Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ch24.pl

Test: Panerai Luminor 1950 10 Days GMT

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku tego PAMA efekty zostały osiągnięte, gdyż zegarek charakteryzuje się doskonałymi parametrami chodu i cechami techniczno-użytkowymi.

Ohohoho. Skąd taka informacja ? Doskonałymi ? Omega czy choćby ML ma gorsze ? Nie widzę niczego doskonałego, co najwyżej bardzo przyzwoite. Cechy użytkowe dla mnie do bani. 16,5 centymetra to dyskwalifikacja. Betoniarka.

Natomiast wygląd zegarka bardzo mi odpowiada - niebanalna stylistyka. Zegarek jest po prostu bardzo ładny. To moja opinia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tylko czy w takim razie ich inhouse'y (nie inhouse'y??) hulają w jakichś innych brandach?

Bo oprócz P.999 nie słyszałem, żeby któryś gdzieś indziej się pojawiał, więc to trochę zmienia postać rzeczy, jeśli ta fabryka Val Fleurier robi te mechanizmy tylko dla Pama.

Inaczej bym na to spojrzał bo sprawa wygląda wręcz na odwrotną.  

P.999 ma wiele podobieństwa do Piaget 838P, w wytworzeniu P.2002 maczał palce JLC. To mi bardziej wygląda na czerpanie z gotowych innych konstrukcji na wyłączne potrzeby OP. A to już zmienia postrzeganie. 

Ohohoho. Skąd taka informacja ? Doskonałymi ? Omega czy choćby ML ma gorsze ? Nie widzę niczego doskonałego, co najwyżej bardzo przyzwoite. Cechy użytkowe dla mnie do bani. 16,5 centymetra to dyskwalifikacja. Betoniarka.

Na  Ohohoho odpowiadać nie będę ;)  Na pozostałe argumenty moje zdanie poniżej.

Doskonałe parametry chodu wynikają z testów. Uzyskane na komparatorze i potwierdzone na ręku wyniki dokładności na poziomie + 1,2 sek./dobę, praktycznie brak późnienia w każdej z pozycji, stabilna amplituda w poz. poziomej/pionowej wynosząca 318/272 st.są potwierdzeniem doskonałych parametrów mechanizmu. Jedynym słabym punktem była największa różnica pomiędzy położeniami wynosząca 9 sekund.

Oczywiście, że są zegarki dokładniejsze jednakże powyższe parametry wskazują na dopracowaną i doskonale wyregulowaną konstrukcję.

Co do cech techniczno-użytkowych to w tym OP zastosowano wiele niebanalnych rozwiązań których próżno szukać u konkurencji w tym przedziale cenowym. Mówię tu o 10 dniowej rezerwie połączonej z efektywnym dwustronnym naciągiem automatycznym i równomiernym przekazem energii, liniowym wskazaniu rezerwy naciągu, pełnym mostku balansu, systemie Pointage, funkcjonalnej obsłudze 2 strefy z sekwencyjną zmianą czasu w obu kierunkach, WR 10 atm, aż wreszcie o resecie sekundy po odciągnięciu koronki.              

Powołałeś się tu na wysokość koperty dyskwalifikującej zegarek do noszenia. Ok. lecz zauważ że to parametr indywidualny tylko dla Ciebie, natomiast cechy użytkowe, które wskazałem odnoszą się ogólnie do zegarka.  

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie szokuje mnie informacja o zlecaniu pracy warsztatowi, który ma do tego celu wyspecjalizowane zasoby ludzkie i sprzętowe. Bardzo mądrze.

Mnie też. Vide nasz uroczy prelegent na tegorocznym spotkaniu zegarkowym Max Busser (....& Friends :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Wychodzi ma to ze Panerai to troche montownia?

Dawno temu o tym pisałem. Trudno nazwać Panerai manufakturą nawet we współczesnym rozumieniu tego słowa. Ich własne werki też należałoby wziąć w cudzysłów. Nie zmienia to jednak faktu, że mechanizmy znajdujące się w zegarkach sygnowanych marką Panerai oferują wiele świetnych rozwiązań technicznych, które w połączeniu z nietuzinkowym designem sprawiają, że mimo wszystko Panerai da się lubić  :). I jedyne czego żal, to fakt, iż w recenzji Chronos24 nie znajdziemy na temat tych kontrowersji nawet słowa. A obowiązkiem recenzenta było wyłożenie czytelnikowi przysłowiowej kawy na ławę skoro portal ma ambicje, aby być opiniotwórczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Jedynym słabym punktem była największa różnica pomiędzy położeniami wynosząca 9 sekund.

Oczywiście, że są zegarki dokładniejsze jednakże powyższe parametry wskazują na dopracowaną i doskonale wyregulowaną konstrukcję.

Co do cech techniczno-użytkowych to w tym OP zastosowano wiele niebanalnych rozwiązań których próżno szukać u konkurencji w tym przedziale cenowym. Mówię tu o 10 dniowej rezerwie połączonej z efektywnym dwustronnym naciągiem automatycznym i równomiernym przekazem energii, liniowym wskazaniu rezerwy naciągu, pełnym mostku balansu, systemie Pointage, funkcjonalnej obsłudze 2 strefy z sekwencyjną zmianą czasu w obu kierunkach, WR 10 atm, aż wreszcie o resecie sekundy po odciągnięciu koronki.              

Powołałeś się tu na wysokość koperty dyskwalifikującej zegarek do noszenia. Ok. lecz zauważ że to parametr indywidualny tylko dla Ciebie, natomiast cechy użytkowe, które wskazałem odnoszą się ogólnie do zegarka.  

Użycie słowa "doskonały" do tego mechanizmu trzeba by odnieść do tego co oferują inni. Do tego kwestia pomiaru pojedynczego egzemplarza też nie jest miarodajna. Już czytałem na tym forum jakie to "doskonałe" są mechanizmy Rolexa, czy teraz Panerai. A ja po prostu i zwyczajnie w to nie wierzę bez odniesienia tego do innych mechanizmów. Uważam, że te mechanizmy są bardzo dobre. Ale tylko bardzo dobre, a nie doskonałe, czy "legendarnie" dokładne. To słowo legendarnie mnie razi, bo legenda zaczyna przysłaniać zdrowy rozsądek. Po prostu patrzę na to bez emocji i bez widzenia rzeczy, których nie ma wykazanych w tabelach porównań do innych. Subiektywne odczucie "doskonałości" to często prezentowany argument bez pokrycia, albo z pokryciem emocjonalno-subiektywnym ( z cyklu " bo mój chodzi idealnie i się nie psuje, od szwagra też, więc to są doskonałe zegarki"). Zresztą marketingowcy "legendarnych" firm podsycają legendarną dokładność i legendarną niezawodność. Myślę, że mój punkt widzenia tej sprawy jest dość klarowny.

Co do wartości techniczno-użytkowych. 

Liniowy wskaźnik rezerwy chodu oferuje np. Seagull za 300 zł ( w wersji ala Panerai), pełny mostek nie jest unikatowy, GMT dają chyba wszyscy (także Seagull) - sekwencyjna zmiana czasu to jest coś, ale nie przesadzajmy, że na to wszyscy czekaliśmy. WR 10 atm też nie powala. 

Ten zegarek użytkowo-technicznie mnie właściwie niczym nie powala - nie widzę tych 50 tysięcy. Grubość i waga dla jednych bedzie zaletą, dla innych wadą. Dla mnie taka grubość i waga to wada.

Natomiast obiektywnie przyznaję za stylistykę, klimat zegarka i sam pomysł designu wysoką ocenę. To bardzo ładny zegarek pod względem kompromisu pomiędzy klasycznym stylem i stylem casualowym. Udane połączenie, według mnie o wiele lepsze niż np. w Rolexie, który jest mniej klasyczny i bardziej sportowy. Panerai - w co sam nie mogę uwierzyć - byłby według mnie właśnie idealny jako zegarek na całe życie. Ten uniwersalny, taki idealnie wypośrodkowany wygląd, przy przyzwoitej (według mnie) jakości i poprawnych walorach technicznych spełnia te kryteria. On nie jest "legendarnie" doskonały. Jest bardzo poprawny w każdym aspekcie (może za wyjątkiem wagi i grubości :P ). Co do ceny już pisałem - jej połowa moim zdaniem to wartość zegarka, druga połowa to dmuchany balon mody i skutecznego marketingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liniowy wskaźnik rezerwy chodu oferuje np. Seagull za 300 zł ( w wersji ala Panerai), pełny mostek nie jest unikatowy, GMT dają chyba wszyscy (także Seagull) - sekwencyjna zmiana czasu to jest coś, ale nie przesadzajmy, że na to wszyscy czekaliśmy. WR 10 atm też nie powala.

No tak, ten ma coś, tamten, coś, ktoś jeszcze oferuje coś innego. Bardzo łatwo jest powiedzieć, że to wszystko jest znane, nie nowatorskie. Ale... proszę mi wskazać jeden produkt o wartościach funkcjonalnych podobnych do P.2002 lub P.2003. Długo zastanawiałem się nad alternatywą dla tych mechanizmów i - moim zdaniem - niezwykle trudno (jeżeli w ogóle możliwe) jest wskazać coś, co w tak znakomity sposób połączyło te wszystkie znane, sprawdzone rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użycie słowa "doskonały" do tego mechanizmu trzeba by odnieść do tego co oferują inni. Do tego kwestia pomiaru pojedynczego egzemplarza też nie jest miarodajna. Już czytałem na tym forum jakie to "doskonałe" są mechanizmy Rolexa, czy teraz Panerai. A ja po prostu i zwyczajnie w to nie wierzę bez odniesienia tego do innych mechanizmów. Uważam, że te mechanizmy są bardzo dobre. Ale tylko bardzo dobre, a nie doskonałe, czy "legendarnie" dokładne. To słowo legendarnie mnie razi, bo legenda zaczyna przysłaniać zdrowy rozsądek.

Doskonały wynik to wcale nie najlepszy. W mojej ocenie określenie doskonały zawiera pewien przedział parametrów z górnego poziomu. Kwestia pojedynczego pomiaru nie jest miarodajna lecz więcej opinii potwierdzających dokładność na podobnym poziomie uznałem za miarodajne. Pewne opinie należy wg mnie traktować na pewnym poziomie ogólności gdyż nie sposób pozyskać ani przetestować większości modeli i egzemplarzy. Pomimo gorszych czasem parametrów Rolexa mechanizmy tej marki cieszą się opinią dokładnych w odmierzaniu czasu i trwałych w eksploatacji. Potwierdzają to liczne testy w prasie i opinie użytkowników lecz również wynika to z budowy samych mechanizmów. Panerai nie ma takiej opinii jednakże werk P.2003 jest solidną i dobrze poskładaną konstrukcją co przekłada się na parametry chodu.

Słowa legendarny ani jego odmian nie użyłem do określenia mechanizmu P.2003.

Ten zegarek użytkowo-technicznie mnie właściwie niczym nie powala - nie widzę tych 50 tysięcy.

Ok. wskaż zatem choćby jeden zegarek który łączy w sobie następujące funkcje:

- 10 dniowa rezerwa z automatycznym naciągiem.

- sekwencyjna zmiana czasu połączona z GMT

- reset sekundnika

- 10 wr

- wysoka jakość wykonania zarówno koperty jak i mechanizmu

Niech będzie nawet w większym budżecie.

Połączenie tych wszystkich cech przy zastosowaniu sprawdzonych modułów i poskładaniu tego sensownie do kupy przez OP w jedną dobrze zaprojektowaną konstrukcję - dla mnie jest zaletą tego zegarka.

Natomiast obiektywnie przyznaję za stylistykę, klimat zegarka i sam pomysł designu wysoką ocenę.

Opinie na temat stylistyki i klimatu zegarka mnie nie interesują podobnie jak cała marka OP. Są indywidualną sprawą, jednemu się podoba innemu nie.

Uważam jednak, że ten konkretny model jest wartościowy zarówno pod kątem cech użytkowych, technicznych jak i parametrów chodu wynikających z przemyślanej konstrukcji.

Nie mam zamiaru Cię nadal przekonywać do mojej opinii która jest odmienna od Twojej, gdyż ani nie jestem entuzjastą OP ani nie posiadam rzeczonego zegarka, a także nie namawiam Cię na zakup. Szanuję Twoje zdanie, mam odmienne. Jeśli jednak zechcesz wskazać alternatywę, o której napisałem powyżej być może ja zmienię zdanie :)

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna z wymienionych cech Pama nie ma zasadniczego znaczenia.Jaki jest sens szukania stricte odpowiednika. ???

Dominująca cecha Pama to modny, wyróżniający  design i nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna z wymienionych cech Pama nie ma zasadniczego znaczenia.Jaki jest sens szukania stricte odpowiednika. ???

.

To jaka wg. Ciebie cecha zegarka ma "zasadnicze znaczenie"?

Bo jak rozumiem ani dokładność, ani rozwiązania konstrukcyjne, ani funkcjonalności, o których bardzo rzeczowo napisał TeJot go nie mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam , w przypadku Pama zasadnicze znaczenie ma design , reszta ma znaczenie drugorzędne..

Dowodem na to jest popularność i wysokie ceny Pamów z trywialnym Unitasem .

Oczywiście , oryginalność designu stawia Pama wysoko w hierarchi zegarków modowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam , w przypadku Pama zasadnicze znaczenie ma design , reszta ma znaczenie drugorzędne..

Dowodem na to jest populrność i wysokie ceny Pamów z trywialnym Unitasem .

Oczywiście , oryginalność designu stawia Pama wysoko w hierarchi zegarków modowych.

To samo możesz powiedzieć o wielu innych zegarkach, np. portugalczyku na VJ który kosztuje 32k PLN.

Pam zegarkiem modowym? Mocne. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowodem na to jest populrność i wysokie ceny Pamów z trywialnym Unitasem .

Ja noszę PAM-a dla jego użytecznych funkcji - dla mnie dokładność, łatwo nastawialna druga strefa czasowa, wodoszczelność oraz wskazanie rezerwy chodu (manualny mechanizm) to wcale nie drugorzędne funkcje. Design jest dla mnie mniej ważny.

Powtarzam - czy ktoś jest w stanie bez wykrętów wskazać mechanizm z równie użytecznymi funkcjami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przyznac, ze to dosyc oryginalna teza :)

Idac takim tokiem rozumowania, moglbym powiedziec, ze TH Monaco z uwagi na oryginalnosc designu to zegarek modowy, niestety nie stoi on tak wysoko w hierarchi zegarkow modowych jak np. PP Nautilius :) Ciekawe gdzie w tej hierarchii lokuja sie twory Hublota, ktore maja rownie oryginalny design. Zawsze wydawalo mi sie, ze design tych zegarkow jest nie tyle oryginalny, co charakterystyczny, a juz napewno nie nazwalbym ich modowymi, bo temu akurat skutecznie sie opieraja :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doskonały wynik to wcale nie najlepszy. W mojej ocenie określenie doskonały zawiera pewien przedział parametrów z górnego poziomu. Kwestia pojedynczego pomiaru nie jest miarodajna lecz więcej opinii potwierdzających dokładność na podobnym poziomie uznałem za miarodajne. Pewne opinie należy wg mnie traktować na pewnym poziomie ogólności gdyż nie sposób pozyskać ani przetestować większości modeli i egzemplarzy. Pomimo gorszych czasem parametrów Rolexa mechanizmy tej marki cieszą się opinią dokładnych w odmierzaniu czasu i trwałych w eksploatacji. Potwierdzają to liczne testy w prasie i opinie użytkowników lecz również wynika to z budowy samych mechanizmów. Panerai nie ma takiej opinii jednakże werk P.2003 jest solidną i dobrze poskładaną konstrukcją co przekłada się na parametry chodu.

Ciekawą masz hierarchię wartości : doskonały, bardziej doskonały, najdoskonalszy ?  :P  Dla mnie doskonały to doskonały. Nie da się lepiej niż doskonale. Bardzo dobry byłoby w sam raz.

Piszesz "cieszą się opinią...". To jest to, czemu nie daję wiary - legendom. Testy jak to testy - często są zamawiane i płacone przez sponsora. Dużo już testów widziałem i czytałem, niekoniecznie zegarkowych i mechanizm kształtowania opinii znam. Nie widziałem nigdy porządnych testów zegarków i wszystko co się pisze o "wyjątkowej" dokładności Rolexa czy innej marki wkładam między bajki. Według mnie są tak samo dokładne jak inne mechanizmy, tylko dorobiono temu legendę.

Cechy tego Paneraia dla Ciebie są istotne, ale dla innych niekoniecznie. Jeżeli szukałeś połączenia cech, które ma ten Panerai to znalazłeś. Ja i wielu innych szukają dalej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i wielu innych szukają dalej.

Życzę zatem pomyślnego uwieńczenia poszukiwań.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i wielu innych szukają dalej. 

Powodzenia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam do werku, właśnie czytam sobie Watch Journal i pisze tu jak byk ze
P.2003 jak i inne jest robiony w Officine Panerai manufacture in Neuchatel.

Interesuje mnie czy to znowu informacja od producenta pomijajaca fakty czy jak ?

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.