Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

jak to jest z katalogami i prospektami??

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, też go mam i polecam - płócienna, twarda oprawa, a do tego dodali mi jeszcze takie cienkie 'katalogi' z ostatnimi nowościami.

Kilka dni temu przyszedł też katalog Du Bois & Fils 1785 - słabiutki niestety. B) Do tego to powoływanie się na rzekomą ciągłość od 1785 r. :evil:

BTW, zresztą poza VC i PP, żadna chyba firma nie ma ciągłości w produkcji kompletnych zegarków (a nie np. podzespołów), powyżej 150 lat (Breguet miał 2, choć niedługie przerwy, a Blancpain to same potężne 'dziury')...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
BTW, zresztą poza VC i PP, żadna chyba firma nie ma ciągłości w produkcji kompletnych zegarków...

Tylko, że Patek Philippe powstał 84 lata później od Vacheron Constantin i dlatego stawianie obok VC jakiejkolwiek innej firmy (w kontekście czasu i ciągłości istnienia) to nadużycie B). Poza tym, kolega, który jest kolekcjonerem zegarków napisał mi niedawno łamaną polszczyzną (od wielu lat mieszka w USA) coś takiego...

Mariusz,

Lange & Sohne to ARCYDZIELO i na dzisiaj najlepsze zegarki jakie sa rynku, IMO the best of the best. PP jest w tym samym kole ale Lange bije ich na glow jakoscia, Patek upadl tak przed koncem lat 90' Mlody Stern jest bardzo GREEDY, ojciec byl rozsadnym, madrym biznes manem.

Przeglądał też nasze strony klubowe i dotarł do piramidy prestiżu. To jego opinia...

Co do PYRAMIDY ...he,he

Lange na TOPIE...a wyrzucic trzeba z pewnoscia..

Breguet-Nie powinien byc na zadnej liscie to OSZUSTWO i banda zlodzieji.

Rolex,Zenith,IWC,Blancpain,Girard ----OUT

Franck Muller- ZOBACZ Breguet.....Najwiekszy kant zegarkowy 20 wieku.....mam nadzieje i zycze zeby zbankrutowali jak najszybciej.

O Audemars Piguet...

Tak AP dobrze znam mialem ich Royal Oak Perpetual kilkanascie lat temu i przeszedlem istna gechenne, nigdy w zyciu nikomu nie poleca ich produktow i nic od nich nie kupie.

I jeszcze o VC...

Vacheron to jest w tej chwili najwiekszy potencjal, zainwestowali duzo pieniedzy w nowy budynek i pracownie, wrescie beda nowe domowej roboty movements....nie od JLC...( JLC i tak robi i robile jedne znajlepszy movements)

ZADEN zegarek nie jest taki pieknie i starannie wykonczony (case) jak VACHERON......Vacheron repitetion maja najlepsze brzmienie....IMHO

Za piec lat jak bedzie jakis unikalny chronograph od VC to moge sie wpisac na liste... :) I admire them.

A to jest facet, który nie ściemnia tylko wie co mówi. Ma w swojej kolekcji zarówno Lange jak i zegarki Audemars Piguet, Patki itd.. Jest kolekcjonerem od wielu lat i jeżeli o czymś mówi to opiera swoje opinie na długoletnim własnym doświadczeniu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że nie da sie w tej chwili zamówić do Polski katalogu IWC (no chyba, że coś pokićkałem):

Unfortunately, the country, which you have chosen can not accept your order online. Is the current choice of the country correct? In this case, the online order can not be carried out. But you are welcome, to visit your IWC retailer in his shop. You will there get the catalogue personally. We thank you very much for your understanding.

:roll: :?

Za to już 3 dni (!!) po wypełnieniu formularza, znalazłem w skrzynce 2 ładne katalogi ML (Masterpiece i drugi z resztą kolekcji). Tak to powinno wyglądać.

I znowu człowiek wydaje pieniądze, których nie ma, na rzeczy, których nie potrzebuje, by imponować ludziom, których nie lubi.

Danny Kaye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos kiedys probowal sprzedac katalog Omegi, a ktos inny podal link gdzie mozna go zamowic. Wpisalem sie jako chetny i dotarl do mnie po 4 dniach.

Jest niezly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Wygląda na to, że nie da sie w tej chwili zamówić do Polski katalogu IWC (no chyba, że coś pokićkałem)

Nic nie pomyliłeś. Już od dawna nie można zamówić katalogu przez internet i to nie tylko do Polski. IWC zmieniło zasady, chcesz katalog :?:, to zadzwoń do autoryzowanych przedstawicieli na Polskę. Lista znajduje się na stronie IWC. A to miejsca, w których można otrzymać katalog (zgodnie z wolą producenta, w tych salonach w Polsce klienci powinni też kupować czasomierze IWC, oczywiście w sytuacji, gdy są zainteresowani kupnem nowego zegarka tej marki)...

Hermitage Boutique Sp z o.o.

Pl. Pilsudskiego 1

00-078 Warszawa

Poland

Phone: +48 22 868 27 30

Fax: +48 22 868 13 64

E-Mail: [email protected]

Jubiler APART, Galeria Arkadia

Al. Jana Pawla II 82

00-175 Warszawa

Poland

Phone: 0048 22 331 52 46

Jubiler APART, Galeria Mokotów

Ul. Woloska 12

02-672 Warszawa

Poland

Phone: +48 22 541 31 68

Jubiler W. KRUK

Aleje Jerozolimskie 11/19

00-508 Warszawa

Poland

Phone: 0048 61 858 98 00

Fax: 0048 61 858 98 15

Jubiler W. Kruk

Pl. Konstytucji 6

00-657 Warszawa

Poland

Phone: +48 61 858 98 00

Fax: +48 61 858 98 15

Ornament Zegarki i Bizuteria

Ul. Pulawska 10

02-526 Warszawa

Poland

Phone: +48 22 849 58 18

Fax: +48 22 849 58 18

Zegarmistrz Teresa i Wojciech Strojny

Ul. Slawkowska 2

31-014 Kraków

Poland

Phone: 0048 12 421 20 89

Fax: 0048 12 426 96 40

Jubiler APART, ECE Iódz

Ul. Orla 2/6

ul. Orla 2/6

90-317 Lodz

Poland

Phone: +48 42 634 65 52

Jubiler Marek Plucinski

Pl. Wolnosci 5

61-738 Poznan

Poland

Phone: +48 61 852 96 70

Fax: +48 61 852 96 70

Jubiler W. Kruk

Ul. Pulaskiego 11-17

60607 Poznan

Poland

Phone: 0048 61 858 98 00

Fax: 0048 61 858 98 15

Apart

Ul. Powstancow Wlkp. 91

62002 Suchy Las k. Poznania

Poland

Phone: +48618 1254 34

Fax: +48618 1251 20

Jubiler APART, Galeria Dominikanska

Pl. Dominikanski 3

50-159 Wroclaw

Poland

Phone: +48 071 346 82 60

To tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mavericku- jakoś milczeniem pominąłeś zdanie Twojego Kolegi nt IWC ?

o ile dobrze widzę -napisał IWC- OUT - co chyba nie świadczy o tym ,iż wysoko ceni tę markę ? Rad bym zgłębić ten pominięty dziwnie wątek, więc albo rozwiń myśl , albo zakomunikuj nam ,że zabiłeś już tego Kolegę ( R.I.P.) B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Patek upadl tak przed koncem lat 90' Mlody Stern jest bardzo GREEDY, ojciec byl rozsadnym, madrym biznes manem.

Z tym się akurat nigdy nie zgodzę! W 1989 r. premiera PP Calibre 89. A już po 1990 r. powstał np. PP Star Caliber 2000 (6 patentów w 1 zegarku!), 5016, 5002, 5013, 5101, (+ krzem) - i mogę tak długo: same przełomowe modele! Ceny na rynku wtórnym także świadczą na korzyść PP (i to jak!!).

Poza tym, ten człowiek, z całym szacunkiem i kimkolwiek jest, nie jest chyba B) autorytetem na miarę Downinga, Partizziego, Meisa, Hubera albo Banbery'ego (i wolnego rynku :), na którym PP ma pasmo sukcesów od lat).

Cytując klasyka w kontekście PP -

Dane o moim upadku są mocno przesadzone.
8)

BTW, polecam książki z tego wątku: http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=4838

Jego zdanie o Breguecie, AP (np. cała seria Tradition d'Excellence), GP (Opera; Tourbillon Magistral) i FM (Tourbillon Evolution; Aeternitas) - także trudno się zgodzić. Opinię o Blancpainie, pomimo znanych wpadek, również potraktowałbym z dystansem (vide np. Le Brassus 1735 Grande Complication).

Co do IWC - coś się nie zgadza, wszak np. G. Blumlein (i Meis) współpracują / współpracowali z AL&S i IWC! Przypominam też, że dopiero od roku AL&S samodzielnie robi włosy do niektórych modeli werków (w końcu mieli pół wieku przerwy)!

A tak generalnie, robimy off-topa.

Pozdrowienia z upalnego Poznania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mavericku- jakoś milczeniem pominąłeś zdanie Twojego Kolegi nt IWC ?

o ile dobrze widzę -napisał IWC- OUT - co chyba nie świadczy o tym ,iż wysoko ceni tę markę ? Rad bym zgłębić ten pominięty dziwnie wątek, więc albo rozwiń myśl , albo zakomunikuj nam ,że zabiłeś już tego Kolegę ( R.I.P.) :)

B) Kolega żyje i ma się dobrze. A IWC nie lubi i tyle. Uważa, że IWC to taki sam syf jak Girard-Perregaux, Blancpain czy Zenith. Tak już ma, a ja go do swoich racji przekonywać nie zamierzam, bo niby po co :?:. Każdy ma prawo do własnego zdania, a jego krytyczne opinie na pewno nie zubożą portfela IWC.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

opinie to on oczywiście może mieć, byle poparte jakimiś faktami. B) W przeciwnym bowiem wypadku, jaki jest sens ich cytowania? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariusz,

opinie to on oczywiście może mieć, byle poparte jakimiś faktami. B) W przeciwnym bowiem wypadku, jaki jest sens ich cytowania? :roll:

Wspominał coś ostatnio, że może zarejestruje się w naszym Klubie. Wtedy będziecie mieli okazję ze sobą podyskutować. No i mam nadzieję, że pochwali się swoją kolekcją zegarków, bo jest czym. Wielu z nas o takich czasomierzach jakie on ma, może tylko sobie pomarzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Z tym się akurat nigdy nie zgodzę! W 1989 r. premiera PP Calibre 89. A już po 1990 r. powstał np. PP Star Caliber 2000 (6 patentów w 1 zegarku!)...

IWC w Grande Complication ma 12 patentów 8).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

z całym szacunkiem, ale raczej nie aż tak rewolucyjnych, jak te w PP Star Caliber 2000 (poniższe PDF-y):

http://www.patek.com/microsites/star/paten...llon_brevet.pdf

http://www.patek.com/microsites/star/paten...rcle_brevet.pdf

http://www.patek.com/microsites/star/paten...ciel_brevet.pdf

http://www.patek.com/microsites/star/paten.../sun_brevet.pdf

http://www.patek.com/microsites/star/paten...tion_brevet.pdf

raczej wątpię, by patenty IWC dorównywały PP SC 2000, bo jednak IWC GC ma części ETA (wiem, że tylko niektóre i to bynajmniej nie najbardziej skomplikowane, ale...), a poza tym, to naprawdę rozwiązania o kapitalnym znaczeniu w dziejach haute horlogerie. 8) Nie zapominajmy też, że SC 2000 to 4 na liście najbardziej skomplikowanych zegarków świata (21 komplikacji, w tym pierwszy i jedyny do tej pory tak perfekcyjny w brzmieniu karilon westminsterski, naśladujący ten z zegara Big Bena--->>http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....je&start=15- post 4 i 5 od góry).

W/w patenty to prawdziwa rewolucja, a niektóre z nich wykorzystano później w ref. 5002 i 5102.

Pozdrawiam B)

To off-top! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariusz,

z całym szacunkiem, ale raczej nie aż tak rewolucyjnych [...]

Rewolucji w zegarmistrzostwie dokonał Breguet. Jego wynalazki można porównać do wynalezienia koła choć oczywiście z zachowaniem odpowiednich proporcji. Co do części ETA w GC, to one nie są w tym zegarku najistotniejsze zwłaszcza w obliczu własnych komplikacji zastosowanych przez IWC. Mechanizm GC składa się z 659 części wśród których ETA występuje w śladowych ilościach.

Fakt, robimy offtopa, a poza tym, musiałem zapisać pdf'y z odnośników, które podałeś, bo wprost z przeglądarki nie działają. Nie jest dobrze, zainstalowałem Operę 9.0 i animacje flash (i nie tylko flash) na wielu stronach po prostu nie działają. Przeglądanie stron producentów zegarków jest trochę utrudnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maverick - moze nie masz plugina do flasha, który od jakiegoś czasu nie jest już zintegrowany z Opera. W razie czego proszę http://www.adobe.com/go/getflashplayer

Ponadto być może wprowadzona w wersji 9 funkcja blokowania reklam powoduje u Ciebie problemy. Muszę przyznać, że ja jestem bardzo zadowolony, ale dość OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Też jestem z Opery zadowolony, bo działa szybko i bardzo dobrze blokuje reklamy. Plugina do flasha mam zainstalowanego, zresztą moja strona internetowa działa bez zarzutu. Niestety, na niektórych stronach z zegarkami bywa różnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dostałem dziś katalog Sinna! Twarda oprawa + kreda i reklamówki i jestem pod ogromny wrażeniem!

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja też dzisiaj dostałem katalog sinn`a. :wink:

Świetnie zrobiony. Ciekawa rzecz: W formularzu zapytali, która linia interesuje mnie najbardziej. (Oczywiście 656, to chyba jasne...) I zakładka w katalogu była na stronach z 656. Może przypadek, a może nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja dostałem dziś katalog Sinna! Twarda oprawa + kreda i reklamówki i jestem pod ogromny wrażeniem!

Stary to teraz już się nie wywiniesz, kupisz na bank jakiegoś sinna B)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalog Sinna rzeczywiście robi wrażenie...solidna księga. Ja otrzymałem dzisiaj katalog Bulgari i broszurę Hamiltona B)

Odebrałem również maila z Ulysse Nardin, bo poskarżyłem się, że mimo prośby skierowanej do dystrybutora w Polsce nie mogę sie doczekać katalogu. A przecież trzeba mieć co podziwiać 8)

Dodam jeszcze, że na stronie Panerai można zamówić katalog Ferrari, który mam nadzieję niedługo dotrze do mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
@MAVERICK

Mój ostatni off-top "w tym temacie" B)

Inne wynalazki PP (tylko ważniejsze) są m.in. wymienione ---->>

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=1078

jest ich całkiem sporo i są jednak istotne...

Maciek, nie twierdzę, że nie są, ale rewolucyjnych odkryć w zegarmistrzostwie dokonał Abraham Louis Breguet. Dokonania firmy Patek Philippe są oczywiście ważne, ale - powiedzmy sobie wprost - daleko im do Bregueta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary to teraz już się nie wywiniesz, kupisz na bank jakiegoś sinna B)

Decyzja o Sinnie już zapadła. Teraz oczekuję na fundusze.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dostałem wczoraj ten katalog :roll:

Dziwne bo nie zamawiałem, teraz mam dwa.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w skrzynce:

- "gazetka" Hamiltona :? po co to pisać na stronie "Request for Catalog"

- od Eberharda zamiast katalogu broszurka o Chrono4 Temerario, lista polskich dealerów i info, że katalog to se ze strony moge ściągnąć :/

- na osłodę bardzo ładny katalog Baume & Mercier, twarda oprawa, kreda, nawet rozkładówka jest :wink: . Szkoda tylko, że koperta była otwierana. Czego ci złodzieje z polskiej poczty się spodziewają... :evil:

I znowu człowiek wydaje pieniądze, których nie ma, na rzeczy, których nie potrzebuje, by imponować ludziom, których nie lubi.

Danny Kaye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.