Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

QuadrifoglioVerde

PROJEKT BUDŻETOWEGO ZEGARKA FORUMOWEGO CHRONO ZA 432 ZŁ

Czy podoba Ci się pomysł projekt taniego kwarca ?  

460 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta w stylu zenitha ciekawsza. Tarcza biała/kremowa z granatowymi i pomarańczowymi akcentami.

Jeśli zegarek ma być sportowy to skórzany pasek bym skreślił, prędzej jakiś nato lub guma.

20mm w uszach jak najbardziej ok.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie małpujmy Zenitha... Będzie do czego wzdychać w przyszłości. Takiego zenka mam w planach (dalekich)... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie małpujmy Zenitha... Będzie do czego wzdychać w przyszłości. Takiego zenka mam w planach (dalekich)... :)

Dlatego nikt nie proponuje kopiowania, ale pewien kierunek. Bardziej taka koperta, niż okrągła.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii koperty, ja bym przychylnym okiem spojrzał na to Seiko. Tu jest co prawda gładka luneta, ale można zrobić i obrotowy bezel

SEIKO+Automatic+Chronograph+6139-6011+0D1614_Wrist+1.JPG

fotka pożyczona z sieci.

W kwestii paska - nie zabierałem raczej głosu, bo w najgorszym wypadku sobie wymienię, ale skoro już się temat pojawił - dla mnie zdecydowanie nato, guma też ujdzie. Mało jest natomiast rzeczy w świecie zegarków, których nie lubię tak bardzo, jak dziurawych rally :)

Poza tym - jak ktoś wyżej napisał - skóra w sportowym z założenia zegarku, to od strony użytkowej pomysł "taki se".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gładka luneta to zaleta - wystarczy przepolerować

a z tymi podziałkami na bezelu bywa różnie, porysują się napisy, stracą kolor, wchodzi kurz jeśli obrotowy o aluminiowych wkładach nie wspominając (itd.itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrotowy ???

To nie diver !! Panowie :D ...w sportowych chrono generalnie bezelki są na stałe :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie, bo niby po co obrotowy... Dałem plamę :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczotkowana koperta ala Autavia, 2 okragle totalizatory, początkowo zakładana kolorystyka jest dobrym pomysłem. Skórzany pasek zawsze można niskim kosztem wymienić na nato, w każdemu osobiście pasującej kolorystyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł ciekawy i chciałbym się dopisać, ale uczciwie muszę napisać, że jeśli projekt mi się nie spodoba to zrezygnuję :)

Narazie dopisuję się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z plamą czy bez, chodzi o wewnętrzny vs zewnętrzny bezel

przedstawione seiko jest lepsze pod względem wieloletniego użytkowania

zakładana cena jest niska więc nie ma co liczyć na ceramiczny podobnie jak tryt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrotowy ???

To nie diver !! Panowie :D ...w sportowych chrono generalnie bezelki są na stałe :-)

A co w tym dziwnego, że obrotowy? Tudor ma obrotowy, pokazane wcześniej Hamilton, Heuer i Zodiac też wyglądają jakby miały obrotowy bezel. Jeśli nie obrotowy to już wolę gładką lunetę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa i w Omedze Speedmaster pewnie też obrotowy ?? ;-) Na tej wkładce zwykle w zegarkach Chrono jest podziałka służąca do obliczania prędkości czyli Tachymeter. Jest wyciągnięta na zewnątrz zegarka dla łatwiejszej czytelności...aby za bardzo nie upstrzyć tarczy.

Przekonaliście mnie do NATO. Będzie nato jako standard ! . Kolorystyka będzie niebiesko pomarańczowo biała i nie ma innych opcji !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tachimetr wolałbym pominąć. Zbyt pstrokaty zegar się robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...więc nie ma co liczyć na ceramiczny podobnie jak tryt :D

Ceramika i tryt, to zdecydowanie w diverach, a to nie będzie diver! :angry:

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tachimetr wolałbym pominąć. Zbyt pstrokaty zegar się robi...

A ja bym z tego nie rezygnowal, a przynajmniej na poziomie projektu. To jeden ze smaczkow chrono. Natomiast, chyba rzeczywiście byłby praktyczniejszy wewnątrz.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam swój głos w ankiecie.

1szt. na pewno i może +1 na prezent dla taty.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa i w Omedze Speedmaster pewnie też obrotowy ?? ;-) Na tej wkładce zwykle w zegarkach Chrono jest podziałka służąca do obliczania prędkości czyli Tachymeter. Jest wyciągnięta na zewnątrz zegarka dla łatwiejszej czytelności...aby za bardzo nie upstrzyć tarczy.

Przekonaliście mnie do NATO. Będzie nato jako standard ! . Kolorystyka będzie niebiesko pomarańczowo biała i nie ma innych opcji !!

No wybacz, ale sam wstawiłeś fotki zegarków, które na pewno mają obrotowy (Tudor) albo takie, które wyglądają jakby miały obrotowy (nie wiem jak jest w rzeczywistości). :)

Wolałbym domyślnie gumę, bo wydaje mi się trudniej dokupić dopasowany pasek tego typu, niż dokupić NATO. Ale też będzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie robią zegarkó wogóle w takich kopertach ---> IMGP0058.JPG

Zróbmy coś takiego ?

Mi też się podoba taka koperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka moja twórczość, grafik ze mnie żaden. Można sobie wyobrazić jak mógłby wyglądać.

A7VRF9V.jpgIYcM1zj.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4d0b2cf611d93d35e1a5488e5dafe23f.jpg

zobatrzcie, że tachymetr wcale nie wygląda źle :P

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka moja twórczość, grafik ze mnie żaden. Można sobie wyobrazić jak mógłby wyglądać.

A7VRF9V.jpgIYcM1zj.jpg

Pierwszy bardzo dobry. Oldskulowy letniak :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to się mnie podobuje :D

Wolałbym domyślnie gumę, bo wydaje mi się trudniej dokupić dopasowany pasek tego typu, niż dokupić NATO. Ale też będzie w porządku.

jeśli zegarek będzie miał WR50, to parciak będzie bardziej spójny niż guma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolorystyka tudora, pasek nato, tachymetr na bezelu i do przodu :) Tarczki chronografu - kwadratowe (poduszeczki) jeśli koperta zbliżona do kwadratu, okrągłe jeśli i koperta bardziej obła. Nazwa mi nie przeszkadza prawdę mówiąc. Tyle ode mnie - będę obserwował jak się rozwinie ten wątek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest szansa, żeby zamiast tarczki z sekundnikiem była tarczka chrono do np. 12 godz? Skoro to kwarc, to i tak żadnej przyjemności z oglądania sekundnika nie będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest szansa, żeby zamiast tarczki z sekundnikiem była tarczka chrono do np. 12 godz? Skoro to kwarc, to i tak żadnej przyjemności z oglądania sekundnika nie będzie...

Zobaczymy. Do wyboru będziemy mieć jesli chodzi o 2 tarczowe mechanizmy ( akurat jest ich mało) miyotę os21 i jakiś chiński werk ( muszę sprawdzić co oferuje na licznikach). Wszelkie swiss made rondy czy ety kosztowałyby 80% ceny zegarka :lol:...a w cale lepsze nie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.