Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

anda_7

Czy naprawdę wszystko robią Chińczycy?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie! Niedawno usłyszałem od znajomych, którzy bywają często na Wschodzie (Chiny, Malezja, Singapur i inne takie), że właściwie wszystkie marki (także zegarkowe) tam robią... Czy są w takim razie jacyś producenci, którzy nie robią w Chinach???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam znajomych, którzy z kolei często latają do Indii i twierdzą, że to najlepsze miejsce na ziemi :). Niekoniecznie im wierzę.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anda, wiesz zapewne jakie zegarki mogą nosić miano swiss made. Ale mnie ciekawi skąd Ci znajomi mają takie szczegółowe informacje i co mają na myśli mówiąc "robią tam"?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chodzi im o to, że robią tam podróbki wszystkich firm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat nie mówię o podróbkach, tylko o... oryginałach???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd oni to wiedzą? I co dokładnie wiedzą? Że robią tam części? Składają tam zegarki? Wiedzą dokładnie jakie firmy i w jakim stopniu?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - logicznie pomyślcie.

Jeśli wszystkie szwajcarskie zegarki byłyby w 100% robione w Szwajcarii, to po co byłoby ustalanie tak szczegółowych zasad "swiss made"?

;-)

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat nie mówię o podróbkach, tylko o... oryginałach???

Jeśli chodzi o zegarki to się nie wypowiadam bo za mało się na nich znam - ale... obejrzyjcie sobie metki na swoich oryginalnych ubraniach - gwarantuje że się zdziwicie... :)

Ale za to np marka pierre cardin szyje ciuchy w... Polsce

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie! Niedawno usłyszałem od znajomych, którzy bywają często na Wschodzie (Chiny, Malezja, Singapur i inne takie), że właściwie wszystkie marki (także zegarkowe) tam robią... Czy są w takim razie jacyś producenci, którzy nie robią w Chinach???

Ale ja tu nie widze że jest mowa w poscie o Swiss made, bo np. Seiko i Casio tez produkuje w Chinach Malezji i Singapurze i ich produkty nie traca przez to na jakości. Z ta małą różnica że Japońskie firmy się tego nie wstydzą. A Szwajcarzy bardzo :P wrecz to ukrywają. Swoja drogą jakie ma znaczenie gdzie cos zostało wyprodukowane, jeśli zostały zachowane normy technologiczne i jakosciowe producenta? Globalizacji nie powstrzymamy, było już to wałkowane, oj było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

określenie "właściwie wszystkie" jest nadużyciem , choć chyba nie jest tajemnicą że duża część tańszych szwajcarów w jest składana w Szwajcarii z części wytworzonych poza Europą. dlatego ja wolę Seiko za 1000 niż szwajcara za 1000. PP, AP, VC, Rolex itp - możesz kupować bez obaw

Kupię Omega Geneve Automatic 166.0197

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Panowie - logicznie pomyślcie.

Jeśli wszystkie szwajcarskie zegarki byłyby w 100% robione w Szwajcarii, to po co byłoby ustalanie tak szczegółowych zasad "swiss made"?

;-)

+ 100 dla tego Pana.

Ale ja tu nie widze że jest mowa w poscie o Swiss made, bo np. Seiko i Casio tez produkuje w Chinach Malezji i Singapurze i ich produkty nie traca przez to na jakości. Z ta małą różnica że Japońskie firmy się tego nie wstydzą. A Szwajcarzy bardzo :P wrecz to ukrywają. Swoja drogą jakie ma znaczenie gdzie cos zostało wyprodukowane, jeśli zostały zachowane normy technologiczne i jakosciowe producenta? Globalizacji nie powstrzymamy, było już to wałkowane, oj było.

I + 100 dla tego Pana też.

określenie "właściwie wszystkie" jest nadużyciem , choć chyba nie jest tajemnicą że duża część tańszych szwajcarów w jest składana w Szwajcarii z części wytworzonych poza Europą. dlatego ja wolę Seiko za 1000 niż szwajcara za 1000. PP, AP, VC, Rolex itp - możesz kupować bez obaw

Po części się zgodzę (wolę Seiko za 1k niż szwajcara za 1k.). Nie zgodzę się tylko, że problemem stosunku jakośc/cena jest produkcja w Chinach (bo jak zaznaczone było wczesniej, to Seiko i Casio też w Chinach produkuje, a wszystko jest ok). Chińczycy potrafią zrobic naprawdę dobrą robotę, tylko trzeba odpowiednia kontrolę jakości wymusić. Daleko szukać - wystarczy spojrzeć na zegarki Sea Gull. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić pod kątem wykonania (a jeśli jest, to na pewno nie więcej niż w szwajcarze za podobna, a nawet ciut wyższą kwotę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko za 1000 też pewnie zrobione w chinach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Seiko za 1000 też pewnie zrobione w chinach

Bardzo możliwe. Tyle, że Seiko wtedy daje na tarczy napis "Japan movt.", a nie "Made in Japan" ;) Poza tym mają dobrą kontrolę jakości i mi miejsce produkcji nie przeszkadza, jeśli mam w/na ręku dobrze zrobiony zegarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zegarki to się nie wypowiadam bo za mało się na nich znam - ale... obejrzyjcie sobie metki na swoich oryginalnych ubraniach - gwarantuje że się zdziwicie... :)

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/metki-polskiej-firmy-w-gruzach-fabryki-w-bangladeszu,328706.html

Myślę, że nie wszystko jest produkowane w Chinach, ale naprawdę dużo to już tak.

Zresztą Chińczycy zarobili już takie pieniądze na tej swojej taniej sile roboczej, że powoli zaczną przebierać w ofertach i nie dla każdego będą produkować (znaczy się nie dla byle kogo). ;)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zegarki Omega gdzie są produkowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daito , marka pierre cardin to już praktycznie franczyza :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe. Tyle, że Seiko wtedy daje na tarczy napis "Japan movt.", a nie "Made in Japan" ;) Poza tym mają dobrą kontrolę jakości i mi miejsce produkcji nie przeszkadza, jeśli mam w/na ręku dobrze zrobiony zegarek ;)

czyli wszyscy trochę wstydzą się chin :lol: , kupuje Seiko a nie ; "Japan movt." czy "Made in Japan", choć jak PP zaczną robić w chinach mój świat zegarkowy upadnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście , że nie wszystko robią Chińczycy ( to trochę taka spiskowa teoria dziejów ). Ale zdecydowana większość zegarków poniżej 1000zł jest produkowana w Chinach niezależnie od tego co faktycznie ma napisane na tarczy.

Co to oznacza ? Ano przeciętnego Polaka obecnie nie stać już nawet na dobry jakościowo Chiński zegarek :-) .

Koszty produkcji w Chinach stale rosną, pensje także nie stoją w miejscu, tak naprawdę ich waluta powinna już dawno się mocno wzmocnić ale jest sztucznie utrzymywana jej niska wartość aby handel się nie załamał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, ale to dość ciekawa informacja, skoro Chiny są jednym z większych rynków dla luksusowych zegarków szwajcarskich.

http://www.reuters.c...E94N0O520130524

Cóż , zapewne podpisanie tej umowy zostało wymuszone przez Szwajcarskich producentów którzy widzą w Chinach prawdziwą dojną krowę.

Tam rząd wspomaga swoich przedsiębiorców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.