Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

1870:

I proszę, Wystawa w Amsterdamie. "Wiedeńską specjalność" reprezentują tylko dwie firmy. Wenzel Schönberger, notowany jako zegarmistrz od roku 1847 (w 1862 roku realizuje zegar na wieży katedry Św Szczepana) i...Bracia Resch, "nuworysze", działający od 5 lat w zegarmistrzostwie.

Nie mam na nosie okularów i nie znam niemieckiego - tam jest napisane, że działali od 5 lat ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była moja uwaga, nie tłumaczenie. Pięć, osiem lat... tak czy inaczej - już w "reprezentacji Wiednia". 

A gdzie jest podany, poza współczesnymi publikacjami (Kochmann, Schmid, Stevenson), 1862 jako rok zerowy ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

Tylko nie mówcie że jestem złośliwy. :)

Ale trochę podniosę ciśnienie kolegom którzy kochają regulatory Rescha. :P

W którymś z wcześniejszych postów jest ułożona lista fabryk, która uwzględnia precyzję i dokładność produkowanych przez nie mechanizmów zegarowych.

Zdziwiłem się jak zobaczyłem, że fabryka Beckera mieści się prawie na końcu tej listy. :o   

A tu proszę bardzo, mechanizm wiedeńskiego regulatora, zrobiony podobno przez najlepszą fabrykę wiedeńskich zegarów i co to jest, babol, brakoróbstwo i fuszerka (u Beckera, coś takiego by nie przeszło!!!) zrobiona przez zegarmistrzów, którzy rano paśli owce i doili kozy w górach, a wieczorem w chałupach składali podobno regulatory dla Rescha, takie jak: Chodziki mniejsze i większe, półgodzinne, czasem udało się złożyć kwadransowego i to był już wyczyn, czasem sprężynowego mniejszego lub większego i to wszystko było ich szczytem możliwości. :D  A roczniaków, centralnej sekundy, podziału astronomicznego i paru jeszcze innych, bali się jak diabeł smęconej wody.

I tak Cię lubię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1803  rok  spis  zegarmistrzow ,producentow  zegarow  i  niespodzianka  Joseph  Resch -kola  zebate i lancuchy do zegarow.Jednoczesnie  grawer  stad  pozniejsze  opisy ze  byli  jubilerami Resche ale, to  im  nie  przeszkadzalo byc  dostawcami  podzespolow  do  zegarow.A  moze sie myle?Beschreibung der Handlung und des Industriefleißes der kk Haupt- und Residenzsta [127,27 mb]

fl44.jpg

n7tp.jpg

Jesli  chodzi  o  kotwice  w moim  to  palety sa  wyraznie zrobione  pod  skosem  delikatnym w  stosunku do siebie ,jedna  w  prawo  druga  w  lewo,nie  jst  to kwestia wyrobienia,kotwica   tez  brala  zeby tak jakby  po bokach?

a0v.JPG
[/url]

6r4o.jpg

Nie  umiem  znalezc  funkcji a aparacie  zeby zrobic  takie samo  zblizenie  dwoch odleglych elementow  ale postaram  sie    pozniej

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę. 1803 rok już się pojawiał. Ale ja znalazłem firmę Gebruder Resch, składającą się z Franza i Vinzenza Resch.
post-6402-0-22884200-1373960453_thumb.jpg
Czy ten Joseph był też członkiem rodziny ?

O co chodzi w opisie ? Albo o elementy mechanizmów - łańcuszki Galla do bębnów wyrównawczych albo...o dewizki. Raczej nie jest to ten sam Josef co w roku 1865, ludzie wtedy tak długo nie żyli, chyba że wywodzą się od Matuzalema. Jeśli tak, to jego ojcem mógł być:
Veit Resch

• Beruf, Stand: Kaiserlicher Rat, geadelt 1603
  • Amtszeit: 1614 bis 1615
  • Lebensdaten: verstorben am 27.8.1625 Wien
  • Ehefrauen: Margaretha, verstorben: vor 10.11.1584, Heirat: um 1583, Vater: Georg Stubenvoll, Witwe nach Alexander Parenngl; Sophie, verstorben: vor 26.6.1628, Vater: Wenzel Tschapkho

Burmistrz Wiednia w latach 1614 - 1615 ;)

No i nie da się cofnąć tradycji zegarmistrzowskich do wieku XVIII (chyba). Kalendarz kupiecki na rok 1791 - lista kupców korzennych (Spezereiwaren). Przy Kohlmarkt działa Johann Xaver Resch:
post-6402-0-53616500-1373959845_thumb.jpg

Co do kotwicy . Myślę, ze nie musiała być taka od początku. Z hartowaną stalą po latach różne rzeczy się pod wpływem wewnętrznych naprężeń dzieją. Piszę na przykładzie własnych obserwacji z czasu, kiedy interesowałem się białą bronią...

Użyłeś przysłony 5,6. Ustaw aparat na tryb półautomatyczny z preselekcją przysłony (Av) i staraj się przymknąć ją jak tylko się da (zwiększając ISO, używając statywu jeśli wyjdą długie czasy naświetlania).

.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od takiego ustawienia kotwicy chyba koło by było wyrobione wyraźnie.

Wg mnie w mechanizmach wyjętych dawno temu ze skrzynek nie ma co mówić i rozważać ustawień.

Wystarczy przypomnieć Janku, ze nie masz tulei i się złamał sekundnik.

Co do zapisków to:

- to samo imię uważam, że jest na "+" bo w niektórych rodzinach tradycją było nadawanie imienia dziadka.

- mam prośbę - wiem, że można usiąść i przez godzinę poradzić sobie z rozszyfrowaniem dwóch linijek tekstu (niewyraźnych jak dla mnie).

Ale czy nie można by było spróbować przetłumaczyć dla osób nie orientujących się tekstu bez komentarza i zaznaczyć to w jakiś sposób - np pogrubić.

Pod tłumaczeniem można napisać i 100 komentarzy i niech sobie będą dla potomnych.

- do tłumaczeń można by dodać datę, bo czasami wywnioskowanie lub szukanie tego w większym tekście staje się problemem.

Mamy coraz więcej danych. I tak trudno to ogarnąć - ja już się chyba zupełnie pogubiłem.

Nic nie chcę sugerować ;), ale może czas na kolejne podsumowanie Piotra odnośnie znalezionych dokumentów .

A jeżeli już to może w pierwszym poście umieścić lub jak z tabelą ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, z tym tłumaczeniem to ciężka sprawa. Ja odczytuję "gotyk" dzięki wakacjom spędzanym na szperaniu na strychu u Dziadków. Skatalogowałem wówczas całą, w jakichś 60 procentach niemieckojęzyczną  bibliotekę. Niemniej to i moja edukacja odnośnie tego języka zakończyły się przed 40 laty....

Fakt, trzeba by to zebrać w jednym miejscu. Zwłaszcza, że nie mogę podać linków do poszczególnych postów. Moja ich numeracja jest inna od tej, którą widzicie, bo zawiera także te pousuwane.

OT. Który z przedstawionych zegarów wyprodukowano w fabryce braci Resch ?

post-6402-0-63765600-1373967879_thumb.jpg

A może wszystkie....

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewy ma skrzynkę Rescha z małymi zmianami ( dół drzwiczek )

Jednak nie mam wiedzy na temat zastrzeżenia tego wzoru przez Rescha.

Prawy ma złe wagi jak na reschoidalnego

Wobec ostatnich danych o konieczności współpracy mogły być wszystkie i żaden.

Biorąc pod uwagę brak w nich gongu strunowego... wszystkie ;)

To oczywiście "strzał" a nie wiedza.

Ale zobacz 5 stron wcześniej (w katalogu s.89) ten po prawej ;)

Po rozstawie naciągu wygląda to na ten sam mechanizm.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jeszcze są...wskazówki :)

To jest katalog na rynek francuski. Z roku 1910. W wydaniu niemieckojęzycznym z tegoż roku była osobna strona o zegarach z Ebensee.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też coś dorzucę - wydaje się, ze już w 1878 Junghans robił na mechanizmach Rescha.

Katalog Junghans 1878.

To na dole to jest cena ?

Porównaj 60->62 i 63 ->65

W 63->65 siedzą zapewne wiedeńskie mechanizmy.

I tu się robi ciekawostka - Junghans robił " coś tam" wagowego, a po przejęciu Rescha przestał ( przynajmniej w dostępnych katalogach brak wyraźnego śladu )

Należy chyba też zwrócić uwagę na nr 59. ( z 1878) Drogi a skrzynka prosta. Czyżby sprężyna Rescha w środku była ?

Na ponad 20 lat przed przejęciem/fuzją ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, te na stronach 63-65 mają inne proporcje mechanizmu: odstęp między wagami, otwory do korbki wypadają w wewnętrznym pierścieniu tarcz. Swoją drogą- nie spotkałem w życiu linkowego Junghansa z XIX wieku. Albo nie były sygnowane i nie wiem o tym... W każdym razie - kąsek mógłby być smakowity.

post-6402-0-72447000-1373980552_thumb.jpg post-6402-0-31057400-1373980553_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę autoreklamy jeśli można ;) ktoś już śledzi? ;)

(.................)

MOD. Dociekliwi sami znajdą...

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regulamin zabrania umieszczania linków , zwłaszcza autoreklamowych, do trwających aukcji. Ale tą warto zobaczyć. ART DECO :blink::wacko::unsure:  ???

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To proszę zamieścić tutaj zdjęcia mechanizmu, zbliżenia całej tarczy ze wskazówkami, skrzyni. Wtedy można będzie powiedzieć czy to cudo, czy trochę mniej...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar oczywiście po profesjonalnej renowacji, do tego CUDOWNY. Stare, wiedeńskie ART DECO.

I jak się tu nie zmizoginować?

post-22303-0-35060500-1374100909_thumb.jpg

Poprawiłem zdjęcie aby cokolwiek można było zobaczyć. Inne zdjęcia się nie otwierają.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Art Deko? Więcej chyba nie... Wojtek pozdrawiam i czuję podobnie :P ale z treści wypowiedzi odnoszę wrażenie, że jesteśmy w błędzie...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj tam oj tam, nie wiedzialem jakie cudo mam dopoki telefony sie nie rozdzwonily ;)

Nie ma się co dziwić , że się rozdzwoniły - ze zdjęć nic nie wynika.

W skrajnie niekorzystnym wypadku to już jest cenowe przegięcie ;)

Szkoda by było, gdyby się okazało, że Rescha ktoś zaczął "podpisywać" :(

No i z próby reklamy wyjdzie zaraz antyreklama .

Ale może dla wspólnego dobra i wspólnej korzyści pomożemy - co tam ;)

Proszę podać nr mechanizmu potwierdzony zdjęciem tylnej płyty, zdjęcie nr na wieszaku i wahadle.

zdjęcie soczewki wahadła, zdjęcie z boku mechanizmu by było widać kotwicę.

Radzę również usunąć z opisu " stan zachowania bardzo dobry", bo jeżeli zdjęcie choć w połowie odzwierciedla jego stan, to jest to zegar do renowacji i to nie powierzchownej - to nie będzie łatwe. Reszty opisów nie skomentuję.

"+" - lokalizacja Wrocław, więc jest możliwość sprawdzenia przez człowieka na którym można polegać, ale dlaczego nie ma możliwości odbioru osobistego ? a może jest, tylko nie napisano ?

A tak na boku - szkoda, że duży - średnica tarczy ?

Tak czy inaczej - póki co przedstawiony zegar stał się dobrą zabawą w zgadywanie.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no cóż :) Wydaje mi się, że sam się przerobiłem. Ale chociaż poczytałem dzięki temu trochę o zegarach ;)

Skrzynia pomalowana na czarno - akurat to mi się podoba... i na tym chyba koniec zalet. Rozkręciłem to "cudo" i chyba po za środkiem tarczy koniec podobieństw do tej firmy. Nie ma znaku firmowaego na mechanizmie, a jak czytałem to powinien być.  Za to drugi Junghaus już nieco lepiej (chyba ;) ).

Troche zdjęć pro forma:

post-63821-0-99886100-1374140549_thumb.jpg

post-63821-0-86139800-1374140550_thumb.jpg

post-63821-0-12619200-1374140552_thumb.jpg

post-63821-0-22154200-1374140553_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe no cóż :) Wydaje mi się, że sam się przerobiłem. Ale chociaż poczytałem dzięki temu trochę o zegarach ;)

Skrzynia pomalowana na czarno - akurat to mi się podoba... i na tym chyba koniec zalet. Rozkręciłem to "cudo" i chyba po za środkiem tarczy koniec podobieństw do tej firmy. Nie ma znaku firmowaego na mechanizmie, a jak czytałem to powinien być.  Za to drugi Junghaus już nieco lepiej (chyba ;) ).

Troche zdjęć pro forma:

Koniec podobieństw. Ty to rzekłeś. Poczytałeś zaiste trochę.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałeś, ale nie do końca. Tego Junghansa to tu nie pokazuj. Resch wygląda na autentyk, jeszcze wahadło poprosimy. Ale nowego Mercedesa to się nie spodziewaj. ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnicę tarczy podaj - proszę... skoro ma być oryginalna.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no ale nie ma znaczka fabrycznego?  Nigdy się zegarami nie zajmowałem, te mam z przypadku. Więc wybaczcie, ale jestem kompletnym laikiem. Z drugiej strony nie chcę nikogo wprowadzać w błąd :)

Średnica tarczy coś pomiędzy 17,5 a 18 cm.

Nowy mercedes nie, ale miło czasem przez przypadek "zdobyć" coś ciekawego. Taka mała radość z hmm "polowania" ;) 

post-63821-0-93019600-1374144311_thumb.jpg

post-63821-0-42613700-1374144326_thumb.jpg

post-63821-0-50173600-1374144327_thumb.jpg

post-63821-0-41889500-1374144328_thumb.jpg

post-63821-0-55099200-1374144329_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zamieść jeszcze zdjęcie pleców skrzyni (od tyłu).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, no i jak zwykle wyjdzie na to, że forum podbije mu cenę.

A szkoda, bo przy tak fatalnym opisie, tanio można było go kupić.  

Co ciekawe, że udająca naiwną Irenka, okazała się facetem. Podobno takie transformacje są teraz na topie. Proponuję na przyszłość wycinać takie reklamy zwłaszcza z pierwszych postów.

Pozdrawiam

PS.

Sprzedawca jest handlarzem, a handlując starociami zawodowo powinien wiedzieć czym handluje, jest to przecież w jego interesie. A nie udawać naiwniaka.

Oglądając dołączone przez ''irenkaantyki'' zdjęcia, można jednoznacznie stwierdzić, że zegar jest składakiem i na dodatek fatalnie złożonym

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi