś poniżej 2000 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, ciężko znaleźć coś poniżej 2000 :)

Ale konkretnie czego szukasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzetu do okolo 1200 pln glownie do jazdy po lesnych drogach i troszke po asfalcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj 42 km tylko po lesie....

20140513_191442.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co były w Aldiku. Już miałem kilka na serwisie. Ludzie się chyba wstydzą korzystać z gwarancji bo tanio kupili, cholera wie.

Ten z drugiego linku lepszy, natomiast pierwszy porażka.

Moje uwagi:

1) Arcy-brzydki z bliska!

2) Rama spawana chyba przez Pana Wiesława w garażu pod blokiem.

3) Naklejki nie ukryte pod lakierem. Zejdą w kilka miesięcy.

4) Napis made in germany chyba nie powinien się tam znaleźć.

5) Model z pierwszego linku w Aldiku miał z tyłu przerzutkę Shimano XT a z tyłu 8-mio rzędowy WOLNOBIEG! WTF ??!!??

Nie wiem jak te w Tchibo bo są troszkę droższe. To co napisałem powyżej opisuje tą samą firmę kupioną w Aldiku.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jeszcze jeden komentarz co do nośnosci:

Nośność = dopuszczalne obciążenie całkowita (ciężar roweru + ciężar ciała + obciążenie bagażnika):
Razem 120 kg.

Rower waży z 20 kg biker 95 (ja) i już mogę załadować max 5 kg. Np. jeśli synek miałby być w foteliku to dodatkowe ok 20 kg.

Marcinkowski - tam jest sprytny napis german design - co oznacza - made in china.

zgadzam się z Marcinkowskim, że no namy z marketu, chińskiej produkcji to najgorsze propozycje.

Edit.

Mało tego ten rower kosztuje 1700 zł - dokładając 700 zł można kupić takie cudo:

http://allegro.pl/bdb-manufaktur-t700-roz-57-cm-i4227179832.html

stan prezentuje się bdb, a koszt nowego to ponad 5000 zł. Jakość tego roweru jest super, ciężar niewielki, rama cr-mo, produkcja niemiecka.

Oczywiście dwukrotnie przekracza budżet, więc nie jest już w kręgu zainteresowań lotka.

Edytowane przez StaryWilk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Aldiku rowery tej marki miały napis Made in Germany na tylnym widelcu. Te widzę mają już "Designed" ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To nie są rowery do jazdy po lasach a na dodatek stylistycznie nie za ładne   :):) :), ale dzięki za podrzucenie linków.

Edytowane przez lotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,Rowery to zło'' - Jeremy Clarkson ,wziąłem sobie to głęboko do serca :)

Są niepraktyczne ,a na dodatek i tak na nich za cholerę nie schudniesz (będziesz miał jedynie ohydnie umięśnione łydki) bo jedyne co ci w ciele pracuję ,to nogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie są rowery do jazdy po lasach a na dodatek stylistycznie nie za ładne   :):) :), ale dzięki za podrzucenie linków.

Ile gustów tyle ludzi.

Ale szukałeś NOWEGO roweru w cenie w której jest bardzo ciężko kupić coś porządnego.

Moja znajoma namietnie kupuję w Tchibo.

Ma też [ona i i mąż] rowery.

Oglądałem je i nie miałem zastrzeżeń.

Nie jest to poziom Ghosta czy Cuba ale daje radę.

IMO poniżej Kellys-a ciężko ci będzie kupić coś porządniejszego.

Ale tu z kolei nie kupisz roweru < 1800 zł 

Może po prostu kup na raty jak nie masz wystarczającej kwoty.

W końcu nie kupujesz roweru co sezon tylko raz  na 3-10 lat ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

100% racji Bartek.

Od siebie mogę dodać że warto mocno interesować się konstrukcjami niemieckimi w zastępstwie amerykańskich.

Marki takie jak Focus, Corratec, Ghost, Cube często okazują się lepszymi rowerami od swoich amerykańskich odpowiedników.

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuje Niemców od ekspansji na rynek amerykański jest chore prawo patentowe.

Edytowane przez Marcinkowski

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie najwyższa półka ale kupiłem 2 lata taki model tylko był tańszy i gorzej wyposażony ale sobie chwalę: 

http://allegro.pl/2014-wypasiony-pogromca-szosy-kands-maestro-alivio-i4211868390.html

Jak ma być do lasu to może taki:

http://allegro.pl/2014-kands-energy-1300-vb-wysoka-polka-mtb-alivio-i4204288473.html

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miał ktoś do czynienia z rowerkami rocky mountain?

Robią dobre fulle, miałem okazję jeździć, nie pamiętam modelu, z 2005 roku, choć wolę i polecam Ci, jeśli chcesz inwestować niezłą kasę w rower, ramy Santa Cruz ;) 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi