Mariusz 109 #526 Napisano 15 Lipca 2013 1870: I proszę, Wystawa w Amsterdamie. "Wiedeńską specjalność" reprezentują tylko dwie firmy. Wenzel Schönberger, notowany jako zegarmistrz od roku 1847 (w 1862 roku realizuje zegar na wieży katedry Św Szczepana) i...Bracia Resch, "nuworysze", działający od 5 lat w zegarmistrzostwie. Nie mam na nosie okularów i nie znam niemieckiego - tam jest napisane, że działali od 5 lat ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #527 Napisano 15 Lipca 2013 To była moja uwaga, nie tłumaczenie. Pięć, osiem lat... tak czy inaczej - już w "reprezentacji Wiednia". A gdzie jest podany, poza współczesnymi publikacjami (Kochmann, Schmid, Stevenson), 1862 jako rok zerowy ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #528 Napisano 15 Lipca 2013 PSTylko nie mówcie że jestem złośliwy. Ale trochę podniosę ciśnienie kolegom którzy kochają regulatory Rescha. W którymś z wcześniejszych postów jest ułożona lista fabryk, która uwzględnia precyzję i dokładność produkowanych przez nie mechanizmów zegarowych.Zdziwiłem się jak zobaczyłem, że fabryka Beckera mieści się prawie na końcu tej listy. A tu proszę bardzo, mechanizm wiedeńskiego regulatora, zrobiony podobno przez najlepszą fabrykę wiedeńskich zegarów i co to jest, babol, brakoróbstwo i fuszerka (u Beckera, coś takiego by nie przeszło!!!) zrobiona przez zegarmistrzów, którzy rano paśli owce i doili kozy w górach, a wieczorem w chałupach składali podobno regulatory dla Rescha, takie jak: Chodziki mniejsze i większe, półgodzinne, czasem udało się złożyć kwadransowego i to był już wyczyn, czasem sprężynowego mniejszego lub większego i to wszystko było ich szczytem możliwości. A roczniaków, centralnej sekundy, podziału astronomicznego i paru jeszcze innych, bali się jak diabeł smęconej wody. I tak Cię lubię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #529 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) 1803 rok spis zegarmistrzow ,producentow zegarow i niespodzianka Joseph Resch -kola zebate i lancuchy do zegarow.Jednoczesnie grawer stad pozniejsze opisy ze byli jubilerami Resche ale, to im nie przeszkadzalo byc dostawcami podzespolow do zegarow.A moze sie myle?Beschreibung der Handlung und des Industriefleißes der kk Haupt- und Residenzsta [127,27 mb] Jesli chodzi o kotwice w moim to palety sa wyraznie zrobione pod skosem delikatnym w stosunku do siebie ,jedna w prawo druga w lewo,nie jst to kwestia wyrobienia,kotwica tez brala zeby tak jakby po bokach?[/url] Nie umiem znalezc funkcji a aparacie zeby zrobic takie samo zblizenie dwoch odleglych elementow ale postaram sie pozniej Edytowane 16 Lipca 2013 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #530 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) No proszę. 1803 rok już się pojawiał. Ale ja znalazłem firmę Gebruder Resch, składającą się z Franza i Vinzenza Resch.Czy ten Joseph był też członkiem rodziny ? O co chodzi w opisie ? Albo o elementy mechanizmów - łańcuszki Galla do bębnów wyrównawczych albo...o dewizki. Raczej nie jest to ten sam Josef co w roku 1865, ludzie wtedy tak długo nie żyli, chyba że wywodzą się od Matuzalema. Jeśli tak, to jego ojcem mógł być:Veit Resch Beruf, Stand: Kaiserlicher Rat, geadelt 1603Amtszeit: 1614 bis 1615Lebensdaten: verstorben am 27.8.1625 WienEhefrauen: Margaretha, verstorben: vor 10.11.1584, Heirat: um 1583, Vater: Georg Stubenvoll, Witwe nach Alexander Parenngl; Sophie, verstorben: vor 26.6.1628, Vater: Wenzel TschapkhoBurmistrz Wiednia w latach 1614 - 1615 No i nie da się cofnąć tradycji zegarmistrzowskich do wieku XVIII (chyba). Kalendarz kupiecki na rok 1791 - lista kupców korzennych (Spezereiwaren). Przy Kohlmarkt działa Johann Xaver Resch:Co do kotwicy . Myślę, ze nie musiała być taka od początku. Z hartowaną stalą po latach różne rzeczy się pod wpływem wewnętrznych naprężeń dzieją. Piszę na przykładzie własnych obserwacji z czasu, kiedy interesowałem się białą bronią...Użyłeś przysłony 5,6. Ustaw aparat na tryb półautomatyczny z preselekcją przysłony (Av) i staraj się przymknąć ją jak tylko się da (zwiększając ISO, używając statywu jeśli wyjdą długie czasy naświetlania).. Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #531 Napisano 16 Lipca 2013 Od takiego ustawienia kotwicy chyba koło by było wyrobione wyraźnie. Wg mnie w mechanizmach wyjętych dawno temu ze skrzynek nie ma co mówić i rozważać ustawień. Wystarczy przypomnieć Janku, ze nie masz tulei i się złamał sekundnik. Co do zapisków to: - to samo imię uważam, że jest na "+" bo w niektórych rodzinach tradycją było nadawanie imienia dziadka. - mam prośbę - wiem, że można usiąść i przez godzinę poradzić sobie z rozszyfrowaniem dwóch linijek tekstu (niewyraźnych jak dla mnie). Ale czy nie można by było spróbować przetłumaczyć dla osób nie orientujących się tekstu bez komentarza i zaznaczyć to w jakiś sposób - np pogrubić. Pod tłumaczeniem można napisać i 100 komentarzy i niech sobie będą dla potomnych. - do tłumaczeń można by dodać datę, bo czasami wywnioskowanie lub szukanie tego w większym tekście staje się problemem. Mamy coraz więcej danych. I tak trudno to ogarnąć - ja już się chyba zupełnie pogubiłem. Nic nie chcę sugerować , ale może czas na kolejne podsumowanie Piotra odnośnie znalezionych dokumentów . A jeżeli już to może w pierwszym poście umieścić lub jak z tabelą 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #532 Napisano 16 Lipca 2013 Oj, z tym tłumaczeniem to ciężka sprawa. Ja odczytuję "gotyk" dzięki wakacjom spędzanym na szperaniu na strychu u Dziadków. Skatalogowałem wówczas całą, w jakichś 60 procentach niemieckojęzyczną bibliotekę. Niemniej to i moja edukacja odnośnie tego języka zakończyły się przed 40 laty.... Fakt, trzeba by to zebrać w jednym miejscu. Zwłaszcza, że nie mogę podać linków do poszczególnych postów. Moja ich numeracja jest inna od tej, którą widzicie, bo zawiera także te pousuwane. OT. Który z przedstawionych zegarów wyprodukowano w fabryce braci Resch ? A może wszystkie.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #533 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Lewy ma skrzynkę Rescha z małymi zmianami ( dół drzwiczek ) Jednak nie mam wiedzy na temat zastrzeżenia tego wzoru przez Rescha. Prawy ma złe wagi jak na reschoidalnego Wobec ostatnich danych o konieczności współpracy mogły być wszystkie i żaden. Biorąc pod uwagę brak w nich gongu strunowego... wszystkie To oczywiście "strzał" a nie wiedza. Ale zobacz 5 stron wcześniej (w katalogu s.89) ten po prawej Po rozstawie naciągu wygląda to na ten sam mechanizm. Edytowane 16 Lipca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #534 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) No i jeszcze są...wskazówki To jest katalog na rynek francuski. Z roku 1910. W wydaniu niemieckojęzycznym z tegoż roku była osobna strona o zegarach z Ebensee. Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #535 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) To ja też coś dorzucę - wydaje się, ze już w 1878 Junghans robił na mechanizmach Rescha. Katalog Junghans 1878. To na dole to jest cena ? Porównaj 60->62 i 63 ->65 W 63->65 siedzą zapewne wiedeńskie mechanizmy. I tu się robi ciekawostka - Junghans robił " coś tam" wagowego, a po przejęciu Rescha przestał ( przynajmniej w dostępnych katalogach brak wyraźnego śladu ) Należy chyba też zwrócić uwagę na nr 59. ( z 1878) Drogi a skrzynka prosta. Czyżby sprężyna Rescha w środku była ? Na ponad 20 lat przed przejęciem/fuzją ? Edytowane 16 Lipca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #536 Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) No tak, te na stronach 63-65 mają inne proporcje mechanizmu: odstęp między wagami, otwory do korbki wypadają w wewnętrznym pierścieniu tarcz. Swoją drogą- nie spotkałem w życiu linkowego Junghansa z XIX wieku. Albo nie były sygnowane i nie wiem o tym... W każdym razie - kąsek mógłby być smakowity. Edytowane 16 Lipca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irenkaantyki 0 #537 Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) To trochę autoreklamy jeśli można ktoś już śledzi? (.................)MOD. Dociekliwi sami znajdą... Edytowane 18 Lipca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #538 Napisano 17 Lipca 2013 Regulamin zabrania umieszczania linków , zwłaszcza autoreklamowych, do trwających aukcji. Ale tą warto zobaczyć. ART DECO ??? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irenkaantyki 0 #539 Napisano 17 Lipca 2013 oj tam oj tam, nie wiedzialem jakie cudo mam dopoki telefony sie nie rozdzwonily 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #540 Napisano 17 Lipca 2013 To proszę zamieścić tutaj zdjęcia mechanizmu, zbliżenia całej tarczy ze wskazówkami, skrzyni. Wtedy można będzie powiedzieć czy to cudo, czy trochę mniej... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #541 Napisano 17 Lipca 2013 Zegar oczywiście po profesjonalnej renowacji, do tego CUDOWNY. Stare, wiedeńskie ART DECO. I jak się tu nie zmizoginować? Poprawiłem zdjęcie aby cokolwiek można było zobaczyć. Inne zdjęcia się nie otwierają. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #542 Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Art Deko? Więcej chyba nie... Wojtek pozdrawiam i czuję podobnie ale z treści wypowiedzi odnoszę wrażenie, że jesteśmy w błędzie... Edytowane 18 Lipca 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #543 Napisano 18 Lipca 2013 oj tam oj tam, nie wiedzialem jakie cudo mam dopoki telefony sie nie rozdzwonily Nie ma się co dziwić , że się rozdzwoniły - ze zdjęć nic nie wynika. W skrajnie niekorzystnym wypadku to już jest cenowe przegięcie Szkoda by było, gdyby się okazało, że Rescha ktoś zaczął "podpisywać" No i z próby reklamy wyjdzie zaraz antyreklama . Ale może dla wspólnego dobra i wspólnej korzyści pomożemy - co tam Proszę podać nr mechanizmu potwierdzony zdjęciem tylnej płyty, zdjęcie nr na wieszaku i wahadle. zdjęcie soczewki wahadła, zdjęcie z boku mechanizmu by było widać kotwicę. Radzę również usunąć z opisu " stan zachowania bardzo dobry", bo jeżeli zdjęcie choć w połowie odzwierciedla jego stan, to jest to zegar do renowacji i to nie powierzchownej - to nie będzie łatwe. Reszty opisów nie skomentuję. "+" - lokalizacja Wrocław, więc jest możliwość sprawdzenia przez człowieka na którym można polegać, ale dlaczego nie ma możliwości odbioru osobistego ? a może jest, tylko nie napisano ? A tak na boku - szkoda, że duży - średnica tarczy ? Tak czy inaczej - póki co przedstawiony zegar stał się dobrą zabawą w zgadywanie. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irenkaantyki 0 #544 Napisano 18 Lipca 2013 Hehe no cóż Wydaje mi się, że sam się przerobiłem. Ale chociaż poczytałem dzięki temu trochę o zegarach Skrzynia pomalowana na czarno - akurat to mi się podoba... i na tym chyba koniec zalet. Rozkręciłem to "cudo" i chyba po za środkiem tarczy koniec podobieństw do tej firmy. Nie ma znaku firmowaego na mechanizmie, a jak czytałem to powinien być. Za to drugi Junghaus już nieco lepiej (chyba ). Troche zdjęć pro forma: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #545 Napisano 18 Lipca 2013 Hehe no cóż Wydaje mi się, że sam się przerobiłem. Ale chociaż poczytałem dzięki temu trochę o zegarach Skrzynia pomalowana na czarno - akurat to mi się podoba... i na tym chyba koniec zalet. Rozkręciłem to "cudo" i chyba po za środkiem tarczy koniec podobieństw do tej firmy. Nie ma znaku firmowaego na mechanizmie, a jak czytałem to powinien być. Za to drugi Junghaus już nieco lepiej (chyba ). Troche zdjęć pro forma: Koniec podobieństw. Ty to rzekłeś. Poczytałeś zaiste trochę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #546 Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Poczytałeś, ale nie do końca. Tego Junghansa to tu nie pokazuj. Resch wygląda na autentyk, jeszcze wahadło poprosimy. Ale nowego Mercedesa to się nie spodziewaj. Edytowane 18 Lipca 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #547 Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Średnicę tarczy podaj - proszę... skoro ma być oryginalna. Edytowane 18 Lipca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irenkaantyki 0 #548 Napisano 18 Lipca 2013 Hmm no ale nie ma znaczka fabrycznego? Nigdy się zegarami nie zajmowałem, te mam z przypadku. Więc wybaczcie, ale jestem kompletnym laikiem. Z drugiej strony nie chcę nikogo wprowadzać w błąd Średnica tarczy coś pomiędzy 17,5 a 18 cm. Nowy mercedes nie, ale miło czasem przez przypadek "zdobyć" coś ciekawego. Taka mała radość z hmm "polowania" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #549 Napisano 18 Lipca 2013 A zamieść jeszcze zdjęcie pleców skrzyni (od tyłu). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #550 Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Witam, no i jak zwykle wyjdzie na to, że forum podbije mu cenę. A szkoda, bo przy tak fatalnym opisie, tanio można było go kupić. Co ciekawe, że udająca naiwną Irenka, okazała się facetem. Podobno takie transformacje są teraz na topie. Proponuję na przyszłość wycinać takie reklamy zwłaszcza z pierwszych postów.Pozdrawiam PS.Sprzedawca jest handlarzem, a handlując starociami zawodowo powinien wiedzieć czym handluje, jest to przecież w jego interesie. A nie udawać naiwniaka. Oglądając dołączone przez ''irenkaantyki'' zdjęcia, można jednoznacznie stwierdzić, że zegar jest składakiem i na dodatek fatalnie złożonym Edytowane 18 Lipca 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach